този го ползвам вече доста време , но май като го купувах цената беше по приемлива
няколко пъти съм ходил с него при продължителен (целодневен) ,но не проливен дъжд и не съм имал проблеми.
Ципът много помага за охлаждането , когато намалее дъждът ,но не е спрял съвсем. Ако спре , но пак се очаква да завали ,не го свалям нацяло а само си изкарвам ръцете и го замятам назад върху раницата. И така.
_________________ Good Judgment Comes from Experience, but Experience Comes from Bad Judgment.
Гледам по онлайн магазините, че на повечето им дават водоустойчивост 2000 мм. Някой ако може да раясни какво ще рече това?
Че на якетата знам, че горе долу водоустойчивостта е хубаво да е над 8000-10000 мм. Не че не дадох 140 лева за едно такова с 10000 мм водоустойчивост и още на втория дъжд подгизнах, имам чувството, че всичко е лъжа с тия цифри
При дъждобраните друга скала или спецификация е тази водонепропускливост, водоустойчивост и прочие ???
а дали всичко е лъжа с тези цифри , навярно само производителите на екипировката знаят това
_________________ Good Judgment Comes from Experience, but Experience Comes from Bad Judgment.
Пет Авг 25, 2017 6:47 pm
Kent
Ние ползваме непромокаеми гащи на Regata и непромокаемо анораче на същите, комплекта е почти джобен и не го надува вятъра както прави с повечето дъждобрани.
Пет Авг 25, 2017 7:01 pm
wanderer142
Много доволен от Trekmates Deluxe! Лек, удобно обличане върху раницата (има разширение на гърба за покриване на до 85 л. раница), с широки ръкави. При вятър може да се закопчае между краката подобно на военните химически костюми. Вода никога не ми е пропускал. Как би се държал на храсти не знам, материята изглежда фина и надали ще издържи.
Аз също съм мислил за дъждобран, но тези фините материи нещо не ги разбирам-колкото и да е лек и удобен, при силен вятър дори и да издържи, храстите ще му разкажат играта.
За мен вариант е материя нещо като мушама-между другото преди няколко години срещнах едни хора с такива дъждобрани на път към х.Рай. Друг въпрос е дали такава материя като мушамата е удобна за дълъг преход-ще се радвам ако някой знае и разясни!
Да, сухата статистика за измерване на водонепропускливостта съм я чел, но май всичко е алабаланици някакви, или пък производителите здраво лъжат и мамят на поразия. На база моят опит: Първо взех ветровка на Ташев, дето уж е водонепропусклива (цена около 55 лв.). Само след няколко носения и съответно сгъвания и разгъвания, вътрешният слой се протри, особено на рамената и естествено след като завали, почти веднага започна да пропуска вода. После взех яке мебрана на "Kilpi" от Екстремспорта, цена 140 лв. с воден стълб 10000 мм. с идеята да съм защитен от дъжд и да не мисля повече с какво да се покривам. Едва на вторият дъжд и вече бях вир вода ... какви 10000 мм., какви пет лева??? Каква гаранция и на кой да се оплачеш??? Следващата стъпка бе още една мембрана, този път на "Ice peak" от Спорт Депот на намаление от 70 лв. и воден стълб пак 10000 мм. От нея до момента съм сравнително доволен, но не ме е валял силен дъжд, за да разбера тогава какъв ще бъде резултата. Последно взех от една втора употреба някакъв дъждобран, дълъг много и на добър външен вид, цена - 1 лев Преди две седмици на Пирин ни хвана лошият ден и ни пра дъжда яко, въпросният дъждобран издържа 30-40 мин. и след това си бях вир вода
Затова решавам да прежаля още някой лев и да се оборудвам с някакъв сносен дъждобран, който да покрива и раницата, а и да пази НАИСТИНА от дъжд. А за дъждобраните на раниците пък хептен не ми се отваря дума и те какъв боклук са и как пропускат, като се има предвид, че при тях не се изисква и дишаемост никаква?!?
И пак по темата за водният стълб, някой да разясни защо якетата имат 10000, че и нагоре воден стълб, а почти всички налични дъждобрани в нашите туристически магазини са с такъв от 2000 ???
И пак по темата за водният стълб, някой да разясни защо якетата имат 10000, че и нагоре воден стълб, а почти всички налични дъждобрани в нашите туристически магазини са с такъв от 2000?
Спецификацията на теста e дефинирана в стандарта ISO 811:1981. Някои съществени параметри на този тест твърде рядко биват съобщавани от производителите. Например:
-- температатура на водата (колкото е по-ниска температурата, толкова по-високо налягане би издържала една и съща материя; в стандарта са посочени 20 ± 2° C и 27 ± 2° C);
-- скорост на повишаване на налягането (в стандарта са указани две различни скорости -- съответно 100 и 600 мм в минута);
Според стандарта теста продължава до константирането на пропусната вода на три различни места. Измерената височина на водния стълб в този момент е крайния резултат. Нормално е да се очаква, че при по-продължително мокрене (часове, дни), материята би пропуснала вода и при по-ниско налягане. Поради това, горния тест, доколкото изобщо е бил добросъвестно проведен, е по-уместно да бъде възприеман само като някаква бегла индикация за непромокаемостта на материята. От друга страна, непромокаемостта на крайния продукт (яке, дъждобран, палатка) не е непременно същата като тази на материята, от която са направени. Непромокаемостта зависи също от шевовете (дали са подлепени) и допълнителните слоеве (мембрана, промазка и т.н.).
Дъждобраните обикновено са с по-ниска непромокаемост и по-слабо дишане, тъй като представляват доста по-евтина алтернатива на непромокаемите якета. Като илюстрация бих посочил следните два продукта:
Спомням си, че когато бях дете и родителите ми ме водеха на екскурзии из Рила, "дъждобраните" ни представлявахе големи прозрачни найлонови чували, разпорени от едната им страна, нахлузени на главата и пристегнати с найлоново коланче. Това решение в условия на недоимък бе доста добро и вероятно би издържало доста по-висок воден стълб и от най-скъпите днешни продукти, а струваше стотинки. От друга страна то не осигуряваше пълна защита отвсякъде, създаваше затруднения при наличие на вятър и доста спарваше.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Според мен дъждобрана е по-скоро при проливен дъжд да изчакаш на едно място докато се извали. Иначе ще те запоти до такава степен, че няма смисъл от него.
Но пък дишащите якета с добри показатели на дишаемост/водонепропускливост са си доста скъпи.
Иначе на хартия може и да е 10 000 мм воден стълб, но това се мери при опънат плат, а в реална ситуация това няма как да стане.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети