Ще се опитам тук в рамките на няколко дни да нахвърлям впечатленията си от преминаването по пътеката тази седмица.Надявам се да ви е интересно.
Пет Юли 04, 2025 10:05 pm
kaloyanv
Re: Връшка чука-Ком.Опит за пътепис.
сидката написа:
Ще се опитам тук в рамките на няколко дни да нахвърлям впечатленията си от преминаването по пътеката тази седмица.Надявам се да ви е интересно.
Ще е супер да видим един такъв пътепис, бъди здрав !
Пет Юли 04, 2025 10:23 pm
сидката
Вярвах че след Ком-Емине,което извървях в лятото на 2022 година,някога ще дойде ден и за Връшка чука--Ком.Взех си пътеводителя на Ойларипи, четох гледах в захлас чудните снимки там, отбелязвах местоположенията на водите по пътя, броих километри,чертах си маршрути,търсех места за нощувки, биваци, евентуални слизания от билото долу в ниското за провизии и все нещо не ми допадаше в плановете които мъдрех.Не си давах много зор с тях, междувременно си цъках по други места и планини и времето си минаваше.И хоп... миналата година един човек на име Ивайло Марков с финансова подкрепа от Фондация "Америка за България"се заема с разчистване и маркиране на 150 километровия маршрут.Дружката ми с който заедно преминахме по Ком-Емине, Марио, беше един от първите откликнали на призива за доброволци.Виждах във фейса в групата" Връшка чука -Ком:Развитие на туристическия маршрут "как работа се отмята на едро.По принцип съм си мързелив човек когато става въпрос за садене,плевене, копаене и косене,но реших да ударя едно рамо в жъненето на плодовете на успеха.Измислихме си дата за тръгване, уговорихме се с Ивайло Марков да ни помага със съпорта на вода,храна и бивачни съоръжения,Марио намери четирима негови приятели ентусиасти, аз намерих четирима мои и така заковахме бройката на 10 връшкочукокомци.Хубаво, кръгло число,гаранция за успех.Седмица преди тръгването при последното преброяване рязко бяхме намалели наполовина но бях чувал че според руските алпийски стандарти 50% загуба на състав е съвсем приемлива и си казах че всичко е наред.На 28 юни,в събота, паркирахме на кариерата на село Киреево откъдето е подхода за връх Връшка чука.Там ни чакаше Иво с неговия джип.Прехвърлихме палатки, чували и де що бяхме помъкнали за ядене и пиене и към 9.00 заизкачвахме баира.След половин час вече гледахме отгоре към Сръбско и се надявахме след няколко дни пак да зяпаме отвисоко ама вече от връх Ком.Понеже бях най-дърт в групата а и може би защото нося очила и създавам измамно впечатление за интелигентност у хората, Иво който се беше качил на върха да ни изпрати ме натовари с една радиостанция за да имаме връзка между нас и него.Обясни ми как се включва,от обяснението му нищо не разбрах,казах уверено че всичко ми е ясно и съм разбрал и я прибрах в раницата .Тръгнахме по маршрута надолу в много приповдигнато настроение.Аз, Марио, Борис -мой приятел,Анатоли-приятел на Борис и Иво,18 годишния син на Анатоли който оттук нататък ще наричам Ивчо за да не се бърка с Иво Марков.За първите два километра на два пъти се обърквах за пътеката и Ивчо зад гърба ми два пъти ми вика"Наляво е пътеката.Не натам,завиваме тука".Помислих си"Брейй,тоя малкия е опасен,евала".След около час стигнахме местността Затворница,тук е гранична пирамида 403, която според последните проучвания е най-западната точка на България.Отклонението от пътеката е само сто метра и затова я уважихме.Следва пирамида 402, на мен лично гледайки картата тя ми се струва че е по на запад и за всеки случай се отклоних и към нея.Не я намерих а и много взе да напича така че се забързахме към село Киреево.Имаше доста костенурки по пътя,те обичат жегата.В центъра на селото седнахме и пихме кафета,коли,бири от магазина който за щастие работеше.Решихме да не минаваме през Раковишкия манастир,дясната маркирана пътека към връх Черноглав ни се видя по пряката и поехме по нея.Тоест поехме по нея щото Ивчо ми каза коя е,аз бях захванал една съвсем друга в грешна посока.Малкия за нула време ми обра точките.Нагоре по баира стана видима разликата в ходенето между хората в групата.С Марио бързахме напред, Ивчо ходеше с нашето темпо,но изчакваше баща си,баща му изчакваше Борис,а пък Борис отзад си щракаше с един огромен професионален фотоапарат който освен това тежеше майка си и баща си.Отделно Ивчо и Толята се отклоняваха до всички гранични пирамиди,снимаха ги ,качиха се и до връх Студен кладенец който е с 80 метра по-нависоко от пътеката.Малкия преди това и до Черноглав беше изтичал.Мислех си"Вярно всеки е изтрещял посвоему, това си е съвсем в реда на нещата, но това планинарите сме съвсем изчаткали,плаче си за разстрел положението".Лично при мен,някога,болестта ми беше да качвам първенците на планини,дялове и мислех да кача Бабин нос,най-високия в този дял на Предбалкана.На Марио пък вече много му се пиеше бира и нямаше намерение да качва днес каквото и да било.На косъм бях да го подсека и аз,почти го бяхме подминали.Предположих че тримата другари които бяха зад нас го качват от север,гузната съвест в мен надделя и го задрапах от юг.Явно все пак бях схванал как да подкарам радиостанцията, Иво ни чакаше на седлото между Бабин нос и връх Три кладенци.Джипа му беше на пет минути ходене надолу по черния път който идва от село Раковица.Опънахме палатките на самия път, друго равно място наоколо нямаше.Салати, ракия,бира,безалкохолни,хапване и толкова за този хубав ден.Равносметка:21.5 км,+1236,-684,9.30часа,труден терен,красота по маршрута.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети