С нейна помощ лесно сваляш видеоклипове и снимки от Фейсбук, Ютуб и някои други сайтове.
Може дори да не я инсталираш, а само да пействаш интернет адреса, от който искаш да сваляш.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Май 04, 2022 10:09 pm
аngel
Не бих искал Сотиров, който е уважаван учен, професор, да остане с грешно впечатление. Това е момента да погледнем дълбоко, дълбоко в щетите, които нанесе завладяването на България от Съветите през 1944 и узурпирането на властта от неуки крадци от мандри. Тогава е избита интелигенцията . Но Щетите са необратими и за всички хора расли след това . Какво става в съзнанието на хората - визирам себе си, в социализъма.
---Първата книга, която ми поръчва класната да прочета / то е страшен пасквил, не е книга / " Пантент САС " на Светослав Минков. Още я помня, защото сънувах кошмари няколко години след това. Не смея да питам никой вярно ли е, на 8 години съм, все пак класната - авторитет , ми я е дала за прочит. Гадостите в нея са много, но си спомням отчетливо как американски империалист от НАТО подлъгва бедни младежи, упойва ги, отрязват им главите и им завинтват железни уродливи глави. Стават войници от НАТО и извъшват не знам какви си разстрели на работници. След няколко зверства, въпросният младеж среща майка си на улицата, тя го познава по нещо и му вика Сине !сине! а той я удушава
Като че ли е писана за съветските орки 2022 год.
---Навсякъде - по бръснарници, по учреждения, по входове, къде ли не се подмяташе безплатно разпространяван съветският вестник Крокодил. Той беше изцяло от картини в голям формат , една от друга по-просташки, за извергите Дядя Сам и НАТО :
Е това щеш не щеш го виждаш по 10 пъти на ден, отворено навсякъде. Всяка седмица нови такива цветни пошлости. 10 000 пъти повторено за 20 години, набива ти се в главата. Стършел, Поглед ги препечатваха.
---Родителите ми мразеха социализъма, слушаше се радио Свободна Европа. Това ме предпази от соцпропагандата. При едно състезание през 1982 год. в Мюнхен д-р Христов, мисля че се казваше, един от деятелите на емиграцията, е, като студент ми подари книгите "Задочни репортажи от България" и Архипелагът Гулаг на Солженицин. Прочетох ги 1,2 3 5 пъти. Хубаво е който не ги е чел, да ги прочете.
И една гавра със соца. Събрание в спортното дружество. Разпенен 150 килограмов шопар, комунист-агитатор , громи капитализъма. Каква пошлост и колко зла, колко вредна била книгата"Задочни репортажи от България". вика някой ще се изкаже ли. Един зевзек, не му пукаше от нищо, а беше още 1985 год...Става и казва - тази книга е пасквил, това е капиталистическа лъжа...Дали може да прочетем някоя част от нея, да видим лъжите на империализма...Шопара се облещи, щеше да получи удар...не знае какво да каже....смях....
----Никога не можеш да избягаш от соца, щом си живял в него. Той е в теб. 1992 година, Мюнхен, Германия, работя там. На Коледа във фирмата се носи каса шампанско, всички пият чаша след чаша, аз съм втрещен. Казвам абе как ще ставате утре, ще ви сцепи глава, не знаете ли колко боли главата от шампаско! Гредат ме като излязъл от гората. Кой да знае, че от помията "Искра" глава боли, но от Моет-Шандон, глава не боли...Така неусетно някои си казват ДядоМраз, Дианабат / от Ленинабад /. Щетите върху хората са големи, а повечето от това задочно поколение сме тотал-щета Лечение му е майката. Утре заминавам на изложението на цветята до Амстердам
Май ще престана да пиша тука. Направо не проумявам това пълно неразбиране на думите ми! Опитах се да продължа мисълта на Даниел, че далеч преди Украйна Русия вече е била обградена от НАТО, но не е реагирала със "специална операция". Колоритно представих възможното бъдеще на Скандинавия, ако Путин доразвие стратегията си на "отбрана". Иронично започнах точно с неговите мотиви, които от целия ми по-нататъшен текст се видя, че са пълна лъжа и бъдеща опасност. За награда Даниел ме изкара първи путинист! Калоян пък ме съзря сред платените руски пропагандисти, защото казах, че американската система на образоване е саката. За съжаление точно тя бе присадена у нас. Имам пред вид тестовете като основна форма на проверка в училище. Ами хайде вижте кой преподава в американските университети, пък тогава ми говорете за ниво на образованието! Много е точно описанието на американския университет, в койта съветски евреи обучават китайски студенти. Нататък нямам никакво желание да се обяснявам. Щом едно точно копие на Путин е готово да постъпи с цяла Русия така, както Путин постъпва с Украйна, а в същото време у мен открива "насадени стереотипи на социализма", разговорът е излишен.
Сря Май 04, 2022 10:36 pm
Сотиров
Цитат:
Сотиров, в днешно време изкуственият интелект (ИИ, https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7...) навлиза даже в телефоните ни, та се чудя за какво „развитие на логическото мислене, формиране на устойчиви знания и умения да се взимат самостоятелни решения“ си се закахърил.
Аз пък, Стефане, че чудя на чуденето ти! Ами сам пишеш, че изкуственият интелект е навлязъл в телефоните ни. А де го естествения интелект? За него се кахъря. Че е изместен.
...цялото ни образование вече десетки години се пързаля по американския модел, в който основна роля играят тестовете. В тази система няма търсене на решение, има налучкване. Чисто вероятностно тройката е гарантирана, защото вероятността случайно да уцелиш отговора е една четвърт. Чак на един по-висш интелектуален етап индивидът евентуално ще се научи да проверява подред кой от отговорите а)-г) е верният и отново чисто вероятностно няма много да се мъчи, защото няма пък във всяка задача верният отговор да е все четвъртият, зер! Същата пагубна роля играят компютрите и интернет: отговорите се търсят не в главата, а в Гугъла! И ако още някой като Васко не е разбрал жестоката ирония, тя е, че такива мисли изказват дворцовите скорпиони на Путин, които правят всичко възможно именно народонаселението да не мисли логично, а да действа според предварително зададен списък от "верни" отговори.
След първи курс във ВМЕИ парижкия университет ми се видя като детска градина и известно време сериозно обмислях да се откажа от следването там. Малко преди това Нина се е била натъкнала на нещо подобно в ленинградското ЛИТМО. Десетилетие по-късно споделихме тези си първоначални впечатления и взаимно се изненадахме. В тях, впрочем, нямаше нищо свързано с осмиваните тестове. От камбанарията на малко по-зрялата възраст бих допълнил и подчертал, че начинът на оценяване на знанията не е непременно определящ за развиването на способностите на обучаваните -- поне на онези от тях, които са достатъчно любознателни, за да се стремят най-вече към знания и умения, а не само или предимно към високи оценки и блестящи дипломи. Колкото до държавния интерес, освен добро образование, той включва и способността да бъдат привличани будни умове. Това някои го умеят трайно и отлично, а други -- совсем наоборот...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Май 04, 2022 11:43 pm
Сотиров
Няма спор, че талантът ще избуи при всяка система на оценяване. Думата ми е за масовото обучение. То и с шофьорските курсове е така: добрият шофьор ще кара съобразително и безопасно. Какво да кажем обаче за всички ония, които ще изкарат правилника с преписани листовки? Нали ги гледам внуците, системата при всички е еднаква. По мое време имаше домашни, но не с отговори за избор. Задачите трябваше да се решат според урока. В часа имаше демонстрация на дъската, как се рашават задачите. Отделно проверката на тетрадките. А сега децата просто заграждат някоя буква от отговора и това е. Е, така ли се развива мислене?
Няма спор, че талантът ще избуи при всяка система на оценяване. Думата ми е за масовото обучение. То и с шофьорските курсове е така: добрият шофьор ще кара съобразително и безопасно. Какво да кажем обаче за всички ония, които ще изкарат правилника с преписани листовки? Нали ги гледам внуците, системата при всички е еднаква. По мое време имаше домашни, но не с отговори за избор. Задачите трябваше да се решат според урока. В часа имаше демонстрация на дъската, как се рашават задачите. Отделно проверката на тетрадките. А сега децата просто заграждат някоя буква от отговора и това е. Е, така ли се развива мислене?
Когато аз бях ученик тестове нямаше, но пък имаше "кълвачи". Някои решаваха всички задачи от учебника (не само тези за домашно), както и много задачи от сборници или списание "Математика". Всичко това, разбира се, е несравнимо по-добра практика от преписването на домашни (каквото се случваше в онези времена дори и в елитните гимназии) или попълване на тестове както е модерно напоследък, но хич не е достатъчно, за да бъде развита способността за преодоляване на съвършено непознати предизвикателства за ограничено време, която в крайна сметка е най-полезна по-нататък в живота. Същината на проблема би могла да има нещо общо със закона на Goodhart. Доколко той е приложим не само в паричната политика, а и в други области, включително в образованието и по-конкретно оценяването, е интересен въпрос...
Чет Май 05, 2022 12:33 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3472 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Поговорка: Внимавай какво си пожелаваш, защото може да се сбъдне!
Едва на 18 месеца Уилям Сидис можел да чете, на 6-годишна възраст вече знаел няколко езика – английски, френски, немски, руски, иврит, турски и арменски. Комбинацията от тези знания му позволила да създаде собствен език. На 6 влиза в начално училище, но само след половин година вече е на ниво гимназия. В този период Уилям заявява, че не вярва Бог и остава атеист до края на живота си. До 9-тата си годинка става автор на 4 книги. На 11 влиза в Харвард! Неговият индекс на интелигентност се измерва в диапазона 250-300. Само за сранение средното IQ на обикновен човек е 100, на Айнщайн е било 160, на Леонардо да Винчи 180, а на Нютон 190. С напредването на възрастта младежът вече борави свободно с над 40 езика...
Постиженията му далеч не се изчерпват с изброените, но нека видим как започва всичко. Бащата на момчето се казва Борис Сидис и е Харвардски възпитаник. По-късно преподава психология и се занимава с научни изследвания отново в Харвард. Той е считан за един от най-известните психолози и психиатри в САЩ в началото на 20 век, а също такa е и полиглот. Майката на Уилям, Сара Сайдис, е една от най-образованите жени на своето време. През 1897 г. тя получава медицинска степен от Бостънския университет, но няма кариерна практика, а посвещава живота си на сина си. Родителите още преди раждането на момчето решили да отгледат гений, затова разработили специална система за обучение, която била критикувана от роднини и известни учители от онова време, но въпреки това определено дала своите плодове.
Да се върнем на живота на самия Уилям Сидис. Докато завършва, на 16 години, Сидис вече е известен човек и заради тази известност става и малко интровертен. На дипломирането си той казва: „Искам да живея перфектния живот. Единственият начин да живееш перфектен живот е в усамотение. Винаги съм мразил тълпите.“ От тогава живее като напълно отрича секса, изкуството, музиката и всичко, което би могло да го разсее от единствената му цел – да събира познание. Никога не се жени и няма деца! Когато завършва Харвард обявява, че ще живее в изолация. За кратко преподава математика в института Риц, но там винаги се ядосвал, че е подценяван за възрастта си. Известно време е дори съветник на американския президент Уудроу Уилсън. Като виден пасифист, Уилям се отказва от Лигата на нациите и повече никога не се връща обратно към политиката. Преподавателската му кариера трае точно една година и според неговите думи, той никога не се е смятал за учител, а и системата го помолила просто да си тръгне. Пише няколко книги за индианските племена, разказва историята на демокрацията в Америка и други социални теми. През 1919 Уилям е арестуван на демонстрация, която прераства в бунт. Отървава затвора заради влиянието на родителите си, но те от своя страна го откарват в лятната си вила в Калифорния, където прекарва около година. В резултат на всичко това Сидис огорчен се връща обратно на изток в опит да избяга от пресата, родителите и талантите си, които вече смята за проклятие.
Той се хваща на редица нископоставени служби като чиновник и счетоводител като всеки път напуска, когато се разбира кой е. „Само при вида на математическа формула усещам физическа болка. Всичко, което искам да правя, е да смятам на калкулатор, но не ме оставят на мира.“ Един път Железниците в Масачузетс му дават планове на маршрутите си, надявайки се да направи системата им по-ефективна. Уил се разплаква само при мисълта за изчисления и си тръгва. Пресата продължава да го преследва с години като се подиграва на нещата, които работи и на захвърления му потенциал. Една конкретна статия в New Yorker е толкова оскърбителна и пълна с лични данни, че Сидис съди изданието. През 1944 печели, но победата му не му се отразява добре. През юли същата година хазяйката на едностайния апартамент, в който живее го намира на пода на дома му в Бостън в кома, от която така и не се събужда. Така може би най-интелигентният човек в историята, момчето, което удиви Харвард на 11-годишна възраст, умира като самотен и беден чиновник на 46-годишна възраст.
*През 1925 г. предсказва, че има региони, където вторият закон на термодинамиката работи наобратно, спрямо планетата.
Днес тази локация се нарича галактика. Създава устройство, което нарича „вечен календар“ и практически то може да показва с абсолютна точност датите, включително и високосните години. Малко след смъртта му, New York Times пише, че това е един неуспешен човешки експеримент, който доказва, че един човек може да постигне много в науката, при това в най-ранна възраст, но по-късният резултат е именно тъжната история на Уилям, който станал жертва на амбициозните си родители. Сара Сидис (майката) по-късно съди вестника за тези думи. Интересен факт е, че Уилям използвал навсякъде псевдоними и до днес не е ясно колко точно е написал и кои са истинските му творения в науката. Този вариант е приложен поради простата причина, че Уилям не е един от най-обичаните хора в САЩ. И до последния си ден е бил изключително странен и науката определено не му е помогнала да създаде нови приятелства.
Източник:
Kalin Velkov Krasimirov
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Май 05, 2022 1:38 am
gandi
Идеята на поста ми беше ,че кой каквото да говори винаги става дума за пари. Така и никой не отговори на въпроса кой печели от войната? Кой има полза от продължаване на конфликта, и как това ще се отрази на България. Да напомня само ,че по време на "ковид пандемията" някои хора удвоиха и утроиха богатството си, да видим как ще е след края на войната (която чувам ,че ще продължи и през 2023г.). Винаги мира е по-добър от войната, дали се направи всичко възможно да не се стига до война?
Чет Май 05, 2022 9:08 am
Даниел
Сотиров написа:
...Иронично започнах точно с неговите мотиви, които от целия ми по-нататъшен текст се видя, че са пълна лъжа и бъдеща опасност...
Приеми извиненията ми! Явно аз съм този, който не чете от третия ред нататък. Напоследък ми идва в повечко тази лудост.
gandi написа:
...Така и никой не отговори на въпроса кой печели от войната?...
Китай печели от войната. Или това не е отговорът, който очакваш?
Разбира се, всички знаем кой е основният виновник. Обаче има един много сигурен начин да го прецакаме и да остане с празни ръце. Обясняваме на Путин: "Тавариш, това е клопка - ти си мислиш, че по своя воля превземаш едни територии покрай Черно море с цел военна и икономическа хегемония, мислиш си, че завладяваш новооткритите газови и петролни находища на стойност трилиони в Донбас и в шелфа западно от Крим, мислиш си, че осъществяваш сухопътна връзка не само с Крим, но и чак до Приднестровието, мислиш си, че сплашваш всичките си настоящи и бъдещи сателити и че начесваш патриотичната краста на народа си с цел да укрепиш още повече властта си, но не, всъщност ти си жертва на заговор на ЦРУ! Но, знаеш ли, има един начин да прецакаш американците - като просто прекратиш войната! По този начин няма да могат да продават оръжието си, ще спре дестабилизацията на Русия, ще паднат санкциите и ще намалиш петното, което постави върху челото на родината си. Давай, довърши подлите американци!" Чак се чудя - как досега не се е усетил?
Или пък... никой не печели? Скандално, но я да допуснем за момент, че може да има и такъв вариант, при който никой не печели? Десетки (ако не и стотици хиляди) умират, милиони бежанци, разрушения, световна рецесия... Дали не е възможно някои гадости просто да се случват без да са дирижирани от някаква тайна всемогъща сила? Дали не е в сила едно от проявленията на принципа на Окам "Не търси зъл умисъл в нещо, което може да е прецакано от обикновена глупост"?
Не знам.
Чет Май 05, 2022 9:49 am
kaloyanv
Да, това е проблема на форумите повечето пъти и аз съм го изпитвал на собствен гръб. Много трудно е да напишеш нещо смислено, така че хората да не го визприемат по удобни за тях начини, или да не прочитат грешно. Нищо де, то затова е интернет форум Никой не се сърди ..
Чет Май 05, 2022 9:57 am
gandi
Няма такъв вариант никой да не печели, дори и при световна рецесия пак има хора които печелят за сметка на другите. Затова се правят кризи едни стават по-богати ,а други по-бедни.
Чудя се ако американците бяха сключили с Украйна договор подобен на договора между Путин и Башар Асад , и бяха вкарали 100 хилядна мироопазваща армия дали Путин щеше да нападне.
Победи Загуби Други Незавършени Общо Успеваемост
САЩ 77 9 13 3 102 75%
Великобритания 119 24 20 2 165 72%
Франция 155 39 25 5 224 69%
Русия 109 30 33 3 175 62%
Чет Май 05, 2022 1:03 pm
vladofff
Re: Военни (не)успехи
vedrin написа:
Под "други" какво се подразбира? Пировите победи към тях ли се причисляват?
Под "други" какво се подразбира? Пировите победи към тях ли се причисляват?
«Another result (e.g. a treaty or peace without a clear result, status quo ante bellum, result of civil or internal conflict, result unknown or indecisive)»
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети