Гросглокнер по нормалния маршрут(Grossglockner 3798 normal)
Връх Гросглокнер (Grossglockner) е висок 3798 м. и е пръв по височина в Австрийската част на Алпите. Направихме изкачване на връх Гросглокнер по нормалния маршрут, през трите хижи: Lucknerhaus, Studlhütte, Erzherzog Johann hütte.
Grossglockner - 3798 м.н.в. по класическия маршрут. Бързо, стегнато соло и изкачване за 7 часа от паркинга, с преодоляване на близо 2000 метра денивелация. В мъгла, суграшица, динамично време и невероятни гледки, върхът изобщо не беше "поредното предизвикателство" и ми позволи да разбера, че не е шега това, с което се бях захванал. С тръгване от 500 метра надморска височина от китните австрийски селца, преодолях близо 3300 метра положителна височина за деня. Почти бях решен да стигна и до паркинга в същия ден, но приятелите ме разубедиха и останах в хижата под Гросглокнер, за да се насладя на залеза и приятната атмосфера. В движение край водопади в дълбоката долина, ледника, виафератата и въздушния гребен, без осигуровка, определено ще помня дълго време този красив първенец!
"Отчет" към всяка снимка, тук: https://martinpetrov555.blogspot.com/2019/07/grossglockner-3798-normal-route.html
Уникални снимки и хубаво ходене чак се замислих и аз, направи ми впечатление снимката на масата, предполагам е от хижата чиста и с оливерници и прибори "като в нашите хижи"
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Уникални снимки и хубаво ходене чак се замислих и аз, направи ми впечатление снимката на масата, предполагам е от хижата чиста и с оливерници и прибори "като в нашите хижи"
Привет! Радвам се, че ти харесват!
За хижата... Ако започна да говоря за хижите в Алпите, цяла тетрадка ще изпиша. Тази се намира на 3454 м.н.в. Постройката има такава външна и вътрешна изолация, че да се чудиш как е строено, какви майстори са били, как са изнасяни материалите и не са пестили от тях, все пак е строена, когато хеликоптерите са били кът. Към момента има нещо като малък лифт, служещ за извозване на храна, отпадъци и персонала. Видяхме да свалят двама от персонала, завити с одеала. Столовата е луксозна, като ресторант. Нямаш право да вкарваш вътре раници. Може да консумираш своя храна. Малко ме издразни, че не може само да нощуваш, трябва да комбинираш със закуска или вечеря (закуска+нощувка=33 евро, вечеря+нощувка=60 евро). Цялата екипировка от железа (котки, пикели, инвентари се оставя в отделна стая, за да няма щети по стени и прочее и да не се нарани някой)... Столовата светеше, чиниите бяха нови и всички екстри, като ОЛИВИЕРНИЦИ. Всичко си отсервираш, а ти го поднасят с бързина и усмивка. Отпадъците от тоалетната, които слизат в голяма тръба, се извозват също надолу... Няма течаща вода, но е разбираемо, но има уреди с дезинфектант, който може да ползваш, с фотоклетки. Отвън има монтирани аварийни стълби, за да почистват покрива от сняг и лед и за слизане през прозорците, ако се наложи. По тези стълби може да се влиза, предполагам аварийно, когато снегове затрупат вратите! Като ходихме на Монбланските хижи, положението беше сходно. На Триглав, също. Триглавски дом=Хотелски дом. Цени и там - 30 евро. Условията също. Наровете чисти, широки, с пухени възглавници. За Хьорлни даже не коментирам, но там цената е близо 300 лв за нощувка със закуска. Сега може да се намери кой да ме опонира, че тук няма покупателна способност и хората и т.н., но там ги няма и фашкиите на кравите, които унищожават пътеките. Всички животни се намират на обособени поляни, заградени с пластири. Дори там, където са животните, им почистват акотата. Няма ги атв-ата, няма сечища, няма ги идиотите с пушките, а тук и държавата я няма. Извозват с огромни, чисто нови камиони дървения материал, но паднал и съсипан от лавините... Не изнасят дървесината, а създават работа, като имаше десетки фабрики за производство на дървен материал. Хората печелят от планините си, поляните, горите, хижите, отношението си към хората. Всичко е топ! ХИЖИТЕ В АЛПИТЕ са възлов елемент от изкачването на върховете. Там трябва да си с лек багаж. Денивелациите са смазващи, разстояние, условия и други екстри...
Хубаво ходене!
Навремето, си вадехме книжки за членство в БТС и спането в алпийските хижи беше на много ниска цена. Не помня точно, но говорим за намаление от 50 % и надолу, да не беше и 30% от цената. около 3-4 долара излизаше. Това пак си беше огромна сума, и най-кефско беше да мернем навесите за слама - под Айгер например има много такива. Преди са си съхранявали житото в тях, сега повечето са празни и незаключени, в някои има сено. Никой нема да ти каже нищо против от собствениците, ако се засечете. Стига да пазиш чисто и да не пушиш, разбира се.
Сега как ли е польожението.....не знам. Все пак, това бе много отдавна. Ако някой познае годината, има стек бира/зироу кола за дамите :
За хижата... Ако започна да говоря за хижите в Алпите, цяла тетрадка ще изпиша. ...
Няма ги и юнаците, дето люта рикия пият и кръшни хора вият до малките часове на нощта. Там хората отиват да качват върхове, а не да се омазват по хижите. Дребни детайли...
П.П.Само да добавя, че при последното ми спане на алпийска хижа (почти всички легла бяха в общо помещение), двамата с моя спътник легнахме последни. Около 21:00 вечерта.
Хубаво ходене!
Навремето, си вадехме книжки за членство в БТС и спането в алпийските хижи беше на много ниска цена. Не помня точно, но говорим за намаление от 50 % и надолу, да не беше и 30% от цената. около 3-4 долара излизаше. Това пак си беше огромна сума, и най-кефско беше да мернем навесите за слама - под Айгер например има много такива. Преди са си съхранявали житото в тях, сега повечето са празни и незаключени, в някои има сено. Никой нема да ти каже нищо против от собствениците, ако се засечете. Стига да пазиш чисто и да не пушиш, разбира се.
Сега как ли е польожението.....не знам. Все пак, това бе много отдавна. Ако някой познае годината, има стек бира/зироу кола за дамите :
Интересен е района около Айгер. Отдавна съм му хвърлил око, за качване на Айгер по Митилеги...
Относно годината на черно-бялата снимка... Как са ви пускали по онези времена? Не е ли било проблем излизането?
За хижата... Ако започна да говоря за хижите в Алпите, цяла тетрадка ще изпиша. ...
Няма ги и юнаците, дето люта рикия пият и кръшни хора вият до малките часове на нощта. Там хората отиват да качват върхове, а не да се омазват по хижите. Дребни детайли...
П.П.Само да добавя, че при последното ми спане на алпийска хижа (почти всички легла бяха в общо помещение), двамата с моя спътник легнахме последни. Около 21:00 вечерта.
И ние легнахме късно. Повечето се опитваха да спят - ние не мигнахме почти до 3ч. и само си шепнехме... Станахме в 4ч. Всички също ставаха по това време и настана лудницата... Няма места за барбекюта, скара... Е, има и минуси... На връщане случайно спряхме до една спирка (не на спирката) с колата, за да настроим нещо по уредите. Една баба с чисто нови зъби (металокерамика) дойде и започна да се нарежда нещо на немски. Бързо казах на шофьора да тръгва, че бабето извади телефона, та се стреснахме да не извика милицията.
Да, Мартине, биг проблем. Покрай състезания, имах виза и с нея в Алпите. Всичко си купуваш, а пари нема. Това въже на снимката го взех от един басейн назаем, изнизах му шайбите и после го връщах цяло, не можеше да се реже....идиотия. То тогава не се и продаваха в България въжета, даже и с пари. Немахме пукнат долар или марка, имах някакви 16-17 долара в джеба.
Пътувахме на автостоп или пешачката по шосетата.
След време излезе филма хляб и шоколад с Адриано Челентано. Викахме си, е откри топлата вода! Рупахме само тостерен хляб от 35 пфенига и шоколад от 40, за друго йок средства.
Сега като гледах снимките оттогава, толкова време е минало, че може ясно да се види по тях глобалното затопляне. Ледниците сега са наполовина като обем, а някои са изчезнали.
Да, Мартине, биг проблем. Покрай състезания, имах виза и с нея в Алпите. Всичко си купуваш, а пари нема. Това въже на снимката го взех от един басейн назаем, изнизах му шайбите и после го връщах цяло, не можеше да се реже....идиотия. То тогава не се и продаваха в България въжета, даже и с пари. Немахме пукнат долар или марка, имах някакви 16-17 долара в джеба.
Пътувахме на автостоп или пешачката по шосетата.
След време излезе филма хляб и шоколад с Адриано Челентано. Викахме си, е откри топлата вода! Рупахме само тостерен хляб от 35 пфенига и шоколад от 40, за друго йок средства.
Сега като гледах снимките оттогава, толкова време е минало, че може ясно да се види по тях глобалното затопляне. Ледниците сега са наполовина като обем, а някои са изчезнали.
Да, чувал съм истории за хора, които искат, а не са могли да пътуват, пътешестват или катерят... Моите уважения, респект за условията и екипировката, с която сте действали! Сега всичко е хай, има технологии, следиш времето в движение, автомобилите са бързи, и всичко останало, което може да се отбележи като плюсове, включително леката екипировка... Поздрави! Донеси касата с бира, а мезето от нас, ще направим хубава среща, хем ще разкажеш за годината от снимката! Разполагаме с хубав двор, със смокиня, барбекю и хамак!!
От превъзбуда заради изкачването на следващия ден ли? Случвало ми се е, кофти е. Но след първата безсънан нощ, на слеващата вече спиш като пребит
Не, аз изкачих върха на същия ден. Може би от преумора и най-вече заради непоносимата жега в помещението. Въпреки че прозорецът беше отворен, вътре беше много топло...
до мартин: Мартине, мерси и за коментарите. Не искам да ти развалям хубавата тема, затова само с едно изречение ще кажа, че положението с наште хижи е зле щото всички заинтересовани играчи предпочитат да е така, включително и мнозинството от туристите.
А да питам и теб, а и другите: как се справяте с незаспиването, било то от преумора или от очакването или от друго? Гледам разни хора дето хабер си нямат - сори, ама тва е положението, не че ги обиждам - как си заспиват моменталически, а баш планинарите броят звесдите... Може би отрязването с алкохол е решение. Донякъде и за някои.
Пак да кажа: супер снимки и ходене.
до ангел: Ако все още офертата ти е валидна и надявам се реална залагам на 86-та г. Верно че така излиза че не си първа младост в момента, а от друта страна правиш разни фокуси в Пирин, но пък ти и не твърдиш, че на снимката си ти. Та може би тва е ключа за бараката. Ако съм познал - пия всякаква бира, вземи тая дето е на промоция, досега нито една бира не може да се похвали че съм й отказал.
Нед Юли 21, 2019 10:55 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1979
Рей е пич с голяма обща култура, та усеща нещата. Все пак, точната година е 1982, 20 дни в Алпите, в 4 държави.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети