ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Храните, които ядем
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 39, 40, 41  Следваща
 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Храните, които ядем
Автор Съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Пирински наблюдателю,ти само с една пък било тя и много вкузна сладкарска дописка ли смяташ да минеш? Брей големи тарикати сте тва планинарите. Smile
Вто Окт 15, 2019 7:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
djogobg



Регистриран на: 28 Дек 2016
Мнения: 106

Мнение Отговорете с цитат
Малко рязко теглих чертата на палмовото масло в предишното си мнение - не е да няма нито една добра страна, все пак има и полезни съставки, но като цяло е добре да се минимизира приемът му за сметка на други, доста по-полезни растителни мазнини.
Сря Окт 16, 2019 1:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3446
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
djogobg написа:
Малко рязко теглих чертата на палмовото масло в предишното си мнение - не е да няма нито една добра страна, все пак има и полезни съставки, но като цяло е добре да се минимизира приемът му за сметка на други, доста по-полезни растителни мазнини.


Не е рязко! Трябва да се избягва навсякъде, където го пише или констатира, защото и без това го ядем дори и тогава с храни, в които не го пише или не се подозира дори. Wink Така поне се минимизира. Аз така постъпвам с всичко, което съм решил, че вреди.

Иначе палмовото масло става за направа на сапун, лошо няма.

_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Окт 16, 2019 2:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 2038

Мнение Отговорете с цитат
ray написа:
Пирински наблюдателю,ти само с една пък било тя и много вкузна сладкарска дописка ли смяташ да минеш? Брей големи тарикати сте тва планинарите. Smile

Rey , нема лабаво, знаеш ... но първо бих вметнал нещо за мазнините. През 2003 година ни връчиха да продаваме една австрийска високотехнологична гадост, няква мазнина за пържене в заведения, в червени метални бидони по 25 литра ... два пъти по -скъпа от олиото, си викам кой ще я купува тази гадост . Пуснахме каталог, сайт и се чека на гюме...1 месец нищо,викаме на австрийците не става , ония бърчат сурати..чекайте, оно само че се обади, они ваште ора го знаат тоа продукт, само че ви открехнат за него... на втория започна по малко... след 6 месеца се внася вече цел тир. То имало много тънкости...първо таа гадост не кипи, като е завряла...не пръска, ако ще вода да й фърлиш вътре...не мирише / тоест мирише малко на петрол , като е в бидона /. Не прегаря , пържи се по сто пъти вътре в нея и само се долива. Картофите запечатвала водата в тях, та и на грамаж и обем остават максимални. Не беше палмова, траеха си от какво се прави...в Банско се избиват за нея.
Фирмите за баници и бюреци, не ползуват сирене. Затова избегвам и шопска салата, като знам и най-луксозни ресторанти, какви мизерии въртят . И това не е отсега . Още 1985 год, милинките в София ги правеха с ненаква грес от тенекии, братска съветска гадост.....като изядеш една, и ти седи до обяд в стомаха. Сега като гледам витрините на нашите банички и сравнявам с Португалия...жалки сме, не бих посегнал към тия тестяни сплескавици. Не е трудно да си направим една баница, кори има, не става трудно.

Та па на сладкото...в Коимбра, един средновековен град, привечер скитаме по едни старовремски сокаци, всичко затворило вече.... бря също като оня френски филм за шоколада, с кака Бинош, едно момиче си реди нещо...



В Португалия всичко е история, всичко е правено преди 2-3 века и повече, обаче е запазено, пазят си хората нещата...където е имало така нареченият фашизъм, Испания, Чили, Португалия, всичко е запазено, хората пазят...
Правят си на място, от какао което си внасят , интересни неща, това е само 1/10 от магазина :



Имаха и друг вид, на плочки , викам дай да видим какъв е тоя солен шоколад...това е натурален, без захар, с малко сол... много интересен вкус :


Нямаше други клиенти, та ни показаха зала с предмети от производството ..... уж щехме да си го взимаме за навън, , тая приятна зала направо ни разби


...викаме давай шоколада! свърши за нула време...







До историята -и най-модерното, навсякъде в Португалия , даже и в най-евтините сладкарници, са с последен модел еспресо машини Ла Чимбали...Ролс-ройса е , култ си имат хората към еспресото...не можеш отказа едно



Викам си тия хора как издържат, никой не влезна половин час....на сутринта имаше опашка от американци...



[/img]

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Чет Окт 17, 2019 9:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
за аngel: Супер ! Нямаш грешка, португалски наблюдателю! Явно там са доста по-напред от нас, ама и как си го разказал....Smile. Благодарности.
Пет Окт 18, 2019 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 3446
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Някой от вас виждал ли е до сега такава табела на баничарница?
Cool



_________________
Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Окт 22, 2019 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 2038

Мнение Отговорете с цитат
Отново на сладкарска тема ...едно неочаквано, екстра моренце в празен, късен октомврийски Халкидики. Врасна - Аспровалта е най-близкото море до София - 285 км.
3500 души селце, а има 5 сладкарници. Точно тая сладкарница е най-добрата от 5-те, външно иначе малко се различават. Гърците знаят как да търгуват...осветено, приятно:





Тия вкусни гръцки работи в златните опаковки са с шоколад, в сребристите с бял шоколад... 1 пълна кутия общо е 3 евро, ми слагат от всичко по 2 бройки:



В сладкарниците има и хубав , от фурна леб, големия започва от 45 цента / доста евтино даже в сравнение с България. Аз цени много не гледам, важно е да ми хареса/



Но...фаворити са тези 2 неща от магазините Мазутис. И другаде ги има, но точно тия производители са ги направили най-добре. Бисквити с портокал и едни много специфични петифури на Федонл Тия петифури ги има навсекъде, но като опиташ федонските, се казваш...това е....:




Пълен релакс , по плажа е по малко от човек на км, водата чай ...



_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Съб Окт 26, 2019 12:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 2038

Мнение Отговорете с цитат
Един гуру на форума, ме отвори на мед от Халкидики. Прочетох го в интернет, имат претенции че правят най-чистият, качествен мед. Намерих точно най- известната кооперация на пчелари, която изнася в цял свят - в град Никити http://www.honeysithon.gr/en/ Медът им се продава в Мазута , цената е 22.50 лв. голям буркан - 950 грама. Боров - в България известен и като манов мед. Имат интересни видове - портокалови цветове / къде портокале в Халкидики - не знам, те виреят 500 км на юг? / , от бадемови цветове. Претендират че постоянно го контролират в лаборатория и на пазара излиза само истински мед:



Гръцкият мед е качествен, гъст - без да се захаросва, дъхав. Хубав е безспорно. Отгледахме си 20 малки тикви, печени с мед и орехи е много вкусно:



На хубав мед попаднах на пазара в Казанлък, от една туркиня от съседно село взех да пробвам. Дъхав, многоцветен. Като го сложих в хладилник, стана твърд на восък, еднороден , което за мен е много добър показател. Този който е много захаросан, става на едри кристали в хладилника, а който е фалшив си седи като глюкоза или се разслоява на две части в буркана, ако е смес от глюкоза и мед.

Сега на 06.11. има изложение на хранително - вкусовата промишленост в ИЕЦ - София. И без това ще се мотам цял ден там по работа, има няколко медари, ще им пробвам меда. Научих още един начин за тестиране , много лесен. Трие се малко между пръстите. Истинският се разпределя равномерно, не лепне много, не се тегли на конци. Фалшивият лепне и се тегли на влакна. Но дали е точно - не се знае.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Ное 03, 2019 2:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Не, мислешт, поне аз такъв надпис не съм среща, може и да има.! А без честност и почтеност закъде сме? Интересно как например южните ни съседи - вж, постинга по-горе на Ангел - не фалират, а просперират, при положение че са такива балъци и не мошеничестват, т.е. влагат истински суровини и предлагат качествено обслужване?
Ангеле, вярно ли морето е толкова топло октомври? Иначе постингите ти са форумна класика както винаги. Ако се сетиш да кажеш още нещо за Португалия и/или съседите ще имаш читатели, да знаеш.
Нед Ное 03, 2019 2:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 2038

Мнение Отговорете с цитат
Рей, Портокалия не сме свършили, просто Гърция ме разсея По пътя Smile както казваше Гърбев .
А доколкото знам от скромния ми опит като продавач на хранителни стоки, няма в България баничарница / ресторант, които да не работят само с чисто, натурално сирене /100 % палма /

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Нед Ное 03, 2019 3:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
peca



Регистриран на: 17 Яну 2012
Мнения: 1038
Местожителство: Пловдив

Мнение Отговорете с цитат
Ахахаха Гръцките сладкарници, и закусвални са уникални, толумбичките им са като нашите ама преди 30г. Laughing

_________________
"АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Ное 03, 2019 6:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
Ангеле, първото ти изречение ме зарадва, а второто ме приземи, та работата съвсем се нагласи Smile. Радвам се, че разходката по портокалския път продължава, но така си е, понякога по пътя има отбивки дето си струват и човек се разсейва Smile.
Също така ще ти се доверя за натуралността на продуктите Smile. Ами нека тогава повече обекти да лепнат подобно на този на снимката по-горе по един надпис че работят само с натурални неща Smile.
Нед Ное 03, 2019 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ray



Регистриран на: 10 Авг 2016
Мнения: 1681

Мнение Отговорете с цитат
....


Последната промяна е направена от ray на Пон Ное 04, 2019 6:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Ное 03, 2019 7:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
иван_м



Регистриран на: 02 Авг 2012
Мнения: 58
Местожителство: Велико Търново

Мнение Отговорете с цитат
аngel написа:
Боров - в България известен и като манов мед.

Манов и боров мед са различни неща:
https://harmonica.bg/produkti/med/manov-med/
Пон Ное 04, 2019 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel



Регистриран на: 02 Юни 2015
Мнения: 2038

Мнение Отговорете с цитат
Гърците под боров разбират точно манов, който пчелите изсмукват като сок от дупетата на листни въшки по бор и ела. В България доколкото поне аз съм правил такъв в шопско миналият век, в южната част на Витоша, под боров мед разбират варене на борови връхчета преди цъфтежа / юни месец / със захар, което обаче си е някакъв вид сладко.

_________________
https://blogailiev.blogspot.com
Пон Ное 04, 2019 1:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 39, 40, 41  Следваща
Страница 21 от 41

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov