Пирински наблюдателю,ти само с една пък било тя и много вкузна сладкарска дописка ли смяташ да минеш? Брей големи тарикати сте тва планинарите.
Вто Окт 15, 2019 7:30 pm
djogobg
Регистриран на: 28 Дек 2016 Мнения: 106
Малко рязко теглих чертата на палмовото масло в предишното си мнение - не е да няма нито една добра страна, все пак има и полезни съставки, но като цяло е добре да се минимизира приемът му за сметка на други, доста по-полезни растителни мазнини.
Малко рязко теглих чертата на палмовото масло в предишното си мнение - не е да няма нито една добра страна, все пак има и полезни съставки, но като цяло е добре да се минимизира приемът му за сметка на други, доста по-полезни растителни мазнини.
Не е рязко! Трябва да се избягва навсякъде, където го пише или констатира, защото и без това го ядем дори и тогава с храни, в които не го пише или не се подозира дори. Така поне се минимизира. Аз така постъпвам с всичко, което съм решил, че вреди.
Иначе палмовото масло става за направа на сапун, лошо няма.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Сря Окт 16, 2019 2:11 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 2038
ray написа:
Пирински наблюдателю,ти само с една пък било тя и много вкузна сладкарска дописка ли смяташ да минеш? Брей големи тарикати сте тва планинарите.
Rey , нема лабаво, знаеш ... но първо бих вметнал нещо за мазнините. През 2003 година ни връчиха да продаваме една австрийска високотехнологична гадост, няква мазнина за пържене в заведения, в червени метални бидони по 25 литра ... два пъти по -скъпа от олиото, си викам кой ще я купува тази гадост . Пуснахме каталог, сайт и се чека на гюме...1 месец нищо,викаме на австрийците не става , ония бърчат сурати..чекайте, оно само че се обади, они ваште ора го знаат тоа продукт, само че ви открехнат за него... на втория започна по малко... след 6 месеца се внася вече цел тир. То имало много тънкости...първо таа гадост не кипи, като е завряла...не пръска, ако ще вода да й фърлиш вътре...не мирише / тоест мирише малко на петрол , като е в бидона /. Не прегаря , пържи се по сто пъти вътре в нея и само се долива. Картофите запечатвала водата в тях, та и на грамаж и обем остават максимални. Не беше палмова, траеха си от какво се прави...в Банско се избиват за нея.
Фирмите за баници и бюреци, не ползуват сирене. Затова избегвам и шопска салата, като знам и най-луксозни ресторанти, какви мизерии въртят . И това не е отсега . Още 1985 год, милинките в София ги правеха с ненаква грес от тенекии, братска съветска гадост.....като изядеш една, и ти седи до обяд в стомаха. Сега като гледам витрините на нашите банички и сравнявам с Португалия...жалки сме, не бих посегнал към тия тестяни сплескавици. Не е трудно да си направим една баница, кори има, не става трудно.
Та па на сладкото...в Коимбра, един средновековен град, привечер скитаме по едни старовремски сокаци, всичко затворило вече.... бря също като оня френски филм за шоколада, с кака Бинош, едно момиче си реди нещо...
В Португалия всичко е история, всичко е правено преди 2-3 века и повече, обаче е запазено, пазят си хората нещата...където е имало така нареченият фашизъм, Испания, Чили, Португалия, всичко е запазено, хората пазят...
Правят си на място, от какао което си внасят , интересни неща, това е само 1/10 от магазина :
Имаха и друг вид, на плочки , викам дай да видим какъв е тоя солен шоколад...това е натурален, без захар, с малко сол... много интересен вкус :
Нямаше други клиенти, та ни показаха зала с предмети от производството ..... уж щехме да си го взимаме за навън, , тая приятна зала направо ни разби
...викаме давай шоколада! свърши за нула време...
До историята -и най-модерното, навсякъде в Португалия , даже и в най-евтините сладкарници, са с последен модел еспресо машини Ла Чимбали...Ролс-ройса е , култ си имат хората към еспресото...не можеш отказа едно
Викам си тия хора как издържат, никой не влезна половин час....на сутринта имаше опашка от американци...
Някой от вас виждал ли е до сега такава табела на баничарница?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Окт 22, 2019 4:50 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 2038
Отново на сладкарска тема ...едно неочаквано, екстра моренце в празен, късен октомврийски Халкидики. Врасна - Аспровалта е най-близкото море до София - 285 км.
3500 души селце, а има 5 сладкарници. Точно тая сладкарница е най-добрата от 5-те, външно иначе малко се различават. Гърците знаят как да търгуват...осветено, приятно:
Тия вкусни гръцки работи в златните опаковки са с шоколад, в сребристите с бял шоколад... 1 пълна кутия общо е 3 евро, ми слагат от всичко по 2 бройки:
В сладкарниците има и хубав , от фурна леб, големия започва от 45 цента / доста евтино даже в сравнение с България. Аз цени много не гледам, важно е да ми хареса/
Но...фаворити са тези 2 неща от магазините Мазутис. И другаде ги има, но точно тия производители са ги направили най-добре. Бисквити с портокал и едни много специфични петифури на Федонл Тия петифури ги има навсекъде, но като опиташ федонските, се казваш...това е....:
Пълен релакс , по плажа е по малко от човек на км, водата чай ...
Един гуру на форума, ме отвори на мед от Халкидики. Прочетох го в интернет, имат претенции че правят най-чистият, качествен мед. Намерих точно най- известната кооперация на пчелари, която изнася в цял свят - в град Никити http://www.honeysithon.gr/en/ Медът им се продава в Мазута , цената е 22.50 лв. голям буркан - 950 грама. Боров - в България известен и като манов мед. Имат интересни видове - портокалови цветове / къде портокале в Халкидики - не знам, те виреят 500 км на юг? / , от бадемови цветове. Претендират че постоянно го контролират в лаборатория и на пазара излиза само истински мед:
Гръцкият мед е качествен, гъст - без да се захаросва, дъхав. Хубав е безспорно. Отгледахме си 20 малки тикви, печени с мед и орехи е много вкусно:
На хубав мед попаднах на пазара в Казанлък, от една туркиня от съседно село взех да пробвам. Дъхав, многоцветен. Като го сложих в хладилник, стана твърд на восък, еднороден , което за мен е много добър показател. Този който е много захаросан, става на едри кристали в хладилника, а който е фалшив си седи като глюкоза или се разслоява на две части в буркана, ако е смес от глюкоза и мед.
Сега на 06.11. има изложение на хранително - вкусовата промишленост в ИЕЦ - София. И без това ще се мотам цял ден там по работа, има няколко медари, ще им пробвам меда. Научих още един начин за тестиране , много лесен. Трие се малко между пръстите. Истинският се разпределя равномерно, не лепне много, не се тегли на конци. Фалшивият лепне и се тегли на влакна. Но дали е точно - не се знае.
Не, мислешт, поне аз такъв надпис не съм среща, може и да има.! А без честност и почтеност закъде сме? Интересно как например южните ни съседи - вж, постинга по-горе на Ангел - не фалират, а просперират, при положение че са такива балъци и не мошеничестват, т.е. влагат истински суровини и предлагат качествено обслужване?
Ангеле, вярно ли морето е толкова топло октомври? Иначе постингите ти са форумна класика както винаги. Ако се сетиш да кажеш още нещо за Португалия и/или съседите ще имаш читатели, да знаеш.
Нед Ное 03, 2019 2:58 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 2038
Рей, Портокалия не сме свършили, просто Гърция ме разсея По пътя както казваше Гърбев .
А доколкото знам от скромния ми опит като продавач на хранителни стоки, няма в България баничарница / ресторант, които да не работят само с чисто, натурално сирене /100 % палма /
Ахахаха Гръцките сладкарници, и закусвални са уникални, толумбичките им са като нашите ама преди 30г.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Ное 03, 2019 6:42 pm
ray
Регистриран на: 10 Авг 2016 Мнения: 1681
Ангеле, първото ти изречение ме зарадва, а второто ме приземи, та работата съвсем се нагласи . Радвам се, че разходката по портокалския път продължава, но така си е, понякога по пътя има отбивки дето си струват и човек се разсейва .
Също така ще ти се доверя за натуралността на продуктите . Ами нека тогава повече обекти да лепнат подобно на този на снимката по-горе по един надпис че работят само с натурални неща .
Нед Ное 03, 2019 6:47 pm
ray
Регистриран на: 10 Авг 2016 Мнения: 1681
....
Последната промяна е направена от ray на Пон Ное 04, 2019 6:17 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Ное 03, 2019 7:00 pm
иван_м
Регистриран на: 02 Авг 2012 Мнения: 58 Местожителство: Велико Търново
Гърците под боров разбират точно манов, който пчелите изсмукват като сок от дупетата на листни въшки по бор и ела. В България доколкото поне аз съм правил такъв в шопско миналият век, в южната част на Витоша, под боров мед разбират варене на борови връхчета преди цъфтежа / юни месец / със захар, което обаче си е някакъв вид сладко.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети