ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
БТС - КАКВО СТАВА?
Иди на страница Предишна  1, 2
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
БТС - КАКВО СТАВА?
Автор Съобщение
kaloyanvРегистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2079

Мнение Отговорете с цитат
stealth написа:
Те протоколите са публични, ама какво от това...
От 09.02.2023 има следният документ: https://www.btsbg.org/sites/default/files/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%2051-38.pdf
Цитат:

Развитие на х.Христо Смирненски
УС НА БТС
РЕШИ:
1. Прекратява отговорностите и задълженията на ТД „Юндола 1919“, относно обект х. „Христо Смирнански“.
2. Прекратява договора с фирма Миг 79 ЕООД
3. Възлага на Отдел „Хижи, хижна дейност и маркировка“ да изготви правила за конкурс.
4. Възлага на Изпълнителният секретар да поеме обекта и да обяви конкурс за наемател на хижата.

„ЗА“ - 11
„ПРОТИВ“ - НЯМА
„ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ“ - НЯМА

След това следват драми по новините, където изпълнението на единодушно взето решение се представя като еднолични действия... Всичко това раздухано от хора вътре в БТС...

П.П. Щях да пиша дали няма как да се отстранят хората, които имат различни цели от развитието на туризма в БТС, ама се сетих какво е политическото положение в България и се отказах...Трябва да прочетем, ама там е някакъв батак. Май има още някакъв УС, нещо и аз не мога да им хвана там чудесата. Ама е някаква бакия.
Нед Апр 30, 2023 10:27 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 552

Мнение Пълна каша Отговорете с цитат
Да не отварям нова тема:
(източник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/06/16/4496182_pulna_kasha_chiia_e_sobstvenostta_na_hijite_v_bulgariia/?ref=home_mainStory)
(Списъкът на хижите може да се дръпне от тази връзка:https://drive.google.com/file/d/1sRwOv_nyLET6pZq5jQ1ppPwBu0RLh1ff/view)

П.П. tortomanin, статията влиза в обсега и на твоята тема – виж заглавието Very Happy

Цитат:

"Пълна каша": Чия е собствеността на хижите в България

Максим Караджов
• 07:09, 16 юни 23, 2399

Три хижи на Витоша неотдавна преминаха в собственост от държавата към сдружение "Български туристически съюз" (БТС) в процедура, която изключва участието на досегашния собственик. Преди това в друг спор за обект със същия статут съдът обяви, че собствеността е на държавата, а не на съюза.

Парламентарната комисия по туризъм се зае този месец да изясни "кашата" със собствеността на местата за подслон в планините, забъркана още през 90-те години на ХХ век. В годините част от имотите са "изчезнали", защото при социализма е строено без акт за собственост. Днес на инвентаризация подлежат около 300 обекта в цялата страна като не за всички се знае от кого се притежават и по какъв ред са придобити.

Последният казус е с витошките хижи "Кумата", "Тинтява" и "Еделвайс". Те са предоставени за безвъзмездно ползване на БТС с постановление на Министерския съвет от 1957 г. Към него е приложен списък с 66 хижи, заслони и спални в цялата страна, одържавени от "народната власт". На база това постановление сега - през март и април, БТС получи нотариални актове за три от тези обекти.

"Дневник" провери възможно ли е чрез право на ползване на държавна собственост по-късно тя да се придобие от неправителствена организация, сдружение с нестопанска цел, каквато е БТС.

Всички хижи от този списък към ПМС от 1957 г. сега реално са собственост на БТС и затова не е нужно да е имало акт за прехвърлянето им от страна на държавата към сдружението. Това обясни нотариус Димитър Танев, който е издал трите акта, пред "Дневник". (Целият списък с 66 хижи, предоставени за ползване на БТС от Министерския съвет през 1957 г. може да се види в края на материала).

Той се позова на Закона за държавната собственост (ЗДС), чл.2, ал.4, според който "не са държавна собственост имотите на юридическите лица с нестопанска цел, дори ако държавата е била единствен собственик на прехвърленото в тях имущество".

Този текст в ЗДС е приет през 2006 г. Преди това Министерският съвет през август 1996 г. изготвя списък с 15 хижи, държавна собственост, които прехвърля на БТС и така косвено потвърждава, че останалите остават само за ползване от туристическия съюз.

Трите хижи на Витоша "Тинтява", "Кумата" и "Еделвайс" не са били в този списък.

На 7 юни "Дневник" отправи писмено питане към областния управител на София Митко Михайлов дали е бил уведомен и позволил ли е прехвърлянето на държавната собственост към БТС, но отговор досега не е получен, а Михайлов междувременно подаде оставка, макар да остава на поста си. От БНБ казаха, че нямат интерес да претендират за собствеността върху хижа "Тинтява", построена през 1935 г. от "Клуб за телесно възпитание Б.Н.Б." към централната банка. Одържавена е през 1947 г., а от няколко години е затворена. "Кумата" е с наемател българо-руско акционерно дружество, а "Еделвайс" също е наета и масово се посещава заради вкусната си кухня.


Съдът признава хижа "Амбарица" за държавна
Съдът тълкува по различен начин от нотариус Танев статута на друга хижа от списъка към ПМС от 1957 г. "Амбарица" е в Стара планина и за нея има спор от 2018 г., когато тогавашното ръководство на БТС опита да влезе във владение, докато тя се стопанисва от "Планинска школа Амбарица". Спорът е за неплатени наеми от ползвателя и се стига до съд. В делото като страна съдът призовава областния управител на Ловеч, защото приема, че хижата е държавна собственост. Делото окончателно е загубено от БТС, след като с определение от 25 януари 2023 г. Върховният касационен съд постанови, "че не са налице основания за допускане на касационно обжалване от БТС".

По данни на ръководството на БТС общият брой на хижите, заслоните, туристическите домове и спални клони към 300 в цялата страна. Около 60 са с акт за държавна собственост и са възложени за стопанисване на туристическия съюз. Други 40-45 хижи са обекти на БТС - основно сгради, построени преди Втората световна война, по думите на Венев. Останалите са държавни, общински или се води спор за собствеността им.

Депутатите се заеха да изяснят "кашата"
С изясняване на кашата около собствеността на хижите се зае този месец парламентарната комисия по туризъм като поръча на ръководството на БТС до 15 юли да предостави на комисията списък с туристическите обекти и собствениците им.

"Когато се преобразува собствеността през 1990 г. в новите форми - сдружения с нестопанска цел, търговски дружества и т.н., никой не се е занимавал с БТС. Например тогава БСФС се трансформира в Държавна агенция за младежта и спорта. При преобразуването изчезнаха много имоти, защото през социализма е строено без държавен акт за собственост. След 1990 г. започна деактуване и едни обекти са актувани с нотариални актове за собственост на Министерството на младежта и спорта", върна се назад във времето Красен Кралев, бивш министър на спорта в две правителства на ГЕРБ. "Кашата със собствеността е голяма", обобщи той и отбеляза, че БТС е в патримониума (имуществото) на Министерството на младежта и спорта. "Цели шест години не можа да се изясни този казус с патримониума. Оказа се, че самото ръководство на БТС не знае каква собственост има".


БТС: Повече няма да се продават хижи
Защо туристически дружества продават хижи на частни лица и то под пазарната цена, попита народният представител от Монтана Ванина Вецина ("Продължаваме промяната - Демократична България"). Тя даде примери с хижа "Петрохан" и чайната на хижа "Ком"- нова в Западна Стара планина. Председателят на БТС знаеше за тези сделки и увери комисията, че "няма да продаваме повече. Каквото е продадено - продадено. БТС ще защитава общественият интерес".

Едновременно с това от думите му се разбра, че съюзът е предоставял идеални части от имотите си, за да погаси дълг от 1.5 млн. Лв., и въпреки че всички задължения на неправителствената организация са покрити, тя се нуждае от финансова помощ от държавата. За 2021 г. приходите са 664 хил. лв., с които трябва да се поддържа добър стандарт в хижите и маркировката в планините. Отделно се организират походи, обучения на ученици, семинари.
Пет Юни 16, 2023 10:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stealthРегистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 215
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
https://bnr.bg/post/101869993/128-godini-organizirano-turistichesko-dvijenie-v-balgaria

Цитат:
Българският туристически съюз отбеляза 128 години организирано туристическо движение в България.

Три лъча туристи, в един от които се включи министърът на спорта Димитър Илиев, тръгнаха от различни места и изкачиха Черни връх на Витоша.

На официална церемония там туристическият съюз получи статут на национална организация за спортно-туристическа дейност. Ето какво каза председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев:

"Това е голяма отговорност за всички туристически дружества".

Наградени бяха покорители на 10-те най-високи планински върхове в страната.

Нед Авг 27, 2023 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
МитакРегистриран на: 04 Мар 2014
Мнения: 552

Мнение Отговорете с цитат
Още по темата за хижите в България. Копирам статията тук, че след време отива в архив и иска регистрация за да се прочете.
Източник:
https://www.capital.bg/biznes/turizum/2023/10/09/4532959_hijite_-_dadeni_bezvuzmezdno_i_bezsrochno/

Цитат:

Хижите - дадени безвъзмездно и безсрочно
Порочният модел на отдаване лишава БТС от приходи, държавата от данъци, хижарите от сигурност, води до разруха в хижите и отваря вратата за присвояването им
При сегашния управителен съвет на БТС започна предоговаряне на договорите за безвъзмездно и безсрочно ползване на хижите с туристическите дружества. Като правило стопаните остават същите, но вече в договора има срок и наемна цена.

Боряна Генчева

Наталия Бекярова

9 октомври 2023 14:32

При сегашния управителен съвет на БТС започна предоговаряне на договорите за безвъзмездно и безсрочно ползване на хижите с туристическите дружества. Като правило стопаните остават същите, но вече в договора има срок и наемна цена.

Текстът е част от поредицата за планинския туризъм и управлението на планините, която "Капитал" пуска в няколко поредни дни.

Вече излезли:

Хора, хижи, върхове: ренесанс на планинския туризъм в България

Интервю | Венцислав Венев: Българският туристически съюз днес стои на съвсем нова основа

Накъде върви Българският туристически съюз

Темата накратко
През 2006 г. БТС предоставя държавните хижи на туристическите дружества за безвъзмездно и безсрочно ползване чрез договори, които може да прекрати всеки момент.
Това е предпоставка за корупционни практики, държи дружества в тежка зависимост от ръководството на съюза, лишава наемателите на хижите от сигурност и ги демотивира да инвестират в тях.
Този тип договори дават възможност години по-късно дружествата да претендират за собственост на хижите, да вадят констативни нотариални актове и да ги разпродават. От новия УС на БТС тръгнаха да ги променят.

Според книгата "Планинарството в България" на доц. Сандю Бешев, към 1989 г., Българският туристически съюз е управлявал 405 хижи в България. Сега, съюзът управлява 185. Това не значи, че стотици хижи просто са се изпарили. Част от тях са продадени, част са затворени, част са в дружества.

При икономическата криза в начало на 90-те години, държавата се отказва да се занимава с хижите си. Вдига ръце от тях, защото няма средства и възможности да ги поддържа и ги преотстъпва за ползване и владение на БТС, а някои и директно на дружества към него.

Така съюзът, който е организация с нестопанска цел, изведнъж се оказва със стотици имоти, които трябва да обслужва, наред със задачата да развива планински туризъм - тоест с дейности, иначе по силата на няколко министерства. Дейността е неприсъща за него и той логично предоставя хижите - сравнително равномерно, на дружествата по места. През 2006 г. с голямата част от тях са подписани договори за "безвъзмездно и безсрочно" отдаване. БТС си оставя не повече от 20 обекта.

Дружествата пък ги преотдават на крайните наемали - хижарите, за да изкарат някой лев, за да финансират дейността си, и хижата да се стопанисва.

Договорите за "безвъзмездно и безсрочно" водят след себе си едновременно няколко проблема. С тях БТС се отказва от официални приходи от хижите (отделен въпрос са съществуващите подозрения за неофициални), лишава държавата от данъчни постъпления и отваря вратата за приватизация чрез констативни нотариални актове.

Сега, въпреки че на хартия БТС стопанисва 185 хижи, приходите му от наем от тях са едва 397 хил. лева за 2022 г.. За сравнение от наем на една хижа и четири обекта, едно от големите туристически дружества в страната изкарва половината на тази сума годишно. Второто по значимост перо в отчета на съюза за 2022 г е 269 хил лева приходи от продажба на стоки - вероятно в това число туристически книжки. Известно е, че движението "Опознай България - 100 национални туристически обекта" е с голям принос за бюджета на организацията.

"Когато всичко е "безвъзмездно и безсрочно" няма начин да се определи какви пари се дължат за данъци на НАП. Трябва да бъде назначен оценител, който да определи стойността на имота и полагаемия се наем, за да може НАП да си начисли данъците. Но НАП не може да оцени хижата, защото често тя е публична държавна собственост, и като такава няма право да бъде отдавана под наем. Но как да я управляваш, без да си я отдал под наем", обяснява правната каша Румен Драганов, член на УС на БТС, и негов бивш изпълнителен секретар.

Натъкнахме се и на случаи на перфектни наемни договори, в които парите са преведени по сметки, които дори не са на БТС, а на физическо лице. И на фалшиви договори с фалшиви подписи и взаимно отричащи се каузи.
Румен Драганов,
член на УС на БТС


И тотално разграбване

По-големият проблем е, че договорите за "безвъзмездно и безсрочно" дават възможност на желаещите на основание, че са ползвали хижите дълго време, да си извадят констативен нотариален акт и да я приватизират - т.нар. придобиване по давност или иначе казано с помощта на трима свидетели, стопанинът на хижата доказва, че я владее като своя без противопоставянето на собственика ѝ. "Това позволява в момента, в който туристическото дружество си извади нотариален акт, веднага купувач да стане зетят на председателя на туристическото дружество. Защото и част от туристическите дружества са на семеен принцип, и съществуват, заради управлението на една или друга хижа. Така прехвърлянето на собствеността де факто става в семейството за никакви пари", обяснява Драганов.

"Натъкнахме се и на случаи на перфектни наемни договори, в които парите са преведени по сметки, които дори не са на БТС, а на физическо лице. И на фалшиви договори с фалшиви подписи и взаимно отричащи се каузи", казва той.

Не само дружествата, но и БТС си вади констативни нотариални актове за някои държавни хижи - като най-свежият пример са "Тинтява", "Кумата" и "Еделвайс" на Витоша. Но както уверява Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на съюза, "БТС не е продавало обекти на централно ниво", като не отрича, че "дружествата под една или друга форма са продавали хижи, дадени им за стопанисване и управление и подпомагане на дейността. Извадили са си констативки и те се водят техни. Някои са изключени, някои са напуснали БТС". Конкретна информация за кои хижи става дума - няма.


Разрухата в хижите

Като индиректен ефект тези договори водят и до несигурност в системата на хижите, която никак не предразполага за инвестиции в тях. Ефектът е застой, мръсотия, неподдържани хижи, и експлоатация на хижите на макс. Причината е, както обяснява по друг повод председателят на БТС Венцислав Венев, че "реално тези обекти се стопанисват на договор, който може да бъде прекратен с едномесечно предизвестие".

Всичко това поставя туристическите дружества в зависимост от управата в БТС. Освен това правят позицията на хижаря, чиято професия и без друго е трудна, доста проветрива. "Не виждам смисъл да инвестирам каквото и да е било в хижата, защото в момента, в който стане по-добра, веднага ще дойдат и ще ме изгонят. И без друго мутрите стоят тук и ми броят човекопотока, за да сметнат дали хижата ще им е рентабилна", беше обяснил преди десетина години един хижар.

Днес ситуацията не е твърде различна, а работещ вариант не е намерен - защото едновременно хижите изискват големи инвестиции, които БТС залагат в договорите, но и поставя малък срок, в който често хижарите не получават сигурност за възвръщаемост. "Няма човек, който да инвестира стотици хиляди левове, за да оправи сградата, ако знае, че след пет години договорът може да не бъде продължен. Хората ги стопанисват, колкото сградите да не се разпадат. Омагьосан кръг", казва Петър Стоянов, доброволец от Български планинарски съюз и помощник-хижар на Витоша.

Периодично се чува за хижари, изгонени от БТС. Наскоро имаше скандал със смяна на хижари на х. "Христо Смирненски" над Белмекен. БТС твърдеше, че наследниците на хижаря са отказали да влязат в дълговете му, а те отричаха и твърдяха, че са били изгонени. Друг случай - с туристически дом "Никола Габърски" над Троян в сектора обясняват така: "Сменят бравата, изхвърлят хижаря, назначават свои приятели, и след време хижата затваря, защото се се е оказало, че не е толкова лесно да го работиш". На сайта на БТС в средата на септември се търсеше нов стопанин за него.

Категорично не смятам, че хижите трябва да се приватизират. Но трябва да има някакъв механизъм, чрез който дружествата, или хората, които ги стопанисват да бъдат финансово подпомагани от държавата. ,
Лъчезар Лазаров
изпълнителен секретар на БТС


И стремежът към приватизация

Тази ситуация прави съвсем естествен стремежът на хижаря да иска да стане собственик на хижата, вместо да зависи от волята на хората в дружеството, а и на БТС, и за да задържи работата си, понякога да е принуден да прибягва до практики, които не харесва. В някои случаи приватизацията дава положителен ефект - в хижата се инвестира и тя се поддържа по-добре. Друг път се превръща в лична резиденция и се затваря за туристите. Но дългосрочно моделът дори с успешната приватизация на хижите не винаги е устойчив.

"Това, което виждам с очите си, че при смърт на хижаря или при фалит на дружеството, в някои случаи имотът става необитаем. Хижарството е тежка професия, свързана с физически труд, равносилна на заточение в Сибир, и често наследниците не я избират за себе си. Затова има толкова обезкостени имоти в планините. И дори някой друг да иска да ремонтира хижата, няма как да го направи, защото тя е с чужда или с неизяснена собственост", казва Румен Драганов.

Дава за пример хижа "Мукански" над Скравена, която частично е прехвърлена на дружеството, което отдавна не се занимава с нея, а и не се знае дали съществува.

"Категорично не смятам, че хижите трябва да се приватизират. Но трябва да има някакъв механизъм, чрез който дружествата, или хората, които ги стопанисват да бъдат финансово подпомагани от държавата. Ремонтът на един покрив вече е 100 хиляди лева. Нито дружеството има възможност да го смени, нито самият хижар", казва Лъчезар Лазаров, изпълнителен секретар на БТС.
Новият УС започва да предоговаря

През 2019 г. е избран сегашният УС на БТС, който дава надежди за промяна - в него влизат нови хора и представители на големите туристически дружества. Този състав започна с един огромен скандал - една от първите работи на първия му председател (сегашният е трети подред бел.ред.) е да отдаде култовата Централна планинска школа "Мальовица" дългосрочно под наем на фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

С това е подпомогнато отдавнашното желание на бизнесмена да превърна долината, която е емблематична за туристическото движение в България, в пети национален ски курорт и да тръгне по модела на масовия туризъм. По-рано БТС е предоставило на лица, свързани с Ковачки и хотела си "Мальовица" като това не става без вътрешна съпротива. Засега съюзът все още удържа на апетитите на свързаните с бизнесмена лица за хижа "Мальовица", където беше преподписан договор със сегашните наематели.

Въпреки това "родилно петно" новият УС действително размърдва водата. Въвежда конкурси за отдаване на обекти, стандартни договори за наем и най-важното - тръгва да предоговоря договорите за "безсрочно и безвъзмездно" отдаване под наем. Преподписва със същите хора, на със срок и наемна цена.

От отчета на дейността за 2021 г. става ясно, че подобен процес е започнал с обектите на ТД "Кайлъшка долина", ТД "Рилски спортист", ТД "Вихрен 125". Тези дружества, заедно с "Юндола", УС на БТС изключва и заради това, че са предприели действия за промяна и разпоредителни сделки със собственост, която не им принадлежи. Тоест, издали са констативни нотариални актове в своя полза. Съдейки по отчета, сегашният УС на БТС ги атакува в съда.

Аргументите са, че в някои от случаите става дума за публична и частна държавна собственост, която няма как да бъде взета с констативен нотариален акт, отделно че е нямало и как да бъде отдавана под наем. Други аргументи при обжалването са, че няма как дружество, създадено през 1992 г. по Закона за юридическите лица с нестопанска цел да претендира, че е собственик на нещо, построено през 1920-1930 година или през 1950-1960 година, когато то не е съществувало като юридическо лице.

Румен Драганов обяснява, че се сблъскват с нежелание на което и да е министерство да се припознае като отговорно за тази държавна собственост и с апатия у повечето областни управители. "Защото ако се признае за собственик, то трябва да има поведение на такъв и да даде пари, например за дограма. А те имат поведение на хора, които бягат от собственост".
Съгласно Закона за туризма "туристическа хижа" е масивна сграда, предназначена за краткотраен отдих на туристи, в която се предлагат основни и допълнителни туристически услуги, обзаведена и оборудвана с най-необходимата мебелировка, съоръжения, съдове и прибори за ползване и самостоятелно обслужване на туристи. Туристическите хижи, учебни центрове и спални и прилежащите към тях заведения за хранене подлежат на категоризиране по същият закон, независимо от вида на тяхната собственост и начина на управлението им, като не се разграничават изрично обектите, достъпни с автомобил и високопланинските обекти без достъп с кола. Министърът на туризма е категоризиращ орган, като по предложение на нарочна експертна комисия, която преглежда документи и прави оглед на мястото, определя категорията на хижите (в това число учебни центрова, туристически спални и пр.), като съответно това са един, два или три еделвайса (вместо звезди).


Пон Окт 09, 2023 9:57 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanvРегистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2079

Мнение Отговорете с цитат
Аз нещо не мога да разбера. Аз ли бъркам. Това да не е някакво Лото 2 6 от 49. Кви са тия ДАчии откъде са тези пари. Не могат да ги вложат в хижите ли що ли ? После човек що бил груб ..............
Някой ще ми обясни ли ?

А после аз давам лични средства (не само аз има и други балъци) за възтановяване на заслони и на туристически пътеки и какво ли още не .......... Леле мале


Цитат:
БТС: Български Туристически Съюз / BTU: Bulgarian Tourist Union
1h
·
КОЛИТЕ ОТИДОХА В СЛИВЕН И ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Тегленето на годишните награди на БТС за 2023 г. на Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“ в присъствието на нотариус се състоя на 17 ноември 2023 г. в зала на Министерството на младежта и спорта. Сред официалните гости бяха членове на Координационния съвет на НД „Опознай България – 100 НТО“, г-жа Даниела Ненкова от Министерството на туризма, проф. Атанас Георгиев – член на УС на БТС ...................

Пон Ное 20, 2023 1:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stealthРегистриран на: 30 Авг 2018
Мнения: 215
Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Цитатът има и продължение:
Цитат:
... представители на Yettel - България и др.

За 100-те обекта БТС-то сключиха някакъв договор с Глобул и вероятно са от там.
Пон Ное 20, 2023 3:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DimovРегистриран на: 22 Дек 2017
Мнения: 316

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:

КОЛИТЕ ОТИДОХА В


БТС дава коли за награди по инициативата "100 национални туристически обекта", така ли? Shocked
Не съм чел целия текст, но това е наистина абсурдно!

Да бяха поне велосипеди или други предмети, свързани с активния начин на живот!

Да, Калояне, прав си, по-добре в хижи да се инвестират. (Офтопик: Чета ти пътеписа за Ком-Емине и чакам следващите етапи)
Пон Ное 20, 2023 3:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
AndroРегистриран на: 18 Май 2013
Мнения: 101

Мнение Отговорете с цитат
Да, има коли, екскурзии в чужбина и разни предмети за награди на 100-НТО.

2019 приключих със събирането на всички печати и бях поканен в Спортната палата за награждаването. Откриването направи зам. министъра на младежта и спорта по спомен. Почти всички дребни предметни награди бяха от магазин Jumbo, уредите (миксери, ютии, пасатори) бяха Beco. Нищо велико, но да има. За всеки имаше по нещо. Аз не бях изтеглен, но за такива като мен имаше утешителна награда-пътнически сак. Присъстваха около 150 души, като имаше мощни агитки от някои дружества, имаше и пратеници от дружества, които взимаха наградите на, членове, които не са могли да дойдат лично.
Пон Ное 20, 2023 7:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanvРегистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2079

Мнение Отговорете с цитат
Andro написа:
Да, има коли, екскурзии в чужбина и разни предмети за награди на 100-НТО.

2019 приключих със събирането на всички печати и бях поканен в Спортната палата за награждаването. Откриването направи зам. министъра на младежта и спорта по спомен. Почти всички дребни предметни награди бяха от магазин Jumbo, уредите (миксери, ютии, пасатори) бяха Beco. Нищо велико, но да има. За всеки имаше по нещо. Аз не бях изтеглен, но за такива като мен имаше утешителна награда-пътнически сак. Присъстваха около 150 души, като имаше мощни агитки от някои дружества, имаше и пратеници от дружества, които взимаха наградите на, членове, които не са могли да дойдат лично.


Ако е такъв формата, нека да има сакове, гуменки и тн .. Но тези повече от 10 милиона за онова л..... в подножието на Мусала, можеше да ви дадат не Дачии а поне 3-4 Рена ..
Пон Ное 20, 2023 8:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofffРегистриран на: 26 Апр 2011
Мнения: 3000

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
Ако е такъв формата, нека да има....

Марк Твен отдавна е описал до какво водят подобни "игри":
"Синьото билетче бе награда за два наизустени стиха. Десет сини билетчета бяха равни на едно червено и се разменяха срещу такова. Десет червени билетчета се равняваха на едно жълто, а за десет жълти билетчета директорът на училището връчваше на ученика Библия в скромна подвързия, която в онези щедри времена струваше четирийсет цента. Колко от моите читатели биха проявили такова прилежание и усърдие, че да наизустят две хиляди библейски стиха, та ако ще наградата да е Библия с илюстрации от Доре? Ала ето на, Мери бе спечелила цели две библии по този начин за две години упорит труд, а пък едно момче от немски произход — даже четири или пет! Веднъж то издекламира три хиляди стиха, без да се запъне нито веднъж. Но умственото напрежение явно му дойде в повече и от този ден нататък той се видиоти — тежко нещастие за училището, защото преди това, по тържествени поводи, директорът винаги изкарваше това момче отпред „да дрънка врели-некипели“..."
Вто Ное 21, 2023 12:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov