След няколко дни разучаване си избрах палатка (Coleman Avior X2), но с чувалите изобщо не съм наясно.
Ще се използва през лятото на палатка на море и планина през юли/август и рядко през юни/септември на около средна височина. Има ли смисъл да си взема трисезонен чувал, който да е комфорт зона 8 до 20/22 градуса (пример този) с екстремална -7 или пък да си взема някой изцяло летен (25 макс комфорт, +5 екстрем, като този примерно) + един за средни температури примерно 10 до 0 комфорт (или колкото е подходящо) и да взимам с мен, който от двата е по-добре?
Притеснява ме да не би лятото да е много горещо с трисезонния на морето, но никога не съм бил и не мога да преценя. За цена съм си поставил таван 100 лв, ако е един, като около 70-80 би било най-добре (общо 150, ако са два различни) а тегло до 1 - 1,2 кг. Засега обмислям следните модели:
Coleman Avior X2 Tent review в Гуглето и ще ти излегнат много работи. За море и планина с един спален чувал няма да стане. Ще си купиш два един от метро може би евтин за морето и един скъп за планината с възможно най-ниско тегло и най-ниска комфортна температура поне +3 градуса на сертифициран температурен обхват.
Нед Май 27, 2012 2:23 pm
sprocker
Мерси за отговорите. Да, първо харесах 5-6 палатки по характеристики, после по реяютата навсякъде се спрях на Колеман-а.
А за хубав планински чувал нещо конкретно можеш ли да препоръчаш?
(Искаше ми се все пак нещо подходящо и за двете опции, щото плана беше от море на планина директно, пък да нося два чувала някак си не ме кефи, но все ще измисля нещо)
Нед Май 27, 2012 4:48 pm
mircho
Спалния чувал си го прати по куриерска фирма в офис до поискване. Предварително трябва да планираш обаче къде ще ходиш или да ти го изпрати друг човек. За спален човек зависи от височината ти и дали си мъж или жена и колко пари ще дадеш. http://redrockbg.com/product.php?id=874http://redrockbg.com/product.php?id=808 взимай по-лек и по-компресивен чувал.
Нед Май 27, 2012 9:38 pm
Todor
ZCEZBPM написа:
Само три дни съм спал август месец на палатка на около 2500м с чувал по топъл от тези които си дал и ми беше студено.
Колкото по високо толкова по-студено.
Така че за планината поне за мен чувала никога не е достатъчно топъл.
Винаги може да се отвиеш леко ако ти е жега ама обратното е невъзможно.
Абе не е точно така : горещо - отвиваш се и ... замръзваш пак се закопчаваш, пак се изпотяваш, отгъваш се и така цяла нощ.... вместо да спиш
Пон Май 28, 2012 1:22 pm
sprocker
Благодаря за съветите, в крайна сметка взех един PINGUIN с температура на комфорт 1 градус и ми свърши чудесна работа в Рила за 5 дена. На Грънчар палатката ми се беше заскрежила, но на мен даже ми беше топло
Чет Авг 23, 2012 2:17 am
joy_boy
от друга страна последния месец няколко пъти спя по плажовете без палатка а само импровизиран навес от платнище 2х3м и без чувал, а само си обличам дългия ръкав. е по някое време става хладно но не е проблем. ако си в палатка пък само с дрехите дори може и топло да ти стане. на морето чувал бих носил ако ще спя извън палатката, и то някой наистина "много летен"
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети