Автор |
Съобщение |
BlackAdder
|
|
Осветление |
|
Хора, дайте идеи какъв челник да си взема.
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 2:08 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Ако решиш да ръсиш пари за Petzl - не си вземай Tikka моделите с плъзгач дето е копчето за включване. Направено е много некадърно, допират се две обикновени пластини - след време се получава нагар там и светлината почва да премигва. Вземи нещо с бутонче или друга марка. Mammut имат един хубав модел сега, с допълнителен диод дето осветява в сноп надалеч.
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 9:27 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Аз си светя с китайски с 3 мощни светодиода, работи много, много прилично. Обаче народа се е научил, че вършат работа и от доста време не съм виждал по магазините такива.
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 11:53 am |
|
|
asenr
|
|
|
Едни приятели си купуваха китайски и им горяха диодчетата, но това беше преди доста време. Сега може да са задобряли китайците :-) Аз имам Petzl Tikka+ (с копче е) от няколко години и няма грешка. Ако искаш да свети по-силно - ориентирай се към някой с крушка, не с диоди. Те обаче са по-тежки.
_________________ Може да съм прасе, ама ми отива...
Последната промяна е направена от asenr на Вто Фев 12, 2008 12:37 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Яну 25, 2008 2:05 pm |
|
|
BlackAdder
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 2:45 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Начи и двата челника са с диоди Luxeon от новото поколение - свръхмощен диод който излъчва светлина с изключително голям интензитет. Това е за "дългите". Мамута му дават да хвърля 105 метра на "дълго", нормалните дифузни диоди ги дават до 15 метра или до 7 в зависимост от режима. Примуса е мааалко по-зле като показатели - и това не значи, че е по-лош. А, примуса има бонус - червена светлина, ако ти потрябва някой ден ...
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 3:58 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
И двата пише че са с диоди. Батериитв ако не са алкални, а акумулатори - никел-кадмиеви или никел-металхидридни би трябвало да нямат проблем на ниски температури.
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 3:59 pm |
|
|
BlackAdder
|
|
|
|
Примуса ще е. Не знам защо ама повече ме кефи. Колкото до батериите със сигурност ще са зарядни. В днешно време не си струва човек да се занимава с алкални.
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 6:01 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Бе има една тънка подробност - акумулаторните са по 1.2 волта номинално напрежение. Тия от магазина са на 1.5. Демек вместо на 4.5 волта твоя челник ще бачка на 3.6.
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 7:21 pm |
|
|
BlackAdder
|
|
|
|
Знам, ама не мисля че има голямо значение. Те и акумулаторните са от магазина
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 7:54 pm |
|
|
redex
|
|
|
Здравей,
Аз използвам челник Примус Primelite D за осветяване на късо. Той не е с Луксенонов диод но за осветяване на къси разтояния е перфектен. Батериите издърват около 40-50 часа ( Алкални батерии) Относно тях според мен неси прав за значението на видовете. Зарядните батерии наистина са изгодна инвестиция но ако ти се наложи да направиш няколко дневен преход и да речем няма къде да презаредиш тогава ще ти трябват алкални.Дидо ти подхвърли за другата разлика във волтажа, както и в реакцията на студа на различните видове alka, li-pol-NICD-NIMH etc.Аз лично нося два комплекта зарядни и един алкални. Избора на челник силно зависи от това за какво ще бъде използван а не толкова от марката ( разбира се изключвам китайските имитации). Също трябва да предцениш какво разтояние ще ти се налага да покриваш. На мен примерно ми е крайно неприятно, когато катеря почти отвестна стена и главата ми е на 30 сантиметра от снега да се облъчвам от отражението на Луксенона или когато вървим на открито да немога да виждам на повече от 15 метра ако съм с диоден. Аз лично бих избрал челник, който се захранва от поне 3 батерии тип "АА", ако ще е със Луксенон. Това е моето скромно мнение.
Успех в избора!
|
|
|
Пет Яну 25, 2008 9:23 pm |
|
|
BlackAdder
|
|
|
|
Съмнявам се че един комплект батерии няма да ми стигнат за няколкодневен преход. Дават му 100 часа с 4 бели диода. Освен това заради GPS-а нося няколко батерии с мен винаги. Луксеона може да се изключва според нуждите ти. Primelite A е с 3 АА батерии. Пак казвам че не виждам смисъл да се ползват алкални батерии. Ако ще носиш 3 комплекта какво значение има дали ще са 3 комплекта зарядни или 2 зарядни и 1 алкални? Относно издръжливостта, обещавам като го взема да го тествам с различни батерии и после да постна резултатите тук.
|
|
|
Съб Яну 26, 2008 12:51 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Абе един авер, Данчо, си взе мамутския. Луксеона е ОК, верно свети много ярко, но е доста концентриран и тесен снопа. Доколкото мога да преценя става за оглеждане на детайли в далечина и прочее. Нормално би трябвало да ходиш с дифузното осветление, то ти е напълно достатъчно особено ако ти е познат терена.
Комплект батерии е ясно че ще ти стигне, 150 часа работа си е 1 седмица непрекъсното да стои включен челника. Ако го ползваш по 2-3 часа на преход, ще издържи десетки преходи ...
|
|
|
Съб Яну 26, 2008 1:01 am |
|
|
BlackAdder
|
|
|
|
Ами да, 10-12м светло петно пред мен си е бомба, няма какво повече да искам. Както и де е поръчах примуса и като дойде ще видим.
|
|
|
Съб Яну 26, 2008 1:07 am |
|
|
amorpheus
|
|
|
абе тия часове не им вярвайте прекалено много, издържат доста - да, но последните 20-30 ако не и повече процента ще свети колкото за Бог да прости ...
|
|
|
Пон Яну 28, 2008 11:42 am |
|
|
|