Цитат:
Съдът се позовава и на експерт, който е обяснил, че при риск от срутване, съществуват методи за преодоляване на тежки последици. Първият включва обрушване на опасни късове, укрепване с мрежи или подпорни стени. При втория тип мерки естественият процес не се спира, но се предпазват пътища, съоръжения и сгради. В случая туристическата пътека минава непосредствено под скат и би могла да се направи защитна козирка или просто пътеката да бъде преместена далеч от ската.
Следователно последиците от събитието са предвидими и предотвратими и в съответствие с отговора на въпроса общината катомата собственик на терена не може да се освободи от отговорност, позовавайки се на случайно събитие, заявява в заключение ВКС.
Ето за това ми беше и на мен думата. Както разбирам от последната статия, общината е обезопасила пътеката, ама след смъртта на туристите. Сиреч възможно е било и навреме да се направи.
Нед Юли 17, 2022 12:47 pm
Сотиров
Планински спасители са провели акция след сигнал за неподвижно тяло при водопад
Публикувано в 21:41 ч. 20.07.2022 г. - Обновено в 21:46 ч. 20.07.2022 г.
Велосипедист е загинал в Пирин, съобщиха от Планинската спасителна служба. Отряд спасители от Банско са провели в късния следобед акция в ниската част на планината след подаден сигнал, че на скалите при водопада в местността "Св. Никола" има изоставен велосипед, а в подножието им се вижда неподвижно тяло.
При достигане при него спасителите установяват, че е на мъж, който е загинал. Участниците в акцията успяват да извадят от пропастта тялото на починалия мъж, като използват катерачески пособия и техника.
Самоличността му и причината за смъртта се установяват от следствените органи.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Юли 21, 2022 12:42 am
Tito
Сотиров написа:
Нещата се движат! Хеликоптерите още ги няма, но вече има дружеството, което да ги управлява:
За къде без дружество? Точка №1 в дневния ред по традиция ще е гласуване на подобаващи заплати на борда на директорите на дружеството, а ако благоволи дружеството и останат пари след раздаването на заплати и премии може и някоя машина да се купи, която при следващо ниво на благоволение да се използва по предназначение или поне за заснемането на 2-3 чалга клипа.
Когато бях част от хеликоптерната гилдия у нас (познавахме се по име) първият урок, който ми преподадоха вещите в занаята е, че хеликоптерът е като козата - она си сака пръч! И така вече 15 години си играйкаме на дружества, братства и секти и единственото, което остана е да се надяваме, че няма да ни потрябва лично или на близък нужда от спасяване, щото неволята се оказа, че оглушала от рева на хеликоптерите га ги имаше.
Много мога да говоря по тая тема и докато въпросните машини реално не почнат да спасяват хорица в беда ще съм на крайно скептична позиция.
За къде без дружество? Точка №1 в дневния ред по традиция ще е гласуване на подобаващи заплати на борда на директорите на дружеството, а ако благоволи дружеството и останат пари след раздаването на заплати и премии може и някоя машина да се купи, която при следващо ниво на благоволение да се използва по предназначение или поне за заснемането на 2-3 чалга клипа.
Когато бях част от хеликоптерната гилдия у нас (познавахме се по име) първият урок, който ми преподадоха вещите в занаята е, че хеликоптерът е като козата - она си сака пръч! И така вече 15 години си играйкаме на дружества, братства и секти и единственото, което остана е да се надяваме, че няма да ни потрябва лично или на близък нужда от спасяване, щото неволята се оказа, че оглушала от рева на хеликоптерите га ги имаше.
Много мога да говоря по тая тема и докато въпросните машини реално не почнат да спасяват хорица в беда ще съм на крайно скептична позиция.
Подпис: Тома Неверни
Добре че поне има някой, да напише това, че да не съм аз. А какво се случва с базите, персонал, изчисления, обучения. И преди писах 6 хеликоптера е нищо. Но да оперираш това е нужно инфраструктура ... За какво ще ми правят холдинг ? Не е ли по просто да вземат хора, да се разработят планове, да се види как е на запад.
Тук проблема е в говоренето и посланието. Не може да кажеш че ще вземеш 6 хеликоптера за 130 милиона, това е мега дебилно.
Защо не се каже, ние подготвихме кадри и бази за обслужване на хеликоптери за медицинска цел ? Сега е време да преценим колко хиликоптера за колко години да купим.
Чет Юли 21, 2022 12:57 pm
vladofff
Наличието на хеликоптери досежно злополуки в планината рязко ще увеличи и нуждата от спасяване. Сега като знаеш, че няма откъде да дойде бързо хвърката помощ, внимаваш повече...
Чет Юли 21, 2022 2:02 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
публикувано на 21.07.22 в 05:35 Автор: Лина Пъргова
ПСС - отряд Банско проведе в късния следобед на 20 юли акция в ниската част на Пирин планина, съвместно с полицията и общинската служба за ред и сигурност. Акцията е организирана след подаден сигнал, че на скалите при водопада в местността "Св. Никола" има изоставен велосипед, а в подножието се вижда неподвижно тяло.
Спасителите установяват, че е на мъж, който е починал.
От пресцентъра на ОД МВР - Благоевград информират, че това е 59-годишен поданик на Великобритания. Назначена е съдебно-медицинска експертиза за установяване на точните причини за смъртта му.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.
Чет Юли 21, 2022 2:51 pm
kaloyanv
vladofff написа:
Наличието на хеликоптери досежно злополуки в планината рязко ще увеличи и нуждата от спасяване. Сега като знаеш, че няма откъде да дойде бързо хвърката помощ, внимаваш повече...
Има някаква логика. Миналата година някакви пишман алпинисти в швейцарските алпи, група от поне 12 човека, правеха някакъв як траверс и съответно доникъде бяха стигнали до вечерта и ние седяйки долу на хижата, гледахме и се пулехме, как за нула време на няколко курса ги свалиха долу. Те даже не се бяха и притеснили особено, то като си плащаш, явно всичко може. Ама какво ли става ако не може да литнат тези хеликоптери ? Та има право и това което ти го пишеш,
Чет Юли 21, 2022 2:55 pm
Сотиров
Пак някаква непостижима за мен логика! Като оная, дето без закони било по-добре, защото щом няма закони, няма да има и нарушениия. Че нали няма да има какво да се нарушава? Та и сега: като няма спасителни хеликоптери, няма да има и инциденти. Щото всеки, като знае, че никой няма да му помогне, ще внимава до степен изобщо да не ходи в планината. Така де, щото там има мечки!
Чет Юли 21, 2022 6:13 pm
kaloyanv
Сотиров написа:
Пак някаква непостижима за мен логика! Като оная, дето без закони било по-добре, защото щом няма закони, няма да има и нарушениия. Че нали няма да има какво да се нарушава? Та и сега: като няма спасителни хеликоптери, няма да има и инциденти. Щото всеки, като знае, че никой няма да му помогне, ще внимава до степен изобщо да не ходи в планината. Така де, щото там има мечки!
Викаш, дай да направим един холдинг, държавен, да турим заплатите и процентите и после ще му мислим. То балъците ще плащат .. Тази логика по ли ти харесва ?
Все пак тези хеликоптери ще се ползват за медицински цели. Това е най-големия цинизъм. Ти отиваш на собствен ход до болницата на умирачка и обикновено е 50 50, ако имаш късмет някой да ти обърне внимание , може и да оживееш.
Това е пародията, една рухнала здравна система, където няма кой да те лекува, а се строят някакви мегаломански болници. Е така и тая работа с хеликоптерите ... Викаш по добре да има и големи лъскави болници, да има и хеликоптери.
Чет Юли 21, 2022 6:18 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Пет Юли 22, 2022 11:34 am
kaloyanv
Вече очакваме и "ПСС онлайн ТВ" нали сме в 21 век, всичко трябва да се излъчва и показва. Важно е да се покажат палчетата ..
Пет Юли 22, 2022 1:46 pm
djogobg
Пищиш, като не казват подробности, пищиш, като има информация и снимки. Избери си, кое е, но, покрай теб и още двама-трима и постоянните ви глупости, които пишете, вече мноооого рядко гледам този форум. Сигурен съм, че не съм единствен стигнал до това.
Снимки е полезно да има, защото така и хората могат да видят, как протича и колко усилие е необходимо да се вложи в една акция. Щото сам човек лесно подскача по камънака, ама е друго, като видиш, че тези, които те свалят, ще те носят на рамене, двама души, по същия тоя камънак. Също така със снимки се привлича повече внимание към това, че е имало акция и това допринася за маааалко по-голям шанс някой да си каже "бре има такова нещо като спасителни акции, а май не са и особено рядко явление. Я да ходя малко по-подготвен." Дори 1 човек от 100 а си го каже, пак си заслужава снимките.
P.S. Не си видял чужбинските ПСС-та колко снимков материал бълват.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети