Автор |
Съобщение |
Malama
|
Нов заслон на връх Голям Кадемлия |
|
Открих случайно, че на 9 октомври 2010 г. откриват нов заслон на връх Голям Кадемлия .
Преустроена стара сграда на военните, за 10 души.
Да ни е честито, детсъвикъ!
Дано стане!
|
|
|
Чет Окт 07, 2010 12:17 pm |
|
|
Друм
|
|
|
|
Ако наистина намерението е да бъде заслон в истинския смисъл на тази дума това е много добра новина! Но да изчакаме откриването да стане факт.
|
|
|
Чет Окт 07, 2010 4:06 pm |
|
|
Caka1ueB
|
|
|
|
чудесна новина!
|
|
|
Пет Окт 08, 2010 3:12 pm |
|
|
mislesht
|
|
|
|
|
Ако наистина намерението е да бъде заслон в истинския смисъл на тази дума това е много добра новина! Но да изчакаме откриването да стане факт. |
Поне през зимата едва ли някой ще седи горе, като се има предвид мястото. Иначе идеята не е лоша, защото човек като щъка горе иначе трябва да се спусне да спи доста надулу по хижите.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Съб Окт 09, 2010 12:17 pm |
|
|
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора |
|
|
|
Заслонът вчера / 9 октомври 2010 година/ в 12,00 часа на обяд бе открит официално от 14 туристи, въпреси лошото време-мъгла и силен вятър със снежец! Дано бъде добър за много туристи и им помага, когата се налага!
Ето малко снимки оттам!
http://www.tdsrgora.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=48
|
|
|
Нед Окт 10, 2010 10:04 pm |
|
|
W_sjankata
|
|
|
Браво! Поклон пред усилията довели до резултата!
Дано някой не го счете за ненужно "човешко" присъствие и не го съсипе...
|
|
|
Нед Окт 10, 2010 11:49 pm |
|
|
Green 65
|
|
|
Всички се надяваме поне това място, което е сравнително по-трудно достъпно да не бъде съсипано, а напротив, да стане любимо място на доста туристи в един прекрасен масив от Стара планина-Триглав-4 двухилядника-Голям и Малък Кадемлия, Зли връх и Пиргос....наблизо са още върхове , като Танастепе и има страхотни гледки и интересни маршрути и места, доста по-слабо проучени и посещавани-водопади, пещери, а в рида и около него има доста изходни пунктове/хижи/-от юг :Соколна и Русалка, от запад-Триглав или Равна, от северозапад-Тъжа, от североизток-Мазалат! Дай Боже нещата да са наред!
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 6:05 am |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Мога да кажа само едно
ГОЛЯМО БРАВО !!!
Това е най-хубавата новина, която съм чувала от много време насам.
Аз ще бъда един от хората, които тази зима ще преспят там - живи-здрави. Отдавна си мечтая да нощувам на върха и да посрещна изгрева - сега вече е възможно.
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 9:23 am |
|
|
Green 65
|
|
|
Честно казано също ми бе стара мечта, този връх, това сакрално място...тази тишина, този вятър...2276 метра...прекрасно е, само дано съвестните туристи са достатъчно, инак ще има още подобрения по заслона...за да е възможно най-удобното място за всеки "истински" планинар! Това ни бе доста отдавнашна мечта на старозагорци..началото вече е факт!
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 9:29 am |
|
|
Весела Ягодова
|
|
|
|
Радостно е, че през последните години се наблюдава "вълна" от инициативи за подобряване на заслони (Кончето и Казана в Пирин, Страшното езеро в Рила, а сега и Голям Кадемлия).
Аз се надявам, че на такова място няма как да се качат безсъвестни туристи, напротив ! Вярвам, че всеки, който отиде, "ще намери себе си" там поне малко - и ще остави нещо от себе си. Чашка ли ще е, супа ли ще е, лекарства ли ще са...или някоя красива фотография...винаги има какво да се остави.
Само трябва да се обърне внимание на хубавото затваряне на вратата - защото ако навява сняг вътре, ще се съсипе всичко.
Масива Триглав общо взето си е доста безлюдно място. Човек ако търси спокойствие, там ще го намери. И "Тъжа", и "Мазалат" са доста пренаселени - лошо няма де, но аз не си падам по такива стълпотворения.
Като си бродил с часове по билото на Стара планина и си потънал в мислите си, обграден от красота, е малко кофти цялата тази дандания да ти се стовари на главата вечер .
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 9:46 am |
|
|
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там.. |
|
отг. |
|
Здравейте !
Много похвална инициатива !
"
Масива Триглав общо взето си е доста безлюдно място. Човек ако търси спокойствие, там ще го намери. "
Дай Боже да намери и заслона един ден при нужда в добро състояние.
Някой ден ще се опитам да ви побликувам снимки от един заслон далеч от пределите на родината, както отвън така и от вътре (Нещо като 4-5 звезден хотел) но с надписа:Shelter-заслон по нашенски. Нямаше човек поставен да се грижи персонално за него. Учудването ми беше меко казано голямо от чистотата и реда който цареше вътре.
На входната врата имаше следния надпис, който в превод горе-долу звучеше така:
"Остави заслона по-добре отколкото си го заварил, за да го намериш някой ден по-добре отколкото си го оставил !!!! "
Да всеки посетител беше добавял по нещо..............
ОСЗ
Последната промяна е направена от Балкана на Чет Окт 14, 2010 8:50 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Окт 11, 2010 10:30 am |
|
|
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там.. |
|
Re: отг. |
|
Здравейте !
Много похвална инициатива !
"
Масива Триглав общо взето си е доста безлюдно място. Човек ако търси спокойствие, там ще го намери. "
Дай Боже да намерим и заслона един ден при нужда в добро състояние.
Някой ден ще се опитам да ви побликувам снимки от един заслон далеч от пределите на родината, както отвън така и от вътре (Нещо като 4-5 звезден хотел) но с надписа:Shelter-заслон по нашенски. Нямаше човек поставен да се грижи персонално за него. Учудването ми беше меко казано голямо от чистотата и реда който цареше вътре.
На входната врата имаше следния надпис, който в превод горе-долу звучеше така:
"Остави заслона по-добре отколкото си го заварил, за да го намериш някой ден по-добре отколкото си го оставил !!!! "
Да всеки посетител беше добавял по нещо.........
ОСЗ
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 10:31 am |
|
|
Malama
|
|
|
|
|
Честно казано също ми бе стара мечта, този връх, това сакрално място...тази тишина, този вятър...2276 метра...прекрасно е, само дано съвестните туристи са достатъчно, инак ще има още подобрения по заслона...за да е възможно най-удобното място за всеки "истински" планинар! Това ни бе доста отдавнашна мечта на старозагорци..началото вече е факт! |
Браво за добрата работа! Изглежда чудесно! Сега вече от НАС зависи как ще бъде по-нататък.
И аз се надявам чалгаро-пияндурския тип посетители да не стигнат до там.
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 10:44 am |
|
|
Green 65
|
|
|
Дай Боже да е така, както казвате. Поне аз съм минавал доста пъти оттам и като цяло е безлюдно и все още сравнително слабо познато..въпреки хубавия маршрут х Тъжа-х Соколна или от Мазалт към Соколна с варианти за директно слизане към х Русалка и село Тъжа или към местността Равна и х Триглав. Има и вода/изворна/ на 100 м от заслона на изток....така че нещата са ок!
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 11:47 am |
|
|
Todor
|
|
|
|
Страхотно!
Аз даже знам как ще изглежда през зимата
Само малко ме притеснява наличието на камионен път до горе ... да не стане като Маринка Много ще е обидно... и жалко за труда на хората и красотата.
Поздравления към старозагорци! Браво!
|
|
|
Пон Окт 11, 2010 3:39 pm |
|
|
|