ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Комарица

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Комарица
Автор Съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1969

Мнение Комарица Отговорете с цитат
Светлината на деня ме среща на Тодорин поток. Пак директно по него в пролома, не по пътеката. Дара вече се пенсионира, щастлива е да се разхожда по километър - два на сянка в парка, да си полягва на зелена трева, да джапа в реката. Не я насилвам да ходи с мен, защото ... на всяко нещо му свършва времето. И аз съм вече далече от това, което бях преди няколко години - болки в ставите на краката ме морят периодично. Годините не прощават, но няма да лягам и се предавам. Раницата е с минимално съдържание, но пак си е 12 кг, та ходя бавно.

В гората е още тъмно, светлеят искрите на пенеща пиринска вода.




На поляните около езерата, е започнал Празник на цветята. Растенията са избухнали





Насочвам се към едно хубаво място, което повечето го пропускат - второто Тодорино езеро. Пред него, има красив тихак



В езерото се вливат на няколко места големи потоци



Настава голяма жега и намирам висока скала със сянка досами водата, курдисвам се под нея. Между 12 и 18 часа ще избягвам да ходя, слънцето пече като жарава.


В мочурищата на потоците, вливащи се в езерото, има Ружина иглика. По-малко е като количество от рилската Ружина иглика, но пък е различна, по-голяма и с повече цветове. А може и да е друго цвете, важното е, че е красиво



Цветята дебнат навсякъде :





Късният следобяд тръгнах нагоре, където ме среща чудо невиждано......

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Юни 25, 2024 12:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1969

Мнение Отговорете с цитат
Горе става малко по-хладно, ветрец. Разпищолвам се на долното Тодорино очо, там има и един извор прясна вода в най-западната част. Водата в езерото е топла като чай. Започва играта на пъстървата с кръгчета, малки са, но е приятно. То големи пъстърви няма как да станат, бай ганя ще им види сметката. Приготвям се да се курдисам и да се наслаждавам на гледката, а след няколко часа има пълнолуние, наканил съм се и за нощни снимки.

За сравнение, минала година същото място, вярно 15 дни по - рано, но все пак...

Но точно когато слънце се скри зад хребета, вятъра секна. Чу се някакво силно жужене. Не един, а 5 облака комари наизскочиха, и хиляди мухи. Хвърлиха се, хапят през фанели, през панталони. Слагам втори кат дрехи, ръкавици, а е жега, и шапка, и качулка, само място за очите отворено и пак налитат.
А-а, не става тука, ще бягам на билото. Както съм навлечен, не мога да сваля никаква дреха, потънал в пот нахвърлям набързо нещата в раницата.
Излизам на билото - малко по-добре е, но не особено. Облак мухи и комари са си и тук, само не са толкова многобройни и нахални. За никаква гледка или снимки вече не мисля, пущините се завират в очите при първа възможност, а се спуснаха и плътни облаци, после мъгла. Трудно намерих и някаква малка ломска ямка от трева за пренощуване, половин метър. Завивам се презглава, заради насекомите. През 15 мин чувалът ке хлъзга и изсулва надолу по склона, цяла нощ така. Схващане и псувни. Я се спи се по 5 мин на половин час, я не. Сутринта още в 5,30 ставам, прав ми е по-добре, схванат съм и ми е гадно отвсякъде, така предполагам се чувстват изнасилените. Замислям да се да се връщам. Но казвам си хайде да тръгна пък после ще му мисля, не позорно обратно, все пак може да се върна и през Тевно Василашко.
Хващам по билото - Василашки чукар и Възела.

Пътека има, стръмно вие през просека в клека, някъде изчезва и отново се появява. Има и маркировка - кръгчета, но на най-възловите места няма орентир, та трябва малко по усет да ходи.


Като се движа, насекомите са по-малко и се търпят. Излезе и слънце, но до 12 ч се търпи. Станало е и един малък фал - някъде се е изсулила едната бутилчица от 500 мл, остана само 1, която беше изпита през нощта. На билото на Типици има малки преспи, със струйки от тях - получава се, има бонус ледена вода.

Освежен, решавам да продължа по целите на ходенето. По планината са останали само тънки люспи от сняг, малко по-големи пряспи има на Тевен Василак

Фаворит ми е Типицкото езеро - даже и затова, че спада и всяка година се възстановява. Спал съм на него на полуострова му през септември, в дълбоката част водата е много чиста и вкусна.

Насреща излязоха класическите върхове и езера :

Винаги е интересен контрастът с южните циркуси

Които си имат свои красоти

От най-ниската точка на билото, където са минавали керваните с мяховете вино от Мелник за Банско, хващам водоравно вдясно, за да правя икиндия на Чаирските езера. Водата им се оказа по-топла от морската. Намирам един голям клек и от 12 до 18 ч - сянка, бос по тревата, джапане в езерата.... малко дрямка и релакс. От жегата даже насикомите се бяха покрили и не тормозеха, освен в клека малка местна банда комари и мухи. Но ги респектирах и те се кротнаха
[/url]

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Сря Юни 26, 2024 3:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dilaro2



Регистриран на: 17 Апр 2010
Мнения: 141

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за снимките!
Уикенда се криехме от комарите вътре във заслона на Тевно езеро, не ти дават покой да си изядеш вечерята отвън...
единствено когато се качих на Валявишки чукар за да хвана малко обхват се поспряха да ме хапят.
четох че и на в. Мусала е имало същия проблем, за първи път били забелязани комари там.
Сря Юни 26, 2024 3:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Antoon



Регистриран на: 25 Сеп 2007
Мнения: 428

Мнение Иглика не ще да е Отговорете с цитат
Лилавите цветя със сигурност не са иглики. Познавачите се кълнат, че лилавата (рилска, божествена и т.н.) иглика вирее само в Рила. Това са някакви орхидеи, но не мога да ги определя по-точно.
Сря Юни 26, 2024 9:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1969

Мнение Отговорете с цитат
Антоне, сигурно си прав. В Пловдив е най-големият специалист по игликата, може да даде присъда Smile
Дilaro2 , ужаст беше с тия насекоми , такова чудо. Дано да прегорят от само себе си и изчезнат след няколко дни.
До 18 часа - криене под клека, плацикане на езерото. Тази схема е най-добра за тези условия. Светло е до 22 часа, няма закъде да бързам За повече от 10 часа бавен ход с раницата, от които 5 часа е почивка, не че нямам сили, но пазя ставите да не ги преуморя. В движение и в жегата не се срещаш с такава орда насекоми, но скрие ли се слънцето - става страшно. Проблемът ми предният ден беше, че рано свърших ходенето и после 3 часа само си биехме шамари с насекомите.
Много приятен е пътят над Чаира, без пътека, по полянките. По принцип стремя се избягвам клека - там веднага изскачат местните комари. През Мозговишка порта, Тевно езеро - минавам встрани от постройката. Ядох дървото миналата вечер/нощ, и сега се опитвам да се подготвя предварително. Набелязвам 2 преспи под Кралев двор, които са близо до билото, би трябвало да има малко равна трева и вода под тях. Щото минах един поток, който пред август месец Дара отказа да пие вода от него, че беше много студен, а сега е чай с жабурняк.
Опъвам се, правя един поглед и затварям покривалото - насекомите са си тук. Тази вечер няма мъгла, но жуженето отгоре и не помислям за нощни снимки



В 6 съм на път. Кокалите ме болят от въргалянето по Тодорино било предната нощ и не ми се дреме повече.
След Кралева порта, има по-голямка пряспа, която е стръмна, опастна и я заобикалям


В циркуса освежаващо, има повечко сняг от другите места

Самодивите......дързост и красота, мамка му. Разкошотия, която изличава несгодите дотук.





Потокът от горното към второто



Второ-трето





_________________
https://blogailiev.blogspot.com

Последната промяна е направена от аngel на Пет Юни 28, 2024 8:26 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юни 27, 2024 3:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1969

Мнение Отговорете с цитат
Оглеждам продължението - от езерото, много ясен е един равномерен тревно-скален улей към Валявишките, между Момин и Дженгал



Напекло е, въпреки че е само около 9 часа, и бавно се набирам по улея. 150 крачки - почивка, тук-там има скали с полусянка, но от средата и тази сянка изчезва. Раницата тежи..Излизам на превала. Исках да кача Дженгала, някак през годините остана некачен, май щото е точно в средата на Пирина. Бях на всички наоколо - Момин, Кралев, Ченгел, Димеркапийските, Джано до Сиврия с билото, Полежаните даже безименното било, Стражите всички, а Дженгала не. Обаче .... като излязох на портата, разбрах, че няма път оттам до върха. Има някакви следи, има пирамидки по билото, но много откъслечни, нагоре-надолу. Добре, че не тръгнах по тях, слизайки към Горните Валявишки, се видя, че това е насечено било 500 м, което и за алпинист ще е проблем. Умората от изкачването и жегата ме изтощиха, казвам си край, няма да стане. Обаче бързо слязох в основата на Дженгал, на около 500 м от езерото. Там има хубаво място със студена вода и сянка за освежаване, и разгледах положението. Пътят нагоре не изглеждаше много труден, видя се и една подсичаща пътека, която е отбелязана на картата на Ведрин, но тя е само малко по-нагоре и създава само трудности на зиг-заг, нищо не се подсича с нея. По-добре да се слезе още малко, където има 3 големи канари. Бутнах под най-далечната раницата, да не се вижда много, взех си само тескеретата и бих камшика нагоре.
Е-ее, имало и друг живот. То без раница било рахат! Вече по-леко, спокойно се изкачих. Заслужаваше си, мисля, че това е най-централният връх на Пирин

https://youtu.be/hO4n5bkn7bk

На върха бяха 2 групи пичове с модерни екипировки / похвално /, тръгнаха си, после дойде една група девойки / още по-похвално /. Аз, в износените от чергарски ходения дрехи, съм доста не на място в техните очи, но какво ми пука. Важно е, че съм тук. Браво, млади, красиви хора, в Пирина...по-хубаво от това няма. По соца, поляци и източногерманци бяха мнозинство, те го ценяха повече от нас.
Надолу е още по-лесно без багаж. Стигам до канарите, прибирам раницата, и не спирам на най-западният край на високото езеро, където е най-хубавото според мен място за гледка в Пирина, там мислех да е 3-та нощувка с гледки и люна. Но жегата, насекомите....та избирам една голяма скала със сянка и вода малко над езерата , тук е голямата почивка - този път само 2 часа. Няма смисъл от още една нощ завит в пашкул. Спирам до второто езеро за снимка







Стискам зъби и продължавам надолу към Демянишка поляна, където е талигата. Това беше най-трудната част от тези три дни, клатиш се в жегата, раницата вече схваща раменете, но не може да се спира и за минута заради насекомите. Много помогна тези дни едно шалче тънко като паяжина, което пазеше врата при ходене, а при почивка връзвах като арнаутка на главата, че каскет от насекоми не пази. Хем прохладно, хем пази от слънце.
Стана 10-12 часа ходене този ден.
Три богати, екстремални дни. Пирин беше различен, природата полудява и тя покрай хората. Но във всяко нещо трябва да се търси и намира хубавото. Тези дни всичкото муха и комар също е турист, качват се на Джангал, какъв кеф и келепир и за тях ... Smile

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пет Юни 28, 2024 8:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
МиткосваМ



Регистриран на: 01 Дек 2020
Мнения: 100

Мнение Отговорете с цитат
Хубав маршрут през някои от най-привлекателните и обзорни места в Пирин, поздравления! Гледката от Валявишките езера към Джангал е добър пример... А миналогодишната снимка със снеговете - при Тодорините езера - ръкопляскания

_________________
С ЩЕКИ ПО ПЪТЕКИ
Пет Юни 28, 2024 11:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1969

Мнение Отговорете с цитат
Тази снимка я подарявам за деск-топ, МиткосваМ, вярно се получи добре. Може да се изреже малко долу преди езерото и става още по-добре, някой случайно ако не е запознат, има една много лесна програма за рязане и форматиране Paint в нета, обикновено като се натисне с десен бутон на мишка върху снимката, автоматично излиза списък , на който в средата е Отвори с - клик върху него, на четвърто място е Paint , клик върху него и снимката е влязла в програмата

Сега сякаш е друга планина - небето бледо, докарва като на изгоряло...

...................моменти......................

























_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Юни 29, 2024 7:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Пчелата Жужа



Регистриран на: 29 Окт 2013
Мнения: 851

Мнение Отговорете с цитат
Ангеле, обичам твоите планинописи. Много ми напомняш Стефан - мъжа ми. Сякаш той ми разказва. Цветето не е иглика, както е написал и Антон. В Пирин я няма, тя е рилски ендемит. Това е вид орхидея.
Сря Юли 03, 2024 8:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1969

Мнение Отговорете с цитат
Жива и здрава да си! Какво му трябва на чиляк - леб, пасти и малко театро Smile

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Вто Юли 09, 2024 4:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 1969

Мнение Отговорете с цитат
Цялата расодка на едно място : https://blogailiev.blogspot.com/2024/06/2024.html

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пет Юли 12, 2024 12:22 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov