Здравейте, какви туристически обувки според вас са подходящи за многодневни интензивни летни преходи в планината с тежка раница ? Нека акцентът падне на това - дали да са високи, ниски или сандали. Информацията ще е особено полезна за решилите да поемат по Е3, Е4, Пътя на пилигримите и други подобни. Наранените стъпала или изкълчен глезен, ако не провалят туриста, то поне ще направят пътешествието му ад. Надявам се да се включат с мнение и хора, подложили се на подобни преходи и да кажат каква марка и модел обувки са ползвали.
Предполагам, че под "Път на пилигримите" се визира Пътят на Св. Яков в Испания (т. нар. "Камино де Сантяго")?...
Болднатите са три коренно различни прехода от гледна точка на особеностите на терена. Съответно изискват различна екипировка, в частност обувки.
Тъй като тук има достатъчно на брой и далеч по-компетентни от мен специалисти по Е3 и Е4, ще споделя опита си от ходенето си по Пътя на Св. Яков.
1. Няма един път на св. Яков, има много пътища, водещи от различни места до гроба му в Сантяго де Компостела. Най-популярният от тях е т. нар. Френски път (Камино Франсез). Той може да бъде изминат и на бос крак (образно казано), тъй като в огромната си част е в равнина, а дори и по-планинските му участъци са с хубави равни и широки пътища. Ако се изминава през лятото, т. е. в периода юли-август/средата на септември, температурите през деня обичайно достигат 36-40 градуса (а може и повече), а дъждът принципно е само спомен в главата на поклонника.
2. Моя милост и неговата половинка си спретнаха един комбиниран маршрут през планините на Северна Испания, в който имаше всевъзможни терени, наклони, настилки, пътища, пътчета, пътеки и безпътчета. Температурите тук (не говоря за високата планина, а за подножията й по бреговете на Атлантика) са средно с около 10-15 градуса по-ниски от тези по Френския път; ние рядко имахме "щастието" да ходим в температура над 26-27 градуса. Във високата планина във втората половина на август и началото на септември дневните температури в определени се движеха в порядъка на 5-10 градуса, а понякога имаха адета да падат и към нулата. Другата разлика е, че тук вали много повече, а дори и да не вали, човек се "наслаждава" на убийствена влага от океана. Това важи както за крайбрежието му, така и за високата планина, където и в най-хубавите слънчеви дни проходите и долините обичайно бяха потънали в гъста и парцалива мъгла.
По който и от двата пътя да се върви (има и други, но няма да се спирам на тях), на човек му трябват обувки с дебели и меки подметки, които да са му удобни. Всичко останало може да предизвика такива злощастия, че ми е трудно да ги опиша. 70 процента от народонаселението по пътя бе с обувки на Quechua или Karrimor (т. е. френска и английска ширпотреба). Почти всички англоезични, испанци, французи и италианци бяха с такива. По-фьешън-пилигримите залагаха основно на Salomon. Германци, холандци, скандинавци, австрийци и швейцарци се движеха най-вече с Lowa, Hanwag и Reichle, при това високопланинските им варианти, в резултат на което се нагледахме на крайници, готови едва ли не за ампутация, а масово хижите се превръщаха вечер в лазарети, в които лепенки и мазила трябваше да осигурят някак по-безболезнено придвижване на следващия ден.
По френския път може и с ниски обувки; изцяло планинският и полупланински северен път изисква високи обувки.
По френския път няма нужда да мислите дали обувките са водоустойчиви или не; на север нещата са малко по-различни, но дори моите принципно течащи навуща не ми създадоха никакви ядове.
Сандалите са абсолютно безсмислени, така или иначе не могат да играят ролята на единствена обувка, поради което са най-вече излишен багаж на гърба.
Марката няма значение. Аз бях с работни обувки Arizona Ankle за 60 лева на краката си, които оцеляха и могат още толкова, съпругата ми бе с Vasque Ranger Women's за 115 лева. Нейните могат да изминат може би още два пъти по толкова.
ПП И двата чифта обувки са архивирани в килера за Ком-Емине.
Здравейте, какви туристически обувки според вас са подходящи за многодневни интензивни летни преходи в планината с тежка раница ? Нека акцентът падне на това - дали да са високи, ниски или сандали. Информацията ще е особено полезна за решилите да поемат по Е3, Е4, Пътя на пилигримите и други подобни. Наранените стъпала или изкълчен глезен, ако не провалят туриста, то поне ще направят пътешествието му ад. Надявам се да се включат с мнение и хора, подложили се на подобни преходи и да кажат каква марка и модел обувки са ползвали.
Испанците най-добре знаят - ето цялата им серия за подобни преходи.
Подкрепям мнението на Ринсуинд за удобни, леки, с мека подметка и полувисоки тип ankle/mid обувки.
На мен фаворит биха ми били и Salomon.
пп - попрочети в раздела за Ком-Емине темите. Там се коментираше кой с какви чепици е бил/брал ядове.
Да не се повтарят едни и същи коментари и тук.
пп2 - бих си взел и някакви летни гети - на такова ма́ане няма как да не са проблем камъчетата в обувките и прахоляка.
Хм, такива mid... модели предпазват ли от изкълчване на глезен, защото и аз съм мислил за такъв (летен) вариант, но нещо се съмнявам?!
_________________ - Ядрото на човешкият дух се изгражда с новите преживявания.
Сря Апр 16, 2014 6:03 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
За Е4 аз мисля че е най-подходяща висока (да укрепва доколкото е възможно глезена) и лека обувка. Такава мисля че е подходяща и за хубав дълъг преход през уикенда в някоя хубава висока планина. А каква марка или колко пари - всеки сам преценява. Лично аз се опитвам маркетинга да не ми влияе много, но не много успешно за съжаление.
Имам соломон космик (много доволен), това лято ще им е последно. Мисля за бестард брейторн про лайт (или нещо такова) или ла спортива транго не знам какво си, мечтая за скарпа, но още съм малък.
Е3 ми предстои, само не знам, коя точно година ще го правя, но за този дълъг преход по гърба на балкана си мисля че трябват леки и издръжливи маратонки. Нещо на соломон или бестард например, но нещо леко и здраво.
Сря Апр 16, 2014 9:59 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3542 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Обувки за дълги летни преходи
dr_rammstein написа:
Накратко (тъй като вече съм писал в настоящата тема на 15.08.2013 г): Лично аз Е-3 и Е-4 минах с тези обувки: Crispi SUMMIT GTX.
Предимства: Много удобни, много леки, добре дишащи, с полутвърда подметка с меки грайфери с много добро сцепление, особено по камъни и скали.
Недостатъци: След две години интензивно използване грайферите са почти напълно изличени, мембраната на места е протъркана и там лесно пропуска. Конците на предпазния борд на много места се протъркаха от камъните, но това не пречи. Стелките се втвърдиха и затова ползвам допълнителни. Не на последно място - цената също не е малка (ако не ползваш отстъпка).
Мисля тази година да ги пенсионирам, след като мина и Е-8.
Успех в избора, покупката и най-вече в употребата на обувките.
Сря Апр 16, 2014 11:41 pm
Todor
Моите Бореал Атлас са карат трета година и взеха май да ме напускат. Грайферите са им изтрити на половина, имат микропукнатини в кожата и в борда и в подметката.... Аз ли много ходя.... много ли им идват моите 100 кг.... не знам. Просто май трябва да се примеря с факта, че обувките са консуматив, независимо от цената. Всъщност тъй като ги смятам не са на по-малко от 1500 км. При това ги нося и зимно, когато няма да слагам котки, т.ч. имат много цикли на мокрене и сушене Не знам дали Стената ще продължават да поддържат модела - май не. Не знам какви ще са следващите - може с някой Бестард да опитам. Харесал съм си Ла Спортива Каракорум на външен вид ама не знам кога ще мога да пробвам, а иначе не бих купил обувки.
Вто Авг 19, 2014 1:43 pm
raider
Някакви отзиви за подобен род обувка може ли да дадете .
http://olx.bg/turisticheski-obuvki-dachstein-s-vibram-i55593850
Тези точно са ми малки но изглеждат много качествени .
Дали уморяват ходилото заради твърдостта си ?
Дали са удобни изобщо ?
За здравината е ясно,че са много здрави ,но тази твърда подметка няма ли да се хлъзга на мокър камък ?
Подметката е гумена, каква да е?
Това са стар тип обувки. Някои от тях са много здрави. Не се знае точно тези как са.
Аз харесвам такива. Зависи за какво ходене ти трябват. Също трябва да се носят няколко седмици докато улегнат добре по крака ти, и докато кракът ти свикне с тях. Не бих ги носил в топло време.
Вто Авг 19, 2014 4:33 pm
raider
Ами трябват ми за зимата, ще ги нося с котки основно . Идеята е да не пропускат , защото смених няколко боти вече и то над средният клас с различни мембрани с обърната кожа ,парчета кожа по скоро и всички пропускаха до 2 часа ходене в киша .
Вто Авг 19, 2014 4:50 pm
Gamina
Сега ще се появи Иво и ще ти каже какво да си вземеш. Ама да не му развалям удоволствието
Повечето обувки пускат в киша, импрегнация му е майката. А подметките на зимните обувки най-често се пързалят по мокри камъни.
Сега ще се появи Иво и ще ти каже какво да си вземеш. Ама да не му развалям удоволствието
Щях за пореден път да препоръчам моите зимни обувки, ама си казах, че напоследък прекалено много акъл давам и за мен не остана почти нищо.
Късно е! Вече няма да ги поддържат от Стената.... Видях че са на промоция почти 100 лв. надолу а това е сигурен признак, че няма номерация и е до изчерпване на количеството. Така че - пази си ги!
Сега ще се появи Иво и ще ти каже какво да си вземеш
верно не закъсня...
Сря Авг 20, 2014 8:03 am
Todor
ZCEZBPM написа:
Todor написа:
ZCEZBPM написа:
Gamina написа:
Щях за пореден път да препоръчам моите зимни обувки, ама си казах, че напоследък прекалено много акъл давам и за мен не остана почти нищо.
Късно е! Вече няма да ги поддържат от Стената.... Видях че са на промоция почти 100 лв. надолу а това е сигурен признак, че няма номерация и е до изчерпване на количеството. Така че - пази си ги!
Ако става дума за високопланинските зимни обувки на Бореал Булнес промоцията е около 50 лева от цената преди 3 години когато ги взех.
Не съм убеден че намаление в цената значи точно това което казваш.
Ако една стока се продава добре защо да не се намали още малко и да почне да се продава още по-добре, а покрай ходенето до магазина и покупката на обувките човек ще си вземе още нещо . Това е от добрите търговски трикове да има една стока която е качествена и се продава добре и е на приемлива цена и покрай нея оборотът върви.
Основните номерации са в наличност.
Аи на бас? До 2 години ще изчезнат съвсем. Същото се случи с модела Асан. Хванали са пътя И аз ги харесвам - знаеш, но пък не съм женен за тях - като се скапят ще намеря нещо друго или ще си ги поръчам от чужбина - знам модела и номера
Всъщност аз имам 1 резервен чифт на сина, който основно живее в Лондон и ги е носил 5 пъти, а взе да си говори да си купува Ла Спортива .... Така, че ще доизносвам То в моите има хляб след 5 сезона. Абе - обезпечен съм!
Ами трябват ми за зимата, ще ги нося с котки основно . Идеята е да не пропускат , защото смених няколко боти вече и то над средният клас с различни мембрани с обърната кожа ,парчета кожа по скоро и всички пропускаха до 2 часа ходене в киша .
Разгледай Ломера има снимки на него от предишната страница в темата след яко ходене с тях.
Аз сега си ги купих точно такива поради невъзможността да пробвам други. Като цяло съм доволен от обувките.
Даже сега ходих с тях 6 дена на Рила кажи речи нови с неразтъпкани и за това време даже нямах нито една прижка от тях. Имат мембрана Sympatex която е същата която се използва в обувките на Бореал и се води с най-голям воден стълб от всички познати мембрани 45000mm и дават по спецификация. Реално обувките бяха тествани и в як дъжд в Рила. Еми накрая единия ден след цял ден валене и обливане пуснаха. Но в случая не мога да преценя дали не e навлязла и вода през крачолите на панталона ми който си беше тотално подгизнал така че не мога да твърдя как ще е в киша но поне се надявам 4-5 часа да издържат без да се наквасят тотално. Иначе в Рила и първите дни ме валя дъжд но в края на деня обувките бяха само леко влажни предполагам поради потенето на крака. Единствения недостатък не знам дали заради обувката или друго ми се струва че едната дясната обувка ми е по широка и свободна и за да компенсирам трябва малко повече да се постягат връзките и. Освен това явно не знам дали само при мен беше проблема или въобще е общо за модела на стелките се появи лек дефект. Почна да се разлепя по краищата микрофибърния плат с който са покрити стелките точно на мястото където се поддържа свода на ходилото. Това лесно го фикснах с 1 капка лепило от типа на промата .
Даже този модел го има и във вариант със жлебове отзад за автоматични котки подобно на снимката оттук
Но като цяло не знам дали го продават този вариант въобще в България. Но и стандартния модел има поне издатък отпред на бомбето на обувката което смятам че е точно именно да могат да се сложат поне полуавтоматични котки. Подметката е абсолютно същата която се използва например в моделите на Bestard Kathmandu и като цяло си е доста твърда което пък от своя страна е добре при използването на котки. Не знам дали за някой може и това да е недостатък за мен не е че например езика е пришит към саята на обувката. Иначе тя е изработена от цяло парче кожа но не е например както при Бестард езика също да е част саята. Явно целта е била да може да се сложи език от по мека кожа.
Друго е че вносителя за БГ се изхитрява и дава само 3 месеца гаранция на обувките а реално италианците им дават 1 година, докато за сравнение Бестард имат 2 години на мембраната поне и уж доживотна за обувката естествено това за производствени дефекти.никой няма да ви смени обува която вече е тотално изтормозена след някоя и друга година.
За непропускането на обувките има и 3-ти вариант ако вече си имаш. Казва се Sealskinz с една дума водоустойчиви чорапи. В един друг форум ме бяха оборили че не стават за нищо уж и биха изпотявали крака якои са като найлон, но докато не опита човек не се знае реално как ще се държат в полеви условия.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети