ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Къде се мотахте последно?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 194, 195, 196

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Къде се мотахте последно?
Автор Съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Чешмата близо до заслон „Пинко“ течеше ли?

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Апр 19, 2025 10:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

stefan_iliev38 написа:
Чешмата близо до заслон „Пинко“ течеше ли?

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!

Да, сравнително слабо, но си течеше. Предвид това че целия и каптаж е открит и е малко в окаяно състояние... Не знам дали пропуснах да отблежа че заслона е в неподържано състояние и то благодарение на хората които отиват там. Имаше един тиган на който е правено някакво ядене и беше оставен така както е мръсен и тн и тн .. Някои от камъните наоколо бяха надраскани с някакви глупости ...
Не е чак толкова зле, но е малко кофти, понеже мястото наистина е супер ..
Нед Апр 20, 2025 11:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

kaloyanv написа:
Чудех се къде да пиша и не можах да измъдря никоя тема. Вчера ходих с колелото малко да влизам във форма и направих обиколката на витоша. Там няма нищо интересно, освен няколко паднали дървета на пътеката.
Днес заради прогнозата реших пак да направя едно каране до Кладница и обратно... Само че докато се връщах, видях една от табелите за х. Острица и реших да направя едно отклонение, тъй като винаги съм се канил да мина през въпросния район, но така или иначе не го направих.

Та хванах една стръмна пътека право нагоре, която е над Рударци и излиза право на заслон Каменоделец. Голямо бутане. Качих се оказа се че района е страходен, точно пред заслона гледката е страхотна. После реших да продължа към Заслон Пинко, обаче малко след заслона има червена марка, която сочи пътеката, обаче аз заради колелото реших да продължа по пътя и след това да завия ....

Е тук дойде проблема, че този път който е в картата на каде си, го няма от много години, бил е дървосекачешки, то аз не се научих че щом започа да обрасва още от началото, значи път няма. Е както и да е, продължих по него и не стига че няма път, ами е едно зверско бутане докато не се излезе в района на връх Тепето. Там има някакъв път доста използвам който върви на запад и мисля да го проверя. Но този път трябва да се махне от картата, според мен не става и за пеша от много време.

Излязох и на заслон Пинко и продължих до края на пътя където също има гледка. Мога да кажа че това може би е най-красивия район на Витоша и ми стана любим.. На връщане продължих по пътя, където има много изоставени сгради, докато не се излезе на асфалтовия път, където има къща има и електрически кабели и пише "частен имот". Продължих надолу по асфалта и там където има друга голяма и полуразрушена сграда, отбих на земен път, който отива на река Владая и пътеката от Владая за Златните мостове. ОТ там се кажих на ПП Металург и тн ..

Искам да задам няколко въпроса, откъде в този район има толкова сгради изоставени. Там по името на заслона да не е имало кариера за добив на камъни и някакви други мини. Тъй като на картата има разни знаци. Пак да подчертая изключително красив район.
Единственото нещо което ми направи лошо впечатление е че заслоните са много мръсни и дори има по някой боклук в местноста.Най-вероятно е заради по-лесния достъп до тях.

И най-важния въпрос, след заслон Пинко, започва жъла марка за хижа Селемица, понеже нямах време да я огледам, на картата релефа дава да е равен, но ми се струва тясна пътека с каманаци... Става ли пътеката за колело, че там могат да станат много хубави кръгови преходи с колело ?? Мерси предварително.

Май си забравил за мене Smile
Редовно ходя из района, и с колело доста, но засега нямам време.
Новия наследник спи в раница и шетаме към Каменоделец и Пинко с него, големия и куче Руди.
Имам тракове почти от всяко ходене, все се каня и аз да оправя тази неточност за която ти си писал. Друфия път от Тепето за който си писал е много приятен. Излиза пак на пътя за Каменоделец. А ако продължиш направо през каменните реки може да идеш в Кладница. Същата работа е ако продължиш от Пинко по жълтата за х. Селимица. Много е приятна, има малко пренасяне през големите камеъни от каменните реки, но иначе пътеката е чудесна. Айде живот и здраве ще те водя из района Smile Да много е красиво, хем си във Витоша, хем е много различно.

Пон Апр 21, 2025 9:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Не съм забравил даже се сетих, ама това го правих през седмицата понеже бях отпуск .. Smile и то въпроса е че карам малко на импровизация, просто в тоя момент реших да се отклоня, и беше според плановете и времето .. Само предния ден знаех че ще завъртя витоша 100. Ако искаш другия път като правя витоша 100 да ти се обадя. Ама предполагам ти няма да искаш да го правиш цялото. Мога да ти се обадя и като реша да мина по тоя маршрут към Люлин планина от Владая или подобни. Аз малко време прекарвам към момента в София, затова че всичко го правя в последния момент и така донякъде ми харесва. Да не говоря че този ден мислех да качвам Мургаш с колелото да въртя после през витиня и тн ... Smile но заради времето смених.
Пон Апр 21, 2025 1:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer_142

Не е точно планинарство, но за мотаене може да се брои. За който не знае, между Своге и Бов, покрай великата река Искър, има две исторически и две природни забележителности, които си заслужават посещението и ако някой съвсем няма какво да прави, му препоръчвам този 10 - 12 километров преход. В долният край на Своге е техният манастир, представен от една хубава и голяма черква и по-малката, но по-забележителна Св. Петка, която е много видяла. Включая Васил Левски и Иван Вазов. Реновирана, но за съжаление беше затворена. Чисто и подредено място.
Не много далеч, по течението се стига до великолепен усой, където има оброк, навес с маси и пейки, действаща чешмичка, коприва Smile ... От чешмата тръгва пътека, която след стотина метра ще ви отведе до руините на манастира Св. Кирик и Юлита. Великолепно и лесно достъпно място. До колкото знам по средата на юли, на мястото има някакво събитие. И тук трябва да спомена за съжаление, защото мястото бе оревано и одимено от няколко кросови мотора, прогонили категорично духовният елемент на разходката. За тях или добро или нищо.
В Церово около гарата има две неща за отбелязване. Отзад е капанчето със студена бира, а на 200 метра по линията е т.н. природна забележителност "Джуглата". Има и беседка до нея, интересно е. Ако беше малка пластика на Дали, със сигурност някой Джон Смит би се изръсил с десетки милиони за това. Но е от камък и голямо.
По-долу отдясно по течението е Червената скала. Дълъг, висок, червен отвес, с тераса по която минава пътеката, а още по-долу реката. Няма да предизвика ахване, но и това място е интересно, пък така или иначе маршрута минава оттам.
И докато чакате влака на Бов, може да се качите до Люлката на любовта и ако няма две - три ученички да си говорят глупости там, можете да се полюлеете. Не е задължително да сте особено възбудени, че да седнете. Открива се великолепна панорама към селото и дефилето.
Прилагам снимки, като тези при люлката са от по-отдавнашно минаване. Геотагът на тези при руините не е правилен, по не знам какви причини. Има актуална снимка на разписанието на няколко маршрутки от Своге за Заноге, Желен и Лесковдол, за който се интересува.
Ползвам случая да помоля, ако някой знае за друг обществен превоз до Заселе в отрязъка между 7:30 и 11:00, да сподели без капка свян!

https://photos.app.goo.gl/AeH12aCo3VjGzWmq6
Пет Май 02, 2025 11:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Край голямата река:

https://photos.app.goo.gl/DtQgtSvKJpzm4EAk9
Пон Май 05, 2025 6:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
NuclearWinter

Местожителство: ГА701

tortomanin написа:
Край голямата река:

https://photos.app.goo.gl/DtQgtSvKJpzm4EAk9

Следващият път не изпускайте това: https://belene.camp/tour/

=======

И по темата!

Миналият уикенд изкачихме в петъка Гоцев връх и Шабран, а в съботата - Конгут и Радомир. Гората на Славянка изглежда ужасно след миналогодишните летни пожари. По пътеката има множество нападали дървета. И поне още толкова, които чакат да паднат върху пътеката.

Вто Май 06, 2025 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 194, 195, 196
Страница 196 от 196

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.