Извинявай, наистина не си ме разбрал. Сега е повече от ясно, какъв е случаят. Говорех за краткия период, в който още никой нищо не знае и човекът може да е жив. Час, два... толкова му трябват на хеликоптера, но толкова отделят и човека от смъртта. Разбира се, има и още по-христоматийни случаи от тия, които описваш. И за съжаление пагубни. Като онзи турист, също доста възрастен и сам, който беше паднал в Казана. Естествено, никой няма да оживее там! Но кой можеше да знае къде точно е станал последният инцидент? Можеше да е на друго място и да е оцелял, но без хеликоптер това щеше са ке установи на петия ден. Когато вече във всеки случай щеше да е мъртъв. Това ми беше мисълта.
И отново да си дойда на думата за частните хеликоптери. Онзи, който се използваше като медицински, беше частен. Явно са го използвали с някакъв договор, освен ако не е бил съвсем филантропски. В България сигурно има десетки частни хеликоптери. Няма ли начин да се сключи някакъв договор и в спешни случаи някои от тях да бъдат използвани срещу заплащане? Питам се и за военните. Сега помощта им е жест на добра воля. Така е с "Кугера", така е и със "Спартана". Не може ли на един от хеликоптерите да му се възложи постоянна мадицинска задача, докато купят специални хеликоптери? Еле па като не се знае кога това ще стане...
А ти наистина си герой и с Божи късмет! Радостно е, че вече не разчиташ само на късмета си.
Вто Яну 03, 2023 12:47 pm
vladofff
Сотиров написа:
... на един от хеликоптерите да му се възложи постоянна мадицинска задача, докато купят специални хеликоптери?
Абе има още нещо, ама не го казват в прав текст. По тъмно не летял... Имало страшни завихряния около Вихрен... И други алабалистики...
Аз пък си мисля, че може и да не разполагаме с чак толкова подготвени пилоти. Едно е да има хеликоптер, друго е летене с хеликоптер... Изобщо не са малко катастрофите с такива хвърчила. И виж за сравенние - има едни червени, сини или жълти хеликоптерчета, които имат обичая да зависват на метри от стените на Жорас, Матерхорн, Дрю и др. А от тях спасители слизат и се закачат на стените към пострадалите... Защо в Алпите да може да се каца или зависва на далеч по страшни и ветровити места, а да кацнеш във Влахиния да не може. А всъщност май и това можело - виж хвърчилото на оня човек как кацна точно там и прибра другия пострадал...
Да не се окаже, че осигуряването на опитни пилоти е по-трудно и от доставката на хеликоптери?
Сотиров написа:
... паднал в Казана. Естествено, никой няма да оживее там!
Това не е вярно. Историята помни дори падания от стената на Вихрен след калпав рапел, право в Казана. И оживяване после... Всеки случай е сам за себе си.
...Имало страшни завихряния около Вихрен... И други алабалистики...
Това и на мен ми прозвуча доста странно при положение, че по същото време на 1500 m н.в. в Лакатишка Рила беше пълно затишие. Не е невъзможно около Вихрен да е имало някакъв ветрец, но чак пък непреодолим -- едва ли. По-голямото усложнение по склоновете на Вихрен сякаш е наклона на терена и спазването на необходимото отстояние на вертолета от него. Екипажът решава все пак...
Разсъждението по-горе за вертолетите с труповете и живите аз го схванах по малко по-друг начин. Изпращат хеликоптер за прибиране на трупове, а в същото време с часове превозват пострадал със счуен крайник от Калин през Раздела до Бъбрека и нататък с АТВ/лифт/линейка. Доста странно. Но какво ли се изненадвам, след като и друг път сме били свидетели на, меко казано, двоен аршин при повикването и използването на въздухоплавателни средства от военната авиация за изпълняване на спасителни задачи...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Яну 03, 2023 1:15 pm
dido
vladofff написа:
dido написа:
... заедно по ръба, падайки едновременно примерно, с козирка. Но е много малко вероятно.
Още по-малко вероятно е да са паднали от абсолютно едно и също място по ръба към Вихрен, но в различни дни.
Предполагам, че и двамата са паднали или защото е нямало сняг и с котките са се занесли накриво по гладките камъни, или е имало някакъв натекъл лед, а не са биле с котки. Нещо такова ми се струва като най - вероятна причина, но в никакъв случай лавина и/или козирка...
Да, натекъл лед изглежда да е една друга възможност за това белята да се се случи на едно и също място, но в различни дни.
Тиражираното предположение сърбинът да е слязъл долу да помага ми се вижда нереално. Наклонът е сериозен, а сам човек надали би поел такъв огромен риск.
Да, натекъл лед изглежда да е една друга възможност за това белята да се се случи на едно и също място, но в различни дни.
Тиражираното предположение сърбинът да е слязъл долу да помага ми се вижда нереално. Наклонът е сериозен, а сам човек надали би поел такъв огромен риск.
Да, и аз нещо такова си помислих. А също и срещнахме подобни пасажи на други места из планините тези дни (например в подножието на вр. Мечит, както и по сервизния път към горните станции на лифтовете на Ястребец). Най-коварното е, че на места този лед е покрит с много тънък слой снежец, който го скрива от погледа, но не осигурява никакво сцепление. Просто капан.
Сърбинът от Северна Македония може да е вървял по следата на Пламен Христов и така да е нацелил същото или съседно препятствие. Имайки предвид атмосферните условия през последните дни, допускам, че дирята на Пламен е била все още поне отчасти видима на места...
Вто Яну 03, 2023 6:54 pm
Сотиров
Аз пак да питам знаещите. Като застане човек на върха и гледа към Кончето, зад гърба му е пътеката откъм Джамджиевия ръб, вляво е Кабата, вдясно е пътеката към Премката. Остава само една посока, право напред към Кончето. Това ли е този злополучен ръб? Ако е така, какво ще търси там човек?
Вто Яну 03, 2023 8:18 pm
dido
Ръбът е към Премката и има малко шантава посока. Гледано от Вихрен към Кутело, първо върви на северозапад, след това извива почти на север.
Пътеката не върви по ръба, а малко вдясно -- по самия скат.
Снимката на Владо илюстрира донякъде това:
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Яну 03, 2023 8:40 pm
Сотиров
Благодаря! Снимано е откъм Кончето, значи "малко вдясно - по самия скат" означава точно по ската към Влахина река. И като казваш "пътека", за каква пътека говорим? То там е безумие да се върви! А и защо да се прави, след като извежда на същата точка, на която и веригата? Заради адреналина? Или по погрешка? Преди да видя с очите си, аз се чудех не може ли от Премката да се подсече върхът, като нито се изкачва, нито се слиза долу в езерата. Ами не става! Освен от някои суперопитни като вас с Владо.
Вто Яну 03, 2023 9:00 pm
lz1fw
Казват, че тази снимка е направена вечерта на 26.12.2022. Челникът вероятно е на Пламен.
«От железния стълб на върха тръгваме на северозапад. Полегатият отначало ръб бързо увеличава наклона си, но, поради северното си изложение, снегът на него рядко се заледява. Страничните склонове не са прекалено стръмни (особено левият - към Влахиния циркус) и падане при незаледен сняг не е опасно (изпробвано по неволя от автора навремето). В долния край на ръба изведнъж наклонът се увеличава силно и трябва да слезем по стръмeн участък, висок 10-ина метра; той може и частично да бъде заобиколен.»
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети