ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Към оцелелите ком-еминейци, преминали успешно през Петрохан
Иди на страница Предишна  1, 2

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Към оцелелите ком-еминейци, преминали успешно през Петрохан
Автор Съобщение
kaloyanv

Мнение Отговорете с цитат
За "навлеците" малко груб майтап от моя страна, обаче то и натам трябва да отиде. Тая прокуратура и оня бавно развиващото джудже е просто трагедия. Те като излязат да говорят, най-вероятно са сериозно замесени. Тази история е толкова скапана, че даже няма и да пиша. Това е показателното за овладяната държава от разни мутри и олигофрени.

Без да взимам страна, да повторя отново. Минавал съм доста пъти последните години, не през самата хижа а наблизо. Виждал съм патрулите. Даже мога да ви кажа, ако някой ми е чел разказите, всъщност е точно обратното. Винаги тези хора които са съм срещал са ми се стрували безобидни. Това с оръжията също е смешно, понеже никога не видях някой с оръжие. Последния покрай покрай връх ком, беше един от въпросните хора, който е водолаз и други младежи.

Ми мога да ви кажа бяха всичко друго, но не и опасни. И повече няма какво да кажа. Както видяхте и жертвите и шефовете, са доста далеч от профила на мутри и тежковъоръжени главорези ...

ПРосто това е абсурдно за мен да се твърди. Дали са били много редовни, Владов да каже Smile) той е човека дето знае нещата.

П.С -- Даже последните години спим в района на ком и не само ние, което не е много законно, понеже това се води резерват в района и е малко своеволно. Да сте чули некой да има проблем и да е изчезнал безследно Smile

П.С.2 - А тоя кмет на Гинци с "подемното" лице, може да му се вярва много, барабар със Сарафов и онея другите малумници са доста адекватни. Smile)))
Чет Фев 05, 2026 4:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

kaloyanv написа:
..., вие се сърдите на някой който си е купул имение и не иска хора да минават покрай него ...

Нещо не ви разбирам ..

Ами като не разбираш, да взема да ти обясня. Smile

Ако си купиш имение и не искаш хората да минават ПРЕЗ него, ще го оградиш с подходяща ограда, за да не минават хората ПРЕЗ него.

През нощта например може да има изгубил се човек, който погрешка да навлезе в имението и какво – ще го гръмнеш без предупреждение?!

Ако застреляш човек или ком-еминеец ( Smile ) без предупреждение, по закон носиш наказателна отговорност, независимо колко табели си поставил!

Дори в САЩ нямаш право да стреляш БЕЗ предупреждение.

vedrin написа:
... Може би и други по-възрастни съфорумци помнят табелите около вододайните зони в алпийската част на Витоша от 70-те и 80-те. В тях също идеше реч за стрелба без предупреждение. Като деца доста се впечатлявахме от тях.

И аз съм се впечатлявал от тях, имаше такава табела за стреляне без предупреждение на заслон „Ушите“.

Преди няколко години бях в дирекцията на природен парк „Витоша“ по друг въпрос и реших да ги питам за вододайните зони.
Попитах ги дали имат карта на вододайните зони във Витоша, за да се нанесат на картата БГМаунтийнс, за да ги виждат туристите.
Отговориха ми, че нямат карти на вододайните зони, могат да потърсят от министерството, но било безсмислено да се нанасят на картата.
Учудих се защо да е безсмислено, отговориха ми, че вододайните зони клас I били оградени с ограда и така или иначе туристите нямат достъп до тях,
а вододайните зони клас II и клас III не били забранени за посещение от туристи, можело да ходят в тях. По-късно проверих – информацията се оказа вярна:

НАРЕДБА № 3 ОТ 16 ОКТОМВРИ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОУЧВАНЕ, ПРОЕКТИРАНЕ, УТВЪРЖДАВАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА САНИТАРНО-ОХРАНИТЕЛНИТЕ ЗОНИ ОКОЛО ВОДОИЗТОЧНИЦИТЕ И СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА ПИТЕЙНО-БИТОВО ВОДОСНАБДЯВАНЕ И ОКОЛО ВОДОИЗТОЧНИЦИТЕ НА МИНЕРАЛНИ ВОДИ, ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ЛЕЧЕБНИ, ПРОФИЛАКТИЧНИ, ПИТЕЙНИ И ХИГИЕННИ НУЖДИ

https://lex.bg/laws/ldoc/-549408256

Относно отношението на местните хора към ком-еминейците и маркировката на Ком-Емине в (в близост до) частен имот:

На 30.05.2017 г. почиствахме стария път под село Губислав, а аз след това подновявах маркировката до Гара Лакатник.
Изрисувах червени стрелки върху последната къща – където шосето от Губислав излиза на главния път от Своге за Мездра.
От къщата излезе една жена и ме попита какво е това, което боядисвам. Аз ѝ отговорих, че това е туристическа маркировка.
Жената каза, че не е съгласна да боядисвам върху къщата, а пък аз ѝ отговорих, че няма нищо лошо, дори трябва да се гордее,
че европейски международен маршрут минава до къщата. Жената ме контрира, като ми заяви, че смятат да пребоядисват къщата.
Аз ѝ отвърнах, че няма никакъв проблем – да си боядисват спокойно, ние след това ще минем пак и отново ще подновим маркировката.

Гледам на Гугъл Карти – 6 години по-късно през месец юли 2023 г. маркировката още си стои:

https://maps.app.goo.gl/m8fuRats5kzcXHEs7

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Фев 05, 2026 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

stefan_iliev38 написа:
..,
Ами като не разбираш, да взема да ти обясня. Smile

Ако си купиш имение и не искаш хората да минават ПРЕЗ него, ще го оградиш с подходяща ограда, за да не минават хората ПРЕЗ него.

През нощта например може да има изгубил се човек, който погрешка да навлезе в имението и какво – ще го гръмнеш без предупреждение?!

Ако застреляш човек или ком-еминеец ( Smile ) без предупреждение, по закон носиш наказателна отговорност, независимо колко табели си поставил!

Дори в САЩ нямаш право да стреляш БЕЗ предупреждение.

Това е ясно, поради тази причина досега никой не е пострадал, нито е имало проблем. Затова вместо да гръмнат някой, просто са му казали да си обере крушите Smile. Както доколкото знам и ти нямаш право да рисуваш по чужди къщи и въпреки това си го направил Smile ...
Чет Фев 05, 2026 4:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Досега …

Чет Фев 05, 2026 5:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

kaloyanv написа:
... Както доколкото знам и ти нямаш право да рисуваш по чужди къщи и въпреки това си го направил Smile ...

Защо да нямам право, ако собственикът на къщата не възрази? Smile

По случая с тройното убийство – аз чакам да се изяснят нещата и нарочно не чата предварителни изказвания и спекулации.
Но въпреки това мернах някъде, че е била заградена по-голяма площ от тази, която е била закупена или наета.

Относно надписите „Стреля се без предупреждение“ – дали това не нарушава някой закон или наредба за всяване страх и паника сред населението?

Think
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Фев 05, 2026 6:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Имам известни основания да мисля, че (поне в началото през 2022 г.) петроханската история е била една твърде зле прикрита донейде потайна дейност на службите (може би ДАНС), извършвана с известна подкрепа от МОСВ посредством афиширането на разни ужким зелени каузи. Тук е мястото да отбележим, че много от замесените лица (основатели и спомоществователи) имат близки семейни връзки с ДС, по-късно разцъфтели в "успешен бизнес" и дори присъствие на политическата сцена -- неща, които не се забравят и често биват свързани с някои зависимости и задължения "до гроб". Възможно е замисълът да е бил "на ползу роду", както се изразяваше един доскорошен "герой", например, в контекста на предприеманите мерки срещу нелегалните мигранти и каналджийството. Това, което тепърва ще трябва да бъде изяснявано, е какво би могло да се е случило напоследък, така че да предизвика подобен трагичен край за най-малко трима души. Малко вероятно е да научим истината...

Чет Фев 05, 2026 6:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Мнение - Отговорете с цитат
Табелки "Стреля се без предупреждение" всъщност имат много по-голямо приложение, отколкото предполагате.
И дейстиветелно е добре да се слагат и поставят в огромни количества.... но не край хижи, а на други места.
Така е най-добре да се маркира територия на ловно стопанство, където активно се ловува.
И именно там съм виждал такива, но не са звучали заплашително, а с оглед личната безопасност на случайни минувачи.
Защото именно на лов, никой не вика на шопаря:
1.Стой, кой е там?
2.Кой е там, ще стрелям.
3. Халосен;
4. На месо...
Ведрине така ли беше по Устав, че не съм сигурен?
Обаче за надпис около къща не е нормално и звучи като заплаха за убийство.
А последното е наказуемо.
Чет Фев 05, 2026 6:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

vladofff написа:
Ведрине така ли беше по Устав, че не съм сигурен?

Уставът не бих могъл да цитирам с достатъчно голяма точност 38 години по-късно, а и не ми е бил любимо четиво. Указанията, обаче, бяха съвършено ясни и се оказаха незаличими спомени, поне за мен.

PS: Иначе, сега прегледах набързо един сборник с документи, издание на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, който е озаглавен "Държавна Сигурност и Гранични войски". Във връзка с въпроса за стрелбата без предупреждение интерес представляват електронни страници 509 и 513 от разширения вариант на сборника, в които са изброени случаите, в които би могло да бъде употребено оръжие без предупреждение. Съответните текстове представляват части от заповед на министъра на вътрешните работи (Заповед №128 за реда на употреба на оръжие от ГВ, София, 13 юни 1952 г.) и окръжно от зам.-началника на Гранични войски (Окръжно №І-961 за разяснение на пункт 3 от заповед 128 от 13 юни 1952 г., София, 7 юли 1952 г.).

Моята граничарска служба започна през есента на 1988 г. -- 36 години след лятото на 1952 г. Както уроците по време на обученето ни в кюстендилския граничен отряд, така и офицерските заповеди и наставления, които съм получавал през следващите близо две години на заставата в Бобешино и нейните околности, бяха именно в духа на тези документи. Единствената по-съществена разлика, може би появила се в някакъв момент по-късно през годините, се състоеше в увеличения брой предупреждения (не само «еднократно извикване "Стой!" и предупредителен изстрел нагоре»).

Последната промяна е направена от vedrin на Чет Фев 05, 2026 8:14 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Фев 05, 2026 6:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

vedrin написа:
...в контекста на предприеманите мерки срещу нелегалните мигранти и каналджийството...

Най-добрата мярка срещу гореизброеното точно в този ъгъл на България би била да им улеснят билния преход към границата на запад.
Чувал съм едни такива истории от първа ръка в диаметрално противоположния край на държавата...

Чет Фев 05, 2026 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
tortomanin

Местожителство: Хасково

"На 30.05.2017 г. почиствахме стария път под село Губислав, а аз след това подновявах маркировката до Гара Лакатник.
Изрисувах червени стрелки върху последната къща – където шосето от Губислав излиза на главния път от Своге за Мездра.
От къщата излезе една жена и ме попита какво е това, което боядисвам. Аз ѝ отговорих, че това е туристическа маркировка.
Жената каза, че не е съгласна да боядисвам върху къщата, а пък аз ѝ отговорих, че няма нищо лошо, дори трябва да се гордее,
че европейски международен маршрут минава до къщата. Жената ме контрира, като ми заяви, че смятат да пребоядисват къщата.
Аз ѝ отвърнах, че няма никакъв проблем – да си боядисват спокойно, ние след това ще минем пак и отново ще подновим маркировката."

И вас ви хапят кучетата... Ако някой дойде да маца "Само Левски!" на вашата къща, дали ще ви стане кеф? Не разбирате ли, че "нашите" цели и нормалното усещане за неприкосновеност на дома са в конфликт?
Чет Фев 05, 2026 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kaloyanv

Тука вече пералнята на конспирациите се завъртя мега яко..... Да не се окаже че оня от Връшка чука благодетеля да им е конкурент Smile и кирил дизела и той е от ДС Smile или помощник ? Цялата работа звучи правоподобно, но когато се зададат въпроси от типа на "защо" някак си увисва цялата работа.

Все пак съм склонен да приема поне на 70 процента това което пише ведрин ..... Ама дали пък да спрем да пишем, да не ни ударат ДАНС, кат си пием ракията в момента ... и ония с качулките ... Щото най-вероятно .... .. И както казаха вече "Ще се установи как са се самоубили всичките"

Последната промяна е направена от kaloyanv на Чет Фев 05, 2026 10:21 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Фев 05, 2026 10:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

И сега като се замисля май са същите пуяци .. Тоя бай чипик откъде излезе точно преди некоя и друга година, уж "Америка за България" финансиране, ходене по границата, чистене правене на некви неща. Е че кой ги позволява тези работи Smile)) ... Нас на скакавица одат да ни глобяват. А тоя се е заел по цялата граница със Сърбия да развива "туризъм" сериозно необезпокояван ... АРе беее
Чет Фев 05, 2026 10:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo

Местожителство: София

Поредните "добри момчета" дали малко фира.
По-интересна ми е реакцията на разни министри, кметисти, всякакви други подобни глисти и терористи ... всички обясняват (без да ги питат) колко свестни са били фиросаните.
Във връзка с написаното от Ведрин, днес пък ми изскочи и името Безуханова, замесена с паравоенните, а тя има дълга и интересна история - семейна, професионална, идеалноцелна, за който му се рови де.

Разбира се, че нищо близко до истината няма да бъде публикувано официално, но пък не е като да не е прозаично.
Поне този случай ни присети как на втория ден след "нападението" над Гешев, наблюдавахме как двама милиционери с гребла оформяха почвата около все така здравата шипка, да изглежда гърмяна, че на първия ден и нямаше нищо.

Ще споделя и някакви лични наблюдения от 10-на ходения и разчиствания в него район, все през почивни дни и откакто хижата си се сдоби с дискутираните.
Няколко приближавания и оглед с джип и АТВ.
Пресни иманярски изкопи около кота 1539 северно от хижата.
Дивеча се дематериализира.

Познати бегачи и велоентусиасти са били спирани и заплашвани (преди хижата, над хижата, в района на Клисурската мандра към Ком), когато са ходели да тренират в делнични дни

Пукам пуканки и следя ... поснах и сълза, да осоля пуканките де.

Чет Фев 05, 2026 11:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.