От 14-ти до 17-ти юли с Ваня и Тодор Христови направихме четиридневна разходка в Пирин. Сравнително прохладно време, по билото имаше лек ветрец. С Ваня не бяхме във върхова форма, така че преходите не бяха тежки. Маранята и силната, на моменти контрова светлина затрудняваха снимането. Нищо не пречеше, обаче, на благите разпивки и доброто настроение.
Ако желаете безплатна разходка из Пирин, може да разгледате снимките в албума:
Благодаря за включванията и похвалите на Пчелата Жужа и Калоян.
В планината има място за всички: аматьори, професионалисти, животни.
Отглежданите за месо за Гърция крави и телета работят по наторяването
на пътеките и поляните. Очевидно "органите" считат това за екологично.
В моя публикация във Фейсбук една жена по този повод коментира, че
крави има и в Швейцария, а животни е имало в Пирин винаги. Така е.
През столетията власи, каракачани и други хорица в планината са отглеждали
и коне, и крави, и овце. Но не е имало туристи, които да пречат на добитъка да
се храни и отделя разни неща. Разни хора, разни мнения.
Но Пирин си е Пирин! На някои ни харесва. Какъвто е.
Първа вечер- х. Демяница. Нямаше много хора, има храна, напитки, нощувка 25 лв.
Обслужваше ни Дамян, много вежлив и справящ се добре с работата младеж.
Втора вечер - з. Тевно езеро. Отлична оценка за предлаганите храни и напитки,
цени без промени от миналата година, нощувка 25 лв. Зад тоалетните е монтирана
баня, но още не беше отворена за посетители. Валя имаше помощница - снахата Елена.
Трета вечер - з. Спано поле. Отлична оценка за предлаганите храни и напитки,
цени без промени от миналата година, нощувка в стая за 3-ма - 25 лв. В банята е монтирана
тоалетна чиния. Гери се справя отлично. Без забележки, ако изключим охлаждането на бирите -
само една кофа, която в натоварени дни е недостатъчна.
Комари и мухи през повечето време имаше, но не повече от други години. По билото имаше ветрец.
Планирахме ходене и на Синаница, но се отказахме - чухме лоши отзиви от хора, посетили я скоро.
Ако търсите бюджетни нощувки в Банско - препоръчвам хотелите Виен или Типик.
В сравнение с минали години има осезаемо поскъпване в хотелите в Банско.
Ако търсите бюджетен ресторант препоръчвам Канчето, на 20-30 м над шадравана в центъра.
Ако минавате през Предела, отбийте се в едноиманния ресторант. Ще бъдете доволни!
Сря Юли 24, 2024 5:55 pm
kaloyanv
Bate Borko, а по това време не е ли голяма лудница по тези места за нощувки, мен това ме натоварва. ... А то на Синаница какъв може да е проблема. Ходил съм последно 2019-та, има къде да се спи, има и малко за хапване. Там е невероятно красиво, няма как самата хижа да ти развали настроението. Това може би е най-благословеното място в пирин, другото такова са хижите Грънчар и Заврачица в Рила и може би Белмекен. Говорим като места с хижи.
През последните 20 години винаги съм предпочитал да скитам из Пирин през юни, септември и октомври.
По-малко хора, мухи и комари, няма жеги, по-добри условия за фотография. Но повечето хора ползват отпуск
през юли и август, а това налага правенето на компромиси. Обичам района на Синаница, многократно съм посещавал заслона.
За съжаление положителните промени там са по-малко, в сравнение с други заслони и хижи. Твърде много легла в стаите,
в някои от които няма място за раниците. Конкретно по повод написаното от мене по-горе: според хора, с които разговаряхме,
както на Тевно, така и на Спано поле, цените през този сезон там са неадекватно високи. Не бяхме там, не мога да споделя нищо от първо лице.
Разбира се, нещата са субективни. Разни хора, разни мнения, винаги съм се забавлявал от противоречиви коментари за едни и същи обекти
в сайтовете. За харесващите Синаница давам препратка към мое видео:
https://www.youtube.com/watch?v=hmRM8BEKikc&list=PL07sNxUIqqnH7944zUE1FcnNUW38Iopyo&index=8&ab_channel=BorislavPetkov
Чет Юли 25, 2024 4:04 pm
t.hristov
Видеото с музикалния съпровод от Бате Борко от Синаница е впечатляващо
Няма чак такава навалица из Пирин. Единствено на заслон Тевно езеро имаше повече туристи, ала има допълнителни двуместни палатки и в тях се настаняват туристи. Вечерта край заслона имаше свободни палатки.
Съгласен съм с Бате Борко, че след 15 септември в Планината има "по-малко хора, мухи и комари, няма жеги, по-добри условия за снимки". Още помним едни 4-ри дни около Мальовица през октомври 2018г. Има тук в този форум фото материали от тогава.
Иначе всеки сам си решава кога и колко дни ще ходи по върхове и езера.
Едно от хубавите неща, които ми останаха от студентските години - есенното скитане по Планините, септември, октомври.
Чет Юли 25, 2024 7:01 pm
kaloyanv
Ами нека да продължават тези неща, а не да ги пишем в минало време ... Не се бях сещал, ама ми се ще да мина през района на синаница, както и много други неща, ама все не ми остава време. и предпочитам някъде наблизо и набързо ..
Възможно ли е, от Голямо Валявишко езеро безпроблемно да се изкачим към Тевно езеро ?
В BGMountains има немаркирана пътека, започваща от жълтата марка до Голямо Валявишко езеро в посока Тевно езеро.
До колко е проходима тази немаркирана пътека през клека в началото преди изкачването по морените ?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети