ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Църноок 15.10.2023

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
Църноок 15.10.2023
Автор Съобщение
goro_levskaraРегистриран на: 04 Дек 2006
Мнения: 292
Местожителство: София

Мнение Църноок 15.10.2023 Отговорете с цитат
Когато през далечната вече 2012 та година, се изкачихме с приятели на първенеца на цялото Краище - Бесна кобила, един връх ми направи силно впечатление. Църноок се откроявяше на югоизток с внушителните си размери и сякаш ме подканяше да му отида на гости. Още тогава знаех, че ще го изкача един ден, но въобще не предполагах, че ще минат доста години преди това да се случи...
При ходенето ни до Арамлия през пролетта, продължавах да го гледам, но вече знаех, че отмине ли активния сезон за високата планина, ще се опитам най-накрая да го изкача и то в рамките на календарната година.
Така в неделя още в 6 часа потеглихме четири коли от София, а още една се присъедини към нас от Кюстендил и малко след 8, минахме границата и влезнахме в Сърбия. Руслан от трънското дружество ме беше свързал предварително с местния планинец от Босилеград Ненад, който с радост се съгласи да ни заведе до върха. Намерихме се бързо, като той реши да ни разведе из града. Отидохме да видим паметника на Васил Левски, който е в непосредствена близост до общината...След което се поразходихме малко и се върнахме при колите. С Ненад още през седмицата бяхме обсъдили детайлите, относно изкачването и след като се натоварихме в автомобилите тръгнахме от Босилеград по асфалтовия път в западна посока. Той се движи срещу течението на Любатска река, като след няколко километра асфалтът свършва и се продължава по добре валиран черен път. Така стигнахме до един от мостовете на реката, където отново има асфалт, но ние продължихме вляво по коларския път, този път срещу течението на Голема река, която е десен приток на Любатска. Няколко минути по-късно, вече бяхме и на изходната точка за изкачването при махалата Църнощица. Там има няколко сгради, между които масивната постройка на някогашното училище, боядисана в бяло, църквата Свети Николай, както и още няколко къщи.

Оставихме колите встрани от пътя и тръгнахме по друг коларски път, срещу течението на Мала река, чийто водослив с Голема е съвсем близо. Изкачвахме се плавно сред смесена гора...Още в началото на пътя имаше табелка за Църноок, на която пишеше 16 км. Но ние знаехме, че това е по пътя, който стига до върха, а нашия преход трябваше да бъде по преки пътеки, което щеше да ни спести не малко километри. Затова и на няколко места ги използвахме, като наистина спестихме доста.

Вървяхме с нормално темпо, без да бързаме много. Често спирахме да снимаме. Скоро започнаха да се появяват гледки на север. Върховете Валози, вляво на снимката и Мечит, вдясно привличаха вниманието ни...Единият е първенец на Лисинска планина, а вторият на Гложка, като определено бих искал да отида до тях. Ненад ми каза, че между двата минава коларски път и при по-дълъг ден, спокойно могат да се изкачат само с едно ходене. Продължавахме да вървим и неусетно стигнахме до Заножка махала, където заредихме бутилките с вода...Постепенно започнахме все по-често да излизаме на открито и съответно все повече гледки се появяваха пред нас. За първи път видяхме и внушителния масив на Църноок..Знаехме, че нас чака и просто продължавахме да вървим. Не след дълго стигнахме до участък, ограден с телена ограда и залесен с иглолистни дървета. Повечето от групата, отидоха да видят паметника, заради който беше поставено това ограждение, а една малка част, завихме вляво и отидохме да изкачим връх Кинстан, който беше в непосредствена близост...След като всички се събрахме, започнахме финалното и най-трудно изкачване на върха, който изглеждаше все по изразен...Тук коларския път се разделя на две, като и двете отклонения и се изкачват до горе по обиколен маршрут. Ние, обаче тръгнахме по тревиста пътека директно към върха, изкачвайки северните му склонове. Тук нямаше серпантини, или равни участъци и почти през цялото време се катерехме по много стръмен наклон......но краят се виждаше...Така около час, след като бяхме тръгнали от Кинстан, достигнахме и връхната точка на Църноок...Отгоре се откриваха страхотни гледки във всички посоки. През 2012 та година гледах Църноок от Бесна кобила, а сега се наслаждавах на Бесна кобила от Църноок...Вдясно отново биеха на очи Валози на Лисинска и Мечит на Гложка планина...Страхотни планини и върхове, на които се надявам да отида в близък период от време, като се надявам да не е, както с Църноок, след повече от десет години.

След като се подсилихме и починахме, направихме общата снимка на връхната точка......и решихме да отидем до скален участък, югоизточно от върха, където да поснимаме и планинските масиви в България...Принципно нямаше ясни гледки, но все пак с просто око най-много се открояваха Виденския дял на Конявска планина, както и Осоговска. Разбира се и Чудинска с връх Арамлия, които бяха съвсем близо. При малко повече вторачване, човек можеше да види Големи връх на Ерулска, както и Руй. Кървав камък и Милевска, също се виждаха, но цялостно гледките не бяха изчистени. За сметка на това Църноок си беше много ясен...От скалния участък, тръгнахме директно по тревистия склон и скоро излезнахме на пътя, като вече се движихме изцяло по него. От тук започна само слизане, като отново използвахме преките пътеки. Църноок остана зад нас все така масивен и внушителен...Така още по светло успяхме да стигнем при колите и след като заредихме с бири в Босилеград, тръгнахме към София. Получи се една страхотна разходка до един връх, който привлича с размерите си и с височината си. Освен това се запознахме с Ненад, смея да кажа приятел, с който имахме много какво да си говорим за планини и върхове, и с който убеден съм ще ходим заедно пак. Въпрос на време...

Качил съм в сайта подробно инфо, както и траковете от София до Църнощица и от Църнощица до върха. Ето и линк:

https://varhove.info/dukat/

Бъдете Здрави!
Вто Окт 17, 2023 3:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
kaloyanvРегистриран на: 22 Авг 2018
Мнения: 2079

Мнение Отговорете с цитат
Браво, много хубаво .
Вто Окт 17, 2023 7:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3197
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Хубав излет и хубави снимки! Също и полезна информация!

Качили сте Църноок (1881 м), защо не планирате да качите и събрата му Църнотрав (1865 м) в Осоговска планина?

Идеята е да вземем триончета и ножици и да изчистим от хвойна пътеката до Църнотрав. Smile


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Окт 26, 2023 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
goro_levskaraРегистриран на: 04 Дек 2006
Мнения: 292
Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Здравей, Стефане!
Не съм ходил до Църнотрав и бих искал да отида. Идеята за разчистване на пътеката е добра, но трябва да ми дадеш малко повече информация. Участъкът до връхната точка по карта, преценен с просто око е може би, около 200 метра. Всички те ли са обрасли и съответно как виждаш нещата, дали може да се направи прочистването в рамките на един ден, което за мен е важно?
Ако е така, можем да правим някакви планове, като освен всичките недели в месеца, без една, бих могъл да си взема отпуск и в дните понеделник и петък. Но основното е да станат нещата за един ден, което да включва пътя от София до изходна точка и обратно. В противен случай трябва да го организираме за летния сезон, при който денят е дълъг и мога да тръгна веднага след 5 км рън в събота. Като стигна, да действаме, докато се стъмни и съответно на следващия ден да продължим.
Това са нещата, които ме интересуват, като разбира се числеността на хората, които ще се включат е от голямо значение. Но нека примерно да сме общо пет човека. При такава бройка, ще се случат ли нещата в рамките на деня?
Пет Окт 27, 2023 7:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3197
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
До най-високата точка на връх Църнотрав се стига без пътека, избират се места с по-ниска хвойна, която е проходима и преминаването ѝ не представлява голям проблем.
Разстоянието до котата, което трябва да се почисти, е около 150 метра, но както написах – хвойната се минава лесно и почистването на този участък не е приоритетно.
На картата БГМаунтийнс съм отбелязал изкачването като „без пътека“ и съм поставил 3 удивителни знака „Обрасло с хвойна!“:

https://www.kade.si/index.html#map=19/2514245.27/5194910.23/0По-голям проблем представлява друг участък – 500 метра на север от Църнотрав при изворите на Вратечка река:

https://www.kade.si/index.html#map=18/2513906.1/5195814.03/0Там минава пътеката със синя маркировка от хижа „Осогово“ за село Вратца.
Пътеката в тази отсечка е прекъсната – обрасла е с висока гъста хвойна и на практика е непроходима!
Този участък е дълъг около 400 метра и точно той е най-належащ да се разчисти, за да се възстанови пътеката.

Освен рязане на хвойна, трябва да се проучат и старите пътеки в района, ако се възстановят, може да се получат хубави кръгови маршрути.

Двама души за около 5 часа могат да изрежат около 50-70 метра гъста хвойна.

Утре отиваме 2-ма души и ще започнем работа. Потегляме от Кюстендил в около 09:30 часа.
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Окт 27, 2023 5:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3197
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Както беше планът – на 28.10.2023 г. отидохме с Ина Панева до Коньовски рид и сухата чешма в подножието на връх Църнотрав.
Първо – разучихме откъде е най-удачно да се прокара пътеката, после хванахме ножиците и започнахме да режем гъстата хвойна.
За малкото време, с което разполагахме, успяхме да изрежем около 27 метра хвойна, остават около 370 метра. Началото е поставено!

Който иска/може/реши да се присъедини – добре е дошъл! Smile

Повече подробности – в темата Възстановяване пътеката с.Вратца – в.Църнотрав – х.„Осогово“.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Ное 10, 2023 1:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ilievvliРегистриран на: 22 Мар 2012
Мнения: 253
Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
Както беше планът – на 28.10.2023 г. отидохме с Ина Панева до Коньовски рид и сухата чешма в подножието на връх Църнотрав.
Първо – разучихме откъде е най-удачно да се прокара пътеката, после хванахме ножиците и започнахме да режем гъстата хвойна.
За малкото време, с което разполагахме, успяхме да изрежем около 27 метра хвойна, остават около 370 метра. Началото е поставено!

Който иска/може/реши да се присъедини – добре е дошъл! Smile

Повече подробности – в темата Възстановяване пътеката с.Вратца – в.Църнотрав – х.„Осогово“.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!Защо не обособиш отделна тема за Църнотрав, а продължаваш да пишеш в темата за Църноок, който няма нищо общо с него?
Така може да се заблуди някой по близките имена на двата върха
Пет Ное 10, 2023 9:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38Регистриран на: 25 Сеп 2009
Мнения: 3197
Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
ilievvli написа:
stefan_iliev38 написа:
Както беше планът – на 28.10.2023 г. отидохме с Ина Панева до Коньовски рид и сухата чешма в подножието на връх Църнотрав.
Първо – разучихме откъде е най-удачно да се прокара пътеката, после хванахме ножиците и започнахме да режем гъстата хвойна.
За малкото време, с което разполагахме, успяхме да изрежем около 27 метра хвойна, остават около 370 метра. Началото е поставено!

Който иска/може/реши да се присъедини – добре е дошъл! Smile

Повече подробности – в темата Възстановяване пътеката с.Вратца – в.Църнотрав – х.„Осогово“.


____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!Защо не обособиш отделна тема за Църнотрав, а продължаваш да пишеш в темата за Църноок, който няма нищо общо с него?
Така може да се заблуди някой по близките имена на двата върха

Ти би ли се заблудил? Very Happy


Обособил съм отделна тема за Църноок, явно ти не си я видял, така че може би ти си от хората, които биха се заблудили?

Значи, дали съм разбрал правилно:

Някой може да се обърка, че Църнотрав е Църноок и погрешка ще отиде на Църнотрав вместо на Църноок? Или на Църноок вместо на Църнотрав?

Е, как ще стане тая работа, че не ми е ясно? Think


Написал съм накратко какво е сега положението с пътеката за Църнотрав, защото информацията може да е полезна на някого – например за автор на темата goro_levskara, който прояви интерес и ми зададе уточняващи въпроси.____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Ное 10, 2023 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov