Изкачване на връх Триглав в Словения - Юлийски Алпи
Изкачване на най-високият връх в Словения - връх Триглав-2864 м.н.в. от хижа Аляжев дом, през виа ферата Праг и хижа Триглавски дом.
Краят на септември се оказа особено подходящо време за словенския Триглав. Прохлада и липсата на тълпи са добра комбинация. Хижа Аляжев дом в Юлийски Алпи ни посрещна с чисто небе, след няколко напоителни нощи и дни, които все пак предвещаваха оправяне на времето, а това е от първостепенна важност при изкачването на този връх. Пътят от България ни срещна с дъжд в тъмнината на град Постойна в Словения, където посетихме езерото Блед и пещерата Постойна яма, за запълване на времето до получаване на чист прозорец за атака... На другия ден с Вихър, Цвета и Илко, сме в изходна позиция в подножието на планината. Това е и един от многото маршрути към върха, като избрахме него.
След няколко отложени старта през годините и други изкачени върхове, дойде ред и на Триглав.
С бързо темпо от колата се издърпах нагоре по долината и през горите излязох по маркировката в подстъпите на скалите, до които на места притичвах. Общата положителна денивелация до котата на връх Триглав, е около 2000 метра и знаех, че ще трябва да се стегна, за да успея за залеза. Бях на антибиотици след кратка настинка и имах опасения, че изкачването на Триглав ще претърпи провал, но психическата нагласа и надъхването, ме прехвърляха като перце по камъните нагоре, където срещнах едва няколко човека, които слизаха.
Стената на масива е внушителна.
Маршрутът минава нагоре по скалите и е сравнително лек и обезопасен.
Хората и планината. Словения, Юлийските Алпи и криещия се в мъглата вляво връх Триглав.
Като кибритена кутийка се забелязва дом Валентина Станица, който остава леко встрани от туристическия поток.
Връх Триглав - 2864 м.н.в. в мъгла и студен вятър.
Хижа Триглавски дом. До върха се преодоляват още 300 метра денивелация по виа ферата. Едва обяд е, духа силен вятър, а залезът е много далеч. Замотах се известно време и поех нагоре по железата.
По виа ферата към връх Триглав.
Имаше и моменти на изясняване, както показваше справката със сайтовете за времето в района.
Главното било на връх Триглав.
На връх Триглав след 6 часа от автомобила в долината.
Основите на премахнатото ламаринено съоръжение, което е било до скоро на върха. На негово място се забелязва малко копие-макет.
Връх Триглав.
И прииждащите в мъглата хора.
Внушителния ръб на масивния Триглав.
Зелената долина е 2000 метра по-надолу с пасторални села и чистота, която е присъща за Словения.
По залез от хижа Триглавски дом, където останалите от групата скоро са дошли. Имах достатъчно време да сляза до паркинга, но реших да спя в хижата. Компромис, който не се случва да правя често в последните години.
Утрото бе неприветливо и вледеняващо. Температура малко под нулата и вледеняващ вятър, който ми разказа играта след шепи изпити хапчета в последните дни и два бивака без палатка под дъждовни свади.
Интересна планина, различна от нашите. Скалата е друга - като че ли по-разложена и по-ронлива. Каква е тя? Това ли ще рече Доломити?
Хубава изява, Марти, но ти защо не се пазиш? Защо си тръгнал болен? Възмущавам се! И в ден днешен хора умират от бронхопневмония, въпреки напредналата медицина. Млад си, но не си железен. Културният човек цени здравето си и се грижи за тялото си.
Интересна планина, различна от нашите. Скалата е друга - като че ли по-разложена и по-ронлива. Каква е тя? Това ли ще рече Доломити?
Хубава изява, Марти, но ти защо не се пазиш? Защо си тръгнал болен? Възмущавам се! И в ден днешен хора умират от бронхопневмония, въпреки напредналата медицина. Млад си, но не си железен. Културният човек цени здравето си и се грижи за тялото си.
Доломити ще рече планински масив в източните Алпи, или Доломитски Алпи, които са в Италия, а това са Юлийски Алпи. Поздрави!
Предполагам въпросът на Пчелата Жужа беше за типа на скалата. Не разбирам от минерали и не зная какво точно представлява доломитът, според Гугъл нещо такова:
Скалата на Триглав ми приличаше на обикновен варовик, като този, който може да се види на Враца, Лакатник и т.н.
Вто Ное 06, 2018 2:10 pm
Митак
Доломитът е грубо казано варовик, вкючващ и малко магнезий. На външен вид са много сходни. Като якост е малко по-корав и по-устойчив на киселини от варовика.
Наречен е на някакъв французин Доломю, който открил, че някакви варовити камъни уж са варовик, пък се разтварят по-бавно от варовика в солна киселина.
В България се среща в Стара планина.
Конкретно за Триглав не знам каква точно е скалата доломит или варовик, може и мрамор да има, сигурно го пише някъде, но със сигурност е картсообразуваща. На някои от снимките личат кари и малки въртопчета.
Вто Ное 06, 2018 2:27 pm
Morbid Angel
Тъкмо гледах из нета екскурзии натам. Но май няма да имам време Обаче догодина със сигурност към Триглав. Нямам много опит с такова катерене, минавал съм Кончето и качих Вихрен от северната страна. Но това по екстремно ми се струва...Виа ферата...не знам ...страшничко ми се вижда. Дали става за младши планинар се чудя. Инак в Непал трекинг на марди Химал правих Ама това скалолазене май ми идва малко в повече, но пък е голям кеф. Трябва да сваля 10-ина килца и си мисля ако успея, ще ми е лесно Давайте съвети и мнения
Пет Авг 16, 2024 8:56 pm
tortomanin
Пет Авг 16, 2024 10:37 pm
moreau
Не бих казал, че е типична Виа ферата там, тип Мальовишката например. По-скоро бих го сравнил с нещо средно между Кончето и качването на Вихрен от премката. Иначе маршрута, гледан от Триглавски дом наистина си изглежда като алпинизъм . Аз слязох от другата страна, като там имаше няколко места, които бяха в почти отвесни улеи, но не е нещо сериозно. Препоръчвам носенето на каска, за предпазване от някой камък.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети