Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Дървесни гъби
Днес в гората край Ловния дом попаднах на несметни количества дървесна гъба. По мои предварителни данни това е кладница. Дънерът беше от някакво широколистно дърво, клен или топола, и беше разсечен на две. Интересното е, че гъбите, които растяха върху двете половини, бяха доста различни. Едните бяха по-жълти, по-отворени и с по-твърди дръжки. Другите си бяха типични кладници. Странно е, че никнат по това време на годината, но с тия промени в климата вече нищо не се знае.
Някой ще потвъри ли, че това са един и същи вид гъба? За да можем да си пишем и утре...
_________________ Добрата преценка се дължи на опита, а той - на лошата преценка.
Пон Окт 15, 2018 12:09 pm
yu1up
Регистриран на: 17 Мар 2015 Мнения: 58
Fragaria viridis- Дива ягода
Fragaria viridis- Дива ягода(Зелена ягода)
На само 40 км от София открих едно огромно поле с диви ягоди, на 5 мин. от населено място, достъпно с леки коли. Поради дъждовно време те са станали много едри, зряли и лесни за бране. Пратих повече од 20 писма на познати, които имат семейства, внуци и т.н. Кой не обича сироп или сладко от диви ягоди?
Никой не дойде! Евала!
Регистриран на: 29 Юли 2015 Мнения: 223 Местожителство: Sofia
Леле, колко много ягоди!
Съб Юни 29, 2019 8:23 am
gwgw
Регистриран на: 08 Фев 2019 Мнения: 294
Някой да препоръча хубава лесна рецепта за приготвяне на булка гъба? Чувал съм само много хвалби за тази гъба, но никога не съм я опитвал, а се оказва че буквално до вкъщи в магазина за плодове продават прясна (относително). От същото място преди няколко дни продаваха челядинки, пак пресни и ме налегна една носталгия, като дете ходехме да ги берем по поляните, та си взех и си приготвих една супичка, получи се чудесно. Днес отивам пак там и нямаше челядинки, но имаше въпросната булка гъба. Това примерно дали може да се сготви печено с масло? Или задушено с ориз? Има ли някакви "предварителни" обработки на гъбата за да се сготви така, нещо да трябва да се бели, пънчето яде ли се?
Апропо, тази булка гъба ужасно много ми напомня на червената мухоморка, само че без тези бели остатъци от люспи по гуглата. Дори ми стана забавно, защото имаше "млади" екземпляри които не бяха развили като хората гугла, как аджеба не ги бъркат с мухоморки, аз понеже съм виждал мухоморки в различните си стадии и не мисля че има някакъв признак по който бих ги различил в този си все още неразвит вид, изглеждат си точно едно към едно по същия начин. Ще гледам да не си избирам такива екземпляри, макар че и да си избера, силно ме съмнява да са такива, а и дори да са такива, в най-лошият случай, не вярвам че ако има 1-2 объркани ще са нещо чак толкова страшно и че се умира от това.
Съб Юни 27, 2020 2:38 am
neillmakoli
Регистриран на: 29 Юли 2015 Мнения: 223 Местожителство: Sofia
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3354 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
gwgw написа:
...
Апропо, тази булка гъба ужасно много ми напомня на червената мухоморка, ... Ще гледам да не си избирам такива екземпляри, макар че и да си избера, силно ме съмнява да са такива, а и дори да са такива, в най-лошият случай, не вярвам че ако има 1-2 объркани ще са нещо чак толкова страшно и че се умира от това.
Доколкото знам, лакомията на опитните гъбари, които се лакомеят за вкусната булка гъба и я бъркат с червената мухоморка, е една от основните причини за отравяния с гъби в България!
Аз преди като берях гъби, откъсвах по едно малко парченце от всяка, изяждах парченцата и ако на следващия ден ми няма нищо - вече можех да ям и станалите гъби. Но такива видове с опасни двойници като булката изобщо и не помислях да ги бера!
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Юни 27, 2020 10:20 am
gwgw
Регистриран на: 08 Фев 2019 Мнения: 294
Е надявам се след като се предлага в търговската мрежа, хората които са ги брали да знаят какво правят.
Все пак ще гледам да взема само развити гъби.
Съб Юни 27, 2020 1:17 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Внимателно с гъбите!
Булката се смята за една от най-луксозните гъби. Латинското ѝ име е "царска", защото е била любима на римските императори, та някои от тях са били отровени с нея (Клавдий). Класическа добавка към телешко. Завиждам на тези, които я намират в големи количества! Расте само в широколистни гори за разлика от нейната посестрима червената мухоморка, която се среща най-често в иглолистни. Не си правете илюзията, че ако сбъркате двете гъби, "от малко" нищо няма да ви стане! Вярно е, че червената мухоморка не се води смъртоносно отровна като зелената или бялата мухоморка например. Това означава, че може и да не умрете от нея, но не разчитайте на благоволението на съдбата! Някои шамани са я използвали за своите халюцинации, но ние не сме обучени в тяхната школа. Стефане, малката проба с изчакване от едно денонощия също е твърде наивна! Има гъби, за които разбираш, че си отровен чак на третия ден, когато в организма ти всички е разрушено. Такава е зелената мухоморка: една лъжичка бульон и си свършен! Разликите между булката и червената мухоморка са достатъчно очевидни. На първо място булката отдолу е жълта, докато мухоморката е чисто бяла. Различават се и в нюанса на цвета: булката клони към оранжево, докато мухоморката е крещящо червена. Мухоморката оставя по шапката си концентрично разположени дребни парченца от булото, докато при булката те или липсват, или са по-големи и с неправилна форма. Разбира се, основният принцип е да не се ядат гъби, за които не си абсолютно сигурен какви са. Най-често се греши с млади или стари гъби, защото при тях цветът може да е променен. Прав е Стефан, гъбарите най-често се тровят от алчност. Аз самият съм гъбар и знам колко боли, когато трябва да оставиш някоя гъба. Друг принцип е да не се смесват гъбите при бране, за да не се допират една до друга. На моята тъща приятелки ѝ бяха донесли от гората едно красиво букетче с диви ягоди и червена мухоморка. Слага ги тя в чашка и откъсва две-три ягодки. Само от този минимален допир с мухоморката - три дни в Пирогов! Е, на пазара няма опасност да се появят непроверени гъби. Затова - добър апетит!
Аз по-лесно различавам булка от червена мухоморка, отколкото разни манатарки от двойниците им. Така и не ги научих.
Ял съм булка само веднъж обаче, като млад, когато берях целенасочено гъби и съм опитвал доста видове. Обикновено се намира единична или 1-2 и не ги бера.
Вече бера гъби само пътьом, в неделя - 8 хубави сърнели. Половината вече станаха на яхния с пиле.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юни 29, 2020 3:31 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Отровните гъби са лепкави отгоре , и миришат лошо. Това се отнася и за червените и белите мухоморки. Друга разлика - Червените мухоморки са бели отдолу, а булкагъбата е жълта. Мирише много приятно, и действително е най-хубавата гъба за ядене. Много трудно даже начинаещ гъбар, който има нещо в главата си , може да ги обърка.
Съмнява ме обаче това в магазина да е булка , най-вероятно някой холадско-китайски дунапрен от парник. Булката е рядка гъба , среща се само по 1-2 броя, обикновено голяма и малка заедно , срещал съм до 4 най-много за цял ден ходене, като в същото време съм набирал по 12 кг. манатарки.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3354 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Внимателно с гъбите!
Сотиров написа:
... Стефане, малката проба с изчакване от едно денонощия също е твърде наивна! Има гъби, за които разбираш, че си отровен чак на третия ден, когато в организма ти всички е разрушено. Такава е зелената мухоморка: една лъжичка бульон и си свършен! ... Разбира се, основният принцип е да не се ядат гъби, за които не си абсолютно сигурен какви са. Най-често се греши с млади или стари гъби, защото при тях цветът може да е променен. Прав е Стефан, гъбарите най-често се тровят от алчност. Аз самият съм гъбар и знам колко боли, когато трябва да оставиш някоя гъба. ... Затова - добър апетит!
Сотиров, аз не съм гъбар, макар че много обичам да ям гъби (а и да ги бера).
Както си написал - основният принцип е да не се ядат гъби, за които не си абсолютно сигурен какви са.
Затова аз бера САМО печурки, които са с НАПЪЛНО РОЗОВИ или КАФЯВИ ресни.
И най-малкото съмнение, че ресните не са розови или кафяви, води до изхвърляне на гъбата! Компромиси не правя!
Но въпреки това - въпреки, че съм сигурен - все пак обичам да откъсвам по едно парченце от всяка гъба и да тествам за последно.
Иначе сестра ми (по-голямата) ме научи да разпознавам сърнели и масловки, искаше да ме научи и манатарки, но самичък не бера такива гъби.
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 29, 2020 9:22 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Сигурни гъби
Да повторя: тестването със залче е заблуда. Не дай Боже, Стефане, но ако вместо печурка си хапнал парченце бяла мухоморка, ще усетиш резултата не на другия ден, а след два дни, когато вече ще си свършил. За щастие има гъби, които са сигурни и са съвсем достатъчни за любители гъбари. Например масловката. Е, доста обикновена гъба, но в приятна компания е чудесна! Печурката, ако отдолу е розова до кафява, не може да се сбърка. Пачият крак се разпознава веднага. Коралките за туршия са очевидни. Челядинките за супа не създават проблеми. Ето гъби за супа, готвено и ракия. Какво повече? Не е необходимо човек, който не познава добре гъбите, да се пробва със съмнителни сърнели, които могат да се окажат бели мухоморки, или с изключително вкусната бисерна гъба, която може да се сбърка с петнистата мухоморка (фатално отровна!). Най-добре е кошницата с гъби да бъде прегледана от опитен гъбар. Това е най-полезният урок.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети