Благодаря още веднъж за насоката.
Платих ги и тях, вероятно след 16 всичко трабва да бъде тук.
Дано и да поргрее слънце до тогава!
Палатката я разпънах в стаята да я огледам и първите впечатления са...
Мноооого ефирна! Направо бих казал "афиф работа".
Няма да го кажа обаче, че понякога първото впечатление не е много правилно.
Другото - разпъването е детска игра. Просто като фасул!
Скъпи са, моите са на Нордиск по 1 грам и 1 лев всеки. Зависи колко дебело ти е въжето - за 2мм най-добре е cl266, за 3мм cl260.
Не се притеснявай за плата. Модата днес е да се сваля тегло от палатките като ги правят от по-тънък плат - всяка година новите модели са все по-афиф. Тоя Трим е 2008 модел, когато тенденцията беше да се ползват платове от 40 дена (denier), после излязоха модели на Vaude, Terra Nova от 30d, после на Nordisk, Hilleberg, Big Agnes по 20d, после по 10d, за да се стигне до тоталната глупост 7 дена. Та в тоя ред на мисли Тримът е супер, не знам дали е 40 или 30, по-скоро е 30, но е много добре балансиран откъм здравина на плата и оптимално тегло, а конкурентни западни марки са прекалено тънки за сериозна планина, вятър и UV лъчи и същевременно два пъти по-скъпи.
Последната промяна е направена от muvo на Нед Апр 21, 2019 7:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Аз не съм имал до момента досег с такъв клас леки палатки и просто споделям впечатления.
Не знам какво се очаква от съвсем "гъзарският" клас дето са 1 кило и по-малко.
Те вероятно са от съвсем имагинерни, виртуални и невидими материали
И все пак "афиф" и доста уместна в случая
Мисля, че последните пари, които платих за 150-200 грама надолу са прекалени.
Ще видим като дойдат - везната ще покаже.
Иначе както и предполагах с баща ми направихме ТКЗС за един Vango Soul 200.
140лв за "цивилна" употреба са напълно оправдани.
Особено след поледният тунинг на трим-а, който ми се хвана повече.
Абе живи и здрави, екипировката не е самоцел а просто инструмент.
Хубаво е като има избор.
Всичко останало е въпрос на преценка и необходимост.
Границата е тънка и доста индивидуална!
Моята малка палатка е тази:
http://dacha.alltrades.ru/277i.Turisticheskaya_palatka_High_Peak_-_Mini_Lite_art._10052NZ_.htm - купена за 70 кинта. Ползвал съм я 5 пъти пълноценно, един път като бивибаг и един път ме домързя да я разпъна (прецених, че лукса който предлага не си заслужава труда), и чувалвувах. За това ползване не съм много очарован. Надявам се, ако завали да си свърши предназначението. Защото при хубаво време може да се спи и без палатка. Въпреки, че беше само с вдигната мрежа прави конденз. Ветроустойчива е, но шляпа като транспарант. Като не си дадох зора да я изпъна както трябва.
Но на Голям Беглик един изкара цяла седмица в такава палатка. И то при положение, че имаше комби под ръка.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Съб Май 07, 2016 12:55 am
muvo
Моята за "цивилна" употреба е Skandika Banff. 1.8кг, почти самоподдържаща се и много евтина. Камуфлажно зелено. Нисък клас колци, въжета и обтегачи, но в 95% от случаите си ми върши перфектна работа и не я мисля изобщо. Реално след 1г. употреба и 30ина нощувки (24 поредни, прибирана и мокра, като се бърза) промазката на дъното е почнала да белее на места, но има още доста живот, а цената е нищожна фракция от цената на Трима. Но като е гарга, да е рошава, натамънил си си Химлайта на макс, да си го ползваш с кеф
Последната промяна е направена от muvo на Нед Апр 21, 2019 7:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Май 07, 2016 9:11 am
bebo79
muvo написа:
Моята за "цивилна" употреба е Skandika Banff. 1.8кг, почти самоподдържаща се и много евтина. Камуфлажно зелено. Калпави колци, въжета и обтегачи, но в 95% от случаите ми върши перфектна работа и не я мисля изобщо. Реално след 1г. употреба и 30ина нощувки (24 поредни, прибирана и мокра, като се бърза) промазката на дъното е почнала да се износва, но има още доста живот, а цената е нищожна фракция от цената на Трима. Но като е гарга, да е рошава, натамънил си си Химлайта на макс, да си го ползваш с кеф
Това Skandika Banff по добро ли е от Зайо-Монтана 2,освен килограмите ?
Съб Май 07, 2016 2:13 pm
muvo
Зависи кое ти е приоритет.
Зайо е малко по-широчка, перфектна за двама души и напълно самоподдържаща се, но плюсовете са дотук.
Скандиката е идеална за сам човек с багаж вътре или двама неедрогабаритни индивида. Предимства, освен 800-900-те грама в теглото, са алуминиевите рейки и колчета, при Зайо рейките са фибростъкло, колчетата стоманени. Платнищата и дъната са идентични като материали. Скандиката ме закара с колелото до Барселона и издържа на много дъжд, дори и на буря в словенските Алпи. Голямо предимство е цветът, ако се къмпингува на диво. За двама може и да е тесничка, ще ги побере, но просто си е малка и лека палатка. Циповете също не са супер качество, наложи се да импровизирам една нощ, но ако се внимава, няма да има проблем. Понякога излизат в немския ибей за около 160 - 170 лв.
По-горе коментирахме едни китайски, които може би са една идея по-модерни, но пак си зависи. Скандиката е полиестерна с полиуретанова промазка и лепени шевове, не е найлонова, което е добре. Конструкцията в задната част е недобре измислена, за разлика от китайските, Химлайта и Делтата, които са перфектни в това отношение - много ниско идва тавана при Скандиката и може да намокри чувала, ако сте по-високи (дълги). На страничните бордове също се наложи лек тунинг - заимстван от Тримовете, за да се запазва целия обем/квадратура при спане в по-висока трева/ниви. За парите си е перфектна, особено за сам човек с багаж и не се налага да я пазите като светиня. Това е моята практика вече - тръгвам с евтина нова палатка всеки път с колелото, правя й 20-30 нощувки и я продавам с минимална загуба и още много живот, а като се има предвид цената на нощувките по Европа, се е изплатила за нула време.
Последната промяна е направена от muvo на Нед Апр 21, 2019 7:10 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Май 07, 2016 3:04 pm
bebo79
muvo написа:
Зависи кое ти е приоритет.
Зайо е малко по-широчка, перфектна за двама души и напълно самоподдържаща се, но плюсовете са дотук.
Скандиката е идеална за сам човек с багаж вътре или двама неедрогабаритни индивида. Предимства, освен 800-900-те грама в теглото, са алуминиевите рейки и колчета, при Зайо рейките са фибростъкло, колчетата стоманени. Платнищата и дъната са идентични като материали. Скандиката ме закара с колелото до Барселона и издържа на много дъжд, дори и на буря в словенските Алпи. Голямо предимство е цветът, ако се къмпингува на диво. За двама може и да е тесничка, ще ги побере, но просто си е малка и лека палатка. Циповете също не са супер качество, наложи се да импровизирам една нощ, но ако се внимава, няма да има проблем. Понякога излизат в немския ибей за около 160 - 170 лв.
По-горе коментирахме едни китайски, които може би са една идея по-модерни, но пак си зависи. Скандиката е полиестерна с полиуретанова промазка и лепени шевове, не е найлонова, което е добре. Конструкцията в задната част е недобре измислена, както и при китайските - за разлика от Химлайта и Делтата, които са перфектни в това отношение - много ниско идва тавана и мокри чувала, ако сте по-високи (дълги). Страничните бордове също се наложи лек тунинг - заимстван от Тримовете, за да се запазва целия обем/квадратура при спане в по-висока трева/ниви. За парите си е перфектна, особено за сам човек с багаж и не се налага да я пазите като светиня. Това е моята практика вече - тръгвам с евтина нова палатка всеки път с колелото, правя й 20-30 нощувки и я продавам с минимална загуба и още много живот, а като се има предвид цената на нощувките по Европа, се е изплатила за нула време.
Рейки и колчета могат да се сменят мисля ,имам предвид за Монтана 2
Съб Май 07, 2016 4:10 pm
muvo
Сменят се и рейки, режеш качествено тръбите, за да си докараш правилна геометрията, слагаш ластик и си готов.
Само че рейките, особено ако са качествени, често са най-скъпият компонент при палатките от нисък и среден клас.
Ето един добър сайт за резервни части, платове, много хора сами си шият екипировката, стига да намерят подходящия материал и цвят:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети