Да си кажа за Грънчар, макар и в раздела за Витоша, още не е както трябва, но ще стане. Трета година са там, набляга се на хардуера, покрива е нов, някои легла са с нови матраци. Оправиха водата към хижата, страхотен извор я захранва. Сега остават стаите и санитарните нужди да се дооправят. Достъпа е по-лесен, махнаха се големите камъни от пътя. Остана да се ореже клека, дето затваря пътеките към хижата, че двете акции за това отчетоха отрицателен резултат.
Щом синковеца иска да ходим пак, а вече влезе в интересната възраст дето не иска да ходи никъде и то с нас, за мен е показателно.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Мар 19, 2026 11:28 pm
vladofff
Грънчар
Аз ходих няколко пъти в последно време. Запознахме се с хората. Изглеждат читави. Колкото пъти съм бил там - винаги имаха доброволци-помощници, с които правеха нещо. Скоро не съм ходил, но като ида ще пиша какви са отзивите.
Пет Мар 20, 2026 11:40 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3537 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Имаше куриозен случай с хижа „Грънчар“ тази зима, запазил съм публикациите, ето ги:
Здравейте планинари, искам да споделя нещо с Вас и евентуално да Ви предпазя от моята
грешка. През изминалите почивни дни посетих х. Хижа Грънчар. Много исках да видя как са я
променили към добро новите наематели. Да видях и ги подкрепям, но има и "Но". При
направена резервация още преди новогодишните празници и уверението, че хижата ще работи
през зимата при пристигането ни установихме, че там няма хижар, че столовата е била
заключена с катинар, и че предната нощ друга група е нощувала там, като им се е наложило да
разбият катинара. Имаше дърва, настанихме се в единствената отключена стая и я затоплихме.
Лошото бе, че не можахме да си стопли вода за чай, да си притоплим малкото храна, която си
носехме, и добре че си носехме, защото нямаше оставено нищо. Водата на чешмата беше
замръзнала, но добре че бяха останали 3-4 шишета минерална вода, та оцеляхме. Защото и снаг
нямаше в какво да разтопим, така както сме го правили на заслон Мартиница. Така че съвета ми
е да не планирате преходи смятайки, че може да си изкарате добре в х. Грънчар.
Здравейте!
Аз съм хижаря с всички хора които се чух за този уикенд бяха предупредени за
условията и също така поради счупване на рактрака в събота сутринта, татко не
успя да поправи щетата и съответно да се качи! Хижата е отворена, осигурено е
всичко за да се подслони човек, със осигурени дърва навсякъде! На втория етаж
има отворена стая която е с 14 легла всяко едно оправено и със чисти чаршафи,
там също печката е заредена, както със осигурени дърва!
Столовата също е отворена!
А аз нямам спомен да съм говорил със вас Lubomir Lubenov!
А за чешмите ми се струва, че е нормално да са замръзнали, точно поради тази
причина не поемаме и по-голяма група!
Petar Kuzmev Да Вие сте разговарял с Димитър Йорданов, но сте казали, че
вероятно ще се качи. Може би щеше да е па-добре да откажете тази
резервация. Хора сме всичко се случва и щяхме да разберем.
Lubomir, това не ви оправдава, че очевидно сте адски неподготвени за
подобни условия! Радвайте се, че сте влезнали в заредена с дърва хижа,
където "резервяцията" не е от особено значение, от това по-голямо
богатство в подобни условия няма.
Lubomir Lubenov Първото нещо, което направих е да се обадя и да
кажа, че няма да се качи, нали за това се обадих, ама сега значи се
оказва, че сте от групата на Димитър Йорданов, който беше
предупреден лично от мен!
А сега се свързаха двойката която е била там и ми разказаха какво сте
правили, какво сте взимали от бара, също така щеките които са взети
зад бара!
Хората имат видеа и чакам да ги изпратят!
Също така, как сте запалил печката на втория етаж още от 18:00 часа и
сте стояли във столовата до 23:50 часа. Говоря с точност от двойката
която ми разказа всичко. Изгорили сте всички дърва, които са били
нацепени и сухи!
Димитър Йорданов се е изказал че си е бил платил, което въобще не е
така!
И със цялата наглост сте взимали бири от бара, както сме оставили
изключително много напитки, но сме имали съвестните хора и са
оставяли пари за абсолютно всичко със бележка какво е изпито.
Но явно вие не сте от тези хора Lubomir Lubenov!
Аз съм във София и само ще помоля да върнете щеките които сте взели.
Човека се е изразил че тъкмо си нямал щеки!
Може ли такова нещо, очакваше се, че сте хора които са планинари?
Lubomir Lubenov!
Абсолютно всички хора които бяха звъннали, че ще ходят до хижата бяха
предупредени, че хижаря няма да се качи.
С вас Lubomir Lubenov не си спомням да съм говорил.
И преди месец е имало само запитвания от хората, както на никой не сме
обещавали резервация, поради зимните условия, които имате представа какви са в
планината.
Със всяка резервация която правим последните дни се чуваме с всички хора.
А за зимния период изпращам предварително меню на всички групи, за да бъде по
удобно за всички.
Само искам да кажа и аз нещо по темата от първо лице , единствено число, мъжки
род!
Хомо Сапинеса в лицето на Lubomir Lubenov и още 3 - ма индивида като 4 - то
лице не го броя, защото беше по тих и от муха.
Аз и моята жена пристигаме в хижата събота около 16 ч. като преди това в пътя се
засичаме 3 - ма юнаци идвали от хижата и нощували в петък срещу събота ни
споделят , че столовата е отключена и има дърва, хляб евнтуално ако нямаме за
храна, но ние сме подготвени и винаги носим вскчко.
Около 16:45ч. или с някакви леки отклонения идва групата на Lubomir Lubenov и
другите човекоподобни нагли и се настаняват в столовата.
Бяхме запалили печката , разменихме приказки и т.н и от тук започва купона.
Ние решихме да спим в столовата а те избраха горе в спалното където е пригодвно
за нормална нощувка.
Мрънкащото човече с наглост където плюе хижата се разпорежда като взима Бири
от бара за пиене, чаши стъклени от бара като после нито има къде да се измията
нито има Хижар да се заплатят бирите.
Нещо като All inclusive.
После разпъват една софра богата на ядене и пиене и започват да вечерят и пият
като това продължава до след 22 часа.
Само да вметна , че печката в столовата гореше и печката в спалното гореше без
да има хора в спалното помещение.
В хижа Грънчар в столовата се стоеше по къс ръкав и наподобяваше нещо като
Финландска сауна и волно пиеха и ядяха все едно са на Малдивите.
Аз ги помолих да спрат с дървата или поне малко да намалят , защото първо че е
трудоемко и второ , че вече е прекалено топло и часът е след 22ч.
Димитър Йорданов се обажда най - нагло и казва ние си плащаме и т.н и от тук
нататък вече разговорът не потръгна на добре.
Какво значи аз си плащам?
Какво е това да ползваш посуда на хижата без хижар и разрешение?
Какво е това да взимаш бири от бара без да плащаш или някой разрешил?
Какво е това да слагаш кофи с дърва при положение че тези дърва на са за един
ден?
Какво е това цяла вечер да слагаш дърва в спалното и да подържаш горящ огън да
ти е комфортно при положение , че знаеш къде отиваш?
И още много какво, какво, какво....
И сега този тип най - нагло да пише че нямало тиган и чайник?
Ако не вярвате даже има клип , който показва как Димитър Йорданов иронизира
че щял да взима дърва от м.Джанка.
Ако не вярвате прилагам и клипа за доказателство.
Обърнете внимание какво казва:
Свободните дърва са горе на Джанка!
Относно приключилия конкурс за стопанисване и управление на хижа „Камен дел“
Във връзка с интереса на туристическата общественост по повод приключилия конкурс за стопанисване и управление на хижа
„Камен дел“, бихме искали да ви информираме за следното:
С договор от 2014 г. хижа „Камен дел“ е отдадена за стопанисване и управление на член на Българския туристически съюз
– Туристическо дружество „Камен дел 1934 – Бояна“. От своя страна на 29.07.2015 г. ТД „Камен дел 1934 – Бояна“ сключва
договор за наем на х. „Камен дел“ със Сдружение „За Камендел“, част от което е Ивайло Ненов – за срок от 5 години.
В срока на този договор на х. „Камен дел“ са извършени множество ремонтно-възстановителни дейности, за които БТС
осигурява основната част от материалите (в това число дограма, нов покрив, интериорни врати, фасадна мазилка и други) и с
доброволци от ТД „Камен дел 1934 – Бояна“, хижата придобива вида, в който се намира в момента. Договорът на ТД „Камен
дел 1934 – Бояна“ със сдружението наемател е изтекъл през 2020 г.
В продължение на над 5 години наемателят категорично отказва да сключи нов договор и членове на дружеството не са
желани в хижата. През януари 2026 г. в БТС е получен сигнал от ТД „Камен дел 1934 – Бояна“ за това, че стопанисващите
хижата дължат такси към Столична община и имат неплатени сметки за ток с обща стойност над 6000 лв. След направени
проверки на място и анализ на конкретната ситуация се взе решение за провеждане на конкурс за стопанисване и управление
на х. „Камен дел“. Конкурсът е обявен на 16.02.2026 г., като участие в процедурата взимат 4 юридически лица. Назначената
комисия избира на първо място в конкурса фирма „Камен дел 1934“ ООД.
На 16.03.2026 г., в присъствие на лицето Ивайло Ненов, служители на БТС предават обекта на новите стопани.
Последвалите провокации от негова страна и разразилият се публичен скандал, отразен в национални медии, ни
задължава да защитим истината с факти, посочени в горното изявление.
Ползватели на планинската инфраструктура са българските туристи, а ролята на БТС като национално представена
организация е да осигурява безопасни и уютни условия за пребиваване в хижите и в заслоните, обгрижвани от гостоприемни
домакини. За да бъдат изпълнени тези условия, е необходимо всеки един обект да бъде обвързан с договор, в който ясно са
формулирани съответните изисквания, включително и срокът на действието му.
Недопустимо е хижа или заслон в планината да функционира без сключен договор и без категоризация съгласно Закона за
туризма. Тези изисквания са спазени във всички договори, сключени от БТС. Обектите, които имат такива, функционират
безупречно, а хижарите разчитат на подкрепата на Българския туристически съюз, който е гарант за това.
Български туристически съюз
Заключената стаичка, която бившият хижар на хижа „Камен дел“ е отказал да отключи и предаде, е била отворена в присъствието на полиция и БНТ.
Оказало се, че в стаята има вентилаторна печка и саксия (саксии) с марихуана.
БНТ снимаха репортаж от хижа Камен дел, докато се отваряше и претърсваше от полицията
стаята, която Ивайло Ненов отказа да отвори при приемо-предаването на обекта.
Кратко видео и от стаичката.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Мар 20, 2026 9:41 pm
kaloyanv
Така като гледам историята на Грънчар е същата като при останалите хижи и "новите" стопани. В интерес на истината аз познавам въпросния Любомир от преди години и мисля че въобще не е такъв човек както го описват в коментарите. Те го изкараха ебаси и злодея .. а е точно обратното.
Абе общо взето същата цървулска работа ... .. И така и тея хижари ... ше работят, ама няма да работят ....... ше правим хижа, ама ако има 3 човека, там може и да няма никой .......
Иначе Грънчар винаги са я разбивали и Ангел ми е казвал и се е сърдил ... Ма не може да оставиш една колиба, дето човек да умре и после да се сърдиш че е влязал с взломв столовата.
П.С - тея да покажат договорите, че стана много модерно, да лъжем и да мажем .. Досега всяка дадена публична информация първо по телевизията е абсолютна манипулация )) и лъжа. Тоя тлъстия нагляр може и скоро да мине вожда си по наглост и даже да го измести. Както Любо Ганев - Данчо Лазаров едно време ..
Пет Мар 20, 2026 10:17 pm
zlia
Хахаха, за 4 саксии с трева ли е бил тоя цирк.
Как па все така се случва, тръгват с ентусиазъм и желание, но приключват със скандал.
Пет Мар 20, 2026 10:43 pm
vladofff
"наложило се да разбият катинара"...
kaloyanv написа:
... ше работят, ама няма да работят ....... ше правим хижа, ама ако има 3 човека, там може и да няма никой .......
... Ма не може да оставиш една колиба, дето човек да умре и после да се сърдиш че е влязал с взломв столовата...
Понеже си ходил в Алпите би трябвало да знаеш, че там всяка хижа от, да го наречем "високия пояс" зиме не работи, заключва се и се оставя ЕДНА стая, която работи в режим на заслон. Но това не е основание да се разбиват столови и т.н. простотии, които само бая Ганю прави, защото, видите ли, "бил принуден". А високия пояс в Рила и Пирин не емного по-различен зимата от Алпите.
И кое бе байно те принуди да чупиш и трошиш? Не знаеш ли как се ходи зимата на планина? Какво се носи и как се спи на заслон? После защо хижарите биели "туристите". Ми ше ги бият, като правят зулуми и не знаят къде са тръгнали, ше ги бият, и други работи също заслужават... "Принудени" били завалиите...
А тоя Lubomir Lubenov е един капут. Ами ако снегът се окаже дълбок и изобщо не успее да стигне хижата? Няма ли пухенка, няма ли газов котлон, защо не си носи ядене достатъчно. Би трябвало всеки, който ходи зимата да има екипировка дори за бивак на открито, ако му е мил живота. Та като стигне хижата и няма топло, храна и вода, какво му пречи да си облече пухенката, да си стопи сняг и да си яде каквото носи. Едно време така се правеше. Сега не знам какви екземпляри ходят по хижите.
Съб Мар 21, 2026 3:37 pm
kaloyanv
Ок, най-вероятно си прав. Не го знам случая, а и не ме интересува много. Разликата обаче е че там със сигурност се знае че е затворено и хижа няма. Докато тук са пазарлъци.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети