Регистриран на: 04 Юли 2011 Мнения: 216 Местожителство: С. Дагоново
illegal написа:
Птиците не ги разбирам, но орел със сигурност. Усойници и двата вида! За пепелянки не съм сигурен. Мечка, глигани, вълк, лисица, чакал, маймуни, елени, сърни, йети Хора с пушки, мотори, дървосекачи. Може и да изпускам нещо. Мухи и мравки. Пиявици. Риба. Нали става въпрос за Планината, защото въпроса е подвеждащ малко.
Бях започнал да ти завиждам, но маймуните и йети понарушиха хармонията. Надявам се не включваш зоологически градини и природонаучни музеи.
illegal написа:
Айде за Йети е легенда, но всяка легенда е и донякъде истина лично за мен, но маймуни, колкото щеш има в едни други планини.
Хубаво е човек да посети и други места. Сега си спомних в парка в град Измир (Турция) огромните пеликани, стотиците розови фламингота и какви ли не морски птици, като гмурците, които оставаха под водата 45 секунди. Завиждам ти, че си видял джунглата, където и да е било.
Йети може и да го има. Гледах по "Планета на животните" много местни жители го описват като голям човек с червеникави косми. Учените казват, че въпросните косми (от които проучиха намерени образци) не принадлежат на познат до сега на науката вид. Преди 3-4 години бе открит нов вид леопард (Neofelis diardi), наброяващ около 10 000 екземпляра. Има какво още да се опознава.
Сакар май 2011, това беше доста голямо, размазано е щото от движение докато карам, дори волана пуснах за малко, че Лумикса за една ръка е тежък
Това е орел, там си беше и местообитание.
Змиегущер, на слепока братчед. Голям, но безобиден. Пак там по същото време.
Голяма мазна жаба, СТранджа около с. Младежко.
Последната промяна е направена от Kent на Нед Окт 30, 2011 10:39 am; мнението е било променяно общо 1 път
Някой да е виждал скален орел в Рила
Че нещо ми говорят разни местни за гнездящи двойки, ама аз освен гарги на високото друго не съм виждал.
Проверих в сайта на Национален Парк Рила и там пише, че в Резерват "Ибър" имало...
risto_turisto написа:
Някой да е виждал скален орел в Рила
Че нещо ми говорят разни местни за гнездящи двойки, ама аз освен гарги на високото друго не съм виждал.
Проверих в сайта на Национален Парк Рила и там пише, че в Резерват "Ибър" имало...
Гнездо не съм видял, но селището ми е в южните поли на Рила; понеже често обикалям гората съм виждал скалния орел петнадесетина пъти по широките незалесени пространства на надм. височина 1000 - 1500 м. Веднъж кацна на 30-ина метра от мен и полетя когато приближих на 10-ина. Явно дебне зайците и лисиците по тези места. Виждал съм го веднъж на 100-150 разходки. Току що прочетох, че в България има около 150 двойки.
С това се заознах мммм в полите на Стара планина /над Брестница/. Ако ми каже някой на какво му прилича цена нема да има. Бебе слепок?
п.п.Ръката е моя.
Нед Окт 30, 2011 10:47 am
geagleiam
Змиегущера и слепока отровни ли са и срещат ли се в нашите планини? Предполагам само, да, щом си ги намерил в Брестница. Но не е много близко пък до Стара планина.
Не са отровни. Слепока затова писах че е в полите на Ст. Планина. Ще ровя по малко за снимки на животни дето съм снимал. Значи за срещи - и мечка съм срещал, но нямах фотоапарат подръка, а и бая се учудих. Това над хижа Левски една зима /януари/, беше буквално на осем десет метра нагоре от пътеката и чоплеше нещо в снега. Не ни е усетила заради по силтия вятър в наша посока предполагам /силен като за гора де/. После като ни видя па като изквича на умряло и беж надолу. Поради май по-късите предни крайници се загуби с джунгурбаши в едно дере и постоянно ревеше като скопен помияр...После питах хижаря / Велко или Вълко та и не му запомних името на тоя чиляк за 20 години / какъв го търси мечка по това време и що не спи. каза , че била от румънските /карпатски/ закупени щото наще ги поизтрепали в Централен Балкан. Каза, че не спяли зимата, не биле агресивни ако са здрави и били колкото голям дог средно. Тая такава си и беше.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 39, 40, 41Следваща
Страница 1 от 41
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети