Здравейте,
Замислям кратка забежка в района на вр.Ботев. Евентуално последния ден слизане до Калофер по маршрута: х.Тъжа Русалиите Пенчов пояс Пенчовско пръскало Калофер. Е, точно от там не съм слизал, та няколко въпроса:
- има ли някаква форма на маркировка? горната част да речем, че е що-годе ясна, но в ниското...
- относително е и зависи кой как го разбира, но струва ли си този маршрут като гледки, терен, форми?
Благодаря!
По северните склонове на Русалиите и Пенчов пряс има породиста хвойна. Слизал съм преди години там, към х. Мандрата - кофти преживяване. Качи се по червената маркировка до Русалиите и от там по билото към Пенчов пряс.
Иначе горе има какво да гледаш, ако минеш по хребета към Малка козя стена и после водопадите - Пенчовско пръскало и Петканови.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Сеп 03, 2021 10:59 am
Plamen К
Здравейте,
Замислям кратка забежка в района на вр.Ботев. Евентуално последния ден слизане до Калофер по маршрута: х.Тъжа Русалиите Пенчов пояс Пенчовско пръскало Калофер. Е, точно от там не съм слизал, та няколко въпроса:
- има ли някаква форма на маркировка? горната част да речем, че е що-годе ясна, но в ниското...
- относително е и зависи кой как го разбира, но струва ли си този маршрут като гледки, терен, форми?
Благодаря!
Вървял съм го по Пенчовска река, само че в обратна посока. Маркировка имаш до Русалиите, после има пътеки обозначени на бг маунтийнс, но не са маркирани. По Пенчовска река е приятно, гледката е от вр. Малка Козя стена към Голям Кадемлия /внушително изглежда/ и към Кадемлийското пръскало, което е като джобно водопадче, гледано оттам, също и към Тъжанското ждрело. После слизаш стръмно към чашата на Пенчовско пръскало, гледаш го него, минаваш през местност Купните, слизаш и пресичаш Петканова вада и накрая излизаш на пътя за вр. Ботев ей тук:
тръгваш на изток по пътечката към връхчето 1595м, после пътечката се загубва в едно хвойново поле, макар че има разнопосочни крави пътечки и трябва да слезеш към ей тези скали на сев.изток https://map.bgmountains.org/#map=17/2783875.48/5266752.31/0
/превключи на карта "Гугъл хибрид" да ги видиш по-добре/
Там някъде като гледаш надолу в урвата ще видиш Петкановите водопади /водопад/ отвисоко. Можеш и да слезеш до една скалa срещу водопада фронтално, но се губи 100м денивелация и трябва да се внимава, че отдясно е пропаст.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети