Денят е петък, 4 март 1977 г. Панелен блок извън града. Нощ. Детско креватче. Заспиващо дете. Ужасен сън. Под леглото -- ръмжащ вълк. Всичко страшно се тресе и пращи между зъбите и ноктите му. Магнитуд 7.2. Панелите дълго скърцат зловещо. Разтревожени родители. Бързо обличане и излизане навън. Майката -- последна. Наоколо -- кална зимна пустош. Улици без тротоари. Автомобил. Радио. Интернетът отдавна е измислен, но все още е само изследователски проект. Всички прекарват нощта навън. Никой и не помисля за сядане. Пейки няма. Нито жалби. Всеобща радост, че сме живи, здрави и заедно.
Ведрине земетретресението го помня много добре , автора ми се струва че не е бил очевидец Нощта беше страшно топла и суха цяла София беше навън цяла нощ 10 дни преди събитието времето беше необичайно топло и сухо Софиянци бяха цяла нощ на улиците веселба никой не се е страхувал играеха се карти и се пиеше тогава коли нямаше да влизат в тях по две коли на улица бяха В автомобилите нямаше още радиа чак през 80-те се появиха в Кореком и ги приспособяваха даже западняците бяха произвели шини към тях за соцколи иначе нямаше как да се монтира радио в жигула или москвич
Авторът е очевидец. "В града" как е било той няма как да знае, защото е бил всред "отчуждените". Около него, обаче, във втората Младост, е било точно както е описано. За радиото татко му, рискувайки, се е върнал в панелния блок -- преносимо, на батерии от Никопол, забравено в суматохата непосредстено преди това. Колата е била жигула, а топло не е било никак, поне за едно набързо облечено 8-годишно хлапе, а може би и заради някои характерни особености на тогавашното автомобилостроене. Наистина, далеч не всички имаха коли, но си помагаха и в подслоняването, без нужда от подканвания. Впрочем, 87-годишният татко също би могъл да разкаже спомени от негова гледна точка.
А междувременно, ето какво са запомнили любителските архиви:
Ще допълня, че очевидецът се е намирал тогава на 617 м н.в., буквално всред полето, а по-близката до него от двете гореспоменати метео станции и до днес се кипри на около 591 м н.в.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Съб Май 02, 2020 6:49 pm
аngel
Може, то алцхаймера трябва да започне от някъде, трябва да го храним Най -яркото събитие за което си спомням за онази нощ беше, че от ресторантите наоколо - Вегетарианският , Унгарският, и някъв Гамбринус май беше, бар Астория - изскочили клиентите и никой не платил....Ма как, яли са и пили безплатно ... егати ! беше голямо събитие и теми за разговор. Витрините им междувременно бяха пръснати на парчета стъкла сутринта.
Яко тресе, но кратко , никой от младите хора не знаеше какво е това - за социализъма земетресения не съществуваха, не се споменаваше, че може да има природни бедствия. Само ядрена империалистическа заплаха. И некой от възрастните каза - бягайте ! аз като бягах цялото стълбище се люлееше, а живеехме в кооперация на 5 етажа, не много висока. После научихме че това се наричало земетресение . Чудно щети в София нямаше освен паднали огради / те бяха само от тухли в старите квартали, една особена плетка без бетон / и комини.
Аз си спомням че с баба ми/ от Варна съм, Гръцката/ гледахме телевизия. Филма се казваше " Родена от Революцията" / за създаването и историята на ЧК, в частност за живота един пич Николай Кондратиев, генерал от милицията/. Седим си в хола, киризим някакъв кон как търчи из Ленинград, от дисагите му хвърчат германски листовки и ... изведнъж като се залюляха секциите с телевизора... На втория етаж сме и ако труса беше по силен сигур щяха да се сгромоляса връ нас. Веднага вкупом изскочихме долу на улицата / оказа се в непълен състав/. След десет минути кахърене когато страхлива се качихме обратно, оказа се че сме забравили горе двегодишната ми сестра. Която се била преметнала през кошарата и щастлива пълзеше и креташе из стаята.
Съб Май 02, 2020 8:24 pm
Митак
Според теб тогава ли беше по-добре или сега?
Цитат:
Пейки няма. Нито жалби.
Съб Май 02, 2020 9:00 pm
Mariana1000
Re: Картини от едно детство
vedrin написа:
Около него, обаче, във втората Младост, е било точно както е описано.
Спомням си когато, като малка, отидох на гости с преспиване на приятелка, било е в някоя част на Люлин или Обеля, не помня точно. По-грозно място не бях виждала през живота си. Дотогава за мен София е била или старите квартали, с къщите от чиито дворове крадяхме зелени орехи, или ЦУМ, музеите и зоологическата градина. Съжалих приятелката си, че трябва да живее на такова грозно място. А тя сигурно ме е съжалявала, че трябва да живея на село. Хората по онова време се бореха за софийско жителство и апартамент, та дори да е накрая на София.
Конкретно това земетресение не си го спомням, била съм твърде малка. Спомням си разказите на майка ми и една пукнатина в тавана на спалнята ни, останала от него. Но пък се върнах към детските си спомени за София
Между другото при едно от последните слаби земетресения, докато живеех в София, постъпих като тази жена. Излязох навън и седнах на една пейка. Седях може би около час. Просто всеки реагира не само различно от другите в дадена ситуация, ами и различно от самия себе си по друго време.
Предполагам, че полицаят не е написал веднага акт, а първо е направил забележка, жената е реагирала по-остро, защото всички вече са изнервени и се е стигнало до глобата. Жалко, защото държавата не само не дава в този труден момент, но и не спира да взима.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Съб Май 02, 2020 10:19 pm
vaskoo
От това което видях до сега по блокадите и кварталите - редовите полицаи подхождат с разбиране и такт, немислим за тях в нормална обстановка. Всекидневно получават разнородни заповеди (които не подлежат на коментар несъчетаващ всички нецензурни и обидни думи), които с желание или не, трябва да изпълняват, поне криво-ляво.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не бих правил сравнение в плоскостта добре/зле. Различно е със сигурност. Трудно понасям глезотиите, но и не одобрявам управленската безпомощност -- нито тогава, нито днес.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Съб Май 02, 2020 11:35 pm
ДИАНА
Пандемия и земетресения
Ето, че след земетресението - 4,5 по Рихтер дето вчера в Пловдив и около за кратко, но мощно ни люшна,
тази темета за пандемията премина към постове със земетресения.
В последните месеци, за короната и земетресения слушахме неведнъж в едни и същи новини.
Навява ми асоциация за сбъдване на библейските пророчества в книга "Откровение" - за земетресения, болести, войни, глад.....
Вранчанското земетресение и аз го помня. Излизахме извън къщите, стояхме надалеч от тях, после пак се прибирахме.
Имаше страх, след това майка приготви багаж с най-необходимото..... Това се помни цял живот.
Същата година през декември ни водиха от училище на екскурзия в Букурещ и още имаше пострадали сгради.
След години земетресението в Стражица промени изведнъж и завинаги живота на мои познати и на много други хора.
Земетресението в Крумово, край Пловдив през 2002 г. беше пак вертикално - 4,3 по Рихтер,
но с още много и силни вторични трусове през следващите дни.
Тогава имахме проблем с водата от сондата, а след земетресението тя отново увеличи дебита си. Да видим пак сега??
А от това земетресение се спука дебело стъкло - парапет на верандата и ще ни отвори много работа....
Но само да сме здрави!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Нед Май 03, 2020 12:21 am
аngel
Човек много, ама много трябва да се замисли, когато банките му предлагат да инведтира в акции. Първият въпрос, който бих задал на банката е : Добре, щом е толкова изгодно, вие в банките имате свободни пари, защо самата банка не инвестира ?
Тук е интересен отговор на въпроса на Ведрин за цената на петрола, и още по - интересно развитие : когато купиш акции, никой не ти казва че може да достигнат отрицателна цена и да платиш за тях, че си ги купил : https://www.168chasa.bg/article/8534425
Втората част на въпроса е - защо цената на горивата по бензиностанциите няма да падне ?
Цената на петрола е само една малка част от това което плащаме като зареждаме гориво. Има четири вериги от рафинерията до нас :
1. Търговци на едро - които са понесли загубите на борсите. Даже и част от тези загуби оцелелите трябва да ги прехвърлят върху някой , това е нормално в бизнеса - тоест върху нас, крайните потребители. Даже и цената на борсата да е била отрицателна и да е ударила инвеститорите , цената на самата стока като физическа доставка остава положителна.
2.Втората верига е рафинерии - те имат разходи като постоянна величина, за да се транспортира и обработи петрола до бензин и други деривати
3. Доставчици до краен клиент - вериги бензиностанции. Всеки такъв обект - да кажем една бензиностанция, има капиталов разход от 3 млн. евро - покупка на земя, съоръжения. Този разход се начислява автоматично като 1.5% месечно върху оборота на бензиностанцията - работи или не, тя струва на собственика й 45 000 евро. Отделно самият обект - заплати , осигуровки, ток - те са около 40 вида разход за всеки обект, си текат и са около 7 000 евро месечно. Всеки касов апарат и пос-терминал струва 200 лв годишно минимум, работи или не. Така че да не очакваме чудеса в цените , бензиностанциите в момента са на загуба от намаленото потребление
4. Акцизи и данъци
Втората част на въпроса е - защо цената на горивата по бензиностанциите няма да падне ?
Цените на петрола вървяха надолу още от преди началото на годинита, но в България „веригите бензиностанции“ дори вдигнаха с няколко стотинки литъра.
Сега, месец и половина след спирането на масовото движение, зареждам с 30% (от 2,20 до 1,50) по-евтино гориво.
Да, акцизът е фиксирана стойност и върху него се начислява и ДДС (това все се каня да проверя как се случва в другите страни), но когато една суровина дълбае дъното в ценово отношение, то и цената на крайният продукт пада!
Ама някой имал загуби и било нормално клиентът да плати!? Аз получавам ли част от печалбите на петролната индустрия? Рискът си се носи от този, който го е поел. Всяко „нормализиране“ на неадекватно пазарно поведение не трябва да се толерира! Монополизирането на пазара и картелни споразумения тоже!
То по тая логика с покриването на разходите, да очакваме ли бирата по заведенията, след като ги отворят, да я лепнат на 20 лв.? И порция дробчета за 50 лв.?
Нед Май 03, 2020 5:45 pm
Twoo
Не знам за вас, но на мен тая пандемия ми е*а мамата на фигурата. Качихме по 7-8 килограма с жената и сега сме като елхи и двамата. С баща и се гледахме снимките с плочки от едно време и стигнахме до извода, че и без пандемия жените са виновни... Направо не мога да се гледам с виснал корем. Вече втора седмица тренирам колкото мога от вкъщи и не смятам да спирам докато не заприличам на себе си отново.
Как е положението при вас? Успяхте ли да се съхраните?
Пон Май 04, 2020 4:26 pm
DHG
Наблюдавам явлението, че хората нямат мярка в нищо и не могат да се контролират. Бира по време на "празници" или квото друго се сетите - всичка живо започва едно плюскане, което ми е странно защо стана така. Приз останалото време не се ли хранят, що ли? Физиката може да си я поддържа всеки и вкъщи, ако толкова му е зор, а другото е просто да се се плюска безсмислено, когато не е гладен човек, още по-малко да не се плюскат боклуци.
Пон Май 04, 2020 4:34 pm
DHG
DHG написа:
Наблюдавам явлението, че хората нямат мярка в нищо и не могат да се контролират. Било по време на "празници" или квото друго се сетите - всичка живо започва едно плюскане, което ми е странно защо стана така. През останалото време не се ли хранят, на каишка ли ги държат, що ли? Физиката може да си я поддържа всеки и вкъщи, ако толкова му е зор, а другото е просто да не се плюска безсмислено, когато не е гладен човек, още по-малко да не се плюскат боклуци.
Пон Май 04, 2020 4:35 pm
vaskoo
Дотук удържаме с по 4 кг нагоре всеки, ама отпускането е голямо. При все че протрихме пода, етажерките и всичко от чистене, бърсане и пренареждане.
Освен ежедневното търчане (безмислено в повечето случаи), дори приготвяне на багаж, товарене, пътуване, настаняване и после наопаки всичко това, ни държат във форма.
А и така със седенето вкъщи готвя доста повече
А като отидем някъде, ходим бавно, че да не свършва ходенето, че не ни се прибира.
Здраве да има, другото ще се нареди.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Май 04, 2020 4:41 pm
kaloyanv
vaskoo написа:
Дотук удържаме с по 4 кг нагоре всеки, ама отпускането е голямо. При все че протрихме пода, етажерките и всичко от чистене, бърсане и пренареждане.
Освен ежедневното търчане (безмислено в повечето случаи), дори приготвяне на багаж, товарене, пътуване, настаняване и после наопаки всичко това, ни държат във форма.
А и така със седенето вкъщи готвя доста повече
А като отидем някъде, ходим бавно, че да не свършва ходенето, че не ни се прибира.
Здраве да има, другото ще се нареди.
Е, пак е добре. Аз пък тази година реших да спазвам поситете и от края на февруари до великден съм ги спазвал стриктно. Идеално ми се отрази и килограмите свалих и стана идеално. Обаче и много тичах, предполагам вие не сте имали възможност да хванете полето или булеварда, обаче който искаше намираше начини, без да заплашва никого и да го спират.
Наздраве !
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети