МОЛЯ ЗА МНЕНИЕ И СЪВЕТ
Здравейте уважаеми форумци.Моля за вашето мнение и съвет.Темата по която бих искал да дискутираме е малко встрани от планинарството ,но не съвсем.За това моля да бъда извинен. Ето и същността на въпроса. Обичам да ходя по планините и най-вече в Пирин.Няколко години снимах Пиринските красоти с фотоапарат тип "турбосапунер" -Панасоник fz 5.Снимките ,които направих с него са добри,но реших да премина на по-високо ниво.Наскоро се сдобих с DSLR апарат Никон Д 60.За момента притежавам китовия обектив 18-55.Искам да попитам тези от вас ,които снимат с DSLR апарати -какъви обективи е добре да си взема ?Извинявам се още един път-може би темата е за някой фото форум,но мисля че вие-от любимия ми планинарски форум ще ми дадете ценни и обективни съвети.Нужен ли ще ми бъде обектив от рода на 50-200,или ще е по добре широкоъгълен ?Ако е широкоъгълен -какви параметри трябва да има?Надявам се на вашата отзивчивост.Благодаря предварително.Поздрави-Явор.
Чет Дек 17, 2009 9:55 pm
dido
Мисля, че китовия ще ти покрие 90% от нуждите в планината на първо време.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Дек 17, 2009 10:29 pm
irina
От широкоъгълен няма смисъл, по добрия вариант е статив и панорами после да си сглобяваш с някоя програмка.
Чет Дек 17, 2009 11:26 pm
natchobg
Здрасти Яворе,
Добре дошъл в клуба на Никонците!
Съгласен съм с Дидо за китовия обектив, но както ще усетиш много скоро е, че апетита идва с яденето (т.е. снимането). Да ти кажа аз какво направих - продадох китовия и си купих VR 18-200. Плюсове - наистина добра оптика, за целия диапазон и оптична стабилизация. Последното го оценяваш, когато снимаш при слаба светлина без използване на статив. Не го приемай като реклама, защото на моя обектив след около 3 години му отказа автофокуса, но това предполагам е изолиран случай...
Ако рано или късно отидеш на варианта с по-скъпа оптика - задължително си купи подходящ филтър, който да предпазва челната леща на обектива.
За питането ти за широкоъгълен, мисля че на този етап не е оправдано да даваш 1000 лв. (напр. за Tokina 12-24), щом ще снимаш предимно пейзаж, тъй като добашяш само 6 мм., което според мен не е от решаващо значение.
И най-важното - каквото и да решиш, най важното е да се кефиш на макс при всяка снимка!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети