Всред жестовете с помощите в последно време ми направи впечатление, че, освен очакваната финансовата подкрепа от ЕС, българският министър-председател отправи молби към Ердоган и Путин. Единият се отзова, а другият, поне доколкото ми е известно, все още не.
Мисля, че, ако изпаднем в положението на Италия, помощта от Путин няма да е само жест. Пази, Боже!
Вто Мар 24, 2020 12:19 am
vladofff
Има ли тук химици по ЯХБЗ? Вчера ми попадна едно нещо, писано по английски, което днес мистериозно изчезна. Има някъде ли описани последиците от среща на човек с разреден з а р и н? Симптоматика, поражения и т.н.?
Вто Мар 24, 2020 2:03 am
dido
Цитат:
Immediate signs and symptoms of sarin exposure
People may not know that they were exposed because sarin has no odor.
People exposed to a low or moderate dose of sarin by breathing contaminated air, eating contaminated food, drinking contaminated water, or touching contaminated surfaces may experience some or all of the following symptoms within seconds to hours of exposure:
Runny nose
Watery eyes
Small, pinpoint pupils
Eye pain
Blurred vision
Drooling and excessive sweating
Cough
Chest tightness
Rapid breathing
Diarrhea
Nausea, vomiting, and/or abdominal pain
Increased urination
Confusion
Drowsiness
Weakness
Headache
Slow or fast heart rate
Low or high blood pressure
Ристо Туристо написа:
Може би вече ще станем разумни... Може би даже добри...
Как ли пък не...
Четох тая тема, четох и не вярвах на очите си. Един се оплаква, че е трябвало да се затворят границите, така че български граждани да не могат да влязат в собствената си страна. Потрес! Друг пък недоволства, че всъщност са затворили границите, не можело така, егоистично било. И за всичко е виновен Европейският съюз, а другарят Путин изпрати няколко лекари в Италия и е най-големият герой.
Пчелата Жужа написа:
Мисля, че, ако изпаднем в положението на Италия, помощта от Путин няма да е само жест. Пази, Боже!
За последните четири години общувах много с руснаци. На всякаква възраст - от 20 до 70 годишни. От любопитство съм ги питала искат ли да се върнат в Русия, защото те видимо продължават да са големи родолюбци, независимо от колко време живеят в чужбина. Определено не искат и от това което говорят за живота в Русия, напълно ги разбирам. Не казват хубави неща, те и от добро не са се махнали. Но когато ги попитам за Путин, тогава лицата им се променят тотално. Няма по-мразен човек! Не мога да разбера защо в България битува мнението, че Путин е един добър човек, който би се загрижил за нас, при положение че на него не му пука дори за руснаците, "гони" собствения си народ в чужбина и те го ненавиждат.
Tito написа:
Мои приятели в САЩ и Канада са много притеснени, защото не вярват, че техните власти могат да овладеят положението, ако се отприщи. Особено американците са клиничен случай. Там преди да свърши тоалетната хартия са опразнени рафтовете на оръжейните магазини. Какво смятат, да го стрелят ли вируса?
Тцъ, първо свърши тоалетната хартия.
Всеки купува нещо, което го кара да се чувства сигурен и че държи ситуацията под контрол. За някои хора това е оръжието, особено ако са израстнали в райони, където е традиция да се притежава или да се ходи на лов, имах един колега от Мисисипи, той ми разказваше, че там е така. Аз например напълних почти целия фризер с хляб.
Твоите приятели са паникьори. Аз пък твърдо вярвам, че тукашните власти ще овладеят положението. И силно се надявам да не е точно с протоколите и инструкциите на китайците. Твърде съм скептична към методите на тази страна. Имаше блогъри и туитъри в Китай, които в началото описваха какво става и после един по един замлъкнаха. Дали измряха от вируса, дали леееекичко им помогнаха, не е ясно. За сметка на това се появиха из мрежата разни добре режисирани чистички и напудрени филмчета. "They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety." е казал Бенджамин Франклин. На който му се струва, че в Китай е по-добре, сега цените на самолетните билети са доста ниски, да заминават да видят какво е да се живее в страна, където властите винаги владеят положението.
Между другото срещнах и доста китайци тук. Ако ме питате искам ли да ида да живея сред тези хора - категорично не искам. Може и да строят болница за два дена (то и ние сме построили мавзолея за толкова, ама какво от това?!), може да правят айфоните там, но за мен има нещо сбъркано и в държавата, и в китайците. Определено не са милите, добри генийчета със симпатично дръпнати очички, каквито ги мислите.
Tito написа:
Но да се върна пак към упадъка на т.нар. "европейски ценности", че мен тази демагогия най-много ми боде очите. Значи ЕС може да дава милиарди на Ердоган да държи мигрантите в задния си двор само и само да не се цапа милият ни чист пейзаж, а в същото време да се нехае като почнат да гинат като мухи хора в една от основните опори на съюза, каквато е Италия и ни вопъл ни стон за каквато и да е помощ. Е това е върхът на овчия инстинкт - като кротки овчици да гледаме как вълкът яде една от нас и да се надяваме, че няма да ни дойде до нашата глава. Е не става така!
Парична помощ има от ЕС за Италия и то немалка. Помощ в лекари... не виждам как ще стане, при положение, че точно стълбовете на ЕС, страните които обикновено досега са понасяли тежестта на кризите, сега самите те имат нужда от помощ. Испания - над 3000 нови случаи, 400 умрели за един ден. Германия - над 3000 нови случаи вчера, общо почти 25000. Франция - 1500 нови случая, 112 умрели да един ден. Грозно е да искаме тези хора да вземат тежкото решение дали да се погрижат за италианец или за някой от техните майки и бащи. Освен това не виждам смисъл да се прахосват пари и време да се изпращат ресурси от един много засегнат район към друг много засегнат район. Русия има само 438 случая на 146 милиона население, за нея не е проблем в момента да отдели и повече ресурси от тези които е изпратила.
Всъщност и ние сме в ЕС, явно имаме по-добри ценности от европейските упадъчни, защо ние не изпратим стотина лекари и сестри към Италия? Ама си трайкаме нали. Ни дума, ни вопъл, ни стон, освен за това, че не можем да се разхождаме където и както ни се иска. То сламки в чуждите очи най-лесно се намират...
Колкото до това дали ЕС ще се разпадне, молете се да не става. Както и преглътнете злорадството си, че европейските страни са зле. Все пак опашките пред Мъни грам и Уестърн Юниън никога не са били за руски рубли, а за долари и евро. И дори да си имате сигурна заплата или пенсия, дори да не разчитате самите вие на роднина отвън, прегледайте някой учебник по макроикономика да видите как потреблението влияе на икономиката и после си помислете дали наистина всяка коза за свой крак виси.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
За последните четири години общувах много с руснаци. На всякаква възраст - от 20 до 70 годишни. От любопитство съм ги питала искат ли да се върнат в Русия, защото те видимо продължават да са големи родолюбци, независимо от колко време живеят в чужбина. Определено не искат и от това което говорят за живота в Русия, напълно ги разбирам. Не казват хубави неща, те и от добро не са се махнали. Но когато ги попитам за Путин, тогава лицата им се променят тотално. Няма по-мразен човек! Не мога да разбера защо в България битува мнението, че Путин е един добър човек, който би се загрижил за нас, при положение че на него не му пука дори за руснаците, "гони" собствения си народ в чужбина и те го ненавиждат.
То нали в България сме много добре и няма емигрирали … И всички емигрират от добро! Просто е прекалено добре тук и хората си умират от щастие! И като ги попитат за ББ и само хубави неща се казват. Не знам защо битува мнението, че баба Шмеркел, Макарон, та даже и хАмеринската посланичка Херо(ин) Мустафа в България и други видни политици казват лоши неща за ББ. Я вижте по телевизията какви са прегръдки, целувки, усмивки … да не ги гледа ген. Мутафчийски, че ще му призлее
Иронията на страна, но аз лично не познавам човек, който да няма поне 4-5 роднини в чужбина. Дори мои приятели, които обожават България се принудиха да заминат. И това са хора със семейства, образование, построили свой дом. На моите колеги (всички до един) децата са се ориентирали към чужди университети с ясната идея, че ще останат там в последствие. Моите дечица са малки, но ще направя всичко възможно и те да се ориентират натам.
Не симпатизирам на ръшките, но не си въобразявайте, че в България е различно.
Svetlix написа:
Не симпатизирам на ръшките, но не си въобразявайте, че в България е различно.
Аз не си въобразявам, много добре знам какво е в България. И знам, че положението в България ни е наследство именно от братята руснаци, както и че Путин продължава да дърпа доста конци. Ние най-добре трябва да разпознаваме алчния олигарх и калпавата държава, защото си имаме същите.
И именно затова не мога да се начудя как иначе умни хора го идеализират. И идеализират Русия и руснаците.
За четири години не срещнах тук нито един руснак, за когото да съм "братушка". Нито имат по-специални отношение към мен като разберат че съм българка. Просто не знам откъде идва тази непоколебима вяра, че сме братя и те едва ли не ще се втурнат да ни помагат и да ни спасяват от обич. Аз поне не забелязвам да има такава от страна на обикновените руснаци. За олигарха Путин пък съвсем се съмнявам.
Ама как ти личи откъде си Лепиш прякори на хората и окото ти не мига
Svetlix написа:
...баба Шмеркел, Макарон, та даже и хАмеринската посланичка Херо(ин) Мустафа... ген. Мутафчийски...
Вто Мар 24, 2020 10:43 am
Пчелата Жужа
Руските военни вирусолози в Италия са 100 плюс осем екипа невоенни. Самолетите с помощи са 10.
Вто Мар 24, 2020 10:58 am
vladofff
Mariana1000 написа:
...милите, добри генийчета със симпатично дръпнати очички, каквито ги мислите.
.
На горното описание, по моему отговарят напълно корейците и отчасти, може би японците.
Мой приятел, имащ много вземане даване с китайци обаче, твърди, че философията им по отношение на "некитайците" е нещо като идеята за "гоите" на едни други хора, ама на квадрат или даже повече. Ако ги заговориш на китайски, нещата се променят, но малко - просто ще ти отговорят, но дотам. Отношението с към некитайски говорещите е като към неживата природа. Живеят с хилядолетната идея, че един ден ще са господари на света, а другите...по руски май се казваше "в разход". Знаят, че още не могат да го направят, но знаят също, че "ако стоиш достатъчно дълго на брега на една река...", е те поне търпение имат много и ще изчакат докато дойде време реката да довлече това което чакат.
"Умом Россию не понять" Тютчев го е казал в друг смисъл, но най-често този израз се използва за обратното.
За руснаците, да у нас битуват разни предразсъдъци, но за да проумеете най-добре "русский дух", ето тази статия е добра. Дайнов не го харесвам, изобщо като човек, но това което е написал е, много точно и смея да твърдя, че се потвърждава от доста книги /руска литература/, които съм прочел за порядките там през вековете и до днес. Затова няма нормален човек, който да каже, че животът в Русия е песен - или е платен трол, или е идиот.
Спрете да се паникьосвате! Не си съсипвайте последните дни от живота!
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Мар 24, 2020 11:25 am
Пчелата Жужа
Пчелата Жужа написа:
Руските военни вирусолози в Италия са 100 плюс осем екипа невоенни. Самолетите с помощи са 10.
Поправям се, самолетите са 7.
Вто Мар 24, 2020 11:27 am
Mariana1000
Пчелата Жужа написа:
Тук никой не пише колко хубав е животът в Русия и колко руснаците обичат Путин. Защо така се развихрихте? За да не изпуснете повода ли?
Мога да си напиша мнението и да разкажа за мои преживявания, дори и никой да не пише горепосочените от Вас неща. Все пак си мисля, че за някого моите впечатления може и да са интересни, дори и за Вас да не са. От четири години живея в един от най-космополитните градове в Съединените щати и в работата си съм срещала какви ли не хора.
А за развихрянето... Малко го правим, госпожо, иначе нямаше да сме толкова много българи и руснаци емигранти.
Вто Мар 24, 2020 11:49 am
Mariana1000
vladofff написа:
Мой приятел, имащ много вземане даване с китайци обаче, твърди...
Не знам точно каква им е философията, на мен лично първото ми впечатление от тях беше следното.
Работех в зала за катерене за деца. Заменихме карабинерите с едни механизми, които децата да не могат да разкопчаят, докато се катерят. Закопчават се и разкопчават много лесно, стига да се напаснат по определен начин. И макар, че не обичам да правя обобщения, наистина има различия как хората от различните националности реагират при първо идване.
Американците, а и българите, обикновено отиват при някой от служителите и казват - това ни е пръв път, може ли ние да го правим, покажете, научете ни и прочие. Като покажа, пробват, разпитват, коментират, абе върви няква комуникация и има интерес.
Идва китайката/китаеца. Хваща устройството и почва да го дърпа насам натам. Аз естествено се приближавам и учтиво поздравявам, питам мога ли да помогна. Отговор няма. С напълно безизразно лице, все едно ме няма, тя /той продължава да дърпа. Аз първо си мислех, че не са ме чули или разбрали и повтарях, даже посягах да помогна. Ама после разбрах, че няма смисъл. Та значи след известно раздрусване, механизмът се намества и щраква. След десетина такива опита с груба сила, те се научават и вече нямат проблем. На следващо идване са перфектни. Само дето нито знаят как става, нито защо, нито ги интересува. Просто го правят механично. Не казвам, че всички са такива, но щом ми е направило впечатление, значи не са малко.
И това са китайци в американска среда. И пак ми е неприятно да работя с тях. Представям си се в Китай, обградена само с такива, тъпи и упорити човечета.Та като ми говори някой за китайското чудо и за колко време строят мостове и болници, и как са по-водещи от всички, не съм много сигурна. Все си мисля, че онзи подход с питането, ученето и комуникацията е по-добър в крайна сметка
Вто Мар 24, 2020 12:32 pm
vladofff
Пчелата Жужа написа:
Тук никой не пише колко хубав е животът в Русия и колко руснаците обичат Путин. Защо така се развихрихте? За да не изпуснете повода ли?
Важна отметка - по темата за Русия винаги трябва да се прави разлика между руския народ и управляващата го върхушка. Те от векове нямат нищо общо. Доколкото забележката се отнася до мен, за редовите руснаци не мога да кажа нищо лошо, даже напротив. Бил съм няколко пъти там, добри, сърдечни и приятелски настроени хора. Специално е и отношението им към за нас, българите - имат ни за част от тях. Много по-различно се отнасят към европейци-небългари, пък даже и от бившия соц-лагер.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети