Автор |
Съобщение |
lubitel
|
|
|
Вероятно, около 01.06 ще са цъфнали божурите. Днес, 24.05 само на едно място, под връх Колош имаше малко разцъфнали, всички останали, включително около х. Ведрица/Янкьовец бяха на пъпки, въпреки информацията, че вече са готови. Тръгнахме по червената маркировка от с. Голема Фуча, а се върнахме по жълтата. Може би има други места, където божурите са разцъфтели, но не са по стандартните пътеки.
|
|
|
Сря Май 24, 2023 8:54 pm |
|
|
andriii
|
|
|
|
|
|
Привет!
На тази надморска височина (1000-1300 метра) божурите цъфтят на 24 май и след това.
Ако пролетта е закъсняла и е по-студена – може и една-две седмици по-късно да цъфтят.
В Източна Стара планина (надморска височина 600-800 метра) съм виждал цъфнали божури на 6 май.
П.П. Лалетата на Голо бърдо цъфтят около 1-6 май. Пак – ако пролетта е по-студена – седмица-две по-късно.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват! |
Здравей, мисля тази седмица да пробвам божурите Имам въпрос относно един пътен участък. Идвам от София и мисля да направя втория маршрут - кръговия от Голяма Фуча, та ме интересува краткия участък до селото, който се откланя от пътя Жедна-Бобов дол, дали е читав за кола, че на Гугл Ърт не е покрит целия и не мога да го огледам? Благодаря
|
|
|
Вто Юни 06, 2023 10:46 am |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3360 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Здравей.
Минавал съм по този път преди 2 или 3 години — с по-висока кола (хонда црв) нямах никакви проблеми. За по-ниска кола не съм сигурен дали ще мине безпроблемно, пътят (доколкото си спомням) на места е макадамов, чакалиран, но в какво състояние е сега след дъждовете — не знам. Нищо не пречи да пробваш пътя, пък ако не става за твоята кола — просто се връщаш обратно, продължаваш за Бобов дол и през село Бабино пак ще стигнеш до Голема Фуча, макар и с около 10-тина километра по-дълго.
Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Вто Юни 06, 2023 7:18 pm |
|
|
andriii
|
|
|
|
Благодаря, другото е директно по магистралата и Бобов дол и селото ... Понеже ми се искаше да е кръгов маршрута с колата за разнообразие
|
|
|
Вто Юни 06, 2023 8:58 pm |
|
|
ilievvli
|
|
|
|
|
Благодаря, другото е директно по магистралата и Бобов дол и селото ... Понеже ми се искаше да е кръгов маршрута с колата за разнообразие |
Пътят доста километри е макадам. Проходим е за висока кола. С голф 6 не успях да мина последния участък преди Голема Фуча и се пуснах по макадама към Бабино.
|
|
|
Вто Юни 06, 2023 9:14 pm |
|
|
andriii
|
|
|
|
|
|
|
|
Благодаря, другото е директно по магистралата и Бобов дол и селото ... Понеже ми се искаше да е кръгов маршрута с колата за разнообразие |
Пътят доста километри е макадам. Проходим е за висока кола. С голф 6 не успях да мина последния участък преди Голема Фуча и се пуснах по макадама към Бабино. |
Благодаря. Ясна е работата значи
|
|
|
Вто Юни 06, 2023 10:06 pm |
|
|
ilievvli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Пътят доста километри е макадам. Проходим е за висока кола. С голф 6 не успях да мина последния участък преди Голема Фуча и се пуснах по макадама към Бабино. |
Благодаря. Ясна е работата значи |
Ако искаш да е кръгов с колата. то тогава пробвай това:
София - Перник - Радомир - Кошарите - Женда - Бобов дол - Бабино - Голема Фуча. Пътя тук не е лош. Има един малък участък между Женда и Бобов дол, където е пропаднал асфалта, но се минава.
След това на връщане може вече от Бобов дол към магистралата и София
|
|
|
Сря Юни 07, 2023 11:10 am |
|
|
andriii
|
|
|
|
Направих днес с брата врътка номер 2 на Стефан...от и до Голяма Фуча. Много готин маршрут- 11 км/630м +- денивелация. Маркировката и жълта и червена чудесни. Хубави гледки. Още по хубава липса на жив човек. Цъфнали божури. На слънчевите места почват да поокапват. На сянка има и на пъпки още. Пък и чудно време днес. Благодаря още един път за насоките
|
|
|
Чет Юни 08, 2023 6:58 pm |
|
|
lubitel
|
|
|
Ние тръгнахме от с. Извор, през манастира Св. Дух. Има жълта, синя и червена маркировки /жълтата и синята не са нанесети на он-лайн картата Бг маунтинс, на офф лайн варианта, който имам качен на таблета, има червена марка, вместо жълто и синьо/. Червената се отделя за х. Момин кладенец, синята - за х. Ведрица/Янкьовец/, а жълтата води до вр. Колош. Божурите са много и на път да прецъфтят. За разлика от колегата срещахме доста хора. И друга разлика - за кръгчето от с. Голема Фуча по червената и после през хижата по жълтата марка /колата беше при църквата/ моят уред показа 9 км и 576 м. положителна денивелация, които стойности съответстват на определените от он-лайн картата. Ще ми е интересно да сравним стойностите и да видим откъде идват разликите.
Времето беше чудесно до към 17 ч. После се смрачи и загърмя, но дъждът се изля, малко след като се качихме в колата.
|
|
|
Пет Юни 09, 2023 9:32 am |
|
|
andriii
|
|
|
|
|
|
За разлика от колегата срещахме доста хора. И друга разлика - за кръгчето от с. Голема Фуча по червената и после през хижата по жълтата марка /колата беше при църквата/ моят уред показа 9 км и 576 м. положителна денивелация, които стойности съответстват на определените от он-лайн картата. Ще ми е интересно да сравним стойностите и да видим откъде идват разликите.
|
Здравей Вървяхме по трака на Стефан от 2021 г. Обикаляхме по поляната пред хижата, после от нея не тръгнахме към върха директно по жълтата ,а завъртяхме едно ухо към находището на божурите и после нагоре. Точно както го е правил Стефан. Записвал съм с часовник, който е изключително точен(да съм точен 10,7 км) . Колата също като теб на църквата във Фуча
|
|
|
Пет Юни 09, 2023 5:36 pm |
|
|
lubitel
|
|
|
Ясно! Благодаря!
|
|
|
Нед Юни 11, 2023 7:44 pm |
|
|
ilievvli
|
|
|
|
|
Ние тръгнахме от с. Извор, през манастира Св. Дух. Има жълта, синя и червена маркировки /жълтата и синята не са нанесети на он-лайн картата Бг маунтинс, на офф лайн варианта, който имам качен на таблета, има червена марка, вместо жълто и синьо/. Червената се отделя за х. Момин кладенец, синята - за х. Ведрица/Янкьовец/, а жълтата води до вр. Колош. Божурите са много и на път да прецъфтят. За разлика от колегата срещахме доста хора. И друга разлика - за кръгчето от с. Голема Фуча по червената и после през хижата по жълтата марка /колата беше при църквата/ моят уред показа 9 км и 576 м. положителна денивелация, които стойности съответстват на определените от он-лайн картата. Ще ми е интересно да сравним стойностите и да видим откъде идват разликите.
Времето беше чудесно до към 17 ч. После се смрачи и загърмя, но дъждът се изля, малко след като се качихме в колата. |
Тази синя марка трябва да е нещо ново, защото по 24 май нямаше нищо синьо. Имаше само жълта - посока Янковец и Колош и червена - към Момин кладенец
|
|
|
Нед Юни 11, 2023 10:29 pm |
|
|
andriii
|
|
|
|
Някой да е ходил покрай божурите и да знае каква е хавата? Дали заради по топлата пролет има преждевременен цъфтеж?
Много ми хареса миналата година, та да зема да се засиля натам
|
|
|
Нед Апр 28, 2024 11:07 pm |
|
|
|