Към оцелелите ком-еминейци, преминали успешно през Петрохан
Молба - ако сте минавали покрай зловещата хижа и имате снимки на червената билна маркировка и табелите за видеонаблюдение и стрелба на месо - моля споделете тук.
Аз минах оттам на 25 август 2019 към 17:30, помня това предупреждение, преметнах го през рамо и продължих. Не съм снимал.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Фев 04, 2026 6:15 pm
rumen radev
Re: Към оцелелите ком-еминейци, преминали успешно през Петро
dido написа:
... табелите за видеонаблюдение и стрелба на месо ...
Аз минах оттам на 25 август 2019 към 17:30, помня това предупреждение, преметнах го през рамо и продължих.
Това е интересен нюанс - до 2020 хижата е стопанисвана от Фидос Симеонов.
Табелите и ограниченията още от времето му като хижар/стопанин ли са?
Минавал съм много пъти, но никога не съм се отбивал и не ми е направило впечатление. Но ми стана любопитно кога са се появили за първи път ограниченията ...
Сря Фев 04, 2026 8:35 pm
dido
Имам такъв спомен (не 100% ов), но нямам снимки - затова търся за потвърждение.
Видях снимка в една от хилядите статии, които се нароиха тези дни:
Марката е наша, слагахме я тъкмо тогава.
Сря Фев 04, 2026 9:47 pm
andriii
Аз минавах 2019а на моето Ком-Емине там и влизахме с аверите за вода и нещо за хапване...табели не помня да съм виждал.
Само кисел хижар
След това съм ходил до Тодорини кукли, но по пътеката отзад и не съм обръщал внимание за табели.
Сря Фев 04, 2026 9:54 pm
kaloyanv
Аз не съм минавал през хижата. Но доста пъти по пътеките покрай нея. Срещал съм винаги тези патрули, доста дружелюбни хора, никога не е имало проблем с тях. Мисля един от загиналите съм го виждал поне 2 пъти и съм си говорил с него.
Тая работа малко ми мяза, както един "турист" беше пуснал едно видео как минава през башмандра през едно стадо с крави и кучетата му се бяха озъбили, та той ги ръсеше със спрей и ходеше да се оплаква после, колко агресивни били кучетата. ...
Със сигурност тая работа е малко мътна, но аз не съм имал никога проблем. И все пак по неведоми пътища щом е станала частна собственост, при положение че стопанина не желае хора, те нямат работа там .
Не че и стария хижар, бай фидос много е обичал хора да му ходят на гости, затова че разликата не е била голяма ..
П.С - в този ред на мисли е и редно, всички възмутени да ходят да пишат и за ловните полета покрай Поморийския проход и там как те гонят и забраняват и така още доста територии. Не знам защо всички се правят на бавно развиващи .. Ама явно това е положението ..
Сря Фев 04, 2026 11:54 pm
vladofff
q
Аз съм ходил в околията последно преди две години, с колело обикалях по пътя южно от хижата. Тогава не съм виждал никого. По-рано, пък по КЕ, помня, че бяха преградили пътеката и се тръгваше право нагоре, т.е. вляво от старата пътека и се минаваше отгоре/северно/ на постройката. Пак не съм ги виждал, че да са се правили на интересни. По правило такива нещастници нямат никакво право да казват каквото и да било, още повече да ти дават наклон на у*я. Ако има бракониер или дървар -да се обаждат на горско, полско и незнам какво си. Но всичко останало е на границата с нарушението на "Обществения ред" и те самите са си за акт от страна на полицията. Естествено имат право да си оградят периметъра, ако е тяхна собственост и да не допускат други. Но да пишеш по табелки за стрелби без предупреждения и други своеволия е прекалено и са си за прокурор. Но поради бездействието на последния, очевидно друг "прокурор" е свършил работата, както виждаме.
В днешното издание на "Здравей, България" близо половин час беше посветен на случилото се. Събеседниците споделиха мисли за някои интересни и сравнително по-малко известни или вече позабравени обстоятелства, които внасят известни нюанси в масовия (засега) наратив.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Фев 05, 2026 11:10 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3517 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
kaloyanv написа:
...
П.С - в този ред на мисли е и редно, всички възмутени да ходят да пишат и за ловните полета покрай Поморийския проход и там как те гонят и забраняват и така още доста територии. Не знам защо всички се правят на бавно развиващи .. Ама явно това е положението ..
Накрая си се изказал като един истински плевенчанин.
Да, има тема във форума за Поморийския проход, ще видим дали тази година ще има някакво развитие там:
Питах Станислава (с която бяхме на маркирането през 2019 г. заедно със съфорумците Дидо, Mariana1000 и абсурд)
дали има снимки на табелите със забранителните надписи оттогава – за съжаление няма.
Станислава ми разказа следната случка:
През месец юни 2021 г. правят Ком-Емине четирима души и кучето Годрин.
(Годрин е много умно животно, което има грамота за преминаване на поклонническия поход Светият път по мощите на св. Иван Рилски).
Вечерта стигнали до Петрохан и решават да нощуват на Пътеката, на самото Ком-Емине близо до въпросната бивша хижа „Петрохан“.
От хижата дошъл човек и грубо им наредил да се отдалечат от хижата и Годрин да не плаши кучетата им.
Разбира се, ком-еминейците не искали проблеми и се отдалечили да бивакуват няколкостотин метра напред по Пътеката.
Няма снимки от табелите със забранителните надписи оттогава, само снимки на лагерния огън.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Фев 05, 2026 2:00 pm
vladofff
stefan_iliev38 написа:
От хижата дошъл човек и грубо им наредил да се отдалечат от хижата и Годрин да не плаши кучетата им.
Поредното доказателство, че тия не са били много у ред с главата. Ако искаш да се правиш на народен партизанин и да живееш необезпокояван, няма да купуваш хижата, ами един от копторите, на няколкостотин метра от нея, а такива ги има в изобилие южно от хижата. Хем по-евтино, хем по-далеч. Ама не, да се правим на интересни. Аз не ги познавам тия, единствено с Калушев съм имал някога пререкания за едни тъпотии които пишеха в нещо като форумче, администрирано от него, казваха му нещо си екстремно цом... И понеже на Иво не му харесваха моите писания, за назидание ме банна и с това всичко приключи.После разбрах, че зачезнал и станал някава будистка лама /не южноамериканска/, след което заминал да се гмурка някъде далеч и повече не чух и не видях нищо за него.
Чет Фев 05, 2026 2:10 pm
kaloyanv
Аз пък бих си купил хижата, понеже е хубава и бих изгонил всички навлеци, които си мислят че могат да ходя и да минават откъдето си искат. При положение че пътеки наоколо има бол. Та не мога точно да разбера точно какво се опитвате да кажете...
Вместо да псувате Фидосова, да ходите на протести и да псувате тези дето са продали хижата и държавни земи, вие се сърдите на някой който си е купул имение и не иска хора да минават покрай него ...
Чет Фев 05, 2026 3:08 pm
dido
Re: Към оцелелите ком-еминейци, преминали успешно през Петро
rumen radev написа:
dido написа:
... табелите за видеонаблюдение и стрелба на месо ...
Аз минах оттам на 25 август 2019 към 17:30, помня това предупреждение, преметнах го през рамо и продължих.
Това е интересен нюанс - до 2020 хижата е стопанисвана от Фидос Симеонов.
Табелите и ограниченията още от времето му като хижар/стопанин ли са?
Минавал съм много пъти, но никога не съм се отбивал и не ми е направило впечатление. Но ми стана любопитно кога са се появили за първи път ограниченията ...
Фалшив спомен в главата ми, както изглежда. Вероятно от нещо прочетено или видяно по планинарски писания и снимки след 2022 г.
Ако е имало такива табели, надали колегата andriii е щял да се набута там (а той е минал 20-на дни по-рано от мен). Ние тогава сложихме марка на 15 метра северно от централната част на сградата, върнахме се и продължихме с колата по черния път за Тодорини кукли (това по справка с GPSа). Ако тогава са били тези наематели, едва ли са щели да ни допуснат толкова близо.
vladofff написа:
...единствено с Калушев съм имал някога пререкания за едни тъпотии които пишеха в нещо като форумче, администрирано от него, казваха му нещо си екстремно цом... И понеже на Иво не му харесваха моите писания, за назидание ме банна и с това всичко приключи.После разбрах, че зачезнал и станал някава будистка лама /не южноамериканска/, след което заминал да се гмурка някъде далеч и повече не чух и не видях нищо за него.
Във видеото от Ведрин един от журналистите споменава за този форум.
kaloyanv написа:
Аз пък бих си купил хижата, понеже е хубава и бих изгонил всички навлеци, които си мислят че могат да ходя и да минават откъдето си искат. При положение че пътеки наоколо има бол. Та не мога точно да разбера точно какво се опитвате да кажете...
Вместо да псувате Фидосова, да ходите на протести и да псувате тези дето са продали хижата и държавни земи, вие се сърдите на някой който си е купул имение и не иска хора да минават покрай него ...
Нещо не ви разбирам ..
Някакси хич не е нормално хора, минаващи по най-популярната планинска пътека в България да минават покрай табела "стреляме без предупреждение".
Заигравката с оръжие, униформи и изискване на лични карти е нещото, които ме тревожи най-много в тая мърлява история и всъщност най-малко пасва с изображенията, които някои медии и социалните мрежи се стремят да съчленят за обитателите на хижа Петрохан.
Последната промяна е направена от dido на Чет Фев 05, 2026 3:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Бих използвал случая все пак да разкажа за един спомен от по-далечното ни минало. Може би и други по-възрастни съфорумци помнят табелите около вододайните зони в алпийската част на Витоша от 70-те и 80-те. В тях също идеше реч за стрелба без предупреждение. Като деца доста се впечатлявахме от тях. Години по-късно, в края на 80-те когато се наложи да бъда граничар и бях много подробно запознат с последователността от действия, които бяхме длъжни да предприемем при забелязване на нарушител, освен другото си зададох въпроса -- на какво основание изобщо в мирно време някой би могъл да стреля по хора без предупреждение? Тогава или пък сега...
За незнаещите -- граничарите бяха част от т.нар. "Вътрешни войски", които от своя страна бяха подразделение на МВР. А инструкциите бяха за множество последователни предупреждения от различен вид, чак последното от които би могло да бъде ненасочена стрелба във въздуха...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 1 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети