Ремонт на парапета по Кончето
Майка и дете, Пирин, 1954 г.
На 2 ноември металният парапет по Кончето е ремонтиран за зимата.
Поправката е съгласувана и одобрена от туристическото дружество в Разлог като стопанин на парапета.
Натегнато и частично подменено е въжето на последните 7-8 стълба към Кутело (беше срязано).
Натегнато и частично подменено е въжето по стръмния участък на последните 5 стълба от лятната пътека към парапета (беше паднало).
Участници:
Виктор Гуцев – гр. Разлог
Владимир Иванов – гр. Рила
Иван Динков – гр. София
Инициатор: Иван Динков
P. S. Оставено е 10 м. стоманено въже ф10 за аварийни ремонти. Не го крадете.
P. P. S. Ползвайте парапета по предназначение като осигурително съоръжение. Не се люлейте на него, не се събирайте много хора межда два стълба, без селфита.
* * *
Тук е мястото да отворя свободна дискусия и Ви моля за откровени и критични, но съдържателни и разумни мнения.
Както знаете парапетът по Кончето в посока Бански Суходол не продължава по самия ръб на основното било, а подсича ръба и завършва в нищото по склона на върха.
Какво е Вашето мнения парапетът да се продължи по самия ръб, докато стигне по-широк и полегат терен, т.е. с още около 50 метра?
Моите аргументи са:
1. В зимни условия се върви само по ръба, т.е. по неосигурен терен. Подсичащият парапет е затрупан от сняг и има риск от скъсване на дъски за достигането му.
2. В зимни условия често по ръба се образуват козирки (понякога по няколко метра) в посока циркуса на Бански Суходол. При мъгла е практически невъзможно да се види къде е ръбът.
3. По неосигурената част от ръба има три скални прага, които не са трудни, ако се качват (посока от Кутело към Бански Суходол), но са рискови на слизане (посока от Бански Суходол към Кутело) при обледеняване на ръба.
Благодаря Ви предварително.
Екипът.
1930-те.
Натягане на въжето по парапета.
Любимата хижа „Яворов“. Празник, 1930-те.
Подмяна на старото въже с ново.
Натягане на въжето по парапета.
Майка и дете, Банско, 1954 г.
Сря Ное 06, 2024 10:19 am
Аспарух
Цитат:
Както знаете парапетът по Кончето в посока Бански Суходол не продължава по самия ръб на основното било, а подсича ръба и завършва в нищото по склона на върха.
Какво е Вашето мнения парапетът да се продължи по самия ръб
Мислех самосиндикално да постегна малко там, но вие сте се справили по-добре!
За Бански Суходол - 100% съм убеден, че парапетът трябва да продължава само и единствено по ръба. В момента завива по произволен начин по склона под него, което заблуждава и е опасно през зимата.
За въжето по подсичащата пътека - то се поврежда от лавини, вероятно ако е по-ниско над земята и хванато на повече места, ще издържа повече, но, според мен, и така да остане, става.
Привет,
Благодаря за подкрепата.
Всъщност сериозният въпрос не е дали може да се направи продължение на парапета - може.
Въпросът е дали Национален Парк „Пирин“ няма да премахне продължението, ако не е съгласувано с него.
А проблемът е, че паркът едва ли би дал разрешение за продължаване на парапета.
И това е въпросът, който трябва да решим.
* * *
Оносно въжето по лятната пътека. Мисля, че е нужна подмяна/натягане само в участъка, в който пътеката минава по плочи. При дъждовно време и поледица там става рисково. Нищо повече не е нужно - няма да издържи на лавините, всъщност не са толкова лавини, колкото натежаващ от слънцето сняг напролет, който бавно се свлича и с цялата си тежест кърти всичко.
Сря Ное 06, 2024 1:24 pm
kaloyanv
Още за мен си не съм убеден доколко трябва да има такова нещо въобще, както и заслон . Това създава един ненужен и увеличен туристо поток, по места по които иначе не биха отишли толкова хора. Освен това всички тези съоръжения създават едно фалшиво чувство за сигурност и карат повече хора да предприемат преходи при не толкова хубаво време и условия, които не биха ги направили при липса на въпросните. Но това е дълга тема .. Според мен по кончето трябва да се минава само отгоре. Тази "лятна" пътека е много нефелна и опасна. Има 2-3 места през които минава и ако не е идеално сухо хич не е добре да се минава.
Сря Ное 06, 2024 9:30 pm
Иван Динков
Привет,
Напълно съм съгласен с аргументите ти.
Някога, преди 25 години, като млад и силен планинар и аз бях пуритан, и до днес не ходя на виа ферати. Днес погледът ми обаче е друг.
Туристическият поток няма да върнем - с парапет и без парапет. Да, усещането е фалшиво, но действа истински. И в крайна сметка - с парапет или без парапет, със заслон или без - отговорността остава лична, както и това, което ще ти се случи или не по Кончето.
Въпросът е дали искаме да довършим нещо, което вече го има, но завършва нелогично и в нищото : парапетът подсича и свършва на склона на Бански Суходол, т.е. в тази си част той не е „зимен“, а летен.
Аз също не съм убеден и затова търся мнението Ви.
* * *
Що се отнася до лятната пътека, разминавания нямаме - това е едно от най-нелепите неща в нашите планини. Без логика, без сигурност, без мисъл. Проблемът отново е, че вече я има - и работата, която може да се свърши в секторите, където не падат лавини, е малко : натягане, частична подмяна и фиксиране на въжето.
Сря Ное 06, 2024 10:20 pm
kaloyanv
В този случай, наистина няма да е лошо да се продължи още малко .. На мен също ми е правило някакво впечатление.
Благодаря за дейноста която сте извършили и разказа.
Сря Ное 06, 2024 10:52 pm
Иван Динков
Благодаря за разбирането и съгласието.
Реално за мен нещата се свеждат до едно - имаме ли контакти в НП „Пирин“, чрез които да получим разрешение или мълчаливо съгласие за продължаване на парапета.
Или поемаме риска да направим нещо, което впоследствие може да бъде унищожено.
Разбира се, нямам илюзии, че ще станем „жертви“ на алпинисти, катерачи, синекури от БТС и АПХ и прочее експерти - които в един глас ще ни кълнат, че дупчим планината, че своеволничим, че решаваме от името на всички планинари, че... че... че... ad aeternum.
Аз лично страх от това нямам.
Чет Ное 07, 2024 10:39 am
kaloyanv
Иване това май е по-големия проблем. Аз не познавам такива и наистина ще ви създадат проблеми паркаджиите. Най-малкото няма да разрешат и могат да ви глобят солено, ако не сте някаква организация и тн .. Макар че аз недоумявам как е разрешено да се прави това състезание Пирин Ултра там.. и да се дупче постоянно котешкия чал.
Чет Ное 07, 2024 11:27 am
ibonita
Без да претендирам за изчерпателност,след подадено заявление до НП Пирин с искане за разрешение за поставяне на парапет, при всички случаи следва да се изчака отговор.
Ако административният орган /какъвто в случая е и НП Пирин/ не издаде в законовия срок исканото разрешение, което има характер на индивидуален административен акт, се счита, че е налице мълчалив отказ.
Чет Ное 07, 2024 11:58 am
dido
Поздрави за добре свършената работа, Иване!
За продължението на въжето - пробвайте с молба до управата на парка. Имах съмнения дали не попада в територията на резервата, за късмет - не влиза.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Ное 07, 2024 12:32 pm
Иван Динков
Привет,
Първо, благодаря за добрите думи.
Второ, още повече благодаря, че си проверил кое къде попада - това дава надежда.
И все пак си мисля, че без "връзки" няма да получим разрешение. Аргументът на НП "Пирин" ще е - с продължението на парапета ще се увеличи туристическият поток и оттам натоварването върху планината.
Чет Ное 07, 2024 1:17 pm
Иван Динков
ibonita написа:
Ако административният орган /какъвто в случая е и НП Пирин/ не издаде в законовия срок исканото разрешение, което има характер на индивидуален административен акт, се счита, че е налице мълчалив отказ.
Тъй като това е най-вероятният сюжет - се пита какво правим?
Аз търся работещо решение - пречките са ми ясни.
Чет Ное 07, 2024 1:32 pm
Иван Динков
kaloyanv написа:
Иване това май е по-големия проблем. [...] Най-малкото няма да разрешат и могат да ви глобят солено
Не е въпросът до глобите и играта на криеница - проблем ще стане, че едни правят нещо с едни аргументи, а други разрушават направеното с други аргументи. И всеки се чувства прав - а резултатът е скандали и напразни препирни.
Чет Ное 07, 2024 1:36 pm
Gamina
Продължението на парапета няма да увеличи туристическия поток, той и без това е скандален лятно време. Най-много някой да открие, че може да се качи на Бански суходол. Обаче имам други резерви - то ако се тръгне така, сигурно после ще трябва и ръба на Баюви дупки да се опаше с въже, че там пък е тясно.
От друга страна обаче точно на Бански суходол имаше инцидент с козирка преди 6г, за щастие без сериозни последствия.
Gamina написа:
Обаче имам други резерви - то ако се тръгне така, сигурно после ще трябва и ръба на Баюви дупки да се опаше с въже, че там пък е тясно.
Привет,
Благодаря за мнението - вярно е.
Знам, че един прецедент влече след себе си друг, докато прецедентът стане правило - и всеки започне да прави каквото си иска. (всъщност прецеденти вече има - старите клинове по Църна могила и веригата по северната страна на Вихрен)
Моето желание е да чуя колкото се може повече аргументи, които да бъдат обсъдени. С надеждата да се достигне до консолидирано становище на планинарската общност или най-малкото тя да е информирана, ако нещо се прави - защо и от кого се прави.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети