Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Много моля! Мурсалският чай няма как да е менте при цялото усърдия на местните. Виж, за меда съм бая сигурен, че е преработена от пчелите захар. Дано все пак не е преработена от "пчеларите" глюкоза.
Пет Ное 18, 2022 5:30 pm
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6438
Сотиров написа:
Много моля! Мурсалският чай няма как да е менте при цялото усърдия на местните. Виж, за меда съм бая сигурен, че е преработена от пчелите захар. Дано все пак не е преработена от "пчеларите" глюкоза.
Тоя дето го гледат в лехи и го продават по супермаркетите, си е живо менте.
Няма онази наситеност на ароматите на дивия чай.
_________________ Бутам след осмата бира
Пет Ное 18, 2022 10:45 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Е, Дидо, не очаквах такъв негативизъм от теб! Мурсалският чай е Sideritis scardica и друг вид няма. Дали е бран по билото или е гледан в двора, каква е разликата? В двестата метра денивелация? Биологически е същият. Извинявай, ама това е все едно да правиш разлика, дали еньовчето е брано преди изгрев слънце на Еньов ден или е късано зад клозета в късния следобед. Чак пък толкоз претенции! Това не са ти доматете, дето трябва да им изтръгваш колците заедно с половината месо. При тях има генетика. Тука няма. Хайде да бъдем по-толерантни и да приветстваме тяхната практика, че вместо да скубят билката по скалите, както правеха с кантариона, все пак го засаждат в дворовете си. Зер правиш разлика между еделвайса, откъснат от "Казана", и отгледания в двора на банскалията? Дори да правиш разлика - а тя е сигурна!, - радвай се, че туристите не правят!
Съб Ное 19, 2022 12:01 am
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1420 Местожителство: София
Разликата е огромна, Сотиров. Чая на богата почва става безвкусен. От доста години се сее и жъне и в полето. А този дето го продават се бере зелен. Освен височината, важна е и почвата, има ли такава, чая не чини. Има хора дето сеят чая във варовиковата сгурия, става си същия като този малко по-нагоре.
Но стръковете са едни такива криви и ниски, нямат търговски вид.
А чаят по скалите е изскубан отдавна, така и се пренесе в дворовете.
А меда по всички тия туристически места е мед само по етикет.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
За мен липовият чай не е нещо особено. В града имаме две дървета, които генерират индустриално количество липа, от които събираме малко цвят, колкото да не е без хич.
Обаче, бях миналата седмица по източно-родопски камъни и пих липов чай в Нановица - няма нищо общо с градският и като вкус, и като аромат.
На външен вид може да няма разлика, но качествата са коренно различни.
Съб Ное 19, 2022 10:00 am
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Признавам, нямам толкова тънък нюх, та да различа билките според произхода им. Според мен най-важно е в колко часа са брани, защото на слънце етеричните им масла се изпаряват. А с липовия чай е пълна трагедия! Ако не си го берем сами, братята роми имат два начина. Единият е да отсекат дървото и челядта да обира седнала. За щастие вече се избягва, защото има втори начин, далеч по-производителен: метат се канавките покрай тротоарите. Килограми за броени минути, понеже не е само цветът!
Съб Ное 19, 2022 10:47 am
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6438
Сотиров написа:
Е, Дидо, не очаквах такъв негативизъм от теб! Мурсалският чай е Sideritis scardica и друг вид няма. Дали е бран по билото или е гледан в двора, каква е разликата? В двестата метра денивелация? Биологически е същият.
Разликата е голяма, Владо, макар видът да е един и същи. Купи един стрък магазински и ела да сравниш с торбата вкъщи
Бедната почва на високото и много силното слънце е вероятната причина билките от планината да са по-ароматни от култивираните.
Да отбележа само по повод скубането с корените: чаят се бере по-лесно като го късаш - има си чалъм.
_________________ Бутам след осмата бира
Съб Ное 19, 2022 1:35 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Вярвам, че е така! Не вярвам обаче триградци да торят с нитрати чая. Това да не са домати? Позволявам си също да подозирам, че брането на билката, дори да е с ножичка, не се отразява здравословно на популацията. Най-малкото защото я лишава от семенното разможаване. Надявам се "по-лесното" бране да не важи за еделвайсите.
Съб Ное 19, 2022 3:47 pm
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6438
Това с торенето кой го спомена?
_________________ Бутам след осмата бира
Съб Ное 19, 2022 6:45 pm
tortomanin
Регистриран на: 20 Мар 2013 Мнения: 1566 Местожителство: Хасково
Тука съм на един акъл със Сотиров. Много префърцунени работи се разправят, пък животът е прозаичен.
Нед Ное 20, 2022 10:06 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Ами някой спомена "бедната почва на високото" като фактор за неповторимия аромат на мурсалския чай в природата. И аз по логически път стигнах до извода, че влошените качества на последния се дължат на "обогатяването" на почвата по дворовете. А това обогатяване с какво друго става освен с нитрати?
Нед Ное 20, 2022 11:14 pm
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3083
stealth написа:
За мен липовият чай не е нещо особено. В града имаме две дървета, които генерират индустриално количество липа, ... няма нищо общо с градският и като вкус, и като аромат.
На външен вид може да няма разлика, но качествата са коренно различни.
Като дете съм работил в билкозаготвителен пункт. През ръцете ми са минали тонове липа. По този въпрос, без да съм специалист, само от работата с това нещо, забелязах, че има няколко особености. Брането и изкупуването на липа В ГРАДОВЕТЕ, особено уличните липи се водеше категорично забранено /стига да има кой да контролира мангалите за тая работа/. Поне на хартия така се водеше. Причините са прозаични. Сега относно "неградско растящата":
Има доста разновидности.
https://bg.supermg.com/razni/21537-sortove-lipa-i-tehnite-harakteristiki.html#i-2
В зависимост от разновидността, вкусът и ароматът също имат разлики. Брал съм от едно дърво, навътре в гора, чиито цветове изобщо не миришеха и чаят също нямаше никакъв аромат. Пък чаят от липата на 20м от къщата ни едно време имаше уникален вкус ... Също така има значение и приготвянето - ако е само запарка, е едно, чаят е почти безцветен, ако оставиш отварата с часове добива меден цвят... Използва се като силно "мочегонно".
Пон Ное 21, 2022 10:48 am
kaloyanv
Регистриран на: 22 Авг 2018 Мнения: 2463
ПО български народно са 3 вида липите иначе научно сигурно са много подвидове. Тази ароматната и хубавата се води мисля едролиста или бяла липа. Ние имаме такава и е с бял сравнително масивен ствол и с дълги и пак едри клони. Висока е доста. Виждал съм и тези сребролистите из другите места, те са с повече по-малки клонии..
Пон Ное 21, 2022 12:20 pm
dido
Регистриран на: 03 Яну 2007 Мнения: 6438
Сотиров написа:
Ами някой спомена "бедната почва на високото" като фактор за неповторимия аромат на мурсалския чай в природата. И аз по логически път стигнах до извода, че влошените качества на последния се дължат на "обогатяването" на почвата по дворовете. А това обогатяване с какво друго става освен с нитрати?
А, ясно.
Абе то верно звучи куриозно, но има такава зависимост.
Билките във високата планина, растящи в екстремни условя (кратка пролет и лято, големи денонощни амплитуди на температурата и пр.), са по-ароматни. Обяснение за това нямам, но би могло примерно да бъде такова: по-силният аромат е инструмент да си осигурят сигурно опрашване при въпросните екстремни условия
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Ное 21, 2022 1:21 pm
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3083
dido написа:
... в екстремни условя ...
Има нещо интересно и при въденето на ягоди. Ако са засадени на слънчев баир с ограничени възможности за поливане, стават по-дребни, но на вкус нямат равни. А обилно поливаните никога не го докарват до това положение. При малините също се наблюдава подобна тенденция. Например малинакът растящ по трасето х.Пирин -Мелник е неповторим. Значи заради водата би могло да се разсъждава и на тема "концентрация на вещество в единица обем", от което също да идват определени "свойства".
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети