Значи наистина е нямал застраховка. Аз с моите внуци, дето ходим само по маркираните пътеки, застраховам всички ни - макар че стават пет застраховки, няма да обеднея пред лицето на тежка случайност, която не мога да предвидя. А тоя синковец драпа по отвесите зиме, пребива се и пак намира идиотско оправдание:
"Поуката е, че човек трябва своевременно да взима адекватни решения и не трябва да допуска в мислите си по никакъв начин идеята, че нещо може да се случи, защото нашите мисли се материализират. Бях си помислил това, което ми се случи."
Ами тогава що си се вързал за въжетата, бе, глупак смотан! Черните му мисли се били "материализирали". На такива трябва да им се закача жълта гривна и да не се допускат в планината.
Вто Фев 15, 2022 6:15 pm
kaloyanv
Сотиров стига с тези изказвания ... само който не ходи никъде на него не му се случват такива неща. Просто такова е заниманието. Не сте малки хора, не бързайте да заключвате. Стават такива сакатлъци постоянно и няма застрахован. Още повече като сложиш котки на краката, почти всяко падане = контузия.
А пък за застраховката, може и просто да е пропуснал да си я поднови. Това също става. На мен например не ми се обаждат като тръгне да изтича... Докато я правех при българските брокери.
Вто Фев 15, 2022 6:19 pm
Сотиров
Ти нарочно ли не ме разбираш или караш по инерция? Точно защото стават сакатлъци, човек трябва да ги очаква. Разбира се, разултатите може да се трагични дори когато са взети всички мерки. Но да твърди някой, че му паднала керемида върху главата само защото си помислил, че може да му падне, това може само да го каже само глупак!
Вто Фев 15, 2022 6:26 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3460 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Drako написа:
..., но защо не си правят застраховки тези хора ? Не е скъпо, а пак подпомагаш някак си ПСС. ...
Като си направиш застраховка, не подпомагаш ПСС, а застрахователната компания, с която си сключил застраховката.
Тук пише, че „повече от 5 г. Дамян си е плащал членство в Австрийския планински клуб, който покрива разходите при инциденти в целия свят. Тази година през януари обаче пропуснал и се оказал в Пирин без планинска застраховка. "Платих 900 лв., колкото е цената на акцията. Давам си сметка, че това е нищожно малка сума предвид огромния ресурс от хора и техника, които бяха ангажирани. Познавам планински спасители, много от тях са доброволци и оставят семействата си, в момента, в който ги повикат. Имам огромен респект към тях, знам колко са самоотвержени и какви усилия полагат", допълни Дамян.“
Спасеният снощи алпинист в Пирин оцелял по чудо през 2013 г. в лавина в Рила
15.02.2022 15:15;
Спасеният снощи алпинист в Пирин Дамян Петков, преди години се отървал по чудо, затрупан от лавина в Рила.
На 13 януари 2013 г. по обяд Дамян Петков, заедно с още двама алпинисти Григор Вътев и Стоян Тодоров бяха затрупани от лавина в Рила. Изкачили са се до езерото Близнака и са започнали катерене по труден ледено- скален маршрут около 400 метра към езерото Сълзата.
Почти на самия финал групата е застигната от снежна маса, която помита свръзката и тримата прелитат цялата отвесна част до основата на стената. За щастие падат в дълбок пресен сняг. Половин час след сигнала за помощ бяха мобилизирани планински спасител и военен хеликоптер. От тримата с най-сериозни травми и фрактури бе Дамян, но лекарите успяха след няколко операции да го спасят.
Тогава той е бил категоричен, че няма да спре с катеренето, защото това е неговата страст и казал на лекарите, че не си представя живота си без да може да практикува алпинизъм.
Снощи Петков бе спасен след 10-часова акция по Северната стена на връх Вихрен, след инцидент, при който усуква глезена на крака си.
"Ако не бяха пристигнали планинските спасители, трудно щях да допълзя до хижата. Единият ми глезен е усукан и ще трябваше да се довлача някак си на един крак и две ръце. Изказвам им огромната си благодарност", каза планинският водач и катерач Дамян Петков, който бе спасен след 10-часова нощна акция в Пирин.
В понеделник той е изкачвал Северната стена на връх Вихрен, заедно с англичанин. Стената е любимо място за алпийско зимно катерене, интересна е и е престижно да се изкачи.
Двамата са били свръзка, но Дамян се подхлъзнал и увиснал на осигурителното въже. От инерцията тялото му полетяло няколко метра надолу, а едната му котка се е закачила за скалата и ходилото му се усукало на 90 градуса. "Успяхме с другото момче с рапелиране да се спуснем по въжето до подножието на стената. Установих, че няма да мога да продължа сам и се обадихме за помощ. Там ни намериха и планинските спасители. Глезенът ми се бе изместил, имам луксация, но се надявам да не е счупване. Кракът ми е шиниран и очаквам рентгеновите снимки", каза Дамян докато пътуваше към столична болница за преглед.
Около 17,30 ч е подаден сигналът за инцидента и веднага се организира спасителна акция с 20 души. След близо 10 часа, около 3 ч след полунощ Дамян е свален до базата на ПСС на Шлигарника.
"Беше много трудна акция. Много рискована, заради опасния терен и работата през нощта. За щастие приключи благополучно", коментира шефът на отряда на ПСС в Банско Румен Баряков. "Момчета, съжалявам, че ви организирах тази вечерна "разходка" на 14 февруари", казал им спасеният алпинист и им благодарил за самоотвержените действия.
Повече от 5 г. Дамян си е плащал членство в Австрийския планински клуб, който покрива разходите при инциденти в целия свят. Тази година през януари обаче пропуснал и се оказал в Пирин без планинска застраховка. "Платих 900 лв., колкото е цената на акцията. Давам си сметка, че това е нищожно малка сума предвид огромния ресурс от хора и техника, които бяха ангажирани. Познавам планински спасители, много от тях са доброволци и оставят семействата си, в момента, в който ги повикат. Имам огромен респект към тях, знам колко са самоотвержени и какви усилия полагат", допълни Дамян.
Той е дългогодишен и опитен катерач. Завършва курс за инструктор по катерене през 2009 г., а от 5 г. е и планински водач. Водил е клиенти на Мон Блан. Катери в България и Европа, основно в Алпите с приятели или клиенти. Създател е на нови катерачни маршрути в България и Сърбия.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Фев 15, 2022 6:34 pm
Сотиров
Стефане, наистина ли застраховката не подпомага спасителите? Ако няма злополука, парите остават в компанията, това е ясно, но ако има къде отиват? Възможно ли е да отиват у пострадалия, пък той, ако е благороден, да даде част на спасителите? Нима е така?
Вто Фев 15, 2022 6:48 pm
vaskoo
Добре де, на пострадалия късметлия, няма ли кой да му предаде поучителната история на " вуйчо Калин", разказана от vladofff?
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Фев 15, 2022 8:27 pm
Drako
Не познавам човека, но идеята е било да се върнат по джамджиев ръб на тъмно, което го определи като нищо съществено ако познаваш терена. Но щом си решил, че да се пребиеш е нещо нормално ... всеки със силите си и възможности. Аз предпопичтам да не вися по скали на тъмно, зиме, а и клиент да завържа за мене
Вто Фев 15, 2022 8:58 pm
EXIIIT
Сотиров написа:
Стефане, наистина ли застраховката не подпомага спасителите? Ако няма злополука, парите остават в компанията, това е ясно, но ако има къде отиват? Възможно ли е да отиват у пострадалия, пък той, ако е благороден, да даде част на спасителите? Нима е така?
Наистина като имаш застраховка не подпомагаш ПСС по никакъв начин . Ако стане инцидент просто застрахователя плаща на ПСС каквото му се дължи без да се налага ПСС да те търси ти да се ушумуляваш,да те съди и т.н. и да се окаже , че няма какво да ти вземе ако не искаш да си платиш. Ако нямаш нужда от ПСС парите остават при застрахователя. Ако застрахователните дружества правят някакви отчисления от парите дадени за застраховка към ПСС тогава евентуално може и да ги подпомагаш , но едва ли- не знам, да каже който е запознат застраховател отчислява ли някакъв процент за ПСС от неизползваните средства.
Сря Фев 16, 2022 10:17 am
Сотиров
Добре е, че е предвидено директно плащане от застахователя към спасителната служба. Ето какво пише в сайта на ПСС: "Повечето застрахователни компании изплащат директно дължимите суми на ПСС, а други изискват пострадалият да плати и му ги възстановяват след това на базата на протокола за застрахователното събитие." Там е даден и ценоразпис на разходите за разните процедури, даден е и списък на застрахователи. Естествено, ако няма застрахователно събитие, парите остават в дружеството - нали то от това живее. В сайта много точно е написано, че самата дейност по спасяването е безплатна, парите са за разходи по транспорта, материали, подготовка и пр. Затова нека се отнасяме с повече почит към хората, което поемат посред нощ из чукарите, често рискувайки собствения си живот. Не мога да допусна, че те ще оставят някого в беда, само защото той не може да покаже застраховка. Затова съм изпълнен с презрение към тарикатите, които разчитат точно на това благородство, а накрая се покриват. Някой разбра ли дали майчицата на ония лайнарчета в Стара планина, дего ги търси авиацията, плати нещо за паниката, която тя сама създаде? Че и обвинения имаше!
Последната промяна е направена от Сотиров на Сря Фев 16, 2022 11:12 am; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Фев 16, 2022 11:11 am
vladofff
Drako написа:
... идеята е било да се върнат по джамджиев ръб на тъмно, което го определи като нищо съществено ако познаваш терена.
За да поставяш така въпроса, да уточним - изобщо ходил ли си зимата на Вихрен и знаеш ли алтернативен, сравнително безопасен път, за качване/слизане освен Джамджиев ръб? И също така да питаме който и да било, успял да изкачи зимно тази стена, дали някога изобщо е изключвал прибирането на тъмно по Джамджията от плановете си?
Сотиров написа:
... Черните му мисли се били "материализирали". На такива трябва да им се закача жълта гривна и да не се допускат в планината.
Сотиров, просто не ти се е случвало. Не съм суеверен, но в това направление може много да се "работи". Знаеш ли какви мисли ми дойдоха в главата, точно половин час преди да отлетя в един от улеите на Джендема и за малко да дам фира преди 12 години? И не съм само аз. Много хора изпитват такива "необичайни" усещания, ама си траят да не ги вземат за луди. То всъщност и така стана с Дамян - фактът че е казал гласно какво му е хрумнало е асоциирало у теб мисли за жълта гривна. Ами ако наистина има нещо? На мен много пъти ми се е случвало, ей така, от нищото в съзнанието ми да изникне някакво име... На другия ден научавам, че носителят на това име е умрял. Както казах, не съм суеверен, но когато такива явления в кратък отрязък от време станат повече от 10, започваш да си задаваш някои въпроси.
Последната промяна е направена от vladofff на Сря Фев 16, 2022 12:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Фев 16, 2022 11:12 am
Drako
Ами не съм ходил зиме по Вихрен, но аз не съм за идеята, че е съсвем нормално да се пречукаш. Онзи ден я късмет, я Перун му се е усмихнал, но някой път недай си боже .. Но човека си катери явно, изглеждаше и като опитен, така че нз какво го коментираме. Жив и здрав е, това е най-важното. Всеки може да ходи кде си иска.
Сря Фев 16, 2022 12:03 pm
kaloyanv
Ето малко от него цитат, който има желание нека да помогне .. че хем не може да работи сега, хем пък и операциите и възтановяването са бая сложни. ..
"Не съм публична личност. Но уви за втори път в живота ми попадам под медийния прожектор и понеже днес телефонът ми се подпали считам за нужно да внеса малко яснота от първа ръка.
Ако не сте чули и разбрали за какво иде реч свързано с моята скромна личност, то подминете тази публикация - вие сте щастливи хора необременени от безполезната информация, с която ни заливат постоянно. Фокусирайте се върху себе си. Всичко, което се случва изън вас не е от значение.
И така. Вчера 14.01.2022 година провалих вечерта на много планински спасители от Банско. Обръщам се към тях с огромни благодарности и уважение за оказаното съдействие и преди всичко истинско човешко отношение, което не може да бъде измерено с пари. Натъртвам на пари, защото много укорително в края на един от репортажите, а може би и повече - не хабя време да гледам медийни колонки, било то и свързани с мен - отбелязват, че не съм имал застраховка и затова трябва да си платя. Аз платих. Веднага след като бяхме пристигнали в базата на ПСС на шилигарника и единият от спасителите премести колата ми от стара котва до базата, го помолих да вземе портмонето ми от колата и оставих моята лепта. Но тяхното отношение не може да бъде измерено с пари. Прекланям се пред вас, за това, че оставихте трапезите и семействата си, за да транспортирате един пострадал!
Малко фактология:
Почти на края на маршрута по северната стена на Вихрен падам и това ми коства счупен глезен.
В 17:13 подавам сигнал към централата на ПСС в София. Няколко минути по-късно ми звънят от ПСС Банско. Обсъждаме различни варианти. В първите минути след счупването на глезена ми бях изпаднал в лек шок и претрепервах. Дадох си сметка, че се намираме на твърде деликатно място и нямам време да се отдавам на шокови състояния. Намираме се на 60-80 метра от Джамджиев ръб, където е краят на нашия маршрут и изглежда измамливо да изчакаме там спасителите. Но да се тегли човек нагоре е в пъти по-трудно, от колкото да бъде спуснат. Освен това си давам сметка, че ще минат поне 3 часа докато се появят първите спасители. А спасителна акция на скала е многократно по-трудно начинание, от колкото репатрирането на пострадал, било то и по пресечен терен. Затова синхронзирам с дежурния, че ние предприемаме спускане/рапелиране обратно по маршрута, а спасителите ще ни посрещнат в големия казан. От това имаше двоен бонус. От една страна през времето, което беше нужно на спасителите да се придвижат до казана, ние рапелирахме, с което се стопляхме и в крайна сметка не измръзнахме. От друга страна се получи перфектен времесъвпад между нашите действия и спасителите. Когато бяхме на предпоследния рапел се зададе първата светлина в казана. Докато организирахме последния рапел, те вече се бяха събрали, така че в моментът, в който стъпих в основата на стената, веднага ходилото ми беше имобилизирано с крамерова шина и се спуснах малко по-надолу, където ме натовариха на носилката и започна голямото теглене. Носилката затъваше или се опитваше да се обърне, но благополучно стигнахме до х.Бъндерица, където се натоварихме на моторните шейни и приключихме в базата на Шилигарника. Часът беше около 2ч. след полунощ. А небето беше ясно с почти пълна луна.
Днес правих рентген. Ще трябва хирургична намеса и импланти.
Оставям тук банковата си сметка, в случай, че някой реши да удари едно рамо, защото всичките финанси, с които разполагам в момента ще потънат в бездънната яма на здравните заведения. А след това предстои преиод на възстановяване, в който няма да съм работоспособен.
IBAN: BG35CECB97901023015000
Дамян Красимиров Петков
Направете дарение само, ако почувствате вътрешен импулс.
Всичко, което се случва по време на земният ни път е резултат от нашите възприятия и моделирането на събитията. В този смисъл - не съм нещастен или депресиран. Този инцидент е точно това, от което съм имал нужда в този момент. Макар и трудно за разбиране от нашите умове - животът е низ от събития, които ни оформят, за да бъдем това, което сме.
Благодаря на всички, които изказаха готовност да помагат, с каквото могат. Явно съм го заслужил по някакъв начин. Явно всички ние се движим в правилната посока."
Сря Фев 16, 2022 12:10 pm
vladofff
Drako написа:
Ами не съм ходил зиме по Вихрен, но аз не съм за идеята, че е съсвем нормално да се пречукаш.
За зимно ходене на Вихрен, и особено по стената му, има само една нагласа - да допускаш, че може да се пречукаш. Иначе няма и да си помислиш да ходиш там. Последно ходих през 2014. Водих един, много по-добър от мен катерач. На пето въже обаче, започна да изпитва ужас от ронляците и поиска да се връщаме. Когато разбрах, че не мога да го склоня да продължим и се налага слизане на рапел, на свой ред изпитах ужас, но на друго основание.
Сря Фев 16, 2022 12:12 pm
Сотиров
Владо, областта на парапсихичните явления е дълга и широка, че и дълбока. А когато в тях се намеси вярата и изтласка науката, работата става бездънна. Сто пъти на ден споменаваш някакви имена и хората все са живи и здрави. Веднъж обаче си помисляш нечие име и той умира. В съзнанието ти естествено се забива този необикновен случай, а не милионите, които са най-обикновени. И прочее, и прочее. Няма да разисквам този въпрос. Направили са го далеч по-убедително от мен още от времето на древните гърци. Обаче никой с нищо не е променил нагласата у тези, които вярват на Ванга. Както и на онези, които не вярват, разбира се. Затова - по конкретния случай. Не ме възмути самият инцидент и не съм го осъждал. Липсата на застраховка също не беше обект на моята критика, а само на учудване. Влуди ме обаче обяснението: "Помислих си за падането и ето - паднах!". Демек, лошото се случва, защото мислите за него. По тая глупава логика - и точно затова нарекох автора ѝ глупак, не трябва при пресичане на улицата да се оглеждаме, за да не си докараме катастрофа. Когато караме кола, не трябва да мислим за възможността отсрещният кретен да се забие в нас, защото тогава ще го направи. И прочие, и прочие, както казва Радичков.
Сря Фев 16, 2022 3:02 pm
vladofff
Сотиров написа:
...Когато караме кола, не трябва да мислим за възможността отсрещният кретен да се забие в нас, защото тогава ще го направи...
Ей тук ще е интересно, ако нАуката установи кое е причина, кое следствие и най-вече изобщо има ли връзка между двете...
Аз съм прост човек и нито ги вярвам, нито ги разбирам тея работи. Все пак, за всеки случай и всеобщо добро, ще се постарая да не те споменавам, нито гласно, нито мислено.
А докато нАуката си свърши работата, ако много ми се привярва на параспихологията, си пускам нещо от тоя сорт:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети