ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Към вр. Ботев.
Иди на страница 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Към вр. Ботев.
Автор Съобщение
G_P_S

Местожителство: Троян-Пловдив-Лондон

Мнение Към вр. Ботев. Отговорете с цитат
Колеги, някой качвал ли се е към вр. Ботев през почивните дни. Кой маршрут да предпочетем след като ще водим и трима съвсем начинаещи?
Вто Май 01, 2012 6:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
shantararam

Мнение Отговорете с цитат
Ние се качвахме откъм х. Тъжа, но по Ботев още си има сняг, препоръчително е да се ходи по зимната маркировка. Към заслон Ботев също има снежна покривка.

Вто Май 01, 2012 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
lz1gjd

Има си сняг, аз бях на хижа Рай и оттам го качваха по "тарзановата пътека" и после по зимната маркировка. Разбрах работи се по осигуряване на пътеката, дори и по пътеката за хижа Рай е разширявано на места, има нови мостове и дори метални парапети на едно място, което според мен не се вписва в обстановката.
Вто Май 01, 2012 10:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kibik

*по кабела* сняг няма
западният склон на Ботев е на трева
Вто Май 01, 2012 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Psychosapiens

Местожителство: Пловдив

Току що си слизам от ботев, направихме Калофер - хРай - в.Ботев -з.Маринка и надолу към калофер

в несвяст съм от изтощителното ходене за това утре ще дам снимки - на ботев се ходи само с гети в момента !

Вто Май 01, 2012 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
satzata

Местожителство: София

Не бих казал, че има много сняг, поне откъм заслона. По-скоро е на полета. Ние се качихме откъм Плевен по зимната маркировка. Но изкачването на Млечния чал си е тегаво.
Вто Май 01, 2012 11:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
G_P_S

Местожителство: Троян-Пловдив-Лондон

Благодаря на всички !!!
Сря Май 02, 2012 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Мнение и от мен Отговорете с цитат
поздрав от мен за всички почитатели на вр.Ботев.
http://www.vbox7.com/play:97bd521050
Съб Май 05, 2012 10:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

Мнение Re: и от мен Отговорете с цитат
vladofff написа:

Croc
Вярвам, че ще го помниш винаги този участък...Wink
Нед Май 06, 2012 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sergey_v

Местожителство: София

vladofff написа:

Красиво!
Това качване през Тарзановата пътека ли е?
Нед Май 06, 2012 12:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

sergey_v написа:
vladofff написа:

Красиво!
Това качване през Тарзановата пътека ли е?

Не. Този маршрут е от северния склон на Ботев .Наистина е уникално красиво, надявам се един ден да имам възможността да го кача зимно оттам Smile .

Нед Май 06, 2012 1:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

joropc написа:
vladofff написа:

Croc

Чак пък да го помня, ще е доста пресилено. Там съм ходил поне десетина пъти, средно по веднъж на зима, при различни условия. Посто онзи път носих и камерата и се получи и "медийно" отразяване.
Пон Май 07, 2012 3:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

vladofff написа:
joropc написа:
vladofff написа:

Croc

Чак пък да го помня, ще е доста пресилено. Там съм ходил поне десетина пъти, средно по веднъж на зима, при различни условия. Посто онзи път носих и камерата и се получи и "медийно" отразяване.

http://www.lovechpress.info/index.php?option=com_content&task=view&id=9898&Itemid=54
Имах предвид ако си един от "участниците", или бъркам?То не беше баш на Централен ръб, но въпросния инцидент визирах по-горе, като казах "този район".. аз поне ще го помня, 'щото си беше бая зор. Wink
....под "участник" имам предвид единия от двамата.
Ако бъркам се извинявам.
Пон Май 07, 2012 9:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение да Отговорете с цитат
За оня инцидент, да аз бях един от "Участниците", той стана на прибиране, след като бяхме на тур ПСС, който пак излиза на онази лавинна рампа при обхода на последното стъпало на ръба. Но той се случи на куцата алпиниада през 2010, а клипчето съм го снимал мисля беше 2008, март месец.

За съжаление, както става при всеки инцидент там, много открито неверни неща се изписаха по въпроса, но аз категорично и до днес по лични съображения отказвам на всички вестници и телевизии да говоря за този случай. Все пак, тъй като вече повдигнахте въпроса, накратко: Истината бе, че имахме възможност да излезем от пътеката до горния ръб още вечерта в събота, и да не се налага да строя иглу и да ни хване бурята започнала през нощта. Пързалката ни беше завлякла не на пътеката, от където го изтеглиха Добри с шейната, а на дъното на улея, от където успях да изляза макар и с една ръка, и направих два парапета до пътеката, по които Добри с два жумаря успя да се самоизвлече. На пътеката вече си наместих рамото и имах възможност да продължа по тревния склон нагоре до ръба на Дупките, това също беше постижимо, тъй като имаше възможност да се заобиколи единствения снежен улей с обход под скалите. Тук обаче ни посъветваха да не се трудим, защо да страдал излишно Добри, нека да изчакаме на пътеката, още вечерта щели да слязат да ми помогнат да го придружим нагоре и после към хижата. Все пак Добри нямаше счупен крак/както го обявиха/, а пукване на някаква костица от фибулата, която няма особено значение, но имаше скъсана и някаква връзка в ходилото. Все пак живи умрели вечерта имахме възможност да се довлечем до гората и да слезем, макар и с голяма мъка. Лошото започна да става, когато първите дошли констатираха, че е тъмно и отказаха да слязат. След полунощ започна снежната буря, а нямаше къде да се скрием, защото противно на създадената представа, сняг освен в улеите, нямаше никакъв. За иглуто ходих на един съседен улей да копая материал. Така се стигна до сутрешната акция, за която много или малко, вече има информация. По отношение на въпроса, защо не сме ходили по чала, защо улея се свлече, естествено имам обяснение, мога и да посоча за кое сме "виновни" и за кое не, за всяко едно действие, но това е въпрос, който касае ограничен кръг от хора, за което критики приемам само от тях или от хора, които са преминавали зимно и от двете места, поради което са наясно едновременно техните рискове. Всъщност именно тези хора бяха десетината слезли до нас в неделя при иглуто и всички останали които дойдоха на помощ, но те въпроси не задоха никакви. Доста пъти са влачени от лавини там или ползват редовно тази пътека зимно време, и защото бяха наясно какво се е случило, просто се притекоха на помощ. Всеки, който катери в Джендема рано или късно се сблъсква с явлението лавини. На алпиниада пред 90-те имаше такъв инцидент, през 2005г пак на тази алпиниада паднаха много лавини по самата стена, в деня на нашия инцидент имаше свличане по тур Ехо, за щастие на катерещите им се размина, благодарение на което бяха сред първите наши спасители на следващия ден....
В цитирания от тебе линк се споменава и случая с Асен на чала през 2008. Тъй като бях последния, който напусна чала, след като трака го отнесе, това което ми се случи после с вятъра беше едно от предопределящите обстоятелства да предпочета онази пътека.
А на всички, които се качиха да помогнат на Добри, още веднъж, от мое и негово име благодарим! Наистина не е лесно да си сложиш главата в торбата за другиго, ей така, само за да помогнеш.
Вто Май 08, 2012 11:29 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Хъм, то едва ли някой ще тръгне да поучава или да критикува.
По-скоро един такъв случай дава поука - къде и как е дошла грешката при дадените условия, как да я избегнем за в бъдеще и т.н.

Вто Май 08, 2012 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Следваща
Страница 1 от 14

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.