ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 176, 177, 178 ... 224, 225, 226  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
Източник:

http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=122996#122996

На 06.01.2018 г. alexvan написа:
Загиналият е от Пловдив, на 30год. и по неофициална информация е лекар в столицата.
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/turist-e-zaginal-pri-izkachvane-na-vryh-vihren-snimki-2070919

http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=127680#127680

На 18.09.2018 г. dido написа:
Владо, отношението към Орлин Чачановски се "случи" в темата, където обсъждахме фаталния инцидента над х. Вихрен с клиент на планинския водач Бранимир Бранков. Въпросният водач без право на водене в алпийски условия беше взел пари от клиент, беше го завлякъл без котки и осигуровка по леда, където след подхлъзване младежът си отиде.

Къде отиде справедливостта, така и не разбрах. Бранимир Бранков е жив все още, Чачановски също, за разлика от Филип, който е на два метра под земята и няма как да му се чуе приказката. Чачановски вместо да разкаже кое как е станало, написа това - http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=123088#123088 .

(... преместено от друга тема)

На 06 януари 2018 г. имаше нещастен случай малко преди Джамджиев ръб в Пирин.
Сега, 4 години по-късно, случаят отново се обсъжда в социалните мрежи.
Красимир Елинов е инициатор на това обсъждане, неговата цел е разгласяване на случая и обстоятелствата около него.

Започнах да чета коментарите след публикациите на Красимир Елинов и... останах потресен! И отвратен!

Някои се хвалят, че са правили курс по зимно планинарство. Не курс по зимно, а курс по човечно планинарство трябва!

Първо, искам да кажа, че не познавам лично Бранислав Бранков и не взимам специално отношение относно него.
Второ, не познавам лично и Красимир Елинов, не взимам отношение и по истинността на написаното от него в публикациите му.
(Многократно съм заявявал своите резерви относно истинността на други неща, публикувани от Красимир Елинов, така че и сега имам едно наум.)

Внимание!!! Моля, всеки да чете, осмисля и преценява цитираната по-долу информация на своя отговорност!

Публикация на фейсбук стената на Красимир Елинов:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10227270447688189&id=1269430972

Файл за офлайн разглеждане на публикацията, без да се влиза във Фейсбук (файлът трябва да се изтегли и да се запази върху харддиска):

https://drive.google.com/file/d/1bnvrP9DsDtcP88HGfD0UKubQ0UMIi_4f/view?usp=sharing

Публикация във фейсбук групата „планински преходи“ (групата е поверителна, само членове на групата могат да видят публикацията):

https://www.facebook.com/groups/226331370759538/permalink/5038521722873788/

Файл за офлайн разглеждане на публикацията, без да се влиза във Фейсбук (файлът трябва да се изтегли и да се запази върху харддиска):

https://drive.google.com/file/d/1ad3xifSIpdc_lU8HmEpcAUv1PFSr8NQ5/view?usp=sharing

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Фев 16, 2022 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Мдамз, не мога да повярвам че след 4 години е станала тази кочина. Обаче така е , като се потулват нещата, виждам че и след толкова време, на хората им е тежко и не искат да реабилитират някой, който дори не си е сложил ръка да каже нещо по случая ..
Та затова че Краси добре е припомнил нещата как са ... понеже по това време всичко се покри много бързо.
Сря Фев 16, 2022 10:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

mom4i тогава беше писал, че тече разследване и не е добре да се коментира инцидента.
mom4i, разследването ще да е свършило, а "гидът" явно е останал безнаказан като повечето душмани у бедната ни дръжава -- кажи нещо по темата... Question Exclamation Question

Чет Фев 17, 2022 1:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vladofff

dido написа:
... разследването ...

Да ти кажа ли как обикновено протичат такива "разследвания"? Без изобщо да съм наясно с конкретния случай, но както казват напоследък сащците, "вярвам че е станало" следното:
Виж първо какво пише в "закона":
НК, чл. 123. (1) Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.
(2) Който по непредпазливост причини другиму смърт чрез действия, които спадат към занятие или дейност по предходната алинея, които той няма право да упражнява, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години.
(3) Ако в случаите по предходните алинеи деецът е бил в пияно състояние или ако е причинена смърт на повече от едно лице, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
(4) Ако деецът след деянието е направил всичко, зависещо от него за спасяване на пострадалия, наказанието е: по ал. 1 и 2 - лишаване от свобода до три години; по ал. 3 -лишаване от свобода до пет години, а в особено тежки случаи - лишаване от свобода от три до десет години.

Та какво правим?
Първо проверяваме, дали дейността на планинския водач изобщо се води официално като правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Подозирам, че още тук е първата спънка, защото като сравнително нова професия, още никой не се е сетил да я квалифицира като такава. А квалифицирането, както добре знаем, става след като измрат няколко дузини и стане всеобщ скандал. Дотогава властта, по правило, не си мърда пръста...
После, за да има изобщо отговорност на това основание, трябва да се докаже, че гидът, забележи, официално е сключил договор за въпросната услуга с пострадалия. Съответно ако няма такъв, и няма кой да докаже "неформалното" сключване на такъв, което е също някакво нарушение на закона, очевидно ситуацията ще изглежда като тръгнали различни хора на разходка по едно и също време на едно и също място. А за такова нещо отговорност не се носи. Ило по точно всеки носи отговорност за своя живот, и ако някой е загинал, очевидно сам си е бил виновен. Ако нямаш договор гид, който да е задължен да ти дъдне да си сложиш котки, очевидно е трябвало сам да се сетиш да си ги сложиш, както и че ако видиш, че тоя терен не е за теб, то по пъртината обратно, докато е време...
Предполагам, че така е приключило "разследването".
По отношение на личността Бранкова и коментиращите го - не ги познавам и не съм ги виждал, не мога да коментирам. Инак, от чисто човешка гледна точка, може да се каже накратко, и за всички - "така не се прави".
Чет Фев 17, 2022 9:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

След всичко, нека се върнем към спасителната акция на Дамян на северната стена на Вихрен, който е бил и с клиент.

Човекът вече си е платил 900 лева за акцията, защото е нямал застраховка, но колко са тези пари за риска, усилията и труда на хората,
достигнали посред зимната нощ Казана?

Акцията приключи успешно, благодарение на тези планински спасители и доброволци - над 20 души, извършена само
със специализирана носилка и моторна шейна, щото за хеликоптер освен, че няма, друго вече не се казва.

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/koja-beshe-naj-trudnata-chast-ot-spasitelnata-operacija-v-pirin.html?utm_source=self&utm_medium=article&utm_campaign=Related_Articles

В началото на годината се направи някакво дарение за спасителните кучета в Банско - нашийници с GPS приемници със система
за проследяване, с която е възможна връзката между спасител и куче.
Само че, нашийниците не достигат, защото кучетата - спасители в България са към 20, а подарените приемници само 10.

Мисля си, че работата на планинските спасители и доброволците остава някак си неглижирана и недооценена.....

Чет Фев 17, 2022 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mom4i

Дидо, отдавна по темата всичко е казано, а разследването не е приключило още.

Краси и приятелят му са свидетели по делото, въпросният Александър е един от 8-те човека преки свидетели на инцидента. Ако толкова те вълнува - пиши им, обади им се!

Всеки може да си направи изводите и да определи какво поведение да има.

Владов го е написал добре, само ще добавя, че от 2019 г. професията "планински водач" е включена в списъка на регулираните професии, т.е. има още една цедка преди човек да почне да работи - още един изпит, в случая към Министерство на туризма, за придобиване на правоспособност. Тва идва с повече от година закъснение, защото от 2018 се провеждат тези изпити, но го добавям, за да отбележа, че някой се е сетил, че това е отговорна рофесия...
Чет Фев 17, 2022 11:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

ДИАНА написа:
След всичко, нека се върнем към спасителната акция на Дамян на северната стена на Вихрен, който е бил и с клиент.

Човекът вече си е платил 900 лева за акцията, защото е нямал застраховка, но колко са тези пари за риска, усилията и труда на хората,
достигнали посред зимната нощ Казана?

Акцията приключи успешно, благодарение на тези планински спасители и доброволци - над 20 души, извършена само
със специализирана носилка и моторна шейна, щото за хеликоптер освен, че няма, друго вече не се казва.

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/koja-beshe-naj-trudnata-chast-ot-spasitelnata-operacija-v-pirin.html?utm_source=self&utm_medium=article&utm_campaign=Related_Articles

В началото на годината се направи някакво дарение за спасителните кучета в Банско - нашийници с GPS приемници със система
за проследяване, с която е възможна връзката между спасител и куче.
Само че, нашийниците не достигат, защото кучетата - спасители в България са към 20, а подарените приемници само 10.

Мисля си, че работата на планинските спасители и доброволците остава някак си неглижирана и недооценена.....

Да, така е, ДИАНА.

Ала пострадалият Дамян Петков призовава хората да даряват пари по собствената му банкова сметка, а не по сметката на спасителите... Think

http://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=155427#155427

Чет Фев 17, 2022 11:13 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vandu

може би трябва да ги задължат и да са застраховани.
Чет Фев 17, 2022 11:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

stefan_iliev38 написа:

Ала пострадалият Дамян Петков призовава хората да даряват пари по собствената му банкова сметка, а не по сметката на спасителите... Think

Спасителна акция се води до натоварването на пострадалия в линейката. От там насетне ПСС няма задължения. А на пострадалия му трябват пари за болнично лечение, което не се покрива от касата. Когато се пребих на Скакавица, вярно не виках ПСС, а сам се дотътрах до колата. После обаче, ортопедът ми каза да си купя 5 анкера /ма не такива от железарията, а по петстин кинта парчето/, че касата не покривала имплантите - и това че имах застраховка не ми свърши никаква работа.
Затова му трябват, а ПСС, ако им е платено по тарифата, и да искат още, защото им е излязло по-скъпо, формално нямат основание и няма да получат нищо. Това еедин от проблемите - "тарифата" им не е актуална и адекватна на реалните разходи.
Чет Фев 17, 2022 11:23 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

vandu написа:
може би трябва да ги задължат и да са застраховани.

Източник: https://www.facebook.com/groups/226331370759538/permalink/5038521722873788/

Mom4i, би ли обяснил каква е тази „професионална застраховка“ и защо е важна? Би било полезно, благодаря предварително.

Чет Фев 17, 2022 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

[quote="vladofff"]
stefan_iliev38 написа:

. Когато се пребих на Скакавица, вярно не виках ПСС, а сам се дотътрах до колата. После обаче, ортопедът ми каза да си купя 5 анкера /ма не такива от железарията, а по петстин кинта парчето/, че касата не покривала имплантите - и това че имах застраховка не ми свърши никаква работа.
.

Оле мале, бил си за 5 анкера и си успял да слезеш чак от скакавица доле ... ?? Това само по себе си е сериозно постижение, стил тежък мазохизъм.
Чет Фев 17, 2022 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Стефко професионалната застраховка е нещо което повечето професии са задължени да имат. Тя покрива щети причинени от осиране при изпълнение на служебните ти задължения.Аз като не догледам нещо дали случайно или не по документите и ти си купиш фабрика която после идват и ти я взимат щото аз съм дремал някъде ти ме съдиш че съм спал за 20 000 000. и застрахователя ти плаща вместо мен щото аз съм изпил и изял двайсетте милиона отдавна. Very Happy Very Happy Very Happy При нея сам си определяш лимита на сумата. Според твоята си преценка. Ако всеки ден продаваш фабрики и правиш ипотеки за по 20-30-50 милиона съответно си избираш и сума на покритие такава щото да не ти бръкне в твоя джоб при осиране.Пък ако си бръмчиш на апартаментчета по за 100-200 хил евра тогава си правиш по скромна такава. Very Happy Very Happy Very Happy
Ферщейн Зи
При водачите предполагам е на същия принцип.
Чет Фев 17, 2022 11:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Малко грубичко........., но си мисля, че при сигнал за инцидент в планината и нужда от ПСС ако нямаш застраховка просто ПСС не тръгне да ти помага, /а ти кажат, сори брат оправяй се/ след няколко такива случая рязко ще скочи застраховането в БГ
Чет Фев 17, 2022 12:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

kaloyanv написа:

Оле мале...

Бай бабо да не те стигне, че има и по-големи "постижения" по темата, но не са за разказване. Бегло познавам Дамян, виждал съм го няколко пъти на Джендема, но имаме общи познати. Много е як и по мое мнение се опитва да се движи буквално на границата на възможностите си и затова успява да прави доста сериозни неща, със съответния и присъщ за това висок риск. Затова съм почти сигурен, че ако е била по-тежка ситуацията, т.е. ПСС-то да не може да тръгне веднага, със сигурност е щял да се довлачи поне до гората под Малкия казан, откъдето спясаването вече е значително по-лесно. В такива ситуации, когато нямаш много-много избор, се налага да правиш доста "необичайни неща" и повечето хора ги правят. Остави ли се обаче човек само на божията милост, най-често нещата завършват с предсрочно явяване пред бога...
Чет Фев 17, 2022 1:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

vladofff написа:
kaloyanv написа:

Оле мале...

Бай бабо да не те стигне, че има и по-големи "постижения" по темата, но не са за разказване. Бегло познавам Дамян, виждал съм го няколко пъти на Джендема, но имаме общи познати. Много е як и по мое мнение се опитва да се движи буквално на границата на възможностите си и затова успява да прави доста сериозни неща, със съответния и присъщ за това висок риск. Затова съм почти сигурен, че ако е била по-тежка ситуацията, т.е. ПСС-то да не може да тръгне веднага, със сигурност е щял да се довлачи поне до гората под Малкия казан, откъдето спясаването вече е значително по-лесно. В такива ситуации, когато нямаш много-много избор, се налага да правиш доста "необичайни неща" и повечето хора ги правят. Остави ли се обаче човек само на божията милост, най-често нещата завършват с предсрочно явяване пред бога...

Да, тъкмо ходих сега да видя една книга която четох преди някакви години. За един американски катерач Арън Ралстън, където е бил сам и неволята го застига. Като голям камък му затиска ръката и след не знам колко дни лежане, започва да реже ... и оцелява ..
Чет Фев 17, 2022 1:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 176, 177, 178 ... 224, 225, 226  Следваща
Страница 177 от 226

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.