Не сме от най-запалените колоездачи Иначе това, което сгреших е, че не носех втори чифт обувки и то леки. Докато ходя с едните другите да съхнат на раницата. Догодина ще се екипирам с два чифта, леки и максимално непромокаеми. Дори и сандали с достатъчно дебела подметка. Времето е ясно, че няма как да го предвидим. Наясно бях, че 15.07.-15.08. е най-удачния вариант, но моят приятел можеше да вземе отпуска само от 1-ви. Даже пътрвоначално го бяхме планирали от средата на септември, пак заради отпуската му, но в посследствие успя да я промени.
Иначе GPS-ът не сме го гледали постоянно, където нямаше съмнения си карахме по маркировката за да му пестим батерийте, но на места наистина беше безценен. Особено от Петрохан към Пробойница по билото вървяхме почти през цялото време в мъгла и дъжд в лабиринт от черни пътища и тук-там по някой кол от маркировката, същото и преди Лескова. Изобщо имаше много места, където един бърз поглед към него ни спести безсмислена загуба на време. И като разузнаване не виждам как по-добре можеше да се подготвим, защото колкото и да чете човек историйте на други хора като не си минавал никога по тези места ще ти е малко трудно да си го представиш. Защото почти навсякъде е като лабиринт - отвсякъде идват и си отиват черни пътища, пътеки и пътечки я от коли на горското, я от офроудаджий. А между другото попаднахме и на изкривени в грешна посока и съборени табели от маркировката на К-Е. Изправихме ги в правилната посока за да не се бъркат други след нас.
GPS-ът нито за секунда не ни подведе. Единствено аз допуснах груба грешка от немай къде ми хрумна да му задавам нов маршрут между Тръстеная и Лескова без да гледам изолиниите. Определно считам, че е незаменим помощник особено за хора, които не познават пътеката.
Сря Юли 06, 2011 12:09 pm
boris_borisov
Не съм сигурен доколко е удачно да носиш втори чифт туристически обувки... Ако времето си е влажно и тревата е мокра, нито краката ти ще са сухи, нито ония, дето "съхнат" на раницата, ще изсъхнат Но това е въпрос, който всеки решава според собствения си опит и разбирания. Моят опит сочи, че по този маршрут трябва да се тръгва с леки и удобни маратонки, които се ползват, когато е сухо. Завали ли или изобщо ако е мокро (например рано сутрин при роса), маратонките бързо се свалят и се прибират на сухо в раницата, а се обуват здрави туристически сандали с дебела подметка с по-голяма площ (така подметката пази по-добре голия крак от наранявания); така краката са постоянно мокри, но дишат максимално и бързо съхнат, без да се сбабичасват Не казвам, че това е перфектния метод, защото с тези обувки се увеличава риска от наранявания или ухапвания от змии, но пак казвам, всеки намира своя начин и моят е този.
От Петрохан до Пробойница и преди Лескова са все високи и широки била, и наистина при мъгла ориентирането там не е лесно. Но не бих го нарекъл и особено проблемно, защото все пак има колове, а и знаеш, че трябва да следваш билото. Вие очевидно нямате голям опит в планината и позволявате на разните му там офроудаджийски пътища и пътечки да ви объркват, но с трупането на опит ще се научите да гледате повече релефа на околността и ще се ориентирате далеч по-лесно дори в непознати местности. Носенето на карта и компас понякога е по-добро решение от носенето само на GPS
Ако бяхте чели повечко "разкази на други хора" за маршрута, едва ли щяхте да пропуснете факта, че в нета има трак за GPS на целия Ком-Емине, направен миналото лято. Зареждането на тоя трак със сигурност щеше да ви спести минаването "напряко" от Издремец до Лескова през Седемте престола Изобщо, на Ком-Емине си има едно желязно правило: следва се билото! Всяко слизане от билото в търсене на по-пряк път се наказва сурово!
Сря Юли 06, 2011 12:52 pm
Tito
Вече няколко пъти писах, че почти половината време бяхме в мъгла и дъжд, което правеше ориентировката спрямо околния терен напълно невъзможна, иначе и аз съм свикнал да се ориентирам по-глобално най-вече с 4-те посоки използвайки слънцето и часовника за основен ореинтир. Но да не навлизаме в излишни коментари, всеки сам може да си реши как да намира или да не намира пътя си Освен GPS-а ние носехме и 7-те карти К-Е на БТС-то и всеки път (с изключение на един ) като задавах следваща точка сверявахме с картите дали GPS-а ни чертае пътя по маркирания маршрут. Просто да не излезе, че сме се водели като слепци по сателитната навигация, защото изобщо не беше така. GPS-ът помага, но не взима решения вместо човека А и за протокола и двамата не ходим от вчера в планините, просто и на двама ни беше за първи път да сме в тази тази част на Балкана и за първи път ползвахме GPS.
Иначе идеята за маратонките все повече ми допада и това със сандалите в росата, което казваш определено е добър вариант. Само с калта до колене от Мургаш до Витиня ще е "интересно", но кой знае - може пък догодина да уцелим по-сухо време.
Тракове от предишни минавания намерих, но не ги използвах. Пак от въпросните 7 карти бях вкарал целия маршрут К-Е и хем си имах свой "предварителен" трак хем всички характерни точки ми минаха през главата. Просто една ненужна самоинициатива може би провали прехода. Но както каза моят спътник - "Кой знае какво ни чакаше горе по билото?..." Не че съм фаталист, но случайни неща няма. За мен е по-скоро всяко зло за добро! Явно тази година не ми е било писано да го мина. Догодина обаче да му мисли...
Успех на всички, на които им предстои да тръгнат!
Сря Юли 06, 2011 3:11 pm
cholla
Регистриран на: 18 Юни 2010 Мнения: 93 Местожителство: планета Земя
Tito, още като написа кога смяташ да тръгваш и си представих подобна картинка, но пък преживяното си остава един приятен спомен и честно казано, аз на Ваше място, при същите условия тръгвам тоже... пък до където стигна. Важното е да си там горе, маркировката и другите неволи са готиното на КЕ, според мен.
Единственно мога да отбележа в темата до всички последователи: Преди да настъпите пътеката с големите раници, обърнете малко внимание на предварителната подготовка. Няколко излизания с преходи из планината с 1-2 нощувки + раница с тегло като за КЕ, месец - два предварително ще Ви се отблагодарят в последствие. Много от нас имат залежало ежедневие и подобен подход се е доказал успешен.
Абсолютно вярно. Убеден съм, че е много трудно без предварителна физическа подготовка в това направление и даже си бяхме направили програма - направихме няколко ударни едновневни прехода из Витоша и Централен Балкан, но с леки раници, както и редовно 6-километрови кросове в Борисовата градина. И сега на К-Е си пролича, че въздуха ни стига при изкачванията, че даже и резерв има, проблемите дойдоха от лош избор на обувки, които ни "изядоха" краката при слизанията. Маратонки и сандали е истината.
Чет Юли 07, 2011 10:42 am
mircho
Не само това е фрапантно тъй като вие сте се изсилили още първия ден с много изминати км. Макар и да ни гонят срокове е по-важно да не бързаш толкова много докато не влезеш във форма. Имам и един въпрос към вас с дебели чорапи или тънки бяхте че дебелите чорапи запазват краката.
Чет Юли 07, 2011 9:33 pm
boris_borisov
Отговорът на въпроса за чорапите го очакваме, но междувременно бих поспорил за ползата от дебелите (разбирам домашно плетени, вълнени) чорапи през лятото. Миналата година, когато правих пробно Кръстец-Дъскотна за 3 дни (отказах се в края на втория ден в Котел), ползвах системата тънки найлонови (разбирай дамски ) чорапи отдолу, върху тях домашни шошони и полувисоки работни обувки Stenso (нямах пари за истински туристически обувки). Ролята на тънките чорапи беше да пропускат потта към дебелите, а и да пазят кожата от вълната, че ми бодеше Е, резултатът в Котел беше, че отпред на големите пръсти и отдолу, на ходилото, си имах големи пришки, които си ме боляха Отделно от това тая система доста си запарва краката и те са си постоянно мокри от пот. Така че се отказах от дебелите чорапи и на Ком-Емине си ползвах обикновени туристически, с Coolmax и кордура на слабите места. Пак имах пришки, но това се дължеше на факта, че маратонките ми бяха с една идея по-малки, отколкото трябваше и леко ми убиваха отпед, особено на спусканията.
Тая година пак смятам да си бъда с чорапите от миналата, а и разчитам на новите ми Salomon-ки, натъпкани с технологии за планинско бягане , както и на това, че уж съм ги разгазил достатъчно, за да не ми правят мазоли Пък и силно се надявам в началото на август да е сухо, защото ако е влажно и кално, не знам какви обувки трябва да имаш, за да нямаш проблеми с краката в продължение на поне 10 дни интензивно движение.
Пет Юли 08, 2011 10:06 am
donzezo
Някой ползвал ли е прудра за крака в чорапите,
преди години ми се налагаше да изкарвам по 24ч.
с тактически обувки и имаше ефект.
Пет Юли 08, 2011 1:13 pm
cholla
Регистриран на: 18 Юни 2010 Мнения: 93 Местожителство: планета Земя
Пудра не, но има хора които я употребяват и са доволни, само че да намали потенето и всичките последствия от него при дългите преходи. Ако е дъждовно мокро не виждам как би помогнала. Там целта е да не пускаме водата в обувките. За пешаците, невиждам по-добро решение от подходящи гети+ импрегнирани обувки. От всичкото ми трамбоване из дивото това е единственната работеща комбинация.
За колелото, пак от моята камбанария сандалите с борд отпред са перфектният избор, но откриването на подходящият модел от купчината възможни не е шега работа. Установил съм, че при кофти изработка някой модели развалят краката ми повече от обувките. Има ли обилно потене трябва да се внимава с избора им, подметка която позволява "дишане" на стъпалото е това, което търсим.
Има маратонки за водни спортове, с множество отвори за съхнене вкл. и в подметката. При колело и каране (без бутане) ще задържат минимално количество вода. Кофтито при тях е , че отворите ще пропуснат влагата в двете посоки.
Затова вариянта с чепици за бягане по пресечен терен + "истински" гети, е комбинацията на която аз съм се доверил.
Като каза "истински" гети, се сетих за моите, които смятам да ползвам тая година Комшийката ми, която е шивачка, ми ги уши срещу 2 лева, от плата на един стар чадър , обаче по форма и цвят поразително приличат на истински гети, и то от висок клас И двете заедно се събират в затворената шепа на едната ми ръка, за тегло въобще няма да говоря Не знам доколко ще ме пазят от росата (все пак плата е от чадър - знае ли човек ), основното им предназначение ще е да пазят от проникване на прахоляк и клечки в маратонките ми. Ако не се справят задоволително със задачата си, ще ги изгоря в огъня или ще ги изхвърля някъде (на регламентирано място! ) без никаква жал!
Пет Юли 08, 2011 4:15 pm
Hobo Гост
boris_borisov написа:
ползвах системата тънки найлонови (разбирай дамски ) чорапи отдолу, върху тях домашни шошони ... резултатът беше, че отпред на големите пръсти и отдолу, на ходилото, си имах големи пришки...
Вълнените чорапи действително са добри. Уплътняват добре краката в обувките, което помага против протриване и подбиване. Вълната изхвърля влагата навън. Също така топли дори и мокра. (това е важно в студено време).
Вълнените чорапи задължително се обуват на голо върху крака!!! Да се обува друг чорап под тях е грешно. Резултата е както го описва Борис. Най-добре е да няма други чорапи освен вълнените, но за съжаление те лесно се протриват и после трудно се ремонтират. За да им се удължи живота се практикува ВЪРХУ тях да се обуят тънки заводски чорапи, които имат единствено за цел да поемат триенето от обувките и така да предпазят вълнените от протриване и скъсване.
Това за найлоновите чорапи под вълнените съм го чел по блоговете за оцеляване, но е грешно. Предполагам някой теоретик го е написал и после си го преписват един от друг експертите по виртуален бушкрафт и оцеляване в задния двор.
Да споделя и моя опит. Носил съм вълнени чорапи по време на тежки преходи. Добри са, но за мен партенките са по-добри от кой да е чорап. Единствен техен недостатък е, че се изисква умение да се навиват правилно. Малкото време необходимо за обучение после се изплаща многократно и като удобство, и като цена. Откакто преди няколко години преоткрх партенките чорап повече не съм обувал за преходи. Нямам случай когато съм с партенки да ми се подбие или протрие крак дори в мокро време. Ако някой го интересува какво е това партенка може да прочете статията ПАРТЕНКИ ВМЕСТО ЧОРАПИ.
Пет Юли 08, 2011 4:40 pm
mircho
Хидропел служи за предпазване на краката или по-точно обяснено в самия линк. Също може да погледнете и това Забележката че вълнени чорапи се носят на бос крак е уместна ако искаш си слагаш някакъв найлонов чорап от горе да ги пази от скъсване. Това което ми прави впечатление в сайтовете за Lightweight backpacking туристите носят маратонки един такъв сайт в който има много ресурс за четене а и за жалост за плащане има още доста такива сайтове и блогове който излизат под ключовите думи който съм написал горе в който хората описват кое как и защо, типично по американски.
Пет Юли 08, 2011 6:05 pm
mircho
Само за пример давам една таблица в която човека си описва оборудването и коментира неговата експлоатация
Картата е OFRM v5.50 TOPO LAT на Геотрейд- http://www.karta.bg/ Кажи, ако искаш мога да я кача някъде и да си я свалиш.
Иначе аз съм ок, отока спадна, болките отминават и от утре се стягам да си довърша отпуската на вилата в Априлци.
Тito, много ти благодаря за желнието да ми помогнеш с карта. Приказвах със сина (ползвам неговия GPS), каза, че картата е същата, която ползваме и ние. Как се придвижвахте, имаше ли проблеми с тая карта? В кой квартал на Априлци ти е вилата? Острец, Ново село, Зла река или Видима. Над 30 пъти съм минавал през Априлци за Ботев и сравнително добре го познавам. Ще ти пиша и на ЛС.
Ако времето е благоприятно, на 21 07 тръгвам на Ком-Емине, от връх Ком. Двама туристи от Стара Загора тръгнаха на 01 07, днес почиват в Котел. Живко и Станимир.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети