ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Еднодневна разходка във Врачански Балкан, 19 август 2012г.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Еднодневна разходка във Врачански Балкан, 19 август 2012г.
Автор Съобщение
BateBorko

Местожителство: Враца

Мнение Еднодневна разходка във Врачански Балкан, 19 август 2012г. Отговорете с цитат
В неделя, 19 август, реших да си направя кратка разходка в близката планина.
Беше топло и маранята не предполагаше качествени снимки, но независимо от това
реших да са кача на билото и да се порадвам на харктерните за района панорамни гледки.
Маршрутът бе : проходът Вратцата - качване по Воеводски дол - Марков камък - м. Патлейна -
м. Змейовец - Гъбките - Иглата - Згориград.
Характерната за сезона жега бе умекотена от сенките в дола и участъците с гора.
По-голямата част от маршрута е маркирана, вода има в каптажа в м. Патлейна.
Маршрутът предлага чудесни гледки, които илюстрирам с няколко панорами.

Освен показаните тук миниатюри на адреса по-долу може да намерите панорамите в размер 1080 пиксела по вертикал.

Ако не Ви се скролира наляво и надясно, може да си инсталирате безплатната програма WPanorama, която да изпълнява тези
дейности вместо Вас. При това го прави плавно, прави и скрийн сейвъри, шоута и т.н.

https://picasaweb.google.com/113411068358504368642/19201202#

В албум в същия профил към снимките съм направил коментари, които при интерес могат да са Ви от полза.

https://picasaweb.google.com/113411068358504368642/192012

Е, ако маршрутът Ви е харесал, можете да запълните няколко часа по тези места. Мисля, че си заслужава!
Вто Авг 21, 2012 2:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Мда, красиво е!

Вто Авг 21, 2012 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
irina

Оооо, да! Последно бях там през пролетта. Винаги си е красиво там!
Вто Авг 21, 2012 11:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Една от така мечтаните ми дестинации - но уви твърде ми е далеч и досега не съм измислил удобен транспорт ... Вероятно най-удачно би било от Ямбол до София - 4 часа + още минимум 2 до Враца, оттам за колко време се качва човек на билото ?
Сря Авг 22, 2012 12:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Emil

Местожителство: Sofia

БатеБорко добре че ни напомняш за тази част от Балкана.В Западна Стара планина според мен си има много достойнства, които не отстъпват на други участаци от планината, които са по популярни.

Искам да те попитам няколко неща, като местен там Very Happy :

1. Интересува ме как са пътеките качващи се отгоре на Вратца, които търгват от Враца. Иска ми се да повърва по ръба отгоре по билото, което тръгва към централното, там са наколко нагънати врухчета по протежение на Вратцата, не им знам имената, всичките са скални и отвесни от едната страна а от другата са гора започваща от ръба на скалата. Та инатересува ме там горе как е маршрута, има ли пътеки, гъсто ли е много, каква е гората и въобще всичко, което сметнеш че е полезна информация. Може да направя един уйкенд през есента, но ми се иска за този участък да знам как е горе.

2. Чух че до Леденика открили нова пещера, знаеш ли нещо по въпроса. Чух това от един човек, който забравих да го питам как се казва, докато стояхме пред хижа Беговица в Пирин.

Хайде жив и здрав Very Happy
Сря Авг 22, 2012 8:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
BateBorko

Местожителство: Враца

Да, може да се отиде до скалите, част от темето на Вратцата. Има две пътеки, които може да ползвате,
тази тръгваща от бившия Дом на туриста във Враца до пещ. Леденика и пътеката за местността Гарванец.
Маркировки по-рано имаше, но пътеките не се поддържат много добре, а и не съм минавал скоро по тях,
за да имам пресна информация. Гледките от ръба на Вратцата към прохода и Згориград са невероятни.

Врачанският Балкан е осеян с пещери (като швейцарско сирене е). Има много малки пещери, които пещерняците
от този край наричат "пършивки", но има и по-големи - напр. "Змейова дупка" (посещавана е много и отдавна),
както и една по-нова (не не най-нова), наричана "Съперницата". Не съм по дупките, за по-подробна информация
трябва да се разговаря с по-активен пещерняк от града. Има такива, които са влизали в много дупки из района.

Иначе, във Врачанския Балкан има още много, много интересни места - скални образувания, водопади (особено
през пролетта, напр. Скакля и Боров камък), множество екопътеки и стари туристически пътеки, които могат да Ви
отведат към Околчица, към Дружево (Пробойница, Лакатник и Вършец), към Зверино или Елисейна и т.н.
Чет Авг 23, 2012 10:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.