По някаква свръхслучайност, да може някой да ме информира, има ли начин (освен такси) да се придвижа от Благоевград до Рилски манастир? На стари години се присетих, че никога не съм ходил в светата обител и изпитвам непреодолимо желание да видя, по-точно пещерата, в която е живял правдният ни светия?
Чет Ное 03, 2022 6:53 pm
kaloyanv
Re: Рилски манастир
wanderer_142 написа:
По някаква свръхслучайност, да може някой да ме информира, има ли начин (освен такси) да се придвижа от Благоевград до Рилски манастир? На стари години се присетих, че никога не съм ходил в светата обител и изпитвам непреодолимо желание да видя, по-точно пещерата, в която е живял правдният ни светия?
Еее, ако от Благоевград не може да стигнеш до Рилския манастарир с автобус ,, това е все едно да идеш до Рим и да не видиш на папата брадата !!
Чет Ное 03, 2022 9:25 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Wanderer_142, кога мислиш да ходиш на Рилския манастир и Пещерата на Свети Иван Рилски?
Има автобуси от Благоевград до град Рила и до Рилския манастир. Преди имаше и от Дупница, но дали вече ги има...
Най-сигурно е да намериш телефона на автогарите в Благоевград и в Дупница и да попиташ там за актуалното разписание.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Прочее, още ли не пускат да се стъпва по етажите на манастира?
Пет Ное 04, 2022 3:20 am
wanderer_142
Разбира се, че първо се допитвам до Гугъл, ако щете и затова, че винаги отговаря ентусиазирано, дори когато му се задават наглед тъпи въпроси. Но над 10 годишен опит в подобни търсения ме е убедил, че може да му се вярва само за тръгване на влакове от начална гара или автобуси по главни линии. Останалото се размива в познатата ни БГ действителност. Та Гугъл ми казва за едни автобуси, за които други хора са писали, че вече не вървят. След пандемията хората масово се придвижвали до подобни обекти със собствен транспорт. Дори рейса от Благоевграда до гр. Рила бил празен, та го били спрели. Но разписанията си стоят. На времето един фотобизнесмен държеше в ателието си празните кутийките на десетки различни марки и чувствителност филмета. "За да се създава впечатление..." Някои неща са трудно променими.
Разчитах някой от четящите тук, да има актуална информация за налични маршрутки по линията, които си се знаят на местно ниво. Иначе намерих телефона на автогарата, ще им звънна, но не очаквам резултат.
Прочее, дали е проходима пътеката (в БГМ) от въпросната пещера в посока манастира?
Пет Ное 04, 2022 12:30 pm
Сотиров
А преди години имаше теснолинейка... Подеха инициатива за нейното възстановяване - каква атракция би била! Ама идеята потъна.
Пет Ное 04, 2022 1:33 pm
zlia
Линка, който пуснах прилича да е на официален сайт на манастира. Все си мисля, че би трябвало да знаят кое върви и коне не. Обади им се и на тях.
Иначе не съм разбрал, че питаш само хора, които са ползвали такъв транспорт. Извинявам се за намесата
Пет Ное 04, 2022 1:46 pm
tortomanin
След като си икономисал от посещения и лична кола, вероятно са ти останали пари за такси. Аз лично автобус не бих чакал.
Съб Ное 05, 2022 9:12 pm
wanderer_142
Да, вероятно ми е останал някой лев за такси, ама що да сторя като си падам по влакове, рейсове, гемии, дирижабли ... Ей такива неща. Всеки с табиетите си
Нед Ное 06, 2022 8:23 pm
kaloyanv
Вземи си едно колело под наем и не се занимавай с глупости… ното рейсове , нито графици, нито такси. Най-добре е пеша, но се стига бавно по асфалта, затова че велосипед
Нед Ное 06, 2022 11:26 pm
wanderer_142
Обмислях го! Колело, тротинетка, бягаща пътечка ... Не са вариант, защото ще разваля постигнатото и поддържано с толкова любов, усилия и постоянство наднормено тегло. Няма как!
Всъщност един приятел е готов да ме закара, но според думите му е бил там вече 7-8 пъти, което значи, че ще му е безинтересно, а да поставяш приятели в безинтересна ситуация, не е ОК.
Пон Ное 07, 2022 10:05 am
rumen radev
Re: Рилски манастир
wanderer_142 написа:
По някаква свръхслучайност, да може някой да ме информира, има ли начин (освен такси) да се придвижа от Благоевград до Рилски манастир?
В момента няма директен автобус/маршрутка от Благоевград до манастира. Всъщност, до Рилски манастир всеки ден се качват сутринта от гр. Рила работещите из комплекса, а вечерта се прибират. Затова, автобус от Благоевград до Рила - от 7ч. След това от Рила за Рилския манастир (в 7:40, изчаква да пристигне именно автобуса от Благоевград). Не знам точния час за връщане до Рила от манастира - попитай като се качваш, но ще е някъде към 17ч.
wanderer_142 написа:
дали е проходима пътеката (в БГМ) от въпросната пещера в посока манастира?
Да, безпроблемно е ходенето по пътеката. Впрочем, и в двете посоки
Пон Ное 07, 2022 8:25 pm
wanderer_142
Благодаря! Така излиза и общественият транспорт отпада. А толкова обичам да чакам рейс в дъждовно време ...
Приятна вечер на обществото!
Пон Ное 07, 2022 8:47 pm
vladofff
wanderer_142 написа:
... да чакам рейс в дъждовно време ...
Припомних си последния път, когато правих там точно това. Оставих колата на манастиря. Пеш по пътеката, водят я нещо като "опознавателна екопътека", каквото и да означава това... Минава край някакви параклиси ли бяха, крипти ли, мощехранилници ли /не ги разбирам тия църковните работи/ и в крайна сметка стига да т.нар. "пещера". От там си слязох вече по пътя. Особеното бе, че още като тръгнах заваля и това трая през цялото време. А чакането на рейс в дъждовно време може да се конкурира само с чакането на рейс в снежно време...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети