_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Окт 25, 2020 5:07 pm
vladofff
Странности разни:
Ей тва са данните за вчерашната хекатомба:
Две "необясними" неща се набиват на очи - средната възраст на починалите и едно още по-странно "съотношение" - в София, където уж са най-много "заразените", интересно защо, изобщо не щат да мрат. Едно от възможните обяснения е, че чистият софийски въздух не се отразява добре на злодея и същият е принуден да действа с притъпена невиждана жестокост:
79 M Стара Загора Стара Загора
93 F София-град Столична
87 M Смолян Борино
75 M Шумен Венец
90 F Смолян Златоград
61 M Пловдив Пловдив
76 F Плевен Долни Дъбник
60 M Пловдив Пловдив
58 M Стара Загора Братя Даскалови
76 M Бургас Бургас
58 M Видин Брегово
72 F Кърджали Кирково
49 F Шумен Шумен
76 F Търговище Търговище
70 F Кърджали Кирково
76 M Благоевград Разлог
83 F Велико Търново Горна Оряховица
70 M Силистра Силистра
77 F Монтана Лом
73 F Бургас Руен
74 M Бургас Бургас
64 F Монтана Вълчедръм
61 M Монтана Вълчедръм
70 M Смолян Смолян
78 M Пловдив Асеновград
44 M София-град Столична
71 M Кърджали Крумовград
89 F Пловдив Съединение
87 M София Костинброд
72 F Пазарджик Пещера
67 F Търговище Търговище
69 F Пловдив Раковски
62 M Пловдив Пловдив
64 M Сливен Сливен
69 M Пазарджик Пазарджик
89 M Пловдив Пловдив
73 F Пловдив Марица
84 M София-град Столична
71 F Варна Аврен
68 F Хасково Димитровград
80 M Хасково Димитровград
82 M Русе Русе
Вчера по някакво радио разпитваха една лекарка за противогрипни ваксини. Тя обърна внимание, че всъщност ГРИПЪТ Е ЕДНО МНОГО ОПАСНО ЗАБОЛЯВАНЕ, на което странно защо не се обръща същото внимание.
Ще помоля някой по-запознат да каже, вярно ли е, че в Германия за сезон 2017/2018г. е имало 25 000 починали от грип и вярно ли е също така, че починалите до момента/изминали са повече от 6 месеца, което прави данните съпоставими за един грипен "сезон"/ от ковид там са около 10 000.
Щот ако е вЕрно, излиза, че за едно два пъти по-малко смъртоносно заболяване буквално се спира държавата, а за бачо му ГРИП тогава не се е направило нищо...
И забележете какви "мерки" се прокрадват и у нас на някои места - ВЕЧЕРЕН/известен още като комендантски час и е присъщ на държавите с фашистко управление/. Да не би вирусът да има работно време и нощем да броди по улиците и като една чупакабра?
данни (до 27/09 или 39-та календарна седмица, вкл.)
статия (до 20-та календарна седмица, вкл.)
Но ще се въздържа от коментари/интерпретации - просто не мисля, че разполагаме с достатъчно информация на този етап, уви.
Вто Окт 27, 2020 10:56 pm
vladofff
mislesht написа:
...напълно разбирам позицията ти...
В интерес на истината, длъжен съм да отбележа, че от гледна точка на здравата /не здравната/ логика, твоята позиция е правилната. Ако всичко е кьорфишек, няма да си претърпял особени загуби, ако обаче, не е /а това скоро ще стане пределно ясно/, би трябвало да си в по-изгодна позиция...
Сря Окт 28, 2020 10:05 am
rumen radev
Загубата на обоняние наблюдавам като най-често оплакване и при личните ми контакти с близки, приятели и колеги, с положителни резултати при тестове.
Вто Ное 03, 2020 10:45 am
lz1fw
rumen radev написа:
Загубата на обоняние наблюдавам като най-често оплакване и при личните ми контакти с близки, приятели и колеги, с положителни резултати при тестове.
Това е много инвидуално. Не бива да се абсолютизира. Болките в главата и в корема предхождат с дни загубата на възприятия за мирис.
Да не говорим, че съвременния чесън не мирише, докато не го изядеш... И кафето понякога не мирише на кафе... Та и тестерите не са това, което са били някога. Най-надежден е алкохолът, ама не винаги е подходящ за проби от сутринта...
Вто Ное 03, 2020 11:17 am
Aegagrus
Само около 10% от заразените с КОВИД имат загуба на обонянието и вкуса. Макар и изключително специфичен, това е рядък симптом. Останалите и по-неспецифични симптоми са значително по-чести.
Само около 10% от заразените с КОВИД имат загуба на обонянието и вкуса. Макар и изключително специфичен, това е рядък симптом. Останалите и по-неспецифични симптоми са значително по-чести.
Интересно как па дома сме 2 от 2 Аз само за ден нямах вкус и мирис ... майка ми цела седмица , та може и още да не е оправила тия симптоми ... Главоболието бе най-дълго другото си бе като обикновен грип ... А его жената и 2 деца на по 10 и 4 нишо им нема ... оказва се верно , че на децата я не ги лови , я го минават ей така на шега ...
_________________ Самоковец ... това е едно същество средно аритметично от човек, дърво и животно ...
Пет Ное 06, 2020 2:27 am
Twoo
За една седмица се натръшкахме 10 човека от някаква гадория. Първо се разболял баща ми, макар че знаехме че е болен отидохме у нашите да си свършим работата и тръгнахме из България на следващия ден. ( Той си лежеше на спалнята и не е излизал откакто се е прибрал от работа.) За това предложихме че едва ли ще е нещо заразно, а и дори да е като стои настрана от всички едва ли да има проблем... Преди да потеглим майка ми каза, че се чувства отпаднала и ще ходи да лежи при него, да не разболее децата... Тръгнахме ние свежи като репички. Първата нощ в Елена як студ, жената не можа да намери ключовете за къщата и чакахме няколко часа на студа. Дезинфекцирахме се порядъчно и легнахме да спим на духалка, че ни мързеше да палим джамала. Сутринта тръгнахме за Плевен там жената се оплака, че я боли глава и пи един Нурофен... Вечерта отново стабилна дезинфекция и по едно време осъзнах че стаята е топла, а леко ми е студено с primaloft яке. Нямаше какво да направя, все пак съм пил, а и цел ден ни валя дъжд, викам си нещо съм изстинал... Като се разотидохме кой откъде е, се оказа че всички имаме еднакви симптоми. Силни болки в мускулите и ставите, главоболие, немощ, лека температура. После жените развиха кашлица на мъжете поне това ни се размина. 6 дена имам температура, макар и съвсем лека. Никой не се е оправил още осем баща ми. Та сега като си говорим всеки казва, дано да не е коронавирус... Аз им казвам добре де какво значение има, какво е, като сме сравнително добре? Никой не можа да се аргументира...
Пет Ное 06, 2020 10:46 am
vladofff
Twoo написа:
... дано да не е коронавирус...
А защо да не е? Т.нар. настинки обикновено се причиняват именно от коронавируси.
Просто един от тях стана модерен, присвоиха му номер 19 и покрай него се вдига много шум.
Но това не значи, че останалите с различни номера са уволнени или в отпуск...
А шест дена с температура, но около 37 и под 38 е един от почти сигурните признаци на някакъв сериозен възпалителен процес. При мен на два пъти се е случвало - първият път - бронхит, вторият - пневмония. А тез работи не са шега и за да ти е мирна главата, иди превантивно но гледай да е при познат доктор, който няма да те направи на маймуна. Ако няма нищо, значи пей сърце, ама ако има и не се вземат мерки, може да го загазиш още повече, защото ако е тръгнало като вирусно, може лесно да се замени с бактериално и тогаз си требе отрова/антибиотик/.
За една седмица се натръшкахме 10 човека от някаква гадория. Първо се разболял баща ми, макар че знаехме че е болен отидохме у нашите да си свършим работата и тръгнахме из България на следващия ден. ( Той си лежеше на спалнята и не е излизал откакто се е прибрал от работа.) За това предложихме че едва ли ще е нещо заразно, а и дори да е като стои настрана от всички едва ли да има проблем... Преди да потеглим майка ми каза, че се чувства отпаднала и ще ходи да лежи при него, да не разболее децата... Тръгнахме ние свежи като репички. Първата нощ в Елена як студ, жената не можа да намери ключовете за къщата и чакахме няколко часа на студа. Дезинфекцирахме се порядъчно и легнахме да спим на духалка, че ни мързеше да палим джамала. Сутринта тръгнахме за Плевен там жената се оплака, че я боли глава и пи един Нурофен... Вечерта отново стабилна дезинфекция и по едно време осъзнах че стаята е топла, а леко ми е студено с primaloft яке. Нямаше какво да направя, все пак съм пил, а и цел ден ни валя дъжд, викам си нещо съм изстинал... Като се разотидохме кой откъде е, се оказа че всички имаме еднакви симптоми. Силни болки в мускулите и ставите, главоболие, немощ, лека температура. После жените развиха кашлица на мъжете поне това ни се размина. 6 дена имам температура, макар и съвсем лека. Никой не се е оправил още осем баща ми. Та сега като си говорим всеки казва, дано да не е коронавирус... Аз им казвам добре де какво значение има, какво е, като сме сравнително добре? Никой не можа да се аргументира...
Това е достатъчно основание да потърсите лекарска помощ своевременно, като се има предвид, че "добре подготвената ни(през лятото) здравна система" реагира бързо, като осланен охлюв.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Само около 10% от заразените с КОВИД имат загуба на обонянието и вкуса. Макар и изключително специфичен, това е рядък симптом.
Въз основа на личен опит от боледувания през целия ми съзнателен живот, бих се усъмнил доколко въобще е специфичен този признак. Случвало ми се е многократно, обикновено придружено с хрема. Доколкото обаче при Covid-19 изглежда хрема (почти) няма, може би загубата на обоняние и вкус в отсъствието на хрема биха могли да бъдат донейде по-специфични симптоми.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети