Късметлии са щастливците, които са били въвеждани в планината постепенно, още от ранна детска възраст -- освен незабравимите мигове и всичко останало, това дава възможност за трупане на опит без прекалено висок таван на самочувствието...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Яну 03, 2021 7:38 pm
Сотиров
Ама единият се подхлъзна лекичко... Добре че в правилната посока!
Нед Яну 03, 2021 7:50 pm
dido
Сотиров написа:
Ама единият се подхлъзна лекичко... Добре че в правилната посока!
Да, натам е към заслона - полегато.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Яну 04, 2021 1:55 am
vladofff
vedrin написа:
Неподходящата или липсващата екипировка е само детайл от непознаването на маршрута и липсата на достатъчно точна представа за собствените възможности при дадени условия.
Може би е така, а може би има нещо друго, много по-дълбоко, което намери проявление последните 20 години.
Сакатлъци е имало винаги и както вървят нещата, и ще продължават.
От последните две събития, на мен лично ми правят впечатление две неща:
1. Изказванията на ПСС, че ходенето по "алпийското било" било високо технична дейност, изискваща "специфични умения", "алпинизъм" и т.н. Не знам какви хора сега оглавяват тази институция, но тези спасители, които познавах едно време, никога не биха си позволили такива квалификации... Явно нещата се опростачват на всички нива. Това което в миналото, пък и не само, а и доскоро, се е водело обикновен туризъм, вече взема да става нещо друго. Не ми се рови, да ви намеря един линк, на едни хорица, май от Москва бяха, определящи се като туристическо дружество и без претенции изобщо да са някакви алпинисти. Та те бяха пуснали, напълно в духа на руските традиции - "доклад" от лятната си проява. И какво бяха направили - жесток траверс … на една от най-бруталните части на Памирското било, завършила ... с траверс на вр.Комунизъм! На мен ми призля само като гледах снимките, а това хората го смятат за "високогорный", но все пак ...туризъм... А може би е наистина така...защото на същото място "сборная команда", вече по алпинизъм си е организирала "надбягвания" по гребена към вр.Душанбе. /за справка книгата на Юри Кононов, в частта за предварителната подготовка за нечовешката им експедиция на Еверест. Отделно, имах изключителния шанс да чуя лично разказите на Валиев, а и на другари на Балибердин от клуба му в Ленинград. След такива вечери, човек трудно заспива... /.
2. ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ЕВРОПА, А И У НАС ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. Не е само в планините. Моето родно училище днес прилича на затвор - ВСЕКИ ПРОЗОРЕЦ Е С РЕШЕТКА?! Защо, е как защо, с добри намерения - да не падне някой и да се пребие, нищо че преди това половин или един век си е работило без решетки. В новините ни заливат всеки ден с данни къде кой как е пострадал и неизменно завършват с "резонния въпрос" - къде е държавата/общината, защо не са "обезопасили" къде мост, къде шахта, къде какво ли не... И когато нагласата, че "някой" се грижи за всичко около нас премине една граница, а и продължи твърде дълго да се формира, у повечето хора се създава усещане, че относително пълната безопасност, която обществото си осигурява в градовете, явно трябва да съществува и в планините. И не е нужно сами да се подготвяме, защото някой вече се е погрижил за всичко вместо нас. От там идва и измамното усещане, че доже и да загазят, просто ще викнат ПСС, а и по филмите са гледали, че в някои държави и хеликоптер долита… И ако наистина стане нещо, сблъсъкът с реалността, ако не ги убие, бързо отрезвява... Затова поне според мен, медийната среда и изобщо обществото, не трябва да толерира тази тенденция. Колкото и да обезопасим всичко, винаги ще има инциденти и смърт. Даже и да направим всичко стерилно, например да ожелезим целия Купен с парапети, мрежи и какво ли не, тогава пък ще дойде време, когато всичко това ще започне да ръждясва и руши...и пак ще има инциденти, но просто на друго основание. Тогава пак, като в "Умно село" ще се пощем по темето и ще се чудим как да изгоним змията с таралеж, пък него с лисица...
Пон Яну 04, 2021 11:32 am
Andro
За ходенето нощно време тази седмица се сблъсках с един пробем, който друг път не ми е създавал особени затруднения: Когато си с челник и навън е студено въздухът който издишаш излиза като мъгла, която се осветява отчелника и надалече почти нищо не виждаш и можеш да се окажеш на ръба на пропаст. Задържането на дъха не спира мъглата за повече от някоя секунда.
На 02 януари т.г. направих разходка в Плана планина от р. Златна рибка до с. Железница по пътеката, която почиствахме (тема в Доброволчески дейности). Тръгнах в 15.00 от Златна рибка. След една поляна пътеката се губеше и карах напряко, без да вадя карта и ГПС. Ориентирах се по Витоша (хижа Академика) и къщите на Железница. Преди да стигна Стара река хванах черен дърварски път, който свърши в нищото. От там се виждаше асфалтов път в долината и движение на коли. Тръгнах напряко през гората. Склонът ставаше по-стръмен, стъмваше се и бързах. Още не бях извадил челника.
По едно време се озовах на хлъзгав сипей. Задържах се за едни храсталаци и видях, че пред мен има 3 метра почти отвес, а надолу е сипей към реката. Стабилизирах се и извадих челника. Много внимателно се качих малко нагоре и направих траверс встрани към един улей, където сипеят беще по-полегат. Скалите се ронеха и се наложи да разбутам нестабилните ръбове преди да се хващам. Спуснах се по сипея и се озовах при реката малко под минералните гьолове. Нямаше удобно място за преминаване. Докато се оглеждах как да прекося реката имах проблема с мъглата и челника, за който споменах. Не виждах на повече от 2-3 метра и за кратко до 10-15 метра.
Нахвърлях камъни и подпирайки се с един кол преминах реката с цената на едно джапване в 10-15 см вода. Крачолът ми се намокри, но бях с вълнени чорапи и не ми беше студено. После хванах асфалта.
Но ето как една лека разходка можеше да завърши с лошо падане и/или измръзване.
[quote="Andro"]За ходенето нощно време тази седмица се сблъсках с един пробем, който друг път не ми е създавал особени затруднения: Когато си с челник и навън е студено въздухът който издишаш излиза като мъгла, която се осветява отчелника и надалече почти нищо не виждаш и можеш да се окажеш на ръба на пропаст. Задържането на дъха не спира мъглата за повече от някоя секунда.
Същото се получава и при силен снеговалеж- не виждаш нищо кой знае колко напред, защото се отразява светлината в снежинките ял съм го тоя. Трябваше ми час ходете в мъки и взиране докато не се усетих /случайно махнах го да си оправя шапката/ да си сваля челника от кухата тиква и да го държа в ръка по- ниско долу тогава всичко си дойде на мястото.
Пон Яну 04, 2021 12:27 pm
vladofff
EXIIIT написа:
...докато не се усетих /случайно махнах го да си оправя шапката/ да си сваля челника от кухата тиква и да го държа в ръка по- ниско долу тогава всичко си дойде на мястото.
Ти кола на халогенки в мъгла не си ли карал? Защо мислиш, че ги слагат възможно най-ниско? Аз редовно си го държа в ръка, но има и още нещо - по-силната светлина прави по-голямо "насрещно отражение" от мъглата, затова ако е регулируем, го носи не само в ръка, възможно най-ниско, но и го намали максимално. Пробвай следващия път и кажи дали е вярно, или само при мен е имало "оптическа измама".
Пон Яну 04, 2021 12:36 pm
EXIIIT
Влади прав си. По- ниско е по- добре, ма на кратуната отгоре пък е по- удобно.
Моят челник е доста силен / мощен/ и не се регулира.Имам и друг който е с регулиране на светлината и него си го нося винаги за резерва и за такива мъгляви и снеговалежни случай.
След моя случай си правих доста експерименти, дори си измислих начин да си го връзвам на кръстния колан на раницата да не го държа в ръка, перфектно става
Пон Яну 04, 2021 12:44 pm
vladofff
EXIIIT написа:
...измислих начин ...
Неволята чудеса прави. Сега ако успееш да откриеш и лек срещу тежка раница, мазоли от гадни кундури и … мързел за ходене, цена няма да имаш...
Пон Яну 04, 2021 1:13 pm
djogobg
За пАрата от дъха най-лесно(за да не носиш челник в ръка) е да издишваш настрани и с достатъчно сила. Пак остава малко пред лицето, но по-голямата част изчезва.
Ако имаш резервен челник - по един във всяка ръка при снеговалеж е супер, като имаш два източника на светлина, съвсем добиваш представа за околността - и терен и т.н. вместо само да мижиш от снежинки в лицето, ако ти е на главата. Може около щека да го увиеш, за да не ти заема ръката.
Пон Яну 04, 2021 2:11 pm
vency911
vladofff написа:
vedrin написа:
Неподходящата или липсващата екипировка е само детайл от непознаването на маршрута и липсата на достатъчно точна представа за собствените възможности при дадени условия.
Може би е така, а може би има нещо друго, много по-дълбоко, което намери проявление последните 20 години.
Сакатлъци е имало винаги и както вървят нещата, и ще продължават.
От последните две събития, на мен лично ми правят впечатление две неща:
1. Изказванията на ПСС, че ходенето по "алпийското било" било високо технична дейност, изискваща "специфични умения", "алпинизъм" и т.н. Не знам какви хора сега оглавяват тази институция, но тези спасители, които познавах едно време, никога не биха си позволили такива квалификации... Явно нещата се опростачват на всички нива. Това което в миналото, пък и не само, а и доскоро, се е водело обикновен туризъм, вече взема да става нещо друго. Не ми се рови, да ви намеря един линк, на едни хорица, май от Москва бяха, определящи се като туристическо дружество и без претенции изобщо да са някакви алпинисти. Та те бяха пуснали, напълно в духа на руските традиции - "доклад" от лятната си проява. И какво бяха направили - жесток траверс … на една от най-бруталните части на Памирското било, завършила ... с траверс на вр.Комунизъм! На мен ми призля само като гледах снимките, а това хората го смятат за "високогорный", но все пак ...туризъм... А може би е наистина така...защото на същото място "сборная команда", вече по алпинизъм си е организирала "надбягвания" по гребена към вр.Душанбе. /за справка книгата на Юри Кононов, в частта за предварителната подготовка за нечовешката им експедиция на Еверест. Отделно, имах изключителния шанс да чуя лично разказите на Валиев, а и на другари на Балибердин от клуба му в Ленинград. След такива вечери, човек трудно заспива... /.
2. ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В ЕВРОПА, А И У НАС ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ. Не е само в планините. Моето родно училище днес прилича на затвор - ВСЕКИ ПРОЗОРЕЦ Е С РЕШЕТКА?! Защо, е как защо, с добри намерения - да не падне някой и да се пребие, нищо че преди това половин или един век си е работило без решетки. В новините ни заливат всеки ден с данни къде кой как е пострадал и неизменно завършват с "резонния въпрос" - къде е държавата/общината, защо не са "обезопасили" къде мост, къде шахта, къде какво ли не... И когато нагласата, че "някой" се грижи за всичко около нас премине една граница, а и продължи твърде дълго да се формира, у повечето хора се създава усещане, че относително пълната безопасност, която обществото си осигурява в градовете, явно трябва да съществува и в планините. И не е нужно сами да се подготвяме, защото някой вече се е погрижил за всичко вместо нас. От там идва и измамното усещане, че доже и да загазят, просто ще викнат ПСС, а и по филмите са гледали, че в някои държави и хеликоптер долита… И ако наистина стане нещо, сблъсъкът с реалността, ако не ги убие, бързо отрезвява... Затова поне според мен, медийната среда и изобщо обществото, не трябва да толерира тази тенденция. Колкото и да обезопасим всичко, винаги ще има инциденти и смърт. Даже и да направим всичко стерилно, например да ожелезим целия Купен с парапети, мрежи и какво ли не, тогава пък ще дойде време, когато всичко това ще започне да ръждясва и руши...и пак ще има инциденти, но просто на друго основание. Тогава пак, като в "Умно село" ще се пощем по темето и ще се чудим как да изгоним змията с таралеж, пък него с лисица...
Изчетох целия пост два пъти и от камбанарията на абсолютен любител планинар казвам, че съм съгласен с всяка една дума от написаното тук. Поздравления за смислените разсъждения.
Пон Яну 04, 2021 2:11 pm
EXIIIT
vladofff написа:
EXIIIT написа:
...измислих начин ...
Неволята чудеса прави. Сега ако успееш да откриеш и лек срещу тежка раница, мазоли от гадни кундури и … мързел за ходене, цена няма да имаш...
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ няма такива лекове
За тези работи лека е само един: пред камината с чашка от скъпото вино............
Аз от години не ходя с тежка раница....макс 6-7-кила.
Пон Яну 04, 2021 2:47 pm
vaskoo
Попаднали сте на сгодни женици
... както и аз
Иначе ни чепиците щяха да ви стискат, ни раниците да ви тежат, а за мързела - щяхте да проверявате в гугъл какво е това! Но тоя лек не пожелавам нукому.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети