Аматьорски полудневен преход из Витоша
Здравейте!
Другата седмица го дават отново да е хубаво времето и смятам да си взема отпуск, за да се възползвам. Обмислям да се разходя някъде близо до София, вероятно из Витоша. Маршрутът не съм го фиксирал, но целта е да е по-полегат, понеже съм аматьор в преходите. Също така да не е сенчест. Така де, октомври е - трябва да се радваме на слънцето!
Има ли мераклии да се присъединят?
Пет Окт 18, 2019 9:29 pm
barbaron
Витоша не е най-полегата планина. За сметка на това е най населената. Ако не си фиксирал разходката силно препоръчвам връх Мургаш в Стара планина. Близко е до София, полегат е пътя и няма хора.
Пон Окт 21, 2019 4:25 pm
kaloyanv
barbaron написа:
Витоша не е най-полегата планина. За сметка на това е най населената. Ако не си фиксирал разходката силно препоръчвам връх Мургаш в Стара планина. Близко е до София, полегат е пътя и няма хора.
Цялата южна част, която е и много красива, няма жив човек, даже и лято. Подходите от запад също са почти напълно изолирани откъм хора.
Пон Окт 21, 2019 4:45 pm
barbaron
kaloyanv написа:
barbaron написа:
Цялата южна част, която е и много красива, няма жив човек, даже и лято. Подходите от запад също са почти напълно изолирани откъм хора.
Абсолютно е така. Проблема с южната страна е липсата на транспорт до там и едни 50+км. ако си с кола.
Пон Окт 21, 2019 6:17 pm
ray
А бе не разбрах на вас хората кво ви пречат та бягате от тях...? Пък най-полегато е в градските паркове. То според мен и оттам трябва да се започне, а няма лошо и цялото планинарство само там да премине... току виж удовоствието и ползата се окажат по-големи от тези при шматкането из тая или оная плнина.
Пон Окт 21, 2019 6:23 pm
vaskoo
Не че е лошо в парковете, ама се разсейваме много - то минижупи, бажаци, предни горни и задни долни заоблености, жуки, очИ, прически ... то си такова онаковата, и човек почва да мисли за продължаване на родата. И не че е нещо лошо, ама от загриженост за природата и глобалното пренаселване одим по горите.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Окт 21, 2019 6:34 pm
DHG
vaskoo написа:
Не че е лошо в парковете, ама се разсейваме много - то минижупи, бажаци, предни горни и задни долни заоблености, жуки, очИ, прически ... то си такова онаковата, и човек почва да мисли за продължаване на родата. И не че е нещо лошо, ама от загриженост за природата и глобалното пренаселване одим по горите.
Пон Окт 21, 2019 7:56 pm
Лахесис
Ехееей, човекът за какво пита...вас пак на фусти ви изби аре поплакнете очи още една седмица докато има слънце, че идва сезонът на 4те ката чорапи, пуловери и необезкосмените крака...треа се зазимяваме все пак.
А за разходката ти...щом ще взимаш отпуска предполагам, че ще ходиш в работен ден. Полудневен полегат маршрут, ако си с кола, за да се качиш до Алеко, че автобусът само събота и неделя върви, бих препоръчала Алеко-х. Академика. Високо, открито и използвай докато не е паднал сняг, че е от най-лавиноопасните места из Витоша.
Бай Кръстьо-Златните мостове през Кикиш също.
От Железница (Царева махала) до заслон Синята стрела (в ляво пътеките са обиколни и полегати). Само си вземи свирка или викай и пей от вреве на време, ако си сам, че в района има мечка.
На юг, както са казали другите, също е много хубаво. Кладница-Златните мостове е ОК. От Рударци, Кладниза и Боснек има хубави пътеки.
Железница-Симеоново ти е 5-6 часа влачене, не ходене, но е в гора в по-голямата си част.
На твое място бих погледнала също софийска Стара планина. Там има доста полегати и открити маршрути.
А за полудневна толково лека разходка тук не знам дали ще намериш съмишленици. Доста хора не се кефят на Витоша. Други обичат да ходят повече, с по-голямо натоварване. Пробвай и във фейсбук, в Планинари.
Приятна разходка и може да разкажеш как е било
Пон Окт 21, 2019 9:14 pm
n
Благодаря ви за препоръките.
Относно парковете - вярно е най-лесно и близо, но все пак друго си е извън София. Въздухът е по-чист най-малкото.
Стара планина наистина звучи интересно като опция.
Лахесис, права си, че съмишленици много не се намират (досега поне). Чудих се, дали щото предлагам да е през седмицата или понеже тук сте предимно по-advanced планинари
Коя стартова точка бихте препоръчали за връх Мургаш? С кола съм.
Пон Окт 21, 2019 10:51 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
За Мургаш
Или с. Желява, или Бухово. Може и бившата бензиностанция Петрол на стария път за Ботевград. До туристическата спалня Витиня. От там тръгваш по Емине-Ком Тъпото на колата е, че трябва да се върнеш при нея. Аз бих играл с градския автобус до Желява и от там пеша към вр. Мургаш. От него за да не си по същия път слез към Бухово и от там с 90 автобус пак към София. Успех.
Коя стартова точка бихте препоръчали за връх Мургаш? С кола съм.
Според мен другите са пропуснали това, че разходката я смяташ полудневна. Аз не виждам до върха как ще стигнеш и ще се върнеш за половин ден...,освен ако не си Дизела или Божо, или някой подобен...е принципно може от Бухово с кола (ако е джип) до хижата и после до върха и обратно, но приеми, че това все едно не съм го казала, защото такива много ги мразя. Това си е автотуризъм и такива трябва само по парковете да ходят. Колите нямат място горе. Иначе може също от Елешница, Желява, Витиня, Врачеш....и до Мургаш полегато не бих го нарекла, но за там съм готова даже само за манджите на Бойко да драпам нагоре.
Погледни пътеките, които тръгват от Нови Искър, Подгумер, Войнеговци, Локорско, Кремиковци...
Ако искаш да се качваш, да не ти е съвсем равно, също може да оставиш колата в СЕЛО Лакатник, да се качиш до х. Тръстеная, ако искаш до Издремец, и да се върнеш. То принципно и до Тръстеная може с висока кола или джип, но да не се повтарям с неприязънта си към такива
Ей сега прочетох, че доста хора са се качвали от Елешница към Мурташ на 20ни и са имали неприятна среща с ловци. Трябвало е да се върнат, защото тия са стреляли около турисническите пътеки.
Последната промяна е направена от Лахесис на Вто Окт 22, 2019 12:08 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Окт 21, 2019 11:45 pm
n
Супер, мерси.
Бухово и Желява като ги гледам са на около половин час. Определено ще пробвам този маршрут. Ако не сега, то скоро.
Вто Окт 22, 2019 12:07 am
n
Лахесис, права си. От Бухово/Желява до Мургаш ми изглежда 10-ина км. Или ще трябва малко да се съкрати маршрутът , или да се предвиди повечко време. Споделям мнението ти за "автотуризма".
Вто Окт 22, 2019 12:11 am
tzezko
"айде, моля ви се!
Лахесис написа:
……….. Колите нямат място горе...…………….:
А-а-а, Латекси, каква е тази сегрегация.
Има едни групи от населението, които примерно нямат хрущялчета по коленните стави, пък им се ходи по високото колкото могат, други са с някой и друг стент/байпас, а имат и те нахалството да искат да дишат високопланински въздух. И други подобни.....
Щом има регламент, който се спазва, пък и път, защо да не побръмчим по високото?
Чеверме как се качва на гръб на Старопланинското било? А акумулатор за машинката, която го върти? Това са фундаментални въпроси и човешки ценности! А вие: "Бегай в парка!"
Вто Окт 22, 2019 10:09 am
n
То проблемът е когато има само един път за коли и пешеходци, че като мине някоя кола обгазява всички. А ако пътят не е асфалтиран, се вдига и облак прахоляк, така че да е още по-забавно.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети