Здравейте,в средата на октомври набрах тези два вида гъби.
Интересува ме знаете ли какви са и как най-добре се приготвят.В момента отлежават бланширани във фризера ми.Понеже досега не съм ги виждал освен на картинка бих искал да съм сигурен на 100%,че са тези,които аз си мисля,че са.
Благодаря предварително на всички познавачи,които се изкажат по темата.
Първата е Овчи нос(червен), почти сигурно. Потвърждава го и факта, че си я намерил в иглолистна гора. Пънчето жълтее ли в основата или само на снимката е така? Ядлива е, но не съм ял такава.
Втората не я познавам.
Това само за информация! Не съм ял тези гъби и не препоръчвам да ги ядеш, щом дори не ги познаваш!
Не практикувам от години и хич не бих ти препоръчал по снимка, да ядеш някакви гъби!
Чет Ное 08, 2007 9:23 am
moskito
Регистриран на: 06 Ное 2007 Мнения: 5
Благодаря,колега,пънчето е жълто,да.
Точно така мисля и аз,че това е червен(бакърен) овчи нос.
Досега от книгата,по която се водя,съм опознал петдесетина вида гъби,
но винаги съществува и вероятността от грешка.
Затова и се допитвам до Вас,които знаете и имате опит в тази област.
...първия вид (на дърво) е някакакъв вид
Armillaria (казаха ми, че е A. melea, но на мен ми се струва, че е друг
вид), а втория вид е Chroogomphus, най-вероятно C. rutilus.
При всички случаи кулинарните съвети са два - 1) да се варят по-дълго от
другите видове гъби; и 2) защо изобщо трябва да се ядат тези гъби, като
има много по-вкусни
Потвърдиха се и моите предположения,че става въпрос за червен(бакърен) овчи нос.
За пънчушката обаче след всички проучвания,така и не открих пълни съответствия с показаната на снимката.Armillaria melea е с подвит ръб на гуглата и има люспички отгоре.
Все пак отровните двойници се разпознават лесно,поради липсата на пръстенче върху пънчето.
И въпреки силното ми любопитство,обещавам,че ще внимавам с консумацията.
Е, щом специалиста казва, трябва да го слушаме.
Интересен сайт, както виждам още в процес на изграждане! Дано да напишат и българските наименования на гъбите, аз латинските не ги знам.
Пет Ное 16, 2007 4:36 pm
moskito
Регистриран на: 06 Ное 2007 Мнения: 5
Дано го развият,изглежда интересно въпреки,че информацията е малко все още.
Съб Ное 17, 2007 1:19 pm
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1424 Местожителство: София
Повечето гъби растящи от края на лятото и през есента са доста жилави, по-безвкусни и не толкова ароматни. Това не ме спира да ходя за гъби през този период от годината - просто не консумирам гъбите, дори и мариновани.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Съб Ное 17, 2007 4:29 pm
vaskoo
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1424 Местожителство: София
Мъничко червеничко ... и малко масловки
Апропо даровете от средата на снимаката броят ли се - опаковка от фафли и от кроасан
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Последните 2 не се броят! Аз бих ги инсталирал обратно на този, който ги е "посял"!
Чет Ное 22, 2007 4:57 pm
moskito
Регистриран на: 06 Ное 2007 Мнения: 5
Много хубави масловки.От две години почти не съм ги опитвал.
Поради сушата се загубиха по местата,които посещавам.
А ягодките са просто мечта.
Да питам пак:
Сърцето ми се къса,като изляза на разходка сред природата.Всеки път виждам нови опустошения от вандали и бракониери.Направил съм някои снимки,знае ли някой къде мога да ги изпратя,дано някоя институция се заангажира с проблема.
Изборите вече минаха и е време да притесним печелившите.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети