dido написа:
whitefeather написа:
Спахме на едно от превалските езера, малкото, срещу Мозговишка порта (може и да бъркам наименованията, зависи от годината ). Между другото, в събота надвечер гледахме как двама се опитват да издрапат по снега нагоре към портата, явно тръгнали към Тевно.
А иначе, маршрутът в неделя беше тръване от езерото по посока Джангалска порта, отклоняване вляво и обикаляне склоновете на Малък Полежан (може и да си имат други имена, не споря), от там малко клекинг и изкачване платото под Газей. Нямам удачна снимка, на която да го нарисувам.
Ние съботно разходихме Гредаро, спахме на Бъндерица до кръчмата, неделя се бяхме запътили за това ридче дето се види вдясно на снимката. По него да се качим на Малък Полежан. Не се получи тоя път, за съжаление ...
Ето го неделният маршрут към Газея:
Вто Юни 29, 2010 9:19 pm
dido
Аха, да, това пасва на описанието. Нашето намерение беше да подхванем рида вдясно от сипеите, които се прегазили преди качването по склона на Газей. Другия път де.
В коя част видяхте пирамидките ? Долу при езерата над Големото Валявишко има разни такива, но те май са за други посоки ...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 29, 2010 10:14 pm
whitefeather
Дидо, по маркирания в синьо участък имаше нарядко, после влизаме в района с клековете, като там Сашо вървеше известно време по морените на около 15-тина метра под нас, докато аз предпочетох варианта останалите да минем по тревисто-клекисто-моренистия участък, кучето там се чувстваше по-сигурно в себе си. Там пирамидки няма, но маршрутът е лесен за преминаване, като след около 10-15 минути ходене без пряка видимост към върха се открива и самият подход към него. Там вече започва "волната програма", като ние избрахме варианта, описан в черено от Сашо, като тук таме някой беше обръщал по камъче, а може би просто така ми се е струвало. До платото може да се стигне и директно по диагонал след излизането от района с клековете, без да навлизате навътре в оформения циркус, но е по-стръмно.
Като цяло маршрутът е много приятен за качване на върха, без сериозни рискове, отнемащ около 2,30-3,00 часа спокоен ход от езерото, което споменахме по-рано.
Вто Юни 29, 2010 10:34 pm
dido
А, ясно. Ами браво, че сте го разходили. Аз исках да се кача от Валявица нагоре, а оттам до началото на рида е доста трудно да се уцели правилния пасаж през клеците. В общи линии има не повече от 2-3 варианта, които на всичкото отгоре не търпят отклонение - т.е. ако сбъркаш нейде, влизаш в леле-мале.
Иначе въпросния рид, който сте заобиколили, би трябвало да дава особено добра гледка към Валявишките езера - заслужава си качването
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 29, 2010 11:16 pm
In Earnest
dido написа:
Иначе въпросния рид, който сте заобиколили, би трябвало да дава особено добра гледка към Валявишките езера - заслужава си качването
Da, predi 12-13 godini sym go ka4val vyprosnoto rid4e i gledkite kym Valqvi6kite ezera sa si pametni!
Спускането по снега от премката под Газей си е преживяване.
Един съфорумец описваше случка с туристи, които въпросната пряспа
бе принудила да се върнат обратно (към х. Безбог, предполагам).
Отдавна му се каня на този район, наесен или догодина ще го обследвам
по-отблизо. Тази и още една тема от тези места (май беше на Дидо) дават
полезна информация в тази насока.
Сря Юни 30, 2010 8:19 am
whitefeather
Бате Борко, този район, поне според мен, е задължителен за всеки обичащ планината човек. На мен ми спира дъха всеки път, когато застана в средата на циркуса до горно газейско езеро, а когато се кача на върха, трудно ми се слиза, така да се каже.
Мястото за мен е магическо и любимо в Пирин.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети