29-ти наближава, тогава тръгвам. Дали няма да се засечем с някой? Ако да, нека ми пише на лични.
Пон Юли 18, 2016 2:45 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 653 Местожителство: Стара Загора-София
Една малка обява, зов за помощ. Не счетох за нужно да пускам нова тема.
В района на Иракли е загубен померана на моя близка, най известната млада пианистка в България. Дава 2000лв награда. Просто ми мина през ума, че не е изключено някой да го зърне. КАЗВА СЕ АРТ.
Забравихме да се отчетем тук. Направихме прехода за 16 дни и казвам толкова,защото изчезвам да надраскам нещо и аз. Заплашиха ме,че ако и тоя път не напиша нещо,ще трябва да правим Ком-Емине 3-ти път
Чет Юли 21, 2016 6:28 pm
momchilov
Re: За добрия тон
mikesli написа:
momchilov написа:
,
''''''
но облога се приема. Само да дойде лятото ... Идваме на Шипка - хотела, от там до Узана и после обратно след малко почивка там. Че логистиката иначе не знам как да стане. Звучи ли като план?
По този начин ще се откажеш още като стигнеш Узана Но щом искаш За да има тръпка съм съгласен дори да отстъпя 1 час! !!! -- т.е. до 4 часа в двете посоки - почивай колкото решиш Минавай от където искаш
-------------------------
Само да си кажа - мисля че имаш да черпиш Микесли
За плана ми, се осъществи по следния начин по дни:
0-х.Ком
1- Лескова
2- Кашана
3- Дерменка
4-Партизанска песен
5-Бузлуджа (засякох х. Узана - хотел Шипка - точно 1,5ч)
6-Чумерна - (Започнаха да се образуват мазоли и скоростта намаля)
7 Върбишки проход - Бабой
8 Ришки проход - бунгалата на горското - (Мазолите пречеха вече на ходенето с добро темпо)
9 - Карнобат и назад
Без почивката на Бузлуджа - можеше да се понапъне и за 8 дена, така че 9 си е напълно реален план с лека раница!
Нед Юли 24, 2016 10:07 am
Alina
На този етап - аз лично налагам бан на новата х. Ком - мухлясала, студена дупка, с неприятен хижар на който не му пука за туристите. Остави някакви ... да вилнеят и вдигат шум цяла нощ, без да му пука че 40 души на другия ден ще стават в 5 ч сутринта и ще ходят с часове.
Спането до пътя на гара Лакатник е грешка, по мое мнение, с цялото това движение, шум и си е опасно честно казано.
На х. Лескова бяхме посрещнати много човешки от хижаря, за което благодаря. При пристигането ни чакаха топла храна и топла вода.
Туристическата спалня на Витиня се чудя как не е затворена, с цялата мръсотия там и бубулечки, които падат от тавана и пълзят из чаршафите. Човекът, който ни посрещна там обаче беше много готин, жалко че вероятно няма пари да се направи ремонт, да се изчистят гадините, включително плъховете, да се оправи банята и таваните, и да се чисти по-често. Той определено познава добре планината и ни даде доста съвети.
За моя нерадост, днес спрях на Витиня и се прибрах в къщи за 2-3 дни да лекувам подути глезени, ужасно болезнени колене и подути и болезнени ходила. Нямам НИТО ЕДНА пришка или мазол, НИТО мускулна треска, и просто ме е яд, че се налага да прекъсна, но нямам друг избор, просто тотално окуцях. Всяка сутрин и вечер мажа краката с магнезиево олио против мускулна треска, както и на няколко пъти през деня колена и подбедрици, по време на почивките. Още на втория ден смених обувките със сандали, и така избегнах и пришките и мазолите, сандалите нося с чорапи от Декатлон, нещо си 500, дишащи уж.Честно казано - доволна съм, и обувките ми са Декатлонски, непромокаеми половинки, за 88 лв вървят към момента, и те се държат много добре, само на мокра скала се пързалят, на сухо буквално залепват за скалата.
На възглавничките на ходилото при пръстите съм залепила по една лепенка "втора кожа", което ме пази от мазоли на тях, засега вършат чудесно предназначението си. На първия ден сложих лекопласт на пръстите на единия крак, а на другия не сложих, да пробвам теорията, че като се сложат лепенки предварително не се получават мазоли и пришки. Поне при мен не се получи това с лепенките - чувствах известен дискомфорт в крака с лепенките, съответно на другия също нямах пришки, но имах повече място в бомбето отпред и пръстите ми бяха по-свободни. Няколко дни преди прехода поносих обувките с обути 3 дебели чорапа един върху друг, за да ги поразширя малко, което се получи чудесно, и вероятно затова нямах поражения на необлепения крак. Както и да е, сега със сандалите на пръстите им е широчко, могат да дишат и нямам поражения.
Приемам всякакви съвети за подути глезени и болезнени ходила и колене;
Искам да благодаря и на всички, които са маркирали пътеката. Страхотна работа сте свършили. Със съжаление обаче ще ви информирам, че на няколко пъти видяхме отсечени дървета с маркировка на отсечката между Лескова и Витиня. Сечта е масова и се питам - наистина ли няма начин да се спрат тия .... (многоточия)? А че правителството знае за това и участва в него е излишно да ви казвам - онзи мастодонтски път, който ни изпотроши краката, отиващ в нищото, където няма ни села, ни градове, е глътнал много много милиони и съм убедена, че строежът му е напълно законен. Както и ужасните сечища, които са си чисти бъдещи свлачища, без 1 дърво останало по тях, също изглеждат законни, защото до всяко едно от тях, на пътя, имаше залепено разрешително.
Последната промяна е направена от Alina на Пон Юли 02, 2018 10:13 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Като ти чета поста направо си оставай в къщи. Най-много разходка в парка.
Имаше ли нещо, което да ти е наред и според очакванията ти от Ком до Витиня?
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Вто Юли 26, 2016 11:01 pm
momchilov
Цитат:
За коленете и изобщо ставите можеше да пиеш колаген - течен за предпочитане, ама трябваше да почнеш месеци преди похода. Отделно - не става да се вдигнеш за 1ви път на многодневен преход по Пътеката. В месеца преди тръгването си е като задължително поне 1 викенд да прекараш с по-възможност точно екипировката дето ще носиш в ходене по пътеки. Ако вече са ти подути големи стави - не съм лекар, но трябват месеци за да минат като хората. Преглед при лекар може да каже ако има и по-сериозен проблем. Виж за стъпалата един известен съфорумец ме светна да ползвам лиотон 1000. Поне за известно време върши чудесна, да не кажа - чудодейна работа .
Вто Юли 26, 2016 11:40 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
didogen написа:
Като ти чета поста направо си оставай в къщи. Най-много разходка в парка.
Имаше ли нещо, което да ти е наред и според очакванията ти от Ком до Витиня?
Е-е-е-е, не така де. Следващия път ще успее. Все пак това е една от най-трудните отсечки, където Проклятието на Мургаш често взима своите жертви.
Alina написа:
...
... Със съжаление обаче ще ви информирам, че на няколко пъти видяхме отсечени дървета с маркировка на отсечката между Лескова и Витиня. Сечта е масова...
Колената по всяка вероятност ще те преболят с времето. Аз също имах болки в колената, но колкото по-често ходех на планина, толкова те намаляваха, докато накрая (почти) изчезнаха.
Според мен - лично мое мнение - не е необходимо да пиеш разни химии. Мазането с паста Артростоп съм виждал, че помага за глезените и ставите. И отново - най-доброто решение е редовно ходене на планина с постепенно увеличаване и усложняване на целите.
За маркировката между Зла поляна и Витиня - чака се да се дострои новия път и тогава ще се премаркира след сечта.
Въпроси:
Кога минахте отсечката х. "Пробойница" - с. Губислав - гара Лакатник?
Имаше ли разтекла се маркировка между х. "Пробойница" и с.Губислав?
Имаше ли нанесена маркировка само с бяла боя и с пропусната червена?
Сря Юли 27, 2016 12:27 am
dea simeonova
Господин Дидловген защо така лошо и невъзпитано с госпожата.Разказът и може да е всичко друго но не и мрънкане.Подобно отношение като вашето обаче не би трябвало да се толерира.Писаното от госпожата напълно покрива и моето виждане за този участък от пътеката и освен ако не засяга личен ваш интерес трудно бих разбрала раздраззнението ви!
Не зная дали имам право да давм съвети, тъй като не са ми излекувани колената. Все още страдам.
Първия път ме заболяха след кратък преход през 2008 година. Спрях да вървя. Можех до 200 - 300 метра и сядах да почивам. Ползвах само таблети Артростоп и течен за мазане. Увеличих постепенно вървенето. Отшумяха болките и през 2009 г. се изкачих на връх Ботев(тогава бях млад - 65 г .). Започнах да вървя всеки ден, постепенно увеличавайки времената. През 2011 година минах Ком - Емине, без никаква болка или травма.
Реших, през 2014г. да мина Ком Емине за трети път. Фатално! Като се върнах, можех да вървя само с патерици! Излекувах се донякъде, но по мои си причини спрях ходенето. Сега вървя, но на дълги разстояния се страхувам.
Ще направя още един опит до Ботев, и то без подготовка. Нямам време за подготовки, времето лети, а вече очаквам "призовки" от НЕГО! Все пак съм на 72 г.
Според мен опитайте с Артростоп с лекарско предписание и не спирайте движението. Отначало на малки разстояния, с постепенно увеличение на времето. Движете се с нормално темпо, без да бързате и да си натоварвате ставите.
Това е от мен, има и други начини. Бъдете сигурна, че пак ще опитате Ком Емине, ако сте упорита в лечението и не се откажете (аз се отказах, няма вече за кога)
1 ден почивка е свършил чудеса. Относно коленете - за съжаление през 2009, гонейки един автобус, паднах много лошо и оттогава имам проблеми с едното коляно и едната ръка. А единият ми глезен е чупен като дете, така че и той ми е слабо звено от време на време.
Както казах, нямам мускулна. Преди месец ходих на Вихрен 2 пъти, за мен той е най-доброто място за трениране с удобна база на х. Вихрен. Както научих вчера, досега сме дали 11 човека фира, до утре може и да са повече, заради болежките в краката. Всички куцат.
Много се възхищавам на по-възрастните хора, които все още ходят. Не е необходимо да се състезава човек, това съм го правила като тийнейджър и през 20те ми години, тогава е нормално човек да се пробва в различни неща, да се опитва да докаже нещо на себе си или на другите.
Сега искам красота, хармония и наслада за душата. Не искам да се юркам и да пропускам цялата красота на природата и на момента, само за да избича нещо си и да се фукам после колко бързо съм го минала. За това има джимове и стадиони. В групата имаме 63 годишна жена, на която много се възхищавам, и вече и казах, че на нейните години искам да съм силна и здрава като нея. Каза ми, че всеки ден прави упражнения - най-вече клякания, да поддържа мускулите здрави.
Стефчо (знам, че не се познаваме, но се надявам да ми позволиш да те нарека така), ние от пр. Петрохан 1я ден се качихме на вр.Ком и спахме на х.Ком нова, което за мен е голяма грешка, но такъв е плана на организацията.
2ри ден - х. Ком нова- подсичаща пътека - пр.Петрохан - х.Петрохан - х.Пробойница - Лакатник -23.08 - утрепия и глупост по мое мнение. Падна се в най-голямата жега на обяд да сме на откритото горе при Тодорини кукли и това изцеди доста силите ни. Много хора свършиха водата, потихме се ужасно в августовските жеги. Ако се тръгне сутринта от х.Петрохан, по хлад да се минат поляните горе - би бил много по-добър вариант и съответно може да се спи горе в село Лакатник или на х. Тръстеная / ферма Чемерник. Там малиново вино нямаше, но взехме ягодово, беше чудно.
3 ден - гара Лакатнак - село Лакатнак - х.Тръстеная - х.Лескова. Пак продължително ходене в голяма жега. Обядвахме под едно дърво чак към 2:30 ч. следобед. Бяхме подивели от глад. Не, шоколади, вафли и мед цял ден не стигат за това усилие, по мое мнение. Ако се тръгне сутринта в 6 ч от село Лакатник/х. Тръстеная ще е много по-добър вариант.
2- Съжалявам, че не мога да ти отговоря на 2ри и 3ти въпрос - там вече карах на автопилот. Минаха доста коли от с.Губислав надолу и по-голямата част от групата се качи на автостоп на тях. Няколко човека дадохме раниците на село Губислав да ни ги свалят надолу, но си го изходихме до долу всичкото. По преките пътеки, сечащи асфалтовия път, маркировката я хванахме лесно, пътеката се виждаше добре, нямахме проблеми, и не съм забелязала детайлите, за които ме питаш.
Само да кажа, че се връщам горе пак - вкючвам се отново към групата на Беклемето.
Последната промяна е направена от Alina на Пон Дек 03, 2018 5:22 pm; мнението е било променяно общо 5 пъти
Сря Юли 27, 2016 7:52 am
joy_boy
на мен мнението на колегата не ми изглеждаше чак заяждане ама айде
виж - краката са те заболели за 2 дни въпреки, че са били отпочинали и здрави. сега ще ги почувстваш добре като не ги натоварваш, но ако се върнеш мн бързо там да не се влоши работата?
и само още нещо (дано не прозвучи като заяждане) - на 2-3 пъти пишеш, че организаторите са направили големи грешки и глупости според теб. не звучи сериозно от устата на някой слязъл 3тия ден.
наздраве
Сря Юли 27, 2016 8:59 am
Alina
Водачите са страхотни. За тях като се върна съм приготвила бутилка домашна ракия. Те нямат вина за плана който следват. Но първото спане на новата х. Ком съсипва цялото ходене първите 4 дни. Мое мнение, не го налагам. И 2 нощи безсъние също ни се отразиха зле.
И благодаря за загрижеността.
Последната промяна е направена от Alina на Пон Юли 02, 2018 10:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Юли 27, 2016 9:12 am
joy_boy
Alina написа:
И благодаря за загрижеността.
Моля
Без лоши чувства
Сря Юли 27, 2016 9:18 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Не се сърдете на didogen. Той не иска да се заяжда, просто иска да ви амбицира.
Да не би да става въпрос за една от организираните групи на БТС/БФТ, която преминава Ком-Емине?
Ако е така, то учудването на всички ни е оправдано - не сте ли знаели, че в организираната група е така?
Не знаехте ли, че е нормално да има толкова много отказали се, возещи се на превозни средства, толкова много окуцели?
Грешките в организацията на организирана група са дискутирани тук многократно. Идеята е хубава, изпълнението - лошо.
Това, разбира се, е мое мнение. Всеки сам може да прецени от разказите на очевидците.
Най-голямата грешка на обикновените туристи, записващи се в организираната група, според мен е, че се доверяват на водачите. Мислят си, че има кой да се грижи за маршрута, за нощувките, за всичко. Груба грешка! Всеки сам трябва да се подготви за Ком-Емине!
За условията на туристическата спалня Витиня - писано е многократно - условията не са добри, но такова е положението.
Беше писано за почивна база тук - http://www.kade.si/#map=17/2650621.19/5278448.51/0, но защо не се ползва - не знам.
В случая буди недоумение защо хора, които са ходили по Рила, Пирин и Вихрен за 2 дни и са нямали никакви проблеми, на Ком-Емине след първите 2 дни започват за куцат, появяват се мазоли, болки, глезените се подуват, коленете започват да болят... А уж теренът е лесен, без големи денивелации, предимно земни пътища... Загадка. Проклятието на Мургаш...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети