По въпроса за Типиците(3 на брой) много добре се знае кой кой е ,има и доста литература.
Върхът след Превалски чукар е вр.Малък типик-2644м.След него завива тънък ръб в посока запад-северозапад,след това ръба завива на север и се спира на вр.Голям типик-2645м.От Големия типик се отделя късо ребро в посока североизток ,който завършва с т.нар.Трети типик,от където си правил снимката.
Поздрави!
Струва ми се че нещо бъркаш вр. Малък Типик с вр. Голямата страна .Точно след Превалския чука идва вр. Голямата страна 2644. !!!! http://travel.valek.net/browse.cgi?map=p
Тая карта,която ми цитираш е идеално пособие за пълно объркване и освен да се загубиш в планината
друго няма да направиш.Стига само да прочетеш простотиите,като Главнишки чукар,Кози превал и т.н.Пак повтарям връх Голямата страна в Пирин НЯМА!Темата е много голяма и болезнена,писано е много по нея(вкл.и във форума) затова спирам.Поздрави на всички и успешен ден
Вто Юни 29, 2010 10:32 am
In Earnest
Да 'е, хора, стига сме спамили темата - кефете се на снимките и качвайте още да дивеем!
Вто Юни 29, 2010 10:36 am
fi4kata
In Earnest написа:
Да 'е, хора, стига сме спамили темата - кефете се на снимките и качвайте още да дивеем!
Дидо го е написал кратко и ясно: "Типиците са трите върха ограждащи Типицкия циркус".
Наистина има доста неточности в някои книги и карти. Те са породени, както и друг път съм казвал, от мераците да се слагат номерца на разните коти (Кутело 1,2,3, 4) или да се отганичават близки върхове като се нарочват с имената Голям (-а) и Малък (-ка) без да се мисли за последствията.
В случая няма лошо да има голям и малък Типиц, но:
1. Върховете са 3, а не 2. Работата става като "Малка", "Голяма" и "Средна" Тодорка!
2. Разликата във височината между т.нар. голям и малък Типиц е 1 м. Е как определиха кое е малкото и кое голямото бе!?
Последствията са налице:
1. Типица дето остава без "име" често се посочва като Василашки чукар;
2. Т.нар. Малък Типиц се означва като Голямата страна, а в по-късен етап това име някои слагат на в. Превалски чукар, като посочената по-горе карта на фирма "Картография", а самия Превалски чукар забучват на безименната кота над Мозговишка порта.
3. После следва кашата как се казва седловината разделяща Превалски и Чаирски циркус, щото върха Превалски се "премести".
4. И т.н. и т.н. нещата се навързват и оплитат повече и повече само защото някой си е решил "генерално" че два от Типиците трябва да бъдат "Голям" и "Малък".
Сега, използвам 2 снимки на Дидо, за да илюстрирам ситуацията.
На първата са посочени Типиците (и 3-те), които ограждат едноименния циркус. Имената малък и голям са в кавички, за да припомня, пак, откъде е тръгнала кашата.
На втората снимка коментирания Типиц е почти изцяло извън кадър. Тук да решим и "големия проблем" наричан Голямата страна.
Голямата страна е СКЛОНА на върховете "Малък" Типиц и Превалски чукар и свързващата ги седловина, спускащ се към долината на р. Валявица. Склона, а не някой връх се нарича така. Голяма, защото наистина е голяма (и висока и дълга), и страна (диал. страна, стране) - планински склон. Подобно на това ще посоча като топоним СТРАНЕТО - склона на Кутело и Бански Суходол към долината на Влахинска река. Следва самата снимка за илюстрация.
Превала се казва седловината свързваща циркусите Превалски и Чаира. Името на тази седловина носят Превалските езера и в. Превалски чукар. Може да се срещне и като Чаирска Превала, тъй като през нея се преваля билото и се слиза в Чаира. Всички други названия Чаирска порта, Демянишка порта и т.н. производни са НЕПРАВИЛНИ. Порта и превал са различни неща. Тази седловина по формата си е класически ПРЕВАЛ (от там и името Превала), а не Порта, Премка или Преслап.
ИЗТОЧНИЦИ:
1. Местни, добре просветени люде, а не лаладжии;
2. К. Хаджирадонов. Долината на Демяница, 1967 г., стр. 8;
3. Д. Душков. Пирин - пътеводител, 1983 г., стр. 34;
4. Н. Даутов. Пирин - речник и пътеводител, 2008 г., стр. 123.
Speedy, това че имам 17 мнения във форума не означава, че съм ходил 17 пъти на Пирин, а именно надявам се не визираш мен с това "лаладжии". Сигурно няма как да се уточним правилно кой връх кой е в този регион - някои вярват на написаното през 1967г., други на разни разбирачи от 2007. Може и писалите през тези 40 години да са спорили, най-вероятно всеки е имал своята позиция по отношение на терминология, разположение на върхове и ние надали ще тръгнем да оборваме легионерите. Но някъде по средата на тези 40 години може би има и малко логика, освен голи термини и имена. Примерно - какво е "Чукар"? Без да се впускам в тълковни речници ми изникват няколко определения - остър, стръмен връх, зъбер ( не целия, но поне 1 отвесна стеничка ) ... И обикновено циркусите и прилежащите им езера са кръщавани на съответните върхове. Тогава почвам да се обърквам по отношение на това, което вие наричате Превалски чукар. Първо не прилича на съществен връх, чукар и т.н., после малко е в страни от езерата и циркуса, които са кръстени на него. Т.н. кота източно от Мозговишка порта по се вписва в картинката. Но знам ли - трудно е някой да ти сложи името на някой връх и ти, който си знаеш и си израстнал с разни имена от 20-30 години да кажеш "ОК, това е върха". Очевидно всеки си има позиция, хубавото е поне, че се разбрахме за кои върхове говорим
Не искам да се натрапвам или споря във Вашия форум, мисля че обичащите любимата планина са приятели.
Вто Юни 29, 2010 12:27 pm
fi4kata
Аз като един виден "лаладжия" -понеже само веднъж съм съпвал в Пирин , явно бъркам Прежавалския циркус с Превалския. Може би заради наличието на много коне в района.
поздрави и успех
Вто Юни 29, 2010 12:47 pm
whitefeather
Нещо много насериозно започнахте да се вземате ми се струва. Осрахте темата за рождения ми ден.
За протокола, повдигането на семантични, етимологични и други подобни въпроси в планинарски форум е меко казано смешно. Най-малкото ми идва да ви питам дали се щурате като ялови овце нагоре-надолу по Яловарника.
Вто Юни 29, 2010 1:35 pm
dido
Еми честит рожден ден на патерици и сори за спаменето
Да бяхте почерпили викам, че и ние с Вальо бяхме в района
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 29, 2010 1:40 pm
whitefeather
Имаше двама на Полежан, докато ние бяхме на Газей. Разменихме си по едно "ехо".
В интерес на истината в района на Демяница в неделя имаше доста туристи, но раниците вече бяха приключили, а снек-барът беше затворен, та си затраях, че имам повод да черпя.
Вто Юни 29, 2010 1:45 pm
dido
Видяхме двама да движат по Малкия Мангъртепе посока Джангалската порта. Нашето намерение беше да се покатерим от Валявица по ридчето посока Малкия Мангъртепе, но бързото запушване на времето ни отказа от тоя план за по-добри дни (това в неделя). На Демяница не видях кой знае колко хора, към 10:30 сутринта. Следобеда към 15:00 преминахме оттам без да се отбиваме ...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 29, 2010 1:52 pm
whitefeather
Горе-долу по едно и също време сме минали от там. Само че ние спряхме да хапваме, като в момента на връщането имаше 3-4 човека, но докато тръгнем към колата придойдоха още две или три групи, а може би една по-голяма, но разделена. Дори някакви АТВ-ари тръгнаха с нас от Демяница...
Времето също беше най-голямата въпросителна и пред нас. Добре, че задържа, а и икономисахме сигурно към час ходене при спускането към долно газейско.
Вто Юни 29, 2010 2:02 pm
Gamina
whitefeather написа:
Нещо много насериозно започнахте да се вземате ми се струва. Осрахте темата за рождения ми ден.
Айде и от мене ЧРД на патерица, че нали съм си блейка
Хубаво ходене сте му дръпнали и догодина ще гледам да не съм по други чукари на рождения ти ден
Вто Юни 29, 2010 2:03 pm
whitefeather
Аз, като гледам, пак мъгли сте гледали от Ботев връх.
Вто Юни 29, 2010 2:05 pm
Gamina
Е, мъгли - съдба... не ми върви с тоя връх и това си е.
Вто Юни 29, 2010 2:07 pm
dido
Всъщност сега загледах - отде сте минали посока Газей ?? Да не се окаже, че сте минали по пътя дето и аз исках да подхванем ...
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети