За вредата от батериите едва ли има човек, който не чул. Повдигам тук тази тема защото нашево брата планинаря е сред населението употребяващо повечко батерии от средно статистическия гражданин.
„Хвърляме ги в кофата, те се смесват с битовите отпадъци и отиват на сметището. Там ги вали дъжд, пече ги слънце, а тежките метали и киселини, които се съдържат в тях, се просмукват в почвата и водите. Става дума за милиарди батерии по света годишно, за милиони в България.“
В цивилизования свят във всеки магазин където се продават батерии има и цилиндър в който се хвърлят използваните батерии в братска Гърция до входа на хижата под Митика, имаше два големи цилиндъра.
Как е у нас? Ами аз си ги събирам в къщи вече имам сигурно две кила батерии
Онзи ден обаче видях едно малко скромно цилиндърче,
на входа на Метро,
и пред офис на М-Тел
чувам че и в Гарманос има ....
е едва ли ще доживее пред хижите да ги има, но дано. После може да дойде ред на лекарствата с изтекъл срок и другите боклуци които бълваме.
За да оставим една по чиста природа трябва всичко което може да се рециклира и ползва повече от веднъж и в това няма малко всяка батерия, хапче, хартия, кутийка са важни .
за една по чиста България , за един по чист Свят
Conrad electronic /в Пловдив/ също са пункт за такива неша
В офисите на мобилините оператори и големите техничарски марктери също.
Като тези пунктове в големите важат мисля и за стари луминесцентни лампи и други отровни отпадъци.
И все пак: всичко си е до маниери.
Аз например се опитвам да си хвърлям отпадъците разделно, но няма къде в моя квартал....сложиха нови казани и олигофрените си изхвърлят в тях сгур та от печките - познайте колко време оцеляха пластмасовите казани
format bg:/q
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Пет Окт 15, 2010 12:13 pm
dido
Аз ползвам акумулаторни само, AA & AAA
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Окт 15, 2010 12:44 pm
viktor_puhcho
За съжаление, година по-късно няма особенна промяна
Пет Мар 11, 2011 11:48 am
JimBoj
Ами не е точно така, вече има доста контейнери всички офиси и магазини на мобилни оператори, всички големи хипермаркети, в стара Загора дори и в училището на сина ми – езиковата гимназия.
Е разбира се трябва да има във всеки магазин в който се продават батерии трябва да по хижите също.
Но основното е съзнанието и механизмите,
В Австрия примерно боклука се заключва, и достъп имат само хората от блока примерно и ако се случи нещо подобно има сакция за живущите, освен това колкото повече не разделен боклук изхвърлят толкова по голяма такса смет .... а да видим тогава
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети