ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Къде се мотахте последно?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 130, 131, 132 ... 197, 198, 199  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Къде се мотахте последно?
Автор Съобщение
packo packov

Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100

Мнение Re: Раждавица-каньона Шегава-Петрава чука-Раждавица Отговорете с цитат
Петър написа:
Еднодневен преход с packo packov и Иван 29.10.17

Отминалата неделя, аз, въпросния Иван, братчеда и Митака се разшетахме, провокирани от миналата седмица с Пешо пеша.
Влак до Раждавица, и нагоре по пътя, по който слязохме с Пешо след Шегава. Тъкмо избутахме до билото и ловджиите извадиха по-големи пушки, от нашите п*шки. Казаха, напред не може, или седите и чакате два часа да свърши ловът, или назад. Рано беше за бялото знаме. Пиха по ракия и казаха, айде имате благословията ни. Спуснахме се на един дъх до каньона на Шегава, продължихме през махалата Милкинци та до Буново. Там скука, обиколихме Байкалското езеро (Чокльово блато) и свърши планинарстването - после асфалт до Земен и влака. И те така. Трак и снимки има.

Вто Ное 07, 2017 10:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Браво,направихте го!
Сря Ное 08, 2017 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142

Пореден провален преход, поради предоверяване към картата на БГмаунтин. Не говоря за запушен от подлес маршрут, а за напълно липсващ такъв, в местност, където и куче не би минало. Не ми се мисли какво би станало, ако бях повел някой с мен.
Не ми е ясно кого ползва сляпото копиране на маршрути от стари карти, но това не е начина. Сериозно разочарован съм и ще ревизирам отношението си!
Иначе се мотах в триъгълника гара Бов - връх Лиляка - махала Желен. Що ли ми трябваше?!

https://photos.app.goo.gl/tXKvOl9RTbrkuBmZ2
Пон Ное 13, 2017 12:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tzezko

Местожителство: софия

Мнение Що е то? Отговорете с цитат
wanderer142 написа:
........... провален преход....................предоверяване ................ сляпото копиране ..................сериозно разочарован..................ревизирам !........

Цитираните силни думи излъчват яка негативна емоция, направо до минимум е сведено отделянето на ендорфини на радостта в "онзи" ден, сякаш. Но сам си си виновен, брат, да беше си отговорил на заглавният въпрос по отношение на картата. Огромният и уважителен труд на съставителите не включва единствено "копи- пейст" системата, а и много така наречени билетчета на знайни и незнайни герои, преминали през някъде и стигнали до някъде. Тази чертичка, означаваща, че някой някога някъде е преминал , не е в никакъв случай масов туристически маршрут, дори не е маршрут. Доста "билетоизпращачи" се ласкаят, че героичното им глиганстване намира графичен израз, а за нечие съжаление, както се оказва, и картографичен.
Пон Ное 13, 2017 3:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wanderer142

Не знам кое е точно, но има нещо сбъркано в системата. Не мога да приема за нормално да се подаде талон с подобен маршрут. Ако там изобщо е минал човек, то той не е планинар или природолюбител, а друга категория и трака му би трябвало да попадне в друга карта. Не смятам за редно и наличието на маршрути, които не са от талончета, а явно взаимствани от други карти, без да са проверени по някакъв начин, включително чрез сателитни снимки.
За всеки е ясно, че ежегодно се загубват километри пътеки, по обясними причини. Минах по горски път, който преди 3-4 месеца беше чист, а сега има между 50 и 100 паднали дървета. Какво остава за пътеките Трудно е да се ъпдейтва информация за тях и така всеки да си прави преценка дали да рискува с преход или не. Но да няма и наченки на пътека, а маршрута да е наличен ... Ами има женски групи, има групи ентусиасти от не дотам подготвени хора. След 4 километра преход в силен подлес, влизат в дере с 60 % склонове и без изход!
Освен да не съм разбрал, че това не е планинарска карта, а екстремална такава.
Равносметката: към 600 метра за около 4 часа, повече от десетина падания (а заради шибаната херния си меря всяка стъпка), бодлите са бял кахър... Е, не е като вместо чешмичка да има оброк, както е малко над махалата. За първи път откакто скитам по топраците помислих, че няма да се прибера, а там няма и обхват. Силни думи ли? А предложих на жена ми да дойде с мен.
Според мен е необходима ясна и подробна легенда, така че и "средния" планинар да може да се ориентира и прецени бива или не. Повтарям, има нещо сгрешено и е добре да се коригира. Нямам компетентоста да кажа точно кое и какво, но повдигам въпроса, защото в това си състояние картата може да вгорчи лошо следобеда на някой колега по интереси.
Пон Ное 13, 2017 5:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Местожителство: София

Мнение "По добре нещо да го няма,от колкото да е грешно" Отговорете с цитат
OK! Да се абстрахираме от емоциите и да конкретизираме нещата.
wanderer142 за кое място става въпрос за да може да се реагира, в смисъл да се направят някои корекции. Спомням си,че в този район имаше и друга забележка,сега ме подсещаш да видя за какво ставаше въпрос.
За съжаление няма идеални системи, всички подлежат на корекции и обновяване. Тук имат дума хората, които правят картата, хвала за труда им, но според мен има нужда от известно прецизиране. В личен план мога да бъда конкретен,но ми се струва, че това е подходящо за друга тема, нпр. "Литература, карти, GPS ресурси->Неточности и пропуски в картите"
Пон Ное 13, 2017 6:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wanderer142

Право да ти кажа, бях решил да трая, докато някой не цитира крилатата фраза "Който го страх от мечки, да не ходи в гората" и да подкарам на диалект. Няма файда от това та ето какво - на километър над руините на Трескавец има отклонение вдясно, което е отдавна неползван път с подлес в степен през лятото всеки човек с всичкият си, да не му се минава от там. Сега е проходимо общо взето, с всичките провирания и салтанати. Та след 3 километра и нещо, този път би трябвало да изведе при оброка на голия хребет, западно от Лиляка, като пресича междувременно Дедовия дол. Само че след дола няма ни път, ни пътека, ни нищо. Има стръмен бряг, който опира до скали. А добре видимият от сателитите път е само на половин километър по-горе. Общо взето участъка се минава 4Х4, с нож в ръка за освобождаване от диви лози и всякаква бодлива растителност. И онези диворасляци високи по 3 метра и на две педи една от друга. Може и да греша, но мисля че този маршрут не е пускан като талонче, а е копиран на сляпо от някоя карта. Там няма и не може да е имало пътека. Знаеш че по непознати места все следя навигацията и със сателитите всичко си беше наред - пътека там реално няма.
Най-малко искам да се заяждам с хората, които правят тази карта - от доста време я ползвам изключително нея, но фактите са си факти. И на никой не му се прибира изпокъсан и изподран, щото бил доверчив в повече от нужното.
Другото бе при Изворски дол, над Лесковдол, но на фона на вчерашното бе детска игра на гинеколози - някакви си 250 метра пълзене без подлес.
Не ме карай да правя скици, не ми се занимава!
Пон Ное 13, 2017 7:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

wanderer142 написа:
...Не ми е ясно кого ползва сляпото копиране на маршрути от стари карти, но това не е начина. Сериозно разочарован съм и ще ревизирам отношението си!...

Можеш да дадеш линк от www.kade.si към проблемното място. Ако съм се ориентирал правилно, там е дадена плетеница от дърварски пътища - сечище. Напълно е възможно да има сгрешено парче път - не е първото, нито последното в нашата карта, а и в други карти.

Относно маршрути от стари карти - не сваляме такива. Повечето информация е дигитализирана от въздушни снимки от различни източници. В конкретния случай някой е 'видял' път в плетеницата сечищни пътища, който в реалността не съществува.

Последната промяна е направена от dido на Вто Ное 14, 2017 4:34 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пон Ное 13, 2017 8:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
wanderer142

https://photos.app.goo.gl/TvEy6z1FUNRpp3x32
Пон Ное 13, 2017 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

wanderer142 написа:
Право да ти кажа, бях решил да трая, докато някой не цитира крилатата фраза "Който го страх от мечки, да не ходи в гората" и да подкарам на диалект. Няма файда от това та ето какво - на километър над руините на Трескавец има отклонение вдясно, което е отдавна неползван път с подлес в степен през лятото всеки човек с всичкият си, да не му се минава от там. Сега е проходимо общо взето, с всичките провирания и салтанати. Та след 3 километра и нещо, този път би трябвало да изведе при оброка на голия хребет, западно от Лиляка, като пресича междувременно Дедовия дол. Само че след дола няма ни път, ни пътека, ни нищо. Има стръмен бряг, който опира до скали. А добре видимият от сателитите път е само на половин километър по-горе. Общо взето участъка се минава 4Х4, с нож в ръка за освобождаване от диви лози и всякаква бодлива растителност. И онези диворасляци високи по 3 метра и на две педи една от друга. Може и да греша, но мисля че този маршрут не е пускан като талонче, а е копиран на сляпо от някоя карта. Там няма и не може да е имало пътека. Знаеш че по непознати места все следя навигацията и със сателитите всичко си беше наред - пътека там реално няма.
Най-малко искам да се заяждам с хората, които правят тази карта - от доста време я ползвам изключително нея, но фактите са си факти. И на никой не му се прибира изпокъсан и изподран, щото бил доверчив в повече от нужното.
Другото бе при Изворски дол, над Лесковдол, но на фона на вчерашното бе детска игра на гинеколози - някакви си 250 метра пълзене без подлес.
Не ме карай да правя скици, не ми се занимава!

Вероятно става дума за един от изоставените пътища в района на старо сечище, видимо на ортофото снимка от периода 2006-2007 г.:

След преминаване от десния на левия бряг на Дедов дол по оцветения в червено на горната скица път следват около 150 м до съвсем ясно продължение.

Впрочем, пътищата в района на това сечище не са нанесени в нито една друга известна за мен карта.

Пон Ное 13, 2017 9:01 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
wanderer142

Маршрута който следвах и с червено, приблизителната следа на лутането:

https://photos.app.goo.gl/1OI9Woo0jfVpgA8M2
Пон Ное 13, 2017 9:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

wanderer142 написа:
https://photos.app.goo.gl/TvEy6z1FUNRpp3x32

Този сайт се блокра в бачкането, не мога да видя нищо.

Пон Ное 13, 2017 9:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
wanderer142

Освен повторен линк, друго не знам какво да направя

https://photos.app.goo.gl/2RM0Pt4yJOEdHEur2
Пон Ное 13, 2017 9:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

wanderer142 написа:
Освен повторен линк, друго не знам какво да направя

https://photos.app.goo.gl/2RM0Pt4yJOEdHEur2

В къщи това се вижда.
В рамките на 150-200 метра през дола е даден път, който според думите ти го няма. Преди и след това обаче път има. Т.е. ако си загубил старата просека, извървял си 200 метра през трънака, е щяло да излезеш отново на път, вероятно доста запуснат.

Не мога да разбера обаче какво значи тая червена следа, както си я дал тук:

wanderer142 написа:
Маршрута който следвах и с червено, приблизителната следа на лутането:

https://photos.app.goo.gl/1OI9Woo0jfVpgA8M2

Вто Ное 14, 2017 12:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
wanderer142

В червено е следата (по памет и със спестени криволици), която минах за приблизително 4 часа. Изкачих обратно северния бряг с намерение да стигна до пътя и да се върна, после реших да продължа.
Налагайки оригиналния маршрут върху Гугъл Ърт остава впечатление, че там ако не път, то има пътека и действително е проходимо. Но сателитните снимки не дават представа за дълбочината на дерето и наклоните на бреговете му и растителността по терена. Ако се следва трака, след дерето има към 100 метра силно наклонена, коса отсечка, без видимо трасе и се стига скалиста зареда, която е в приоритетите на алпинисти. Да, наблизо на юг се вижда път, но терена е такъв, че няма начин той да стига до дъното на дерето и вероятно си върви на 200 метра над него.
Знам че Петър обича тези ребуси, ако иска да провери.
Вто Ное 14, 2017 10:19 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 130, 131, 132 ... 197, 198, 199  Следваща
Страница 131 от 199

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.