Родопите - около с. Мугла по Мурсалица
Нед Сеп 08, 2019 11:43 pm
ДИАНА
Никога не казвай никога!
Отседнахме на Семково с приятели и ги поразходих до хижа „Македония“ –
Голям Мечи връх - Ангелов връх – най-висок в Югозападна Рила - 2643 м. н.в. - върховете Голяма и Малка Узуница -
до седловината Кадиин гроб.
И се зарекох преди три години, че кракът ми няма да стъпи повече в тази джунгла под Кадиин гроб, но ето, че пак се надънихме там.
Клек, смрики, хвойна, не виждаш къде стъпваш! Минава се по усет, държи се по-високото - реброто на Аладжа слап,
а части от старата пътека са се запазили единствено над каскадния път и край водохващане №41 на река Малка Узуница .
Суша голяма е! Езерото Коджакарица е силно тинясало, Малка Узуница никога не съм я виждала по-маловодна,
Карааланишкият водопад е загубил величието си, а малините са много дребни.
В циркуса под водопада, край бившия обект от Каскадата – „Карааланица“ и това лято отглеждат 150 крави, а жената,
която е пастирка там, се оплака, че наскоро съвсем наблизо до нея и животните дошла мечката.
Следващите дни се прехвърлих на Трещеник.
Голяма част от пътят вече е ремонтиран - нов асфалт, отводняване, но имат още работа, която може би ще остане и за другото лято.
Спах на хижа „Трщеник“, условията са много добри, дори хотелски и леля Мария ме посрещна много сърдечно.
С Група водена от съфорумецът – aimamov, завъртяхме кръгчето:
Нехтеница – Якорудски езера – връх Ковач / Налбант – Джанка – хижа „Грънчар“ - Нехтеница. Голям кеф!
Грънчарското езеро е обрасло пак с дълги треви и Ангел - хижарят каза, че са го косили по някаква програма.
Ето, че вече и езерата се косят!?
На тръгване от хижа „Грънчар" се изсипа голям дъжд, което не ни притесни никак, защото стръмният улей,
който извежда след Мъртвото езеро до Ковач / Налбант, беше вече зад нас.
И дъждът не ни изплаши, че носим Рила във сърцата наши!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Сря Сеп 11, 2019 8:11 am
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
в.Ботев - в.Костенурката - х.Плевен
И ето, че отново ме споходи меракът за разходка по в.Ботев. Това и направих, вчера в събота, като планирах маршрута си - от паркинга, по Кабела до в. Ботев, от там към Дюза и Жълтец, та до в.Костенурката, след която трябваше да хвана пътеката към х.Яворова лъка и х.Плевен и пак до паркинга. Общо взето се получи. Този ден времето бе много хубаво, слънце, подходящи за снимане гледки. Много ора беха налазеле планината и още по кабела се разминахме с няколко групи. Особено впечатление ми направи един ентосиаст, с когото тръгнахме едновременно. Той бе без багаж, по синя блузка, а когато бях стигнал до заслона той ме пресрещна, вече на слизане от Ботев. И така, на заслона правеха някакъв ремонт и посещението му не бе желателно от работниците там. Горе имаше няколко групи, а спалнята и столовата си работеха нормално. По Дюза и Жълтец не срещнах почти никой. Малко след Костенурката само, срещнах няколко човека. В подвършието, по пътеката на връщане бе много приятно за разходка и снимки, така и успях да цъкна две-три планински козички. При хижа Плеван пих кола и без да бързам слязох при паркинга. Та това бе от него ден. Ето и малко снимки.
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет
Нед Сеп 15, 2019 9:52 am
ray
До Whitestar: Хубава разходка, поздравления. И времето май е било чудесно. А някякви борувинки по жалтец, кустенурката и после долу по патеката срещна ли или само соло го раздаваше? Впрочем по тая патека вечер имайте едно наум, че разни кафяви мацки има наоколо. Имам внапретвид не се панирвайте, мацки като мацки, поздравете с кимване и отминете без много коментари и опити за свалки.
Вто Сеп 17, 2019 10:50 am
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 523 Местожителство: Велико Търново
ray написа:
До Whitestar: Хубава разходка, поздравления. И времето май е било чудесно. А някякви борувинки по жалтец, кустенурката и после долу по патеката срещна ли или само соло го раздаваше? Впрочем по тая патека вечер имайте едно наум, че разни кафяви мацки има наоколо. Имам внапретвид не се панирвайте, мацки като мацки, поздравете с кимване и отминете без много коментари и опити за свалки.
Приятелю Ray, боровинки наистина имаше, но и аз малко като мецаните - ме домързява да ги бера и ям с часове, та сигурно съм лапнал две-три. Мечки нямаше, а и да ти кажа нямам особен страх, дето се казва - "Който го е страх от мечки...", за останалото - всичко е божа работа, стига само дявола да е заспал
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Сър Т.Пратчет
Еднодневно - до Полежан. Нямаше как да се изпуска такова хубаво време за ходене, макар и само за ден. Снимки.
Сря Сеп 18, 2019 11:30 am
yu1up
Чепън планина...
Вчера на връщане от Миджур посетихме върхът на планината Чепън- Петровски кръст 1206 м.н.в., откъдето има невероятна гледка във всички посоки. Тези дни сигурно е била страшна буря. Всичко беше свалено, разбито и унищожено. Единствено параклисът остана невредим - Бог го е спасил!
Последната промяна е направена от yu1up на Вто Окт 15, 2019 11:11 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Сеп 23, 2019 1:41 pm
ivailo.hr
Родопите: из околностите на с. Баните (21-23.09.2019 г.)
Вто Сеп 24, 2019 8:12 pm
Dimov
Това видео е споделил Vedrin в темата за тяхната измервателна мрежа:
Благодаря за това клипче! В този ден 20-ти септември тръгнах в 8 часа от хижа Заврачица (умишлено тръгнах сравнително късно, надявайки се да се отворят облаците, но това стана чак към 11)
Изкачих двата върха на Манчо, после Маришки чал, Юрушки чал (оставих си раницата там), Песоклива вапа, обратно на Юрушки чал, по ръба обратно до подсичащата пътека на Маришки чал, Голям Близнак (всички коти и скални зъберчета), Малък Близнак, Мусала. На Мусала бях вече без вода, телефонът ми умря и разбрах от 2 дами чужденки (някъде от централна Европа), че заслонът долу до езерото е пълен и те тръгват към Заврачица. Услужиха ми с телефон и си запазих легло в хижа Ястребец.
Тръгнах към Безименния и после Алеко. Уникален преход се получи, разбрах къде ми е предела (засега). И се сетих (на няколко пъти) за епичната зимна Рилска дузина на Стефан Илиев. Ако не бъркам, май точно тази тема ме накара да се регистрирам във форума. Затова и реших да споделя тези редове.
Мисълта да добавя Малка Мусала, Иречек, Студения чал и Дено и това през зимата не се побира в още в главата ми.
Сря Сеп 25, 2019 12:15 am
Twoo
Вчера ходихме до Перперикон и Моняк (Монек). Сивата икономика работи с пълна сила на Перперикон. Още от паркинга ни нападнаха крайно нахални и нагли хора, после на касата ни взеха само половината сума, но пък човека си ги прибра в джоба... Иначе е хубаво и безконтролно... На Моняк много ми хареса, но заради приближаващия дъжд възрастната част от групата се отказа от върха, та само аз изтичах до там щракнах няколко снимки, пак тичах, стигнахме колата с нормален ход и заваля. Абе късмет изкарахме...
Сега остава да кажете, че същия кемпер е бил и пред хотел Руен в събота срещу неделя … Паркирах точно до него и се поздравихме с насядалите хорица до него.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети