ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Боровец - Мусала в края на Април

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Боровец - Мусала в края на Април
Автор Съобщение
stanchata

Местожителство: Лондон / София

Мнение Боровец - Мусала в края на Април Отговорете с цитат
Здравейте, планирам изкачване на Мусала след Великден за 2 дена. Притеснявам се, че още би имало сняг високо в планината, понеже нямам опит със зимни пътешествия. Смятам че имам нужните дрехи, щеки, евентуално бих взел котки за лед. Имате ли съвети за начинаещи/ препоръки за екипировка, тн?

Благодаря ви! Very Happy

Пет Мар 21, 2025 3:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мнение Re: Боровец - Мусала в края на Април Отговорете с цитат
stanchata написа:
Здравейте, планирам изкачване на Мусала след Великден за 2 дена. Притеснявам се, че още би имало сняг високо в планината, понеже нямам опит със зимни пътешествия. Смятам че имам нужните дрехи, щеки, евентуално бих взел котки за лед. Имате ли съвети за начинаещи/ препоръки за екипировка, тн?

Благодаря ви! Very Happy

Ако времето на изкачване е хубаво, би следвало да няма никакви притеснения. Единствените опасности според мен са разни ледени петна, които е възможно да съществуват.

Та основните съвети са задължително зимни ръкавици и хубави обувки. И ако има някакви леки котки или каквито и да са котки е добре ... Една Шашка и това е .. И малко храна ..

Не може да се каже още по точно за екипировка, понеже април може да има условия за къс ръкав, а може и да стане страшно. Това са си все още преходни сезони и трябва да се подхожда внимателно.
Пет Мар 21, 2025 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение . Отговорете с цитат
Аз съмсе качвал по Гергьовден от север и сутрин си е яко леденофирново, не че не може и без котки, ама изтървеш ли се от парапета като нищо може да се пребиеш. Към обед вече омеква и снегът става кишав, тогава котките ще са тегоба, заради буците които се лепят под тях.
Нед Мар 23, 2025 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Абе, твоя си работа, но в пролетните месеци съм пасувал по високата планина. Става малко...странно, както го е описал Владоф.
Пак лично мнение, високата планина в България е най-красива през юни, когато голяма част от снега е стопена, а улеите са набити със сняг. Често е неудобно за ходене, ама пък хубаво... Rolling Eyes
Нед Мар 23, 2025 9:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vladofff

tortomanin написа:
... в пролетните месеци съм пасувал по високата планина. ...

Всъщност април-май, когато е ясно и студено, в часовете от 3 докъм 9-10 сутрин Рила и Пирин най-добре имитират Алпите при летни условия. Има ледове и фирнове, идеални за ходене без затъване. Т.е. ако ти се ходи в Алпите, пък нямаш намерение да пътуваш с дни, лесно можеш да си създадеш успешна имитация.
Пон Мар 24, 2025 9:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Винаги ми се ходи в Алпите, но все повече гледам, все по-малко качвам. Подминах 60. Crying or Very sad
Пон Мар 24, 2025 7:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
aldo

Местожителство: Варна

tortomanin написа:
Винаги ми се ходи в Алпите, но все повече гледам, все по-малко качвам. Подминах 60. Crying or Very sad

Тогава ти препоръчвам Доломитите. Погрижили са се да спестят качванията. Много добре организиран транспорт, бусчета, лифтове, "хвърлят " те на около 2000м и оттам нагоре-надолу по хоризонтал. Гледки "ум да ти зайде", по хижите много прилична храна и условия.
Например в/около вал Гардена, вал Пустериа, вал ди Фаса...
Пон Мар 24, 2025 7:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Ходих два пъти. Първият път бях много доволен, видях красиви езера, качих се на Тофана ди Мецо, карах из проходи.
Вторият път беше кошмар. След ковида всички решихме, че трябва да оползотворяваме и последната секунда и навалицата уби кефа. Писал съм за това.

https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?t=14900
Всъщност, ти си го чел, просто си забравил. Wink
Вто Мар 25, 2025 10:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.