ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Какво да съдържа раницата при поход.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13, 14, 15  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Какво да съдържа раницата при поход.
Автор Съобщение
Balkandjiq

Мнение Отговорете с цитат
Не съм се замислял над тоя въпрос нито някога съм обръщал внимание колко вода пия.Едно-щото наблягам на други по-високооктанови течности и бири(бири по хижите иначе не бих мъкнал),второ щото скитам в райони където вода има почти навсякъде(централен Балкан).Тук основно проблемите са в изобилието на вода,а не липсата и-къде дъжд ще те кваси цяла нощ,къде градушка ще те поудари,а миналата година благодарение на подхлъзване на един камък покрит с мъх и в реката цамбурнах мераклийската . Laughing
Иначе не мисля да загаря за вода чак толкоз много.Далеч повече загарят за вода салами,наденици,луканки и всякакви мръвчести с повече сол и чер пипер.
Поне при мен е така.
Пон Май 03, 2010 11:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Чичка

Местожителство: София

Сериозно се змислих дали няма някакъв производител на сухи храни, или екстракти, специализиран в ниско тегло, дълго съхранение и компактност.

Някой чувал ли е за такова нещо? Rolling Eyes

Вто Юни 01, 2010 2:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
skakalec

Миналото лято се запознах с двойка чехи. Момчето си носеше домашно изсушено месо(май беше телешко или се бъркам). Та въпросния човек даже ми описа как си го прави - на тънки, тънки лентички, после във фурната много дълго време на малка температура(50-70). Но рецептата не съм си я записал. Та мисълта ми е, че това беше доста леко, но в момент със супичка и сухарче вървеше много яко! Да не говорим за притурка към домашната ракийчица, но това е друга тема......
Иначе съм чувал, че България е един от основните производители на храни за космонавти?!Но къде може да се намери такава храна - незнам!

Сря Юни 02, 2010 6:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Аз съм опитвала плодове от прословутата БГ храна за космоса и да споделя - не бих я употребявала доброволно, даже и с риск да ми тежи едно-друго Laughing
Не че е толкова лоша и гадна на вкус (вкусът на плодовете си се пази), но идеята да хрупаш ягода като тебешир ми е чужда Laughing
Даже една такава "вакуумно сублимационно изсушена" слива я заляхме в чаша вода. Скоро заприлича на нормална слива, нормална на вкус, само малко по-сочна и голяма. Бяхме явно прекалили с напояването Laughing Което пък ми говори, че ако се храниш главно с такова нещо - ще трябва да пиеш доста повече течности.
Сря Юни 02, 2010 6:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
skakalec

Съгласен съм, но нали затова първо се планира - къде ще се ходи, дали има вода или трябва да се носи, после каква храна да се вземе и т.н. Там, където има повечко вода по пътя - може да се вземе по-суха храна заради теглото. И обратно - ако няма вода - по-малко сухо....Аз винаги си взимам сухар вместо хляб, от сухите плодове взимам стафидки. Кой как....

Сря Юни 02, 2010 6:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gege

брадва и малка лопатка.вода - 5 литра.нож.другото - както дойде.
Сря Юли 07, 2010 2:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

gege написа:
брадва и малка лопатка.вода - 5 литра.нож.другото - както дойде.

... забрави да добавиш пушка /най-добре с оптика/, 100 патрона, здрави найлонови торби за месото, въдица, живарник...
Laughing

Сря Юли 07, 2010 8:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

skakalec написа:
Миналото лято се запознах с двойка чехи. Момчето си носеше домашно изсушено месо(май беше телешко или се бъркам). Та въпросния човек даже ми описа как си го прави - ...
Иначе съм чувал, че България е един от основните производители на храни за космонавти?!Но къде може да се намери такава храна - незнам!

Taзи космическата храна е секретна разработка от преди няколко хиляди години. Кодовото име е пастърма. Аз я правя с друго оборудване. Балкон и канап.
Чет Юли 08, 2010 1:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gege

естествено и храна.не я споменах, тъй-като се подразбира.практикувам дълбокото замразяване на пържолите, надениците, киухтенцата,ммм, най-малко ден преди похода, като същите се вадят и слагат в раницата едва при самото тръгване и ! важен момент - между замразените пликове с месо - пластмасова бутилчица с гориво, също стояла във фризера, става като в хладилна чанта и седи студена огнетата вода, чак до започването на вечерта край лагерния огън.пържолите - директно в огъня, само трябва да се наблюдават да не прескочат границата на усвояемост от организма откъм прегаряне..
Пет Юли 09, 2010 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Hobo
Гост

Не видях никой да спомене за:

-10m тънко въженце (3-4мм). Моето е от коноп, но може и капроново от магазина за ширпотреба. Става за много неща. Например простор за сушене на дрехи, връзки за обувки, вързване на отпорена подметка и т.н.

-Сигнална свирка. Много полезна в мъгла, когато се пръснем да търсим маркировката. В гъста мъгла не само не се вижда, но и не се чува. А и да се вика дълго време е изморително.

-Лепенки за протрити крака. Май един от най-харчените артикули в раницата. Smile Почти винаги някой има нужда от тях.

-Вазелин. За протрито, изгорено и против слънце. Оказа се, че вазелина е по-добър слънцезащитен крем от доста от факторните.

-Аспирин. Два броя веднага след преход, за да се избегне мускулната треска, както и при всякакво неразположение, което прилича на простудно.

Иначе аз си имам два списъка. Единия съм го нарекъл Екипировка за еднодневен поход ползвам го за еднодневни излети и с малко добавки за 2-3 дневни, когато ще се спи по хижи.

Другият ми е глезотийския: Какво има в една туристическа раница Той е максималистичен и от него обикновено махам неща в зависимост плана за похода и преходите. Рядко го ползвам едно към едно, защото е предвиден за продължителен многодневен преход от сам човек,а аз вече не ходя сам. Когато сме двама или повече доста неща от списъка се разпределят между нас без да се дублират И двата списъка са писани във времето, тоест след излизане все нещо е махано или добавяно. Пускам ги тук, може да са полезни за някой.
Сря Ное 17, 2010 11:21 am
cat

Относно изушено месо вижте тук http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php?topic=44.0 . Миналата седмица направих и нова партида но с по малко сол пак ги съхранявам в кухнята там е топло и най влажно засега не показват признаци на разваляне , след десетина дни ще ги пробвам . Тези със по малкото сол стоят по меки и свежи стават и за директна консумация.
Съб Ное 20, 2010 1:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Pirin Botev

Местожителство: Razlog

Мнение най важното!! Отговорете с цитат
... и презервативи , ей хора, пиринските бебета са хубаво нещо
ама зимата е труден сезон за малчугани

Вто Ное 30, 2010 10:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
valentinova

Местожителство: София

Мнение Re: най важното!! Отговорете с цитат
Pirin Botev написа:
... и презервативи , ей хора, пиринските бебета са хубаво нещо
ама зимата е труден сезон за малчугани

Не съм съгласна ! Smile)
Arrow без презервативи ! Пък и в тая демогравска криза...
Пет Дек 03, 2010 1:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
diva_kriva

Здравейте,
Днес писах по същата тема в един друг планински форум, но ще пусна мнението и тук.

Скоро си търсих палатка и в един от магазините за екипировка намерих няколко интересни и полезни статии.
Да си призная на мен ми бяха полезни, като се има предвид, общите ми познания, а и ми беше доста приятно да ги прочета.
Написани са много узерфрендли, четат се леко, разбираемо е обяснено и не се сухарски поднесени.

Ето тук е линка за статията „ Какво да сложим в раницата“ http://zemenrai.com/page/19/kakvo-tryabva-vinagi-da-nosim-v-ranitsata.html

а тук е линка към останлите статии ако ви се четат разбира се: http://zemenrai.com/page/10/polezna-informatsiya.html

Дано съм била полезна Wink
Сря Май 04, 2011 5:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Сетих се за тая тема и я изрових.
начобг имаше арна инициатива навремето.
Та не е лошо да направим един списък със задължителните неща в раницата. Съответно за зима, за лято. И да я боднем ВАЖНА?
Примерно - "задължителни вещи в раницата" или "какво да съдържа раницата за планина"

Пет Ное 25, 2011 9:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13, 14, 15  Следваща
Страница 5 от 15

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.