Разчитах на Криспи. Но ще сменя марката. Искам леки и високи обувки не просто с добър, а с отличен захват на скали. Може и да не са от кожа, и кевлар ( за да са леки) ще е добре, но още не съм открила такива. Тези ако не пропускат ще си ги оставя за Витоша, с едни градски котки и зимата стават.
Още не съм си дочела книгата за бегачите...може друго да ми дойде като стигна края ѝ)) Разглеждах five fingers - много ми харесват как изглеждат Весели са)))
Не минавам 10 върха на ден)) Вярно е само, че гледам къде искам да отида, а не каква денивелация ще боря )) И ... поради тази причина първия ми полуден на Пирин лятото беше едно много вълнообрзно ходене - х.Вихрен - Муратово езеро - Влахински превал - вр.Гредаро - слизане към Гергийски езера, изкачване до Безименния (близо до него) - вр.Гергийца - слизане до пътеката за х. Синаница - Синанишка порта - х.Синаница и ...се изморих и плана за изкачване на вр.Синаница същия ден отиде по дяволите, а време имаше...
_________________ Всичко е възможно.
Вто Окт 06, 2015 9:16 pm
vladofff
Liubitel написа:
Разчитах на Криспи. Но ще сменя марката. Искам леки и високи обувки не просто с добър, а с отличен захват на скали. ...
Такива никога няма да намериш, по простата причина, че класическият Вибрам държи идеално на сух гранит и е съвсем бос по мокри терени. Термокаучукът пък е идеален за мокро, но пък е доста мек и не държи стабилно при всякакви стъпвания. Положението е както зимните и летните гуми на колите, ако искаш универсално решение, едни "всесезонни" подметки не биха свършили никаква работа, нито на мокро нито на сухо. Криспи имам няколко модела, подметката им е същата като на Ла спортива, Скарпа и всички други ползватели на Вибрам, така, че не смятам, че ще откриеш нещо по-различно в посока хубаво. Виж ако си вземеш някой боклук като 99% от моделите на Соломон, ще има да патиш и да летиш дори на леко мокри терени. Най-добър захват изобщо, има тъй наречената Стелт подметка на Файф тен, само че от няколко години всичко останало от тях, извън подметката, е тотално осрано, и ако се разровиш тук из форума ще откриеш всякакви "благодарствени отзиви" за фай фтен.
Вто Окт 06, 2015 11:42 pm
аngel
Liubitel, с безименните и връхлетата са повече от 10 на ден Внимавай с обувките - стабилна обувка , а не маратонка по тези трудни участъци, по които ходиш. Криспи са много добри обувки, в Алпи обаче не внасят добри модели, а това което залежава в Европа. Владов точно го каза за 5-10 марката, че нищо не струват. При тях е сбъркано из основи и нещо суперважно, което са ми обърнали внимание планински водачи от Австрия / те признават само няколко италиански марки, и то правени в Италия /, които си изкарват хляба с това / от 10 год само се чувам по скайпа с тях и не иде да ги питам за такива работи , един път само си правихме среща в Мюнхен 2011/ та за тях важното е обувката да има изразен завършек на петата, освен защото е нужна при катеренето , на равни участъци и леко слизане ходилото само започва да търси опора на пета, за да си почине предната част и пръстите, след катерене. Като лодка, която се клати, обувката трябва да е равномерна и отпред и отзад.
А тази рекламна недомислица 5 пръста на Вибрам, така запарва и лющи пръстите, доколкото знам в Щатите са ги съдили и забранили.
Знам че много плюят Саломона, но сравнявайки ги с над 10 марки които съм имал , съм най-доволен от тях, и на мокро не са ме подвели, подметката им/ тези модели които ми допаднаха има печат Шеврон / е по-мека от Вибрам. Искам да пробвам нещо по-така , което е моделът на Доломит на снимката горе, който много го хвалят в сайтове че е по-добър от Скарпа и др. подобни, че има и система за отскок която работи, и е обувка специално за трудни участъци - има маншет да не влизат камъни и клечки даже. В тая обувка не виждам една грешка, в Гармонта Ферата даже на каталог виждам няколко. Само цената - 200 евро!!! . За такива трудни терени, по ми допадат не толкова високи обувки, които претриват в зоната над глезена. Бестард общо са добри, но нямат такива спецмодели.
От кевлар имам лош спомен от разплитане .
В заключение, Liubitel, щом ще купуваш обувки от България , пробвай Бестард Сумит БГ 3 - не много тежка , с подметка като за мокро, която по- бързо се яде но слагат нови подметки като ги пратиш в Еспаня, под 300 лвна промоция.
Сря Окт 07, 2015 3:24 am
Liubitel
Когато си купувам обувки ме е страх да не се хлъзгат при най-малкото мокро - имах едни такива на Алпина и добре че им се отлепяше непрекъснато предпазителя за пръсти, та от Екстрийма(евала че са точни) ми върнаха парите...
Не знам за тази подметка дето има този модел на Бестард дали се държи добре, защото от прочетеното за Бестард по форума останах с впечатлението, че други модели са по-търсени и са много доволни от тях колегите и са с подметка fuora ( не знам как се произнася). Промоцията им сега в К7 върви с пълна сила и вече се изчерпаха номерата.
Имах преди това едни обувки (първите ми)- харесвах си ги, но не знам коя марка са, на тях пише камп и са от Алпи-то, но няма такива вече.Бях блажено незапозната относно какво да гледам като си купувам обувки и не знаех нищо за никакви марки)) но улучих от раз удобни(135лв преди 10г.)
За сега клоня към Бестард, Ла спортива са ми много над бюджета, а и високи модели не си харесах. Ако не успея да заделя, ще си купя един точно определен модел на Аку, ще питам приятелка кой точно беше, само да ми е удобен - ще изкарам поне 1 г. с тях.
Сря Окт 07, 2015 6:39 am
vladofff
Liubitel написа:
... ще си купя един точно определен модел на Аку, ще питам приятелка кой точно беше, само да ми е удобен - ще изкарам поне 1 г. с тях.
Препредавам един съвет от приятел, собственик на магазин за екипировка - бягай далеч от Аку. Не знам защо, но човекът продава с години обувки и вероятно има основателна причина.
Сря Окт 07, 2015 8:32 am
аngel
Аку, Алпина, 5-10 и едни немски имаше до преди 10 год еталон за качество сега нищо не струват след като изнесли производството, та според всички отзиви тези марки са лошокачествени производства и само единични случаи на доволни късметлии има, не стават за сериозно ходене, за равни пътечки може и да стават. В чужбина не се чува за тях, не знам къде ги продават. По стъпките им вървят и Асоло, Скарпа и Ла спортива с правените от немарливи румънци модели, които за Европа може и да изнасят добри партиди, но имат достатъчно брак, който да ни предложат.
Liubitel бих пробвал Бестард. Има и един добър поне на вид модел на Гармонт Ферата , който е също 396 лв но имат 20 % за рожден ден, който р. ден може и да е на друг човек - тоест става по всяко време. Тая обувка ще отида да я видя в Стената като минавам оттам дали е удобна, в нея има две неща които не ми харесват - високият модел бордът го покрива частично , а на ниският бордът е доста слаб на вид и са вкарали шев пак в подметката.
За твоето ходене по скали и клекове, металните клипсове на връзките не са добро решение - на три чифта класически обувки ми се счупиха / главно затова не искам Бестард /, докато разбера че долната част на обувките трябва да се връзва по друг начин.
По-добър поне на вид модел от Доломит планинска коза не виждам, съжалявам че пролетта когато беше на промоция в Максспорт не го загледах сериозно. За мен по-подходящи са и малко по-ниски обувки.
Парадокса е Саломон - малка част от мое старо мнение :Точно им дойде случая да се пробат в мокра след дъжд гора, при която панталона се намокри до над коляно, в мокри треволяци, камъняк, шубраци , с тежка раница на гръб и пренасяне на куче през реки, което се дърпа точно когато не очакваш,обувката не трепна.
С тези два Саломона Ескейп никога не сам имал хлъзване и падане през годините , защото с тази раница то ще е контузно и то доста.
Сря Окт 07, 2015 11:34 am
vladofff
За ходене по скали и ръбове напоследък се спрях на това, уж се води за ферати и много наподобява препоръчания от теб доломит, но си става всъщност и за катерене по стени от сорта на Северния Вихрен, пробвал съм нееднократно:
Сря Окт 07, 2015 5:22 pm
аngel
vladofff написа:
За ходене по скали и ръбове напоследък се спрях на това, уж се води за ферати и много наподобява препоръчания от теб доломит, но си става всъщност и за катерене по стени от сорта на Северния Вихрен, пробвал съм нееднократно:
Благодаря, Владов, в полезрението ми е и тази Скарпа отдавна, има я на бул.Черни връх и цената не е висока
При мен проблема е , че понякога задирам отстрани в камъни и клек, а Скарпата има шевове там, не е напълно облечена. Доломита не го препоръчвам още, не съм го изпитал, само го разгледах в Максспорт . Не питах и за цена , тогава.
Сря Окт 07, 2015 5:33 pm
Liubitel
Да, Скарпата са хубави, но и аз искам цял борд - много ги дера странично, Криспито първо там ми се разпра. Скарпата имат много хубава извивка отзад над петата - няма други обувки с толкова хубава извивка там, а тя напълно съответства на моята анатомия. Почти не се намират обувки с цял гумен борд. И точно където свършва борда, някъде 2 пръстта под ставата на малкото пръстче - там най-много ги задирам.
Тези Макс спорт хубаво са си направили сайт, да бяха се понапънали да сложат и цени и спецификации.
Накрая предполагам ще трябва да направя компромис в избора си - уж много заредени магазини и ...в даден ценови клас - нямаш избор.
Чет Окт 08, 2015 8:52 am
аngel
Liubitel, точно там се късат и моите.....скоро ще опиша в направи си сам, кърпя ги с копринен конец и вече 3 год. държат едни Саломони така. Този Доломит е точната обувка, е няма да е от желязо и да направи чудеса , но все пак уцелили са я. Мисля да мина да я пробвам, да видя цена и точния си номер, и после ще чакам промоция или изписване странство, защо не?- ти май беше резервирана за този вариант. Скоро си купихме 3 чифта сандали Тева на 1/3 от цената в България.
Чет Окт 08, 2015 11:36 am
Liubitel
Резервирана съм, защото никога не съм пазарувала от чужбина през сайт и се притеснявам, че ще ми изгори картата, а не желая да си изкарвам друга карта от друга банка и да движа с няколко само заради 1 чифт обувки.
Ако продуктът има промоция в момента, правят ли ти и отстъпка за рожденик 20% в Стената?
Ще те изчакам да си кажеш мнението за Доломитите.
После ще се навия да обикаля 3-4 магазина - мразя го това обикаляне! http://www.garmont.com/en/outdoor-shoes/mountain/vetta-mnt-gtx#prettyPhoto[gallery]/0/
Не разбрах колко струват в Италия. И какво е това въженце на петата.Мисля, че ще се държат добре на скали - за ферата са все пак.
В БГ има само в зелено, което не ме кефи. Като цена ще се получи добре, ако не свършат до рождения ми ден, който е през декември. Е, и да са ми удобни, за което още не съм наясно. Което до друг проблем с чорапите и ...керванът няма край))
Чет Окт 08, 2015 6:14 pm
аngel
Liubitel, предполагам че за чужбина може да се пазарува и по и-бей, без карта. Доломита и в Италия е 200 евро, защото си е марка с престиж, а това е и спец-модел. Ще ги пробвам и двата другата седмица и ще дам инфо. За промоцията 20 % - хващаш някой познат или откровено казваш на продавачките, ако са сами, че искаш промоцията щото парите са кът и проблемите нямат край и ще го направят почти сигурно.
Ако е за висока обувка, аз имах предвид този модел на Гармонт :
http://www.garmont.com/FILES/prodotti/ferrata-gtx_lime-new_1.jpg
който ще е по-стабилен и няма шевове, 396 лв в Стената. Там се ползува само 1 вид промоция, не 2 наведнъж - ако в момента са с отстъпка, няма рожден ден. Тия цветове са като за цирка, италианци какво да се прави Ниският приложен от теб ще е по-подходящ за мен, няма да го взимам в пембяно някой да не тръгне по обувките
Чет Окт 08, 2015 7:55 pm
Vodenicharskim
Има разминавания между описанието в сайта на продавача и онова на производителя. Забелязах че за Яловеца производителя посочва дебелина на кожата 2.0-2.2мм, а продавача е написал 2.2-2.5мм.
Nabludatel50 точно пък тези не бих си взела - наистина ми идват в повече цветовете им)))
Мисля си за тези, докато все още има номера и са на промоция:
http://www.xcosports.com/index.php?section=store&prg=33&p=998
и още едни има на Гармонт в Стената, като им махнат 20% стават - Гармонт Ферата.В Сайта на Гармонт има един модел, който го няма в бг - Dragontail HIKE GTX и той ми изглежда добре.
За съжаление в Стената има няколко модела на Бестард, но номерата не ме устройват, даже на женския картинката е на друг модел мисля, той е наполовина с борд, но може и такъв да си взема накрая...
Ако Доломитите са по 400 лв. забрави да си купя такива обувки.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети